×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Важна законодателна промяна за достъпност на сградите тръгва от Бургас


Важна законодателна промяна за достъпност на сградите тръгва от Бургас
Кръглата маса се проведе в Община Бургас, а в нея участваха зам.-кметовете Чанка Коралска, Лорис Мануелян, гл.архитект Веселина Илиева, архитекти, инженери и представители на лицата с увреждания
09 Август 2018, Четвъртък, 14:57 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Всеки бъдещ проект да бъде консултиран с хората с увреждания

Да се предприемат законодателни промени и всяка нова сграда да бъде така проектирана, че да е достъпна за лицата с увреждания, като техни представители ще дават становища за проектите.

Това предложение да бъде отправено до бургаските депутати от всички политически сили, решиха днес на първата по рода си Кръгла маса за хора с увреждания, която се проведе в заседателната зала на Община Бургас.

Във форума участваха представители на неправителствени организации, браншовите камери на архитекти и инженери, както и зам.-кметът по строителството на Община Бургас Чанка Коралска, зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Лорис Мануелян и главният архитект Веселина Илиева.

Желанието им е всеки бъдещ проект да бъде съгласуван с лицата с увреждания за достъпност. Най-вероятно това ще стане с участието на техни представители в комисиите по ЕСУТ, където се одобряват всички проекти. Така ще се гарантира равна среда за всички. Дебатът по темата започна реално от днес и оттук нататък ще се обмислят най-добрите решения.

Докато бъдат приети законодателните решения ще се търсят временни мерки. „Поемам ангажимент да направя среща с колегите, които оценяват проектите и да им засиля вниманието да се консултират с вас за достъпност на сградите”, обеща главният архитект на Общината Веселина Илиева.

Това бе приветствано от хората с увреждания. Грета Аспарухова – бургазлийка, която е с много активна гражданска позиция и брани правата на хората с увреждания отбеляза, че и сега Бургас е достъпен, но има какво да се желае.

За съжаление много нови сгради, които са приети след 2009 година, когато съществува наредбата за достъпност, не са достъпни за хората с увреждания. Включително и нови болници, което е абсурдно.”,отбеляза Грета Аспарухова.

„Предложихме на администрацията да проведем тази среща, за да разкажем какви са нашите проблеми и посочим как могат да се решат, да има по-голям контрол при приемането на проектите за нови сгради, за да може хората с увреждания да станат реална част от обществото, да не се чувстват изолирани”, допълни още тя.

Грета Аспарухова бе категорична, че Бургас и сега е най-добрият за лицата с увреждания град в България, за разлика от София, където за хората в инвалидни колички или трудноподвижни било истински кошмар.



На срещата се припомниха резултатите от направените по предложение на кмета Димитър Николов съвместни проверки с Грета Аспарухова на плажовете на територията на общината. В резултат на това Бургас е градът с най-добре уредените плажове в това отношение по цялото ни Черноморие.

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
4
Коментара по темата
4.
Bingo
10.08.2018 09:12:18
0
2
Тези тарикати пак имитират дейност, а да ми кажат как човек в количка, може да влезе в НАП Бургас, или на 2-ри етаж в МДТ на Алексанровска 83.
3.
Виж
10.08.2018 07:54:01
0
0
НАРЕДБА № 4 ОТ 1 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА СТРОЕЖИТЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДОСТЪПНА СРЕДА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
В сила от 14.07.2009 г.
Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.54 от 14 Юли 2009г., изм. ДВ. бр.54 от 15 Юли 2011г.
2.
Истината
10.08.2018 06:22:01
5
2
Града трябва да изрита бедняците навън и да си превземе териториите за да може да ги направи зелен оазис. Бедняците пречат и не плащат данъци.
60% от апартаментите в Бургас не се използват а са лятни вили за Софиянци ило други.
Обаче те не са красиви вили ами гето панелки.
Вдигнете данъците на недвижимото със 500%.
Изритайте ги тези хора и нека да почнем да привличаме само хора които могат да си плащат и са инвестирани да се трудят за града.
1.
ot buroto na Robert lord
09.08.2018 18:42:50
11
2
Скъпа редакция,
кмета мисли правилно.

А за улиците — скъпи съграждани, кмета трябва да бъде оставен да се фокусира във привличането на IT компании. Улиците са отговорност на Чанка Коралска — архитектката на града. Моля срещнете се с нея и изисквайте действия.

За съжаление, града няма бюджет да оправи всяка улица защото данъците които ви взимат са към 10 пъти по малки от Европа и Щатите.
Когато почнете да плащате по $1500 данък на апартамент и 30% от заплатата си да отива към държавата тогава може да изисквате повече.

Аз смятам че вече тряба да развържем ръцете на кмета да се фокусира само във привличането на производители и подобряване на образованието.
Всичко друго тряба да се поеме от лейтенантите му!!! Те злобеят ехидно когато го обвинявате него за неща които не са негово задължение.
На истинските патриоти искам да кажа че е редно да се направят квартални кметства които да се нагърбят със планирането. Време е да си съберете по 100 лева на човек и да оправите тея улици.
Внесете ги парите при Чанка Коралска за да задействате подобренията.
Но има и друг проблем.
Бургас има прекалено бедни хора и много гета апартаменти които трябва да се оставят във запад и разруха за да се изгонят тези мурзеливи и недъгави тъпаци там.

Града тряба да стане град на богатите и красотата.

Тряба да се съборят всички гета и да се изселят бедняците и тъпаците извън града или във чужбина. Няма смисъл от хора които не плащат данъци, и нямат идеи.

Само така ще се създаде умен град.

Града тряба да стане град на богатите и красотата.

Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.

Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.


Града тряба да стане град на богатите и красотата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те 
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори