×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Някога този фотос е украсявал почти всеки български дом. Вижте защо!


Спомени от соца: Някога този фотос е украсявал почти всеки български дом. Вижте защо!
Почит... към началото - Постановление 243 от 18.07.1956 г. на МС на НРБ
15 Септември 2018, Събота, 00:01 ч.

Преди 60 години исторически документ възражда Несебър

Годината е 1956-та, месецът е юли, а денят е 18-ти. Министерски съвет на Народна Република България издава постановление № 243 относно: Обявяване на гр. Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, а именно: „…2. обявява територията на старинния град за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват от национално значение и я поставя под специален режим на градоустройствено и архитектурно изграждане….”

С този исторически основополагащ програмен документ гр. Несебър получава своето ново възраждане, след отдавна отминалото величие и слава на града – държава, на непревземаемата средновековна крепост, на поклонническия център с 40-те църкви, според легендата, на спомена за тесните калдъръмени улички с превили над тях снага дървени къщи и вятърни мелници, пръснати по северния бряг на полуострова, пише socbg.com.

Този програмен документ е адресиран до всички министерства, чиито задължения са подробно разработени. Анализирайки ги трябва да подчертаем компетентното и задълбочено изследване, което е извършено при подготвяне проекта за постановлението. А в решението му прозира далновидността на неговите създатели.

Състоянието на нещата в града са ясни:  старата инфраструктура е с последни издихания, на командно дишане, водопроводът не достига до всички части на полуострова,  няма канализация,  няма подходящо място за паркинг и автобусна спирка, на различни места на полуострова стърчат руините на стари сгради. А монументалните крепостни стени са все още скрити  и обрасли с храсти, на пост стоят само „портите”, главният вход на града. На южната страна на полуострова стърчат две от кулите, ощърбени от времето, третата от тях, като продънена от морската стихия варка (лодка), откъснала се и паднала в морето, стои закотвена и до днес. Богатата керамопластична украса на Месемврийските църкви е скрита от полуразрушени и неугледни малки паянтови постройки. Много от дървените къщи са в лошо състояние. Улиците и тесните римни (пътека, сокак) са в окаяно състояние.

На този фон управата на града, тогава Градски народен съвет, се заема с голяма и отговорна задача. Пътят към нейното реализиране е сложен и труден. Важни подробности, свързани с отделните дейности, научаваме от спомените на най-дълго управляващия кмет на града г-н Васил Киров.

Но за превръщането на стария град в град –музей в центъра на вниманието са паметниците на културата. Само месец след издаване на Постановлението се открива и  първата музейна експозиция в църквата „Св.Йоан Кръстител” „Несебър през вековете” като филиал на Окръжен музей – Бургас. Първият екскурзовод е Васил Кърлев.


Археологически проучвания при западната крепостна стена през 60-те години на м.в.


Поставя се началото и на първите системни археологически проучвания в града. Резултатите са представени в доклада на ст.н.с. Ив. Венедиков за периода 1956 – 1958 г. Започва проучването  на западната крепостна стена  и училището (1958-1959 г.) под ръководството на проф. В. Велков и ст.н.с. Л. Огненова.

А през 1960 г. се поставя началото на подводните изследвания в акваторията на полуострова като пряко продължение на проучванията на брега. Първоначално ръководител на екипа е проф. В. Велков, а само година по-късно ръководното място се поема от г-жа Л. Огненова – първата българка – археолог и леководолаз. В тази година за откритата вече музейната експозиция, е назначен и първият специалист – уредник археолог – г-жа Жана Чимбулева, по-късно директор на Градски исторически музей – Несебър и автор на експозиционния план на новия археологически музей.

Редом с мащабните археологически проучвания се извършват реставрационни и консервационни дейности по отделните паметници – крепостни съоръжения, църкви и стенописи в тях, дървени къщи, мелници. През 1964 г. в бр. 41 на ДВ е обнародван списъкът на паметниците на културата в гр. Несебър – 89 на брой.

В следващите десетилетия продължават  проучванията. Доразкриват се части от укрепителната система на града през античността и средновековието, разкриват се уникалната водоснабдителна система и императорските терми,  базилики и църкви, както и многобройни движими паметници на културата.

След няколко годишно прекъсване през периода 1977 – 1984 г. продължават подводните проучвания. Резултатите от тях са особено важни за установяване територията както на тракийската „брия” и гръцкия „полис”, така и на средновековния град.  А особен интерес представлява многобройната колекция от каменни котви, която заема достойно място в археологическия ни музей.

Постигнатото за около 3 десетилетия бе спринт към голямата номинация – вписването на града в листата на Световното културно наследство през 1983 г. като ценност „Старинен град Несебър”.

Днес ние измерваме продължителността на времето и правим равносметка за изминалите 60 години от Началото.

За нас археолозите, годините и десетилетията представляват незначителен период от време при условие, че боравим с векове. Но постигнатото е факт, който  само историята ще оцени и докаже  след време.

д-р  Евтелпа  Стойчева

Гл. експерт към отдел

„ Несебър – Световно наследство”

при Община Несебър

В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
Гневна тълпа подгони Фарадж
Гневна тълпа подгони Фарадж 23/05/2019, Четвъртък 09:32 0
11
Коментара по темата
11.
До 10
16.09.2018 00:15:20
0
2
Като спомена Китай,имаш ли идея колко китайски продукта имаш по себе си!???Ти може да не ходиш "на комунизъм в Китай" но Китай ходи по тебе.Ако се напънеш малко,съм сигурен че до сряда ще разбереш какво ти казах.
10.
до 5
15.09.2018 16:34:10
8
0
само СССР за теб да еб и комунягата убита да еба. ходи в русия на комунизъм или китай
9.
Я
15.09.2018 15:37:28
0
0
За фотоса-квооо?
8.
Tripadvisor
15.09.2018 14:29:39
0
5
Красивия стар Несебьр е превьрнат в гигантски бит пазар за китаиски сувенири и КИЧозни предмети от дьрвени хуиьове кичозни мьниста гривнички дрьнкулки дьвени змии боксове шурикени светещи лазерчета магнитчета антики турски чарени чини ориентслск фенери матрьошки зимни кожени якета джапанки анураци пьлна отварт
7.
ДО 3
15.09.2018 12:15:49
3
8
И.ДИОТ, - ФЕОДАЛ, МАЛОУМНИК. ДАЙТЕ ПАК НА ШИБАНИЯ ЦАР ИМОТИТЕ И СТАВАЙТЕ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ ДА ТА И В ПЕ...АЛА МАЛОУМЕН
6.
!!!!!!!!!!!!!!
15.09.2018 12:10:48
0
11
ДНЕС НЕСЕБЪР Е ЗАПЛБАШЕН ОТ ИЗВАЖДАНЕ ОТ ЛИСТАТА НА СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ЮНЕСКО ЗАРАДИ БЕТОНА КОЙТО ИЗЛИВАТ ТАМ КАПИТАЛИСТИТЕ БИЗНЕСМЕНИ И МОДЕРНИТЕ МАГАЗИНИ КОИТО НЕ ПАСВАТ НА АРХИТЕКТУРАТА
5.
Така де
15.09.2018 11:30:22
3
14
През комунизма Несебър, Слънчев Бряг, Свети Влас и Елените бяха като декори на романтичен филм. Сега са като декори на наркомански п*орно филм. Комунстите мислиха за бъдещето, а демократите мислят как да си натъпчат днес стомасите с храна и после да натъпчат тоалетното гърне с л*айна, апък за утрешния ден не им дреме
4.
до 3
15.09.2018 10:14:31
0
9
Може и да си прав. Не знам за царско време, но дядовците ми са живели по това време. И двамата не са между живите, но преживяха три Българии - царската, комунистическата и демократичната. Двамата обаче казваха: Все по-лошо става. И сигурно са били прави, защото ги няма вече 15-та година, но ако днес още бяха живи, със сигурност щяха да твърдят същото и най-вероятно щяха да се чувстват унижени, да не казвам унищожени. Унищожени от същата тази България за която са и воювали.
ПС: До агент 007. Виждаш обаче и сам разбираш, че дори и в царско време, ние сме били подвластни на великите сили. "Назначавали" са ни царе, при комунизма пък ни управляваха дистанционно, докато днес - вече се разпадаме, няма вече държавност. На изкуствено дишане сме, подложени на унищожение от вътре навън.
3.
agent 007
15.09.2018 09:21:39
8
6
Вижте сега истината:
Най-добре България е била по царски времена с Цар Българин-който милеее за отечеството си.
При царство България има йерархия ,национална чест и достойнство-вяра в Бога и традиции.
Само ,че Царя трябва да си е чистокръвен българин,а не натрапен от Великите сили германец или англичанин или руснак като Батенберг и Фердинанд и СимеончоСакс-Кобурготския мошеник.
Тези "демокрации -комунизми-социализми и пр. простотиии са строеве Рушащи националните държави.
Помнете ,че България е създадена и е имала 1300 години не защото е република ,а защото е била Монархия-Българско царство.
Републиката не е донесла нищо добро на българския народ-донесе
тираните Живков,Б. Борисов,Иван Костов Стамболов и пр. нищожества .
Когато си въстановим Царството и сложим на престола Достоен Цар милеещ за родината ,тогава ще се управлява с твърда ръка,ще си имаме Наша армия(не соц.съветска) или про-фашистка.
2.
до 2
15.09.2018 09:15:07
2
2
Флегмите още не са разбрали....
1.
До 1
15.09.2018 09:04:11
6
5
Не това е най долната медия
Като циганките до гарата са
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Галена чукна 34 в къси панталони Галена чукна 34 в къси панталони

Още от сутринта вчера приятели, фенове и колеги на певицата изпращат своите пожелания, отправени към певицата

Премиерът: Строим път от Бургас до Белград без светофари Премиерът: Строим път от Бургас до Белград без светофари

Ние правим истинска индутриализация на страната, каза Бойко Борисов

Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков

Десетки са събрани пред най-големия православен храм, двама отци провеждат служба за оцеляването му след обявената гладна стачка в ареста

"Китаецът-българин" Кех спипан пиян в Тайван и обяснил: "В България за това само пишат глоба!" "Китаецът-българин" Кех спипан пиян в Тайван и обяснил: "В България за това само пишат глоба!"

27-годишният криволичел с мотор, с тайванската си приятелка отзад на седалката

 

Бойко Борисов отговори за „недекларираната“ къща и заменките: Стига лъжи, искам справедливост сега! Бойко Борисов отговори за „недекларираната“ къща и заменките: Стига лъжи, искам справедливост сега!

100 дка са взели от майка ми и сега са върнати, но тя умря от рак и не можа да ги види, сподели лидерът на ГЕРБ

Димитър Канариев: Подкрепяме Валери Симеонов, защото защитава развитието на българското Черноморие Димитър Канариев: Подкрепяме Валери Симеонов, защото защитава развитието на българското Черноморие

Имаме припокриване в позициите по голям брой от темите в програмата на НФСБ, обясни той

Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи

Ксавие Гурмелон е сред първите, които са пристигнали на мястото на жестокото произшествие

Премиерът поряза Виктор Николаев: Какво стана с острова ми, който като бухалка размахвахте?! Премиерът поряза Виктор Николаев: Какво стана с острова ми, който като бухалка размахвахте?!

„Живял съм, живея и в тая къща в Банкя ще умра“, заяви Борисов

 

Магазин GIO в Триа Сити Център с нова визия и ексклузивна колекция бански костюми от модната  линия на  Емпорио Армани Магазин GIO в Триа Сити Център с нова визия и ексклузивна колекция бански костюми от модната линия на Емпорио Армани

При покупка до 10 юни участвате в томбола за ваучери от 200 лв.,100 лв. и 3 специални подаръка от италианската марка

 

Драма! Осъдиха баща, убил в катастрофа дъщеря Драма! Осъдиха баща, убил в катастрофа дъщеря

Румен Праматаров е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата

 

Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала

Нант продал аржентинеца на Кардиф против волята му

Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон

Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета

 

Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант

Не купувайте пуканки в киното на първа за деня прожекция

Гневна тълпа подгони Фарадж Гневна тълпа подгони Фарадж

Той бил в Кент на предизборна обиколка и се скрил в автобуса си

 

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

Легендарни остават битките му по трасетата във Формула 1 с британеца Джеймс Хънт

Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei! Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei!

Интернет гигантът е поредната американска ИТ компания, която ограничава връзките си с Huawei заради забраната на Тръмп

Тръмп: Война ще значи "краят на Иран" Тръмп: Война ще значи "краят на Иран"

Американският президент написа това в Туитър, в интервю обаче обясни друго. Ще последва ли отговор

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Злоупотреби има навсякъде, важно е в България да не е така Виц на деня Виц на деня Двама във фитнеса:
– С колко клякаш?
– С триста...
– Килограма?!
– Не,...зора....
Виц на деня Виц на деня Отива блондинка на бензиностанцията. Служителят я пита:
- 95 или 98 желаете?
Тя:
- Що, тазгодишен нямате ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати... Това са абитуриенти...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори