×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Kaлашникът в класната стая или спомен за часа по военно


Спомени от соца: Kaлашникът в класната стая или спомен за часа по военно
1973 набор се оказаха последните, които не само са държали в ръцете си автомат Калашников като ученици, но са го разглабяли и сглабяли за норматив
24 Август 2018, Събота, 00:02 ч.

Обучението е завършвало в края на 10 клас с военнополеви двуседмичен лагер в специализирани бази

Дългогодишните кадри на Министерството на просветата и на учителските колективи помнят как преди 25 години в средните училища се получаваше елементарна военна подготовка, посредством изучаване на предмета Начално военно обучение (НВО). Най-ярък спомен пък за него са запазили всички, които са имали честта да бъдат десетокласници в НРБ.  Подобно обучение е имало във всички страни от социалистическия лагер и е целяло да подготви младежите за бъдещата война, пише socbg.com.

Деветокласниците са изучавали НВО в обем от 108 часа, а десетокласниците – 36 часа годишно. Значителна част от преподавателите са били офицери от запаса с педагогическа квалификация. Дори по едно време в Националната спортна академия се открива и профил “преподавател по НВО”.


Обучението освен военна подготовка е давало и доста добра такава за реакция при възникване на всякакви аварийни ситуации. Изучавало се е как да се реагира при земетресения и други природни бедствия, реакция в случай на атака, и не на последно място как да се оказва първа помощ. В някои училища е имало и бомбоубежища. При сигнал се е учило как за максимално кратко време да се вземат и нахлузят противогазите, и с тях учениците да се насочат към бомбоубежищата. Също така, какво и как да се прави, за да няма паника – най-големият убиец. Кабинетите по НВО са били сред най-добре оборудваните, а за мнозина ученици са били любимото място в училище. Ентусиазирани учители по НВО, с помощта на различни ведомства и с доброволния труд на учениците през свободното си време успяват да изградят дори и спортни стрелбища в училищата си.




Сред ученическия фолклор обаче още се носят легенди за част от преподавателите по тази дисциплина. Някои са били откровени простаци, най-често пенсионери от армията, с грубо и арогантно държание, на които им се е щяло страхливо и похотливо да попипват ученичките. Ръсели са глупост след глупост, а когато са били в добро настроение са се правели на пичове, като са разпускали с разказване на мръсни вицове. В резултат на тяхното обучение се ражда шегичката “Как трябва да държим автомата при ядрен взрив? Далеч от краката, за да не ни капе по тях”.

Строевата подготовка и маршировките до откат с песен на уста за поддържане на бойния дух сред младите бранители на Родината, също са били част от програмата по военно. Те обаче не са били никак любими (меко казано) на младежите от горен курс, но не е можело да се мине без тях. Сред задачите на военните педагози са били и да командват с ревове от мегафон тренировките в училищния двор за поредната манифестация. Особено към края на режима учениците чудесно са разбирали тъпотията на това, но е било безсмислено да се роптае на глас.

Обучението е завършвало в края на 10 клас с военнополеви двуседмичен лагер в специализирани бази. Там с военизирани игри и стрелби с пневматично, малокалибрено и бойно оръжие (АК-47) те са показвали уменията, които са придобили в час. На него практическите учебни занятия са били съобразени с възрастовите особености и психиката на девойките и младежите. При девойките се е наблягало на занятията по гражданската защита и медико-санитарната подготовка, а при младежите – на бойно-приложните спортове. На тези лагери са се събиралии и е трябвало да действат в пълен синхрон четири категории офицери – кадрови офицери, преподаватели по НВО, офицери от Организацията за съдействие на отбраната (ОСО) и запасни офицери, мобилизирани като взводни командири. Водещи са били офицерите педагози от системата на просветата. Днешно време почти няма ученик от онези времана, който да не си спомня с носталгия за големия купон, който се е вихрел по време на тези лагери.

За съжаление у нас всичко хубаво и полезно все някога свършва. На 1 септември 1990 предметът НВО е изваден от учебните програми, а преподавателите – уволнени. Неотдавна военното обучение отново се завърна в българското училище, но в осакатен вариант, като част от часовете на класа. Въпреки това обаче, днешното младо поколение реално е неподготвено за реакции при каквито и да било извънредни обстоятелства. На практика никой не си мърда пръста да научи децата на елементарно оцеляване. Родителите си мислят или по-скоро им се щете, че ще ги научат в училище, както някога са ги учили тях.

В момента се правят чести проверки на сигнализацията в градовете. Но почти никой не може да различи сигналите за въздушна опасност от сигнала за химическа атака, например. Нещо което се е изучавало навремето в часовете по НВО. Жалко е също, че ако сега се случи някакво бедствие най-големи жертви ще има сред младите, които нямат знанията и уменията, как да реагират в дадена критична ситуация. Да не говорим за оказване на елементарна първа помощ.

В категории: Ретро Флагман


10
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
10
Коментара по темата
10.
batka sindicat ood
25.08.2018 23:17:53
3
2
Мноу яко си изкарвахме 1999 диско Зуук на Сльнчака швабстера Ханс черпи с яка стока 2линии с Кетамин гмо-холандец и х-тази от Ибиза дьни яко Свен Вет мега парти кои да предлположи че след 30 дена USсамолети ще хвьрлят над 30.000 снаряда по 5-7 кг деплои/обеднен уран/ над Косово-Македония-Сьрбия а Западните ветрове ще разнасят ЯКАрадиация над цялаТракииско поле до Сльнчака и обратно до Трьн/на Српската граница/
9.
Сиса
25.08.2018 19:18:30
0
5
Кой каквото иска да мисли, казва и пише, часовете по Военно бяха разтоварващ. А после времето на обучение в лагер в Равда беше много хубаво. На нас шеф ни беше някакъв офицер - викахме му Бялата смърт, но въпреки това беше яко и останаха само приятни спомени!
8.
Рогачефф
25.08.2018 13:59:10
12
4
Мии, на военно бяхме в Равда, като гръмна Чернобил. В някакъв детски летен лагер. Тъпотия пълна, по цял ден бягахме по полето с един малоумен лейтенант...дето само викаше Атака от небето ))) Ама изобщо не им пукаше че не трябва да сме навън на камуняките, голяма работа, че гръмнал Чернобил. Нищо полезно не научих. Но пък беше време дето не ходиш на училище!!!
7.
Георгиев
25.08.2018 13:17:52
6
1
Два часа седмично, и се наричаше ВТО военно техническо обучение !2
6.
Нормален
25.08.2018 12:48:21
11
14
Много полезно обучение!
Жалко, че сега го няма!
Комунистите са мислели в перспектива и са подготвяли населението за военни действия, но ме само. Обучаваха ни какво да правим при земетресение, как да оказваме първа помощ на ранен човек, както и какви действия да предприемем, ако открием някакъв невзривен боеприпас!
Сега демокрацията ни учи само на идиотщини, но народа от дебили е доволен!
Жалко за комунизма наистина, добри времена бяха за нормалните хора...
5.
007
25.08.2018 12:25:25
13
11
Т.нар. "военно обучение" си беше изкопирано от Москва, на която както тогава, така и сега се подчиняват българските комунистически престъпници. Това е следствие от основната доктрина на болшевико-комунистите, че комунизмът трябва да се наложи на целия свят чрез местни бунтове (т.нар. революции) и подпомогнати с военна сила от СССР и окупираните вече (и комунизирани) държави-сателити като тогавашната нашенска соц-кочина. А за военната интервенция са нужни много, и добре обучени войници, чието обучение започва още от училище с т.нар. "военно обучение. Разбира се мащабите в Империята на злото са по-големи и там например зарибяват (и обучават) учениците под формата на спорта парашутизъм, които се превръщат в почти обучени десантчици. А психическата обработка (и досега) започва още от детската градина и пр. и пр.
В нашенски условия т.нар. "военно обучение" се състоеше от ходене на военизирани лагери, които по-скоро си бяха ебалници и места за употреба на алкохол и цигари. А в класната стая някой пенсиониран военен-полуидиот плещеше глупости и ръсеше бисери от рода на: "От половин час ви гледам, как два часа си бърборите" или "Смейте се, смейте се, ама като падне атомната бомба, аз ще се смея".
Представете си го само, как атомната бомба пада и комунистът-полуидиот стои и се смее - ха, ха, хаааа....
ВСИЧКАТА ИМА Е ТАКАВА!!!
4.
Big Wavesurfer
25.08.2018 10:22:17
2
4
Даже полоковник по Военно Обучение ни изнесе много интересна лекция как ако 1 атомна бомба с няколко килотона в ЦЕНТЬРА на ЧЕРНО МОРЕ приливната вьлна на 160 метрово цунами ШЕ помете Бургас и ше стигне чак доКАРНОБАТ навлизаики 60 км навьтре в брега
3.
kiko
25.08.2018 09:04:32
4
5
Заради чернобилската авария не можахме да отидем. Мислехме, че ни лъжат военните и даскалите, обаче представители от учениците за едно с учители и военни присъстваха на замерване на радиационния фон в района , където трябваше да е лагера и се оказа , че е много завишен.
2.
Nik
25.08.2018 09:02:53
1
17
Флагманииии,жалки неграмотници пише се разглобявали а не разглабяли,сглобявали а не сглабяли.Може ли да има толкова прости хора по тази земя?
1.
onzi
25.08.2018 08:38:09
4
9
С нетърпение чакам коментарите на "истината". "от бюрото на васил левски и роберт лорд", "free bulgaria" и т.н.... той ми любимият трол.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори