×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комунист ли е Виктор Орбан?


Комунист ли е Виктор Орбан?
Виктор Орбан е умерен консерватор, част от новата вълна политици в ЕС
21 Август 2018, Сряда, 00:03 ч.
Автор: Проф. Венцеслав Кулов

Откакто Виктор Орбан обяви открита война на своя някогашен сънародник Джордж Сорос, по адрес на унгарския премиер се изсипаха какви ли не критики

Откакто Виктор Орбан обяви открита война на своя някогашен сънародник Джордж Сорос, по адрес на унгарския премиер се изсипаха какви ли не критики.

Най-далеч в това отношение стигна известната журналистка Аделина Марини, която се изхитри да сравни идеологията му с комунизма в статията "Орбанистите са новите комунисти", публикувана във в. "Сега" преди няколко дни.

Не знам дали г-жа Марини има една що-годе ясна представа за комунистическата идеология, но за хора като мен, които геройски са се борили за тройка на семестриалния изпит по „научен комунизъм”, това сравнение звучи нелепо.

Ето защо аз няма да го коментирам.

Ще се спра обаче на редица наукообразни внушения в статията на Аделина Марини, които предвид важността на засегнатата тема (въпросът за политиката на Виктор Орбан), не бива да остават без внимание.

Аделина Марини напада идеологията на Виктор Орбан, условно квалифицирана от самия него като антилиберална.

Тезата й е, че „антилиберализмът, точно както и комунизма, води до разруха”.

Тази недоказуема и емпирично непроверима гледна точка не е подплатена с нито един аргумент, но затова пък е „гарнирана” с редица допълнителни квалификации: че антилибералите са лъжедемократи и авторитаристи, че те изопачават християнските ценности, които в своя автентичен вид са залегнали не къде да е, а в самата концепция за Европейския съюз.

Макар че е трудно човек да се ориентира в подобен концептуален тюрлюгювеч,  от самолет личи, че в критиката, на която Аделина Марини подлага идеологията на унгарския премиер, много неща „не се връзват”.

На първо място това е неявното допускане, че либерализмът е атрибут (свойство, по необходимост присъщо) на демокрацията.

Тази презумпция обаче е погрешна: „демокрация” и „либерализъм” са пресичащи се понятия.

Съвременната европейска демокрация е либерална, но това далеч не е задължително.

Атинската демокрация например, която при пълно спазване на демократичните процедури осъди Сократ на смърт, е била всичко друго, но не и либерална.

Какво разбираме под либерализъм?

Това понятие е релационно, съотносително.

Ако се абстрахираме от историческите бележки, които обичайно придружават разяснението на тази дума в справочната литература, то под „либерализъм” обикновено се разбира идеология, която се застъпва за разширяване на правата на личността в дадено конкретно общество.

Казано с други думи, през различните исторически периоди и в различните общества хората, които днес бихме нарекли либерали, се борят за постигането на определени права и свободи, които не са им били делегирани до този момент.

Това е една баналност, но за либерализма като такъв е трудно да се каже нещо повече, без въпросът да се конкретизира: за какви точно права и свободи става въпрос, при какви конкретни обстоятелства и до какво би довело тяхното разширяване.

Защото разширяването на правата и свободите не е някаква „абсолютна” ценност: това, което при едни обстоятелства би било целесъобразно, при други може да се окаже неуместно и дори разрушително за обществения живот. 

Що се отнася до демокрацията, това общо име може да се разбира по различни начини.

Трябва да се има предвид, че за разлика от общите имена за естествени видове („липа”, „тигър” и пр.) дефиницията на  „демокрация” не е емпирична - в крайна сметка тя е въпрос на конвенция.

На мен лично ми допада схващането на Карл Попър.

Той предлага демократично да се нарича такова управление, което осигурява свалянето на правителството по мирен път, т.е. без кръвопролитие.

При демокрацията „социалните институции осигуряват средствата, чрез които управниците могат да бъдат отстранени от управляваните, а обществените традиции са гарант, че тези институции няма да бъдат лесно разрушени от онези, които са на власт”.

Ние виждаме, че понятията „либерализъм” и „демокрация” лежат в различни „смислови плоскости”.

Оттук става ясно, че внушението на Аделина Марини за някаква еднозначна връзка на антилиберализма с авторитаризма е лишена от смисъл.

Ако под „авторитаризъм” се разбира някакъв вид еднолично управление, каквото е било налице по времето на Й. Сталин, Ким Ир Сен и Тодор Живков, то авторитаризмът наистина е несъвместим с демокрацията.

Обаче отникъде не следва, че антилиберализмът води до авторитаризъм.

Приписвайки на Виктор Орбан всички земни грехове, Аделина Марини свързва неговата идеология с правния нихилизъм и олигархичното обществено устройство.

Тези асоциации обаче са лишени от логика.

Как би могло едно управление да бъде хем тиранично, хем олигархично? (Тук Платон сигурно се е обърнал в гроба. Подозирам, че г-жа Марини не знае автентичния смисъл на думата „олигархия”. Иначе тя нямаше да си позволи да говори за „създаване на олигархичен кръг около властимащия” по времето на „комунистическата диктатура”.)

Защо авторитаризмът трябва непременно да се свърже с незачитане на закона? (Който каквото си ще да говори, но по времето на Тодор Живков в България имаше респект към закона. Друг е въпросът какви бяха законите тогава и как Народното събрание ги приемаше).

Не е ясно и въз основа на кои факти нашата журналистка обвинява Виктор Орбан в незачитане на закона.

Кои са незаконните неща, които той е извършил?

Вярно е, че в България съществува свобода на словото, но редно ли е с тази свобода да се злоупотребява, за да се натика в „миша дупка” един душманин на чичко Сорос?  

Макар че предмет на яростната атака на Аделина Марини е антилиберализмът, то никъде в пространната си статия тя не споменава за

алтернативата на либерализма – консерватизма.

Докато либералите се застъпват за разширяване на съществуващите граждански права, то консерваторите, които по дефиниция са противници на промените, са традиционните опоненти на либералите.

Този пропуск в публикацията не е случаен: никой никога не е доказал, че консерватизмът в политиката и в сферата на морала е нещо лошо.

Отдавна съществуват подозрения, че западната цивилизация, към която ние се опитваме да се присламчим, „не отива на добре”.

Днес повече от всякога ние имаме аргументи за този песимизъм и не е нужно да си чел дебелата книга на Освалд Шпенглер, за да видиш, че западната култура бележи упадък.

Причините за този упадък в сферата на духа (изкуството и моралното съзнание) са множество и според мен една от тях е именно крайният либерализъм.

И тук ние отново стигаме до въпроса за идеологията на Виктор Орбан, който не е нищо друго освен един умерен консерватор.

Изглежда той вижда неща, за които либералите чисто и просто си затварят очите.

И ние в България, улисани в безсмислени препирни и борба за оцеляване, рядко се замисляме накъде отива светът, с който прибързано и лекомислено се свързахме по силата на „цивилизационния си избор”.

Пардон – не е точно така!

Има нещо, за което уважаемият г-н Орбан трябва да ни свали шапка, и това е отпорът, който нашият народ во главе с Българската православна църква даде на т.нар. Истанбулска конвенция.

Без много умуване по въпроса дали прословутите евроатлантически ценности са християнски или не, вроденият здрав консерватизъм на българина (едно от малкото му ценни качества на фона на цял поменик недостатъци) му подсказа как да действа в случая.

Това беше един проблем, натрапен ни от българските либерали (сякаш си нямаме други, реални проблеми), който още веднъж ни кара да се замислим за ползата от крайния либерализъм.

Ето защо ми се чини, че каквото и да говори г-жа Марини, Виктор Орбан е „наш човек” – един национален лидер, който за разлика от българските пишман патриоти вместо да се бие в гърдите и да се бори с шума по дискотеките, върши добра работа.

И експертите, които къде с намеци, къде в прав текст, призовават за синхронизиране на българската външна политика с тази на Вишеградската четворка, изглежда имат право. 

„Орбанистите са новите комунисти”, вестник „Сега”, 16 август 2018 г.

К. Попър, „Отвореното общество и неговите врагове”, т.1, „Златорогъ”, София, 1993, с.148,

В едно свое интервю Рой Медведев приписва специален смисъл на понятието „авторитаризъм”. Той свързва авторитаризма с режима на Л. Брежнев, при който за разлика от тоталитаризма на Й. Сталин властта не се намесва така брутално в живота на гражданите. („Западните компартии бяха недоволни, че Хрушчов развенча Сталин”, вестник „Сега”, 24 февруари 2006 г.)

В своята книга „Демокрацията” („Захарий Стоянов”, София, 2008) Бърнард Крик отбелязва, че е възможно да съществуват както нетолерантни демокрации, така и сравнително толерантни автокрации. (с.30)

****
Източник: www.glasove.com

В категории: Политика


15
Коментара
Флагман.БГ Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? 11/05/2024, Събота 16:40 1
15
Коментара по темата
15.
13 Изсра се по розови кюлоти!
22.08.2018 11:48:55
0
15
Бясната Свиня Импексова ли ти каза да лъжеш по КЮЛОТИ, то и Таско по кюлоти пуска лъжи! А бре големи мъстии сте това комунетата, пазете си здравето и ченетата :)
14.
Etc 12
22.08.2018 11:48:45
11
1
ДРОГиран сииииии, личи ти....Хайде в банята....топни си главата в тоалетната чиния!
13.
Хахах
22.08.2018 11:35:17
13
3
Поне не заселва мигранти в старите военни бази както боеко прасето. Ако иска и комунист да е. Поне гледа интересите на държавата си, а не се е продал на няколко различни континента...
12.
ДРОГАри 9 и 10
22.08.2018 11:24:01
1
26
Не се пенявайте, ще добиете инсулт! БСП си е соросоидна партия, финансирана от Сорос! Това е една от причините да ненавижда Орбан, другата е че Бойко и Орбан имат еднакви визии не само за мигрантите! Представяте ли си Нинова и Радев как и за какво ще си говорят с Орбан, какви идеи и решения могат да вземат! Сигурно Визията на БСП ще рекламират ! БСП е отявлен враг на Орбан и на цивилизацията! Да живеят всички БСП-та, по всички земни кълбета :)
11.
...
22.08.2018 11:22:07
0
2
УНИКАЛЕН ЧОВЕК !!!
10.
do 8
22.08.2018 10:35:25
23
12
а бе Педал бате ти Бойко беше най големия трафикант на дрога и сега е номер 1
9.
до 8
22.08.2018 10:19:35
22
11
Главата ти е от пластелин, май! Прочел "някакви" статии от жълтите сайтове и....проумял.... В случая се говори не за БСП, а за Орбан, политик със собствено мнение, отстояващ интересите на своя народ! Не като нашите слуги...!
8.
ДРОГАрите чакаха тезиси от Позитано
22.08.2018 09:44:48
12
23
Както и да се въртят БСП е типично социалистичесто сборище, корумпирано от Наркокартелите!Мафията си е купила БСП! Рожбите на БКП станаха собственици на БСП!Казано е, Бойко е виновен за всичко дори и за менопаузата на Нинова и импотентността на Радев :)
7.
Бургазлия
22.08.2018 09:40:41
1
8
Хабер си нямам какъв е Виктор Орбан,ама едно знам,откакто е на власт,в Унгария се изспипват милярди евро инвестиции,които при нас липсват.
6.
мнение
22.08.2018 09:37:39
0
8
ПРЕДИ ВСИЧКО Е ЧОВЕК КОЙТО МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ ,КОЕТО ЗНАЧИ ВЕЛИК ЧОВЕК !!!!!
5.
Допьлнение кьм 4
22.08.2018 08:31:39
12
2
FASHI не обидна дума идва от Италианското ФАШИ което значи сьбрани снопове в едно .Точно като едни фаши-снопове са сьбрани и МУТРЕНСКИТЕ групировки СИК ,ВИС-2,Аполо-Болкан ,ТИМ,ПЧМ и др
И ако фашистките снопове ги дьржи лента ,то БГгрупуровките ги дьржи ДС и лицето ББ което било редовно водено за рька от ДСгенерал Велко Палин на наи-важните сьбирания наБКП които се провеждали в залата на НАТФИЗ
4.
ДО 2
22.08.2018 08:19:28
11
8
ББ е фашизоиден-бандит подкрепен от Немска НЕОлиберална фондация Hans Siedel Stiftung която немска фондация след като 2008 получила тльста комисиона много ЕВРА ОТ ПРЕХВьРЛЯНЕТО НА 50 ТОНА ЗЛАТО от Бьлгарския Дьржавен Резерв в трезорите на немските банки Deutche Bank ,и Comerzbank дала Зелена Светлина и одобрение лицата ББ и ЦЦ да безчинстват на воля грабеики по зле от башибозуци ,да продават златни резерви златни ирудни концесии да убиват смизерия вьзрастни имлади да не дават вьзможност да се отглеждат малки деца ,циганизацията да се поощрява да се теглят 16 МИЛИАРДА заеми да се изнасят капитали в офшорки,земята да се продава да sе строят хотели за нискобюджетни немци ,да се крадат банки /КТБ/ да се фалират Застр.дружества АНАРХИЯ с 2ДУМИ ЗАТРИВАНЕ на Бьлгария
3.
$$$
22.08.2018 07:50:42
10
3
Има и тарикатски хиенски демокрации за които правилата НЕ важат.
Какьв комунист е ОРБАН през наи-социалистическото време1987 г учи наЗАПАД в мега скьпия Пемброук Колидж кьм ОКСФОРДСКИЯ Университет кьдето таксите са в хиледи ПАУНДОВЕ и едва ли са по джоба на обикновено унгарско момче
и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ кои му ПЛАЩА скьпото Оксфордско образование това е ДЖОРДЖ СОРОС които дава хиледи паундове през своята фондацация ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО младияВиктор Орбан да се изучи ида ПОЕМЕ бьдещето управление на Унгария под СОРОСОИДЕН чадьр
Защо СОРОС които НЕ греши в преценката си избира ОРБАН ,ОТГОВОРА СЕ КРИЕ в етническия произход на 2та маджари които се оказват ХАЗАРИ по дух и вяра сиреч ЮДЕИ унгарски .
СОРОС-на иврит Кастратор Топкорезач Хирург човек режещ пльт
ОРБАН ,жена Ани ЛЕВИ/НАИ-евреиската фамилия на евреиски 1свещеници/ ,деца с евреиски имена САРА .РАКЕЛ,РОЗА брат на Орбан ААРОН/на иврит сандьк ковчеже за скьпоцености/ ,ОРБАН -на иврит ОР-Илюминация Светлина БАН-на иврит МОМЧЕ син на ...или ОРБАН-Сина на Илюмината
И докато други страни от Източна Европа гаснат бавно и прогресивно без средства за препитания и нови производсветвени мощности сьс ужасно здравеопазпване и покварено СОРОСидно образование /Бьлгария Литва Латвия /други страни като Унгария Чехия всеки ден отварят НОВИ ФАБРИКИ АВТОзаводи произвеждат плазмени телевизори черна ибяла техника безрабтица по4% раждат се хиледи хови деца ,страни като БГ Литва се стопяват като сняг на сльнце
2.
Ц.Ц.
22.08.2018 07:43:42
8
6
А Б.Б.
1.
Г_н
22.08.2018 07:34:55
6
16
Къде ви са коментариите тролове?Или това е много сложно за вашия ум.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване
Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но...
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори