×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Някога този фотос е украсявал почти всеки български дом. Вижте защо!


Спомени от соца: Някога този фотос е украсявал почти всеки български дом. Вижте защо!
Почит... към началото - Постановление 243 от 18.07.1956 г. на МС на НРБ
14 Септември 2018, Събота, 00:01 ч.

Преди 60 години исторически документ възражда Несебър

Годината е 1956-та, месецът е юли, а денят е 18-ти. Министерски съвет на Народна Република България издава постановление № 243 относно: Обявяване на гр. Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, а именно: „…2. обявява територията на старинния град за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват от национално значение и я поставя под специален режим на градоустройствено и архитектурно изграждане….”

С този исторически основополагащ програмен документ гр. Несебър получава своето ново възраждане, след отдавна отминалото величие и слава на града – държава, на непревземаемата средновековна крепост, на поклонническия център с 40-те църкви, според легендата, на спомена за тесните калдъръмени улички с превили над тях снага дървени къщи и вятърни мелници, пръснати по северния бряг на полуострова, пише socbg.com.

Този програмен документ е адресиран до всички министерства, чиито задължения са подробно разработени. Анализирайки ги трябва да подчертаем компетентното и задълбочено изследване, което е извършено при подготвяне проекта за постановлението. А в решението му прозира далновидността на неговите създатели.

Състоянието на нещата в града са ясни:  старата инфраструктура е с последни издихания, на командно дишане, водопроводът не достига до всички части на полуострова,  няма канализация,  няма подходящо място за паркинг и автобусна спирка, на различни места на полуострова стърчат руините на стари сгради. А монументалните крепостни стени са все още скрити  и обрасли с храсти, на пост стоят само „портите”, главният вход на града. На южната страна на полуострова стърчат две от кулите, ощърбени от времето, третата от тях, като продънена от морската стихия варка (лодка), откъснала се и паднала в морето, стои закотвена и до днес. Богатата керамопластична украса на Месемврийските църкви е скрита от полуразрушени и неугледни малки паянтови постройки. Много от дървените къщи са в лошо състояние. Улиците и тесните римни (пътека, сокак) са в окаяно състояние.

На този фон управата на града, тогава Градски народен съвет, се заема с голяма и отговорна задача. Пътят към нейното реализиране е сложен и труден. Важни подробности, свързани с отделните дейности, научаваме от спомените на най-дълго управляващия кмет на града г-н Васил Киров.

Но за превръщането на стария град в град –музей в центъра на вниманието са паметниците на културата. Само месец след издаване на Постановлението се открива и  първата музейна експозиция в църквата „Св.Йоан Кръстител” „Несебър през вековете” като филиал на Окръжен музей – Бургас. Първият екскурзовод е Васил Кърлев.


Археологически проучвания при западната крепостна стена през 60-те години на м.в.


Поставя се началото и на първите системни археологически проучвания в града. Резултатите са представени в доклада на ст.н.с. Ив. Венедиков за периода 1956 – 1958 г. Започва проучването  на западната крепостна стена  и училището (1958-1959 г.) под ръководството на проф. В. Велков и ст.н.с. Л. Огненова.

А през 1960 г. се поставя началото на подводните изследвания в акваторията на полуострова като пряко продължение на проучванията на брега. Първоначално ръководител на екипа е проф. В. Велков, а само година по-късно ръководното място се поема от г-жа Л. Огненова – първата българка – археолог и леководолаз. В тази година за откритата вече музейната експозиция, е назначен и първият специалист – уредник археолог – г-жа Жана Чимбулева, по-късно директор на Градски исторически музей – Несебър и автор на експозиционния план на новия археологически музей.

Редом с мащабните археологически проучвания се извършват реставрационни и консервационни дейности по отделните паметници – крепостни съоръжения, църкви и стенописи в тях, дървени къщи, мелници. През 1964 г. в бр. 41 на ДВ е обнародван списъкът на паметниците на културата в гр. Несебър – 89 на брой.

В следващите десетилетия продължават  проучванията. Доразкриват се части от укрепителната система на града през античността и средновековието, разкриват се уникалната водоснабдителна система и императорските терми,  базилики и църкви, както и многобройни движими паметници на културата.

След няколко годишно прекъсване през периода 1977 – 1984 г. продължават подводните проучвания. Резултатите от тях са особено важни за установяване територията както на тракийската „брия” и гръцкия „полис”, така и на средновековния град.  А особен интерес представлява многобройната колекция от каменни котви, която заема достойно място в археологическия ни музей.

Постигнатото за около 3 десетилетия бе спринт към голямата номинация – вписването на града в листата на Световното културно наследство през 1983 г. като ценност „Старинен град Несебър”.

Днес ние измерваме продължителността на времето и правим равносметка за изминалите 60 години от Началото.

За нас археолозите, годините и десетилетията представляват незначителен период от време при условие, че боравим с векове. Но постигнатото е факт, който  само историята ще оцени и докаже  след време.

д-р  Евтелпа  Стойчева

Гл. експерт към отдел

„ Несебър – Световно наследство”

при Община Несебър

В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
11
Коментара по темата
11.
До 10
16.09.2018 00:15:20
0
2
Като спомена Китай,имаш ли идея колко китайски продукта имаш по себе си!???Ти може да не ходиш "на комунизъм в Китай" но Китай ходи по тебе.Ако се напънеш малко,съм сигурен че до сряда ще разбереш какво ти казах.
10.
до 5
15.09.2018 16:34:10
8
0
само СССР за теб да еб и комунягата убита да еба. ходи в русия на комунизъм или китай
9.
Я
15.09.2018 15:37:28
0
0
За фотоса-квооо?
8.
Tripadvisor
15.09.2018 14:29:39
0
6
Красивия стар Несебьр е превьрнат в гигантски бит пазар за китаиски сувенири и КИЧозни предмети от дьрвени хуиьове кичозни мьниста гривнички дрьнкулки дьвени змии боксове шурикени светещи лазерчета магнитчета антики турски чарени чини ориентслск фенери матрьошки зимни кожени якета джапанки анураци пьлна отварт
7.
ДО 3
15.09.2018 12:15:49
3
8
И.ДИОТ, - ФЕОДАЛ, МАЛОУМНИК. ДАЙТЕ ПАК НА ШИБАНИЯ ЦАР ИМОТИТЕ И СТАВАЙТЕ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ ДА ТА И В ПЕ...АЛА МАЛОУМЕН
6.
!!!!!!!!!!!!!!
15.09.2018 12:10:48
0
12
ДНЕС НЕСЕБЪР Е ЗАПЛБАШЕН ОТ ИЗВАЖДАНЕ ОТ ЛИСТАТА НА СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ЮНЕСКО ЗАРАДИ БЕТОНА КОЙТО ИЗЛИВАТ ТАМ КАПИТАЛИСТИТЕ БИЗНЕСМЕНИ И МОДЕРНИТЕ МАГАЗИНИ КОИТО НЕ ПАСВАТ НА АРХИТЕКТУРАТА
5.
Така де
15.09.2018 11:30:22
3
15
През комунизма Несебър, Слънчев Бряг, Свети Влас и Елените бяха като декори на романтичен филм. Сега са като декори на наркомански п*орно филм. Комунстите мислиха за бъдещето, а демократите мислят как да си натъпчат днес стомасите с храна и после да натъпчат тоалетното гърне с л*айна, апък за утрешния ден не им дреме
4.
до 3
15.09.2018 10:14:31
0
9
Може и да си прав. Не знам за царско време, но дядовците ми са живели по това време. И двамата не са между живите, но преживяха три Българии - царската, комунистическата и демократичната. Двамата обаче казваха: Все по-лошо става. И сигурно са били прави, защото ги няма вече 15-та година, но ако днес още бяха живи, със сигурност щяха да твърдят същото и най-вероятно щяха да се чувстват унижени, да не казвам унищожени. Унищожени от същата тази България за която са и воювали.
ПС: До агент 007. Виждаш обаче и сам разбираш, че дори и в царско време, ние сме били подвластни на великите сили. "Назначавали" са ни царе, при комунизма пък ни управляваха дистанционно, докато днес - вече се разпадаме, няма вече държавност. На изкуствено дишане сме, подложени на унищожение от вътре навън.
3.
agent 007
15.09.2018 09:21:39
8
6
Вижте сега истината:
Най-добре България е била по царски времена с Цар Българин-който милеее за отечеството си.
При царство България има йерархия ,национална чест и достойнство-вяра в Бога и традиции.
Само ,че Царя трябва да си е чистокръвен българин,а не натрапен от Великите сили германец или англичанин или руснак като Батенберг и Фердинанд и СимеончоСакс-Кобурготския мошеник.
Тези "демокрации -комунизми-социализми и пр. простотиии са строеве Рушащи националните държави.
Помнете ,че България е създадена и е имала 1300 години не защото е република ,а защото е била Монархия-Българско царство.
Републиката не е донесла нищо добро на българския народ-донесе
тираните Живков,Б. Борисов,Иван Костов Стамболов и пр. нищожества .
Когато си въстановим Царството и сложим на престола Достоен Цар милеещ за родината ,тогава ще се управлява с твърда ръка,ще си имаме Наша армия(не соц.съветска) или про-фашистка.
2.
до 2
15.09.2018 09:15:07
2
2
Флегмите още не са разбрали....
1.
До 1
15.09.2018 09:04:11
6
6
Не това е най долната медия
Като циганките до гарата са
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори