×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Най-малко 9 души загинаха при взрив в мина в Колумбия
  • Пореден ден с нисък брой новозаразени с COVID-19 у нас
  • Отново колона от автомобили се образува на „Кулата“
  • Затвориха Прохода на Републиката заради паднал стълб
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Морето завря от сафрид, цаца и циганка


Морето завря от сафрид, цаца и циганка
Паламудът напълни морето, кефят се бургаските рибари
10 Август 2018, Събота, 00:03 ч.
Източник: вестник Труд, Мария Кехайова

По-хубав черноморски сафрид не е имало скоро, казват рибари


Морето завря от сафрид и дребен паламуд. Богатият улов на сафрид е край Несебър, пише вестник "Труд". Хващат го риболовните кораби и върви по 8 лева за килограм. Туристите на Стария и Новия град, ресторантьори и местни жители чакат на пристанището да закупят директно от касите на борда пресния улов.

Край Царево е излязла много циганка – така наричат морските дребния паламуд. Ловят го предимно на чепарета или с мрежи “гъргър”, а го изкупуват масово ресторантьорите.

Малкият паламуд не става за скара, но е идеален за пържене. “Цепят го на две и го пускат в тигана, а туристите буквално си облизват пръстите”, разказа рибарят Георги Пейчев от Царево. Цената на циганката е 10 лева килограма. В Ахтопол може и да се намери по 8 лева килото, директно от лодките.

Рибарите не щадят циганката, а ловят колкото могат, заради добрата и цена, а и заради едно старо поверие, идващо от предците им.

От старите рибари знам, че когато през август циганката започне да скача в морето, както е сега, наесен уловът ще е беден и големият паламуд няма да дойде”, обяснява риболовецът Жельо Попов от рибарското селище Ченгене скеле край Бургас.

Според него “пътят на паламуда” и изобщо на рибата зависи от вятъра. Накъдето духне, натам отиват пасажите. – “Ако не задуха към нашите брегове, а към Турция, там ще отиде паламудът”, смята Попов.

Колегите му от Ахтопол обаче са на обратното мнение. “И ние сме чували това поверие, но сме оптимисти. Щом има много “циганка” значи, че хайверът се е развил и наесен ще има и много паламуд”, обясняват те.

Освен циганка, в момента се хваща и блеч – малкото на карагьоза, коментират още рибарите.

Сега малките паламудчета са по 200-250 грама екземпляра. “Ловим ги на чепаре. Някои рибари пускат мрежи с око 34 милиметра, но ние смятаме, че още е рано за тях”, смятат ахтополчани.

Морските разказват, че паламудите са много бързи риби. Те минават край нашите брегове с около 44 километра в час.

Паламудът направо е като бърз скутер. Той избутва рибата към мрежите и сам пада в тях. Пъргава е и циганката. В момента малките паламудчета така бясно скачат и се движат, че даже късат чепаретата на ловящите с въдици рибари. Благодарение на бързата скорост на пасажите паламуд, миналата година, в края на ноември, рибарите наловиха много барбун. Тогава те обясниха, че това е така нареченото явление “девер”.

Ако и през есенните месеци, водата в Черно море все още е топла, понякога “царят на морето” решава да се върне. В това време пък другата риба, примерно барбунът, тъкмо да влезе в Мраморно море, и е принуден заради идващия насреща с бясна скорост паламуд да се върне обратно и се набутва към брега. Ситуацията се нарича “девер”, разясняват рибарите.

Рибарите сравняват тази с миналата година по отношение на циганката. Миналото лято по това време пак се е появила, но бързо изчезнала, защото хванало лошо време. Затова и есента била бедна на паламуд. Затова всички сега се молят историята да не се повтори.

Според капитан Красимир Вангелов, собственик на риболовен кораб от Несебър, след силна година, следват няколко слаби. При паламуда е така, отсича капитанът. Ако се следва това поверие, което той също знае от старите рибари, тази година също няма да е силна, защото последната с много риба и улов на паламуд бе 2016-а.

Затова рибарите са измислили нова система. Поддържат връзка и във всеки момент знаят къде какви пасажи има. Който иска – да лови, защото в техния занаят „ден година храни”, а и „рибата къща няма”. Затова сега надеждата е в циганката.

Стрес бави лефера в Босфора

Както казват рибарите, морето ври от сафрид и цаца. Лодките се връщат всеки ден пълни с пресен улов, който матрапази, кръчмари и летовници разграбват още на брега. По-хубав черноморски сафрид не е имало скоро, казват варненци. Цената му от гемиите до голямата борса на Колхозния пазар скача от 5 на 7 лева.

В момента има много барбуна, кефал, илария, малко циганка. Морските чакат да се появи в края на август царицата на рибите – леферът. Тук-там излиза бебето му – чернокопът. Леферът се очаква от Босфора и според рибарите има някакъв стрес там, може би заради метрото през тунела „Мармарай”, минаващ под Босфора на дълбочина 60 метра, и вероятно бави пасажите. Има прогнози, че и паламуд ще има тази година, за разлика от миналата. Дойде ли леферът, ще намалее сафридът, защото се храни с него, уточняват рибарите.

Треска за бяла мида

Водата е благоприятна и за лов на рапани, а на юг и златната треска за бели миди, които се изкупуват най-скъпо за западния пазар по 6 лв. на килограм. А прекупвачите вземат по неофициална информация от 25 до 35 евро. Морските охлюви се изкупуват по 2-2.50 лв./кг.

Заради големия интерес към белите миди, преди дни Институтът по рибни ресурси във Варна обяви, че има готовност да проведе проучване за състоянието на ценните мекотели.

За целта трябва да бъдат намерени средства, обясни ръководителят на звеното в града доц. Елица Петрова.

Според нея в последните години интересът към този ресурс нараства все повече, а същевременно липсва актуална информация за популацията.

Последните научни изследвания на Института за бялата мида са правени едва през 2003 година. Това затруднява вземането на адекватни мерки за опазването на този ресурс. Предстои да се намери финансиране за провеждане на изследването, след което ще се тръгне към визия за управлението на вида.

„Използването на дънни тралиращи средства води до нарушаване на дънните видове. Това е валидно и за рапанолова”, посочи експертът и добави, че само след проучване може да се излезе със становище за това дали уловът в момента вреди на популацията.

На импровизирани сергии на пътя: Пробутват ватос и камбала вместо калкан

Текат проверки за незаконна продажба на риба, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Агенцията по храните.

Още в първия ден на август е съставен акт на търговец, хванат повторно да продава риба на пътя Созопол – Приморско без необходимите документи (копие от декларация за произход и документ за продажба). Глобата, която законът предвижда за такова нарушение, е до 6000 лв. „Подобна търговия крие риск за купувачите”, съобщават от ИАРА. Експертите съветват хората да купуват риба само от регламентирани търговски обекти.

Измамниците пробутват традиционно ватос вместо калкан. Двете риби много си приличат, но ватосът е без „копчета”, освен това е много по-евтин. Много хора не знаят подробностите около външния вид на рибите и така купуват на доверие. Освен ватос, който е известен и като „софийския калкан”, на пътя пробутват и вносната риба камбала, вместо калкан. Камбалата също прилича на калкана. В големите магазини тя може да се намери по 10 лева, а цената на истинския калкан удря 30 лева за килограм.

В категории: Животът


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
будура
11.08.2018 18:35:09
1
3
Уж ги глобявате а мангалите всеки ден са на пътя да продават след Приморско р. Ропотамо и след Метро Бургас -айде заловете ги утре.
11.
Цаца -ратура
11.08.2018 17:06:51
1
1
Той и Бойко се появи вчера в Варна
10.
agent 007
11.08.2018 15:57:43
1
6
1.-во: Блеча НЕ е малкото на карагьoза.това са две отделни риби от група селдови !
2-ро. Ватос е гръцко име .В Черно море е известна като-морска лисица
(група скатове: морска котка-има отровен шип; морска лисица-с копчета но без отровен шип и калкан)+писия и морски език
3-то в момента морето е в голяма "бурунтия" и Няма риболов . така е всяко лято между 1 и 20 август- от илинден по стар стил до голяма богородица около 15-20 август( морето взема жертви=свързано е със сезонна смяна на ветровете и промяна на теченията ,ветровете и луната в връзка с смяната от люто към есен на климата!- риболова е Невъзможен- освен за самоубийците
9.
agent 007
11.08.2018 15:56:55
1
10
1.-во: Блеча НЕ е малкото на карагьoза.това са две отделни риби от група селдови !
2-ро. Ватос е гръцко име .В Черно море е известна като-морска лисица
(група скатове: морска котка-има отровен шип; морска лисица-с копчета но без отровен шип и калкан)+писия и морски език
3-то в момента морето е в голяма "бурунтия" и Няма риболов . така е всяко лято между 1 и 20 август- от илинден по стар стил до голяма богородица около 15-20 август( морето взема жертви=свързано е със сезонна смяна на ветровете и промяна на теченията ,ветровете и луната в връзка с смяната от люто към есен на климата!- риболова е Невъзможен- освен за самоубийците
8.
iva
11.08.2018 15:49:35
1
1
И аз съм рибар , и не виждам лошо в това !! Вие всички много разбирате от всичко , а на живо правите незаконни неща ... 100% имате най-малко по 3 незаконни провинения и който има съвест и срам ще си замълчи , а няма да дава акъл на другите ;)
7.
Самоход
11.08.2018 15:12:35
1
9
Това е от радиацията! Днес дребна циганка, утре мазен мангал!
6.
Рибар
11.08.2018 12:12:29
3
3
Бой по цацата.
5.
Ротшилд
11.08.2018 12:10:10
0
6
Още от средата на юли се появи дребния паламуд т. нар циганка. В повечето такива случай в средата на септември, когато трябва да покаже вече редовен паламуд между кило и 700-800 грама, няма и следа от него. И тази година няма да е по различна. Много хора го ловят, но какво му харесват на дребния паламуд нямам идея? 200-300 грамовите екземпляри нямат нищо общо по вкус с редовния паламуд, който тръгва след средата на септември. Проблем е и топлата вода, която на юг от Бургас е вече над 28 градуса.
4.
ne zavrq li s mirizlivi pytki
11.08.2018 11:18:03
0
16
xaxaxaxa
3.
лихмус
11.08.2018 11:16:08
7
6
ужас мужас има си забрани кога се лови и кога не. Обаче никой нищо не спазва, после се чудят каква лъжлива легенда да пуснат като няма риба.
2.
Гошо
11.08.2018 11:04:07
5
12
Ужас това е престъпление как ще ловите тези беззащитни рибки ..... национален протест бързо ...да се обединим да защитим Българияяяяяяя как може така
1.
20
11.08.2018 10:52:37
6
17
У.Б.И.Й.Ц.И. !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доц.Мангъров за проф.Кантарджиев: Добре, че го махнаха Доц.Мангъров за проф.Кантарджиев: Добре, че го махнаха Пo врeмe нa пaндeмиятa тoй зaбрaви тoвa, кoeтo винaги e знaeл и ce държa кaтo чoвeк, кoйтo изпълнявa нaрeждaния и зaпoвeди, смята ковид критикът доц.Мангъров   Сигнал до Флагман.бг от ж.к."Зорница": Разгонете клошарите до УМБАЛ Бургас, превръщат живота ни в ад Сигнал до Флагман.бг от ж.к."Зорница": Разгонете клошарите до УМБАЛ Бургас, превръщат живота ни в ад Проф. Витанов: Здравната система няма да се задъха благодарение на ваксинацията Проф. Витанов: Здравната система няма да се задъха благодарение на ваксинацията Има опасност обаче от нови варианти на COVID-19 в страната, които трябва да бъдат прихванати навреме Как "свещеници" разстреляха мутри във ВИП салон на софийски ресторант Как "свещеници" разстреляха мутри във ВИП салон на софийски ресторант Сцена от Кръстника вдъхновила килърите, сред трите жертви е и Митко Малкия – дясната ръка на Златко Баретата Луиза Григорова чукна 31, вече е с дълга руса коса Луиза Григорова чукна 31, вече е с дълга руса коса Тя си спретна импровизирано парти на снимачната площадка на филма „Игра на доверие”, по който работи в момента   Министърът на образованието: 1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейност Министърът на образованието: 1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейност Получаваме сигнали, че в хода на политическите кампании е оказван натиск над директори и учители, съобщи проф.Николай Денков   Спасиха мече в района на Смолян Спасиха мече в района на Смолян Намерено е само и уплашено Нискоквалифицираните кадри най-търсени на пазара на труда Нискоквалифицираните кадри най-търсени на пазара на труда Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията - над 2,3 милиона души   Папарашки удар: Д-р Емилова се тъпче с вредни храни Папарашки удар: Д-р Емилова се тъпче с вредни храни Не устоях на изкушението да снимам масата, преди сервитьорът да прибере чиниите, пише очевидец   Увеличават шофьорските курсове с 10 часа? Увеличават шофьорските курсове с 10 часа? Предвиждат се промени и при годишните технически прегледи
Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага   Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството трябва да е предпазливо в последната крачка за излизане от ограниченията Силно наводнение в района на Солун взе жертва Силно наводнение в района на Солун взе жертва Стихията наводни и магазини и приземни етажи в града Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Томас иска да види малката Лилибет и Арчи Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня Този, който има красива жена и този, който има лозе край пътя, имат еднакви проблеми. Виц на деня Виц на деня - Марче, какво ти има на лицето?
- Оса ми кацна.
- Ужили те?
- Не успя. Мъжа ми я утрепа с лопатата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много моля, който е влюбен и лети в облаците, да ми каже какво ще е времето утре
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори