×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парадокс: Защо мразим лошите новини, но се интересуваме от тях повече?


Парадокс: Защо мразим лошите новини, но се интересуваме от тях повече?
Руският Городской репортер прави експеримент – само добри новини за 1 ден и губи 2/3 от читателите си
07 Август 2018, Вторник, 13:14 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Убийства, катастрофи, изнасилвания – интересът на хората е по голям към тях, отколкото към добрите вести и за това има конкретна причина


Има причина защо толкова много местни и национални новинарски сайтове се фокусират върху престъпления и инциденти. Един руски сайт научи за това по трудния начин.

Городской репортер, който е базиран в Ростов на Дон, след проведен експеримент, съобщава, че е загубил 2/3 от читателската си база за 1 ден, публикувайки само добри новини.

„Чувствате, че сте заобиколени само от негативна информация? Дори не ви се четат новини сутринта?“, пита читателите си сайтът и допълнили в официално съобщение: „Ще ви докажем обратното!“

И така няколко дни по-късно водещо заглавие на сайта било „Няма проблеми с пътищата въпреки снега“

Не е тайна, че човекът е така устроен, че да се впечатлява повече от негативните новини за сметка на позитивните. 

Помним ги по ярко и те играят много по-голяма роля в живота ни. Сбогувания, инциденти, лоши родители, финансови загуби, самоубийства и т.н. оставят малко място в паметта ни за позитивните събития.

Стотици са научните изследвания, които водят до заключението, че един добър ден, не се пренася на следващия, докато един лош може да има ефект върху човека с месеци напред. Мозъците ни процесират негативната информация по-бързо и по-обстойно.

Експериментът, който руският уебсайт проведе, доказава за пореден път, че причината, поради която медиите отразяват лошите събития в ежедневието много повече от позитивните е проста: Всички вие, които в момента четете този текст, предпочитате да четете за лошото.

Статии за убийци, инциденти на пътищата, за самоубийства и изнасилвания, колкото и грубо да звучи,  се „харесва“ на публиката много повече от една добра новина за ученик, спечелил олимпиада и прославил града си, например.

Да направим следният експеримент. Публикуваме две новини – коя от тях ще бъде кликната повече пъти? Ние вече знаем отговора.

Трагедия на пътя Варна-Бургас: Двама непълнолетни загинаха при зверско меле

Учениците от Търговската гимназия представиха града ни на Европейска олимпиада по статистика, поздрави ги губернаторът на Бургас

А причината е и чисто еволюционна и биологична. В човешкия мозък има набор от ядра, разположени в тясно сътрудничество помежду си, наречени амигдала или бадемовидно тяло. Тя е част от лимбичната система, която е отговорна за емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания и миризми. Амигдалата изпълнява ключова роля в изявата на важни от еволюционна гледна точка емоции като страх, гняв, агресия. По този начин тя е отговорна за реализацията на социалната активност у хората.

С други думи – лошите новини предизвикват у нас набор от емоции, които съответно са отговорни за множество различни реакци – от възмущение, до погнуса и така те водят до по-голяма дискусия.

В категории: Животът


6
Коментара по темата
6.
Самсурник
08.08.2018 08:25:56
0
1
Добрата новина не е кой какво е представил или направил.Добротата се носи в душата и сърцето а те ако са закърмени с лошо тогава и хиляди добри новини да има пак една лоша ще е на дневен ред.А доброто отстъпва на безхаберието и слогана на всеки чукундур аз да съм добре но на другия да му е зле.
5.
Бургазлия
07.08.2018 23:00:53
0
3
Една от най-смислените статии в сайта. Естествено е с малко коментари.
4.
Трол
07.08.2018 22:51:20
5
0
И какво сега? ”Научно” обосновахте извратената тенденция?
3.
Sefte
07.08.2018 21:16:25
0
2
Отоговорът е много лесен. Журналистите с купените дипломи желат да се представят на главния редактор, че "разбират" от журналистика и за да напълнят посещаемостта на сайтчето си или вестника си пишат за кръв и убийства, убийства и кръв и хората за почват да се тревожат за сигурността си и започват да четът за да се осведомят от какво да се пазят (народна поговорка: "Страх лозе пази"), а истинските журналисти се занимават с разследваща журналистика, изследват проблема показват на обществото следствие и последствия от дадени настъпили събития, хората се осведомяват и спят нормално, но знаят, че има честни и съвестни журналисти, които ще бдят за тяхното спокойствие.
Колко и да ви е мъчно "Флагман" вие сте от платената журналистика. Вие не можете да бъдете истински журналисти като пишете такива статии с гръмки заглавия.... и платено съдържание. Айде трийте коментара. Това го можете най-добре.
2.
конкурс за простотия
07.08.2018 20:47:46
0
4
Отговорът е много лесен и даже няма да чета статията. Отговорът е защото нищо не работи, но хората се надяват нещо да проработи. Докато накрая някой не вземе сопата или патлака и не почне да пуца боклуците. Но малцина им стиска защото има какво да губят макар и малко. И се надяват и се гневят но до там. A журналята само това чакат, тровейки психиката на хората, а не на отговорните институции.
1.
Kiko
07.08.2018 20:29:28
0
7
Много правилно.тук коментарите са много за очите и бенчев,отколкото за медалистите по математика.всеки комплексар иска да ги познава,но ако не ги плюе.срам.срам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори