×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Някога този фотос е украсявал почти всеки български дом. Вижте защо!


Спомени от соца: Някога този фотос е украсявал почти всеки български дом. Вижте защо!
Почит... към началото - Постановление 243 от 18.07.1956 г. на МС на НРБ
14 Септември 2018, Събота, 00:01 ч.

Преди 60 години исторически документ възражда Несебър

Годината е 1956-та, месецът е юли, а денят е 18-ти. Министерски съвет на Народна Република България издава постановление № 243 относно: Обявяване на гр. Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, а именно: „…2. обявява територията на старинния град за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват от национално значение и я поставя под специален режим на градоустройствено и архитектурно изграждане….”

С този исторически основополагащ програмен документ гр. Несебър получава своето ново възраждане, след отдавна отминалото величие и слава на града – държава, на непревземаемата средновековна крепост, на поклонническия център с 40-те църкви, според легендата, на спомена за тесните калдъръмени улички с превили над тях снага дървени къщи и вятърни мелници, пръснати по северния бряг на полуострова, пише socbg.com.

Този програмен документ е адресиран до всички министерства, чиито задължения са подробно разработени. Анализирайки ги трябва да подчертаем компетентното и задълбочено изследване, което е извършено при подготвяне проекта за постановлението. А в решението му прозира далновидността на неговите създатели.

Състоянието на нещата в града са ясни:  старата инфраструктура е с последни издихания, на командно дишане, водопроводът не достига до всички части на полуострова,  няма канализация,  няма подходящо място за паркинг и автобусна спирка, на различни места на полуострова стърчат руините на стари сгради. А монументалните крепостни стени са все още скрити  и обрасли с храсти, на пост стоят само „портите”, главният вход на града. На южната страна на полуострова стърчат две от кулите, ощърбени от времето, третата от тях, като продънена от морската стихия варка (лодка), откъснала се и паднала в морето, стои закотвена и до днес. Богатата керамопластична украса на Месемврийските църкви е скрита от полуразрушени и неугледни малки паянтови постройки. Много от дървените къщи са в лошо състояние. Улиците и тесните римни (пътека, сокак) са в окаяно състояние.

На този фон управата на града, тогава Градски народен съвет, се заема с голяма и отговорна задача. Пътят към нейното реализиране е сложен и труден. Важни подробности, свързани с отделните дейности, научаваме от спомените на най-дълго управляващия кмет на града г-н Васил Киров.

Но за превръщането на стария град в град –музей в центъра на вниманието са паметниците на културата. Само месец след издаване на Постановлението се открива и  първата музейна експозиция в църквата „Св.Йоан Кръстител” „Несебър през вековете” като филиал на Окръжен музей – Бургас. Първият екскурзовод е Васил Кърлев.


Археологически проучвания при западната крепостна стена през 60-те години на м.в.


Поставя се началото и на първите системни археологически проучвания в града. Резултатите са представени в доклада на ст.н.с. Ив. Венедиков за периода 1956 – 1958 г. Започва проучването  на западната крепостна стена  и училището (1958-1959 г.) под ръководството на проф. В. Велков и ст.н.с. Л. Огненова.

А през 1960 г. се поставя началото на подводните изследвания в акваторията на полуострова като пряко продължение на проучванията на брега. Първоначално ръководител на екипа е проф. В. Велков, а само година по-късно ръководното място се поема от г-жа Л. Огненова – първата българка – археолог и леководолаз. В тази година за откритата вече музейната експозиция, е назначен и първият специалист – уредник археолог – г-жа Жана Чимбулева, по-късно директор на Градски исторически музей – Несебър и автор на експозиционния план на новия археологически музей.

Редом с мащабните археологически проучвания се извършват реставрационни и консервационни дейности по отделните паметници – крепостни съоръжения, църкви и стенописи в тях, дървени къщи, мелници. През 1964 г. в бр. 41 на ДВ е обнародван списъкът на паметниците на културата в гр. Несебър – 89 на брой.

В следващите десетилетия продължават  проучванията. Доразкриват се части от укрепителната система на града през античността и средновековието, разкриват се уникалната водоснабдителна система и императорските терми,  базилики и църкви, както и многобройни движими паметници на културата.

След няколко годишно прекъсване през периода 1977 – 1984 г. продължават подводните проучвания. Резултатите от тях са особено важни за установяване територията както на тракийската „брия” и гръцкия „полис”, така и на средновековния град.  А особен интерес представлява многобройната колекция от каменни котви, която заема достойно място в археологическия ни музей.

Постигнатото за около 3 десетилетия бе спринт към голямата номинация – вписването на града в листата на Световното културно наследство през 1983 г. като ценност „Старинен град Несебър”.

Днес ние измерваме продължителността на времето и правим равносметка за изминалите 60 години от Началото.

За нас археолозите, годините и десетилетията представляват незначителен период от време при условие, че боравим с векове. Но постигнатото е факт, който  само историята ще оцени и докаже  след време.

д-р  Евтелпа  Стойчева

Гл. експерт към отдел

„ Несебър – Световно наследство”

при Община Несебър

В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
Шеф Манчев заби 22-годишна
Шеф Манчев заби 22-годишна 11/07/2020, Събота 08:40 1
11
Коментара по темата
11.
До 10
16.09.2018 00:15:20
0
2
Като спомена Китай,имаш ли идея колко китайски продукта имаш по себе си!???Ти може да не ходиш "на комунизъм в Китай" но Китай ходи по тебе.Ако се напънеш малко,съм сигурен че до сряда ще разбереш какво ти казах.
10.
до 5
15.09.2018 16:34:10
8
0
само СССР за теб да еб и комунягата убита да еба. ходи в русия на комунизъм или китай
9.
Я
15.09.2018 15:37:28
0
0
За фотоса-квооо?
8.
Tripadvisor
15.09.2018 14:29:39
0
5
Красивия стар Несебьр е превьрнат в гигантски бит пазар за китаиски сувенири и КИЧозни предмети от дьрвени хуиьове кичозни мьниста гривнички дрьнкулки дьвени змии боксове шурикени светещи лазерчета магнитчета антики турски чарени чини ориентслск фенери матрьошки зимни кожени якета джапанки анураци пьлна отварт
7.
ДО 3
15.09.2018 12:15:49
3
8
И.ДИОТ, - ФЕОДАЛ, МАЛОУМНИК. ДАЙТЕ ПАК НА ШИБАНИЯ ЦАР ИМОТИТЕ И СТАВАЙТЕ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ ДА ТА И В ПЕ...АЛА МАЛОУМЕН
6.
!!!!!!!!!!!!!!
15.09.2018 12:10:48
0
11
ДНЕС НЕСЕБЪР Е ЗАПЛБАШЕН ОТ ИЗВАЖДАНЕ ОТ ЛИСТАТА НА СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ЮНЕСКО ЗАРАДИ БЕТОНА КОЙТО ИЗЛИВАТ ТАМ КАПИТАЛИСТИТЕ БИЗНЕСМЕНИ И МОДЕРНИТЕ МАГАЗИНИ КОИТО НЕ ПАСВАТ НА АРХИТЕКТУРАТА
5.
Така де
15.09.2018 11:30:22
3
14
През комунизма Несебър, Слънчев Бряг, Свети Влас и Елените бяха като декори на романтичен филм. Сега са като декори на наркомански п*орно филм. Комунстите мислиха за бъдещето, а демократите мислят как да си натъпчат днес стомасите с храна и после да натъпчат тоалетното гърне с л*айна, апък за утрешния ден не им дреме
4.
до 3
15.09.2018 10:14:31
0
9
Може и да си прав. Не знам за царско време, но дядовците ми са живели по това време. И двамата не са между живите, но преживяха три Българии - царската, комунистическата и демократичната. Двамата обаче казваха: Все по-лошо става. И сигурно са били прави, защото ги няма вече 15-та година, но ако днес още бяха живи, със сигурност щяха да твърдят същото и най-вероятно щяха да се чувстват унижени, да не казвам унищожени. Унищожени от същата тази България за която са и воювали.
ПС: До агент 007. Виждаш обаче и сам разбираш, че дори и в царско време, ние сме били подвластни на великите сили. "Назначавали" са ни царе, при комунизма пък ни управляваха дистанционно, докато днес - вече се разпадаме, няма вече държавност. На изкуствено дишане сме, подложени на унищожение от вътре навън.
3.
agent 007
15.09.2018 09:21:39
8
6
Вижте сега истината:
Най-добре България е била по царски времена с Цар Българин-който милеее за отечеството си.
При царство България има йерархия ,национална чест и достойнство-вяра в Бога и традиции.
Само ,че Царя трябва да си е чистокръвен българин,а не натрапен от Великите сили германец или англичанин или руснак като Батенберг и Фердинанд и СимеончоСакс-Кобурготския мошеник.
Тези "демокрации -комунизми-социализми и пр. простотиии са строеве Рушащи националните държави.
Помнете ,че България е създадена и е имала 1300 години не защото е република ,а защото е била Монархия-Българско царство.
Републиката не е донесла нищо добро на българския народ-донесе
тираните Живков,Б. Борисов,Иван Костов Стамболов и пр. нищожества .
Когато си въстановим Царството и сложим на престола Достоен Цар милеещ за родината ,тогава ще се управлява с твърда ръка,ще си имаме Наша армия(не соц.съветска) или про-фашистка.
2.
до 2
15.09.2018 09:15:07
2
2
Флегмите още не са разбрали....
1.
До 1
15.09.2018 09:04:11
6
5
Не това е най долната медия
Като циганките до гарата са
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обстановката пред Догансарай отвисоко (СНИМКИ) Обстановката пред Догансарай отвисоко (СНИМКИ)

В момента ситуацията започва да ескалира

Телецът да се пази, може да стане жертва на агресия! Телецът да се пази, може да стане жертва на агресия!

Хороскоп за деня – 11 юли 2020, събота

ГЕРБ с декларация: Ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите ГЕРБ с декларация: Ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите

От партията определят вандалските прояви на протестиращите като "мутренски способи"

Диляна Попова показа нови татуси и прическа Диляна Попова показа нови татуси и прическа

От споделеното фото на Диляна в Инстаграм не става ясна цялостната идея, но се вижда, че рисунката се твори на лявата й ръка

Туроператор: Статистиката ни за Ковид-19 е неправилна, други държави индикират само приетите в болница Туроператор: Статистиката ни за Ковид-19 е неправилна, други държави индикират само приетите в болница

Политиката ни е изцяло грешна, плашим хората и съсипваме туризма си, смята Иван Кирязов

Част от протеста срещу властта се насочи и към БНТ, сблъсъци пред Министерски съвет (допълнена) Част от протеста срещу властта се насочи и към БНТ, сблъсъци пред Министерски съвет (допълнена)

Полицията бе на изпитание, след като днес се събра доста по-голям митинг срещу Борисов и Гешев

Центърът на София завря: Протести за и против Борисов и Гешев (НА ЖИВО) Центърът на София завря: Протести за и против Борисов и Гешев (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев отново държа реч сред демонстрантите пред „Дондуков” 2

Борисов: Влязохме в чакалнята на еврото, но не се радвам. Трябваше да сме заедно с Радев Борисов: Влязохме в чакалнята на еврото, но не се радвам. Трябваше да сме заедно с Радев

Станахме част от най-"белите" държави, не скри емоцията си министър-председателят

Извънредно! Свалиха бариерата на Догансарай, ТВ екип се разхожда в покоите на Сокола Извънредно! Свалиха бариерата на Догансарай, ТВ екип се разхожда в покоите на Сокола

На бившето КПП стои дядо с влошен слух, но навътре броди усилена охрана от млади мъже

Надежда за Слънчев бряг: Стартира амбициозна чартърна програма, финансираме по 35 евро за доведен турист Надежда за Слънчев бряг: Стартира амбициозна чартърна програма, финансираме по 35 евро за доведен турист

Очаква се това да доведе до съществен ръст, защото ще намали сериозно самолетните билети

Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Древните египтяни са били също така изумени от сцени като тази Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Протестите в Сърбия срещу полицейския час заради COVID-19 прераснаха в бунт срещу властта Де Ниро разорен от коронавируса Де Ниро разорен от коронавируса Кризата удари хотели и ресторанти, в които актьорът има дял Пандемията в просръбската Северна Македония не стихва Пандемията в просръбската Северна Македония не стихва

В западната ни съседка не се препоръчва носенето на маска на открито

Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила

33-годишната Ная Ривера плавала в лодка заедно с 4-годишния си син

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори