×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново (СНИМКИ)


В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново (СНИМКИ)
Идеята за откриването му се заражда след 2 фрапиращи случая в Бургаско, които обаче завършиха с щастлив край
23 Юли 2018, Понеделник, 11:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, видео: Георги РУСЧЕВ

Той е резултат от съвместните усилия на болницата, общината и неправителствена организация


В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново, като те ползват специализирана база за протезиране, рехабилитация и социална помощ от експерти. Днес дейността на Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация бе представена с историите на трима пациенти, успешно върнати към пълноценен живот.

Те вече ходят, работят и дори спортуват.

Идеята се заражда след два случая, добили медийна известност.

Първият е за протезирано момиче, останала без крака, след като бе премазана от влак.


Антония, чиито крака бяха отсечени от влак, мечтае за ново начало: Силна съм, няма да пропилея втория си живот

Погледнете в очите това чаровно момиче и му кажете няма ли право да живее


Вторият пациент е мъж на средна възраст, който след ампутация на краката живя в болницата няколко месеца – отчаян, че няма как да се грижи за себе си и няма къде да отиде.


Има реален шанс за хората с ампутирани крайници, можем да помогнем

Дженко загуби двата си крака, но не и надеждата, ето как отново проходи (ВИДЕО)


След намесата на Националния алианс за интеграция след ампутации и протезиране, тези пациенти получават специално изработени за тях протези, рехабилитация и човешка подкрепа. Младата жена води пълноценен  живот, работи и ходи на спортни състезания. Мъжът се прибира в родния си град и сам се грижи за себе си.

След подписано споразумение с УМБАЛ-Бургас и меморандум за  сътрудничество с Община Бургас, центърът вече е факт. Той се намира на 10-ия етаж в стария корпус на болницата, в Отделението за продължително лечение.

Базата и част от специалистите се предоставят от болницата, а пациентската организация осигурява съдействието за протезиране и свои експерти в специфичните упражнения.

Днес третият пациент – 57-годишният Христо Христов, уверено прави първите си крачки с протези.


„Щастлив съм, чувствам се нов човек. Благодаря на всички тук“, казва той. 

Христо е останал без крака заради измръзване. С новите си „крака“ се е научил да ходи за по-малко от 10 дни. За това помагат специализираните упражнения, както и симулационен терен, наподобяващ естествени настилки, които се срещат в градска среда.

„Най-трудното нещо е човек с ампутирани крайници да се върне обратно в обществото. След като два пъти успяхме да направим това, решихме да окажем тази подкрепа на повече хора“, каза д-р Бойко Миразчийски - изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас.

Пациентите не заплащат нито протезата, нито престоя в болницата, той се поема по Здравна каса.

„След толкова години стаж в здравеопазването, мога да кажа, че за съжаление медицинските проблеми прерастват в тежки социални проблеми. Особено е характерно това за хората с тежки физически увреждания. Решавайки този медицински проблем, ние решаваме и социалния проблем на пациента“, обясни д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас. Община Бургас е сред първите администрации в страната, подписали меморандум за сътрудничество с пациентската организация.

„Тенденция в Европейския съюз е такива хора бързо да бъдат връщани в обществото. В Бургас успяхме да постигнем уникално сътрудничество, каквото няма никъде в страната. Рехабилитацията на човек с изкуствени крайници се отличава от обичайния рехабилитационен  процес. Тук прилагаме видяното във водещи центрове в Европа и Азия“, добави адв. Теньо Тенев, зам.-председател на Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране.

Всеки пациент, който желае да получи съдействие от експертите на алианса и подробна информация за дейността на центъра, може да се свърже с тях на тел. 0887379739, 0886 879701, всеки работен ден от 12 до 18 ч. и чрез електронната поща: [email protected].



Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори