×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Духът на Бургас днес мирише на кебапчета и носи сръбска музика


Духът на Бургас днес мирише на кебапчета и носи сръбска музика
Организатор на фестивала, който замени Spirita е Георги Енчев(вдясно), познат от популярния поп дует Румънеца и Енчев
23 Юли 2018, Понеделник, 07:32 ч.
Автор: Флагман.бг

Кой би се сетил за “Spirit of Burgas”, кагато имаме  Burgas mezi. Ето това е за душата

За няколко дни в зоната около Пантеона в Бургас се бе разположил фестивалът "Бургас мези". Това бе място за балканска скара и ритми, което очевидно се харесва на мнозина от бургазлиите.

Черешката на тортата бе гостуването на няколко известни сръбски изпълнители от 90-те години като Бобан Здравкович и Весна Змиянац. Събитието предизвика интереса на бургазлии, но и мнозина с носталгия си спомниха за времената, когато имахме Spirit of Burgas, а не фестивал на балканската скара. Публикуваме мнението на нашия читател, подписал се с псевдонима 
Phoenix Birdy: 

Роден съм и съм израснал в Бургас и по някаква невероятна случайност (за разлика от повечето си приятели от детството) продължавам да живея тук.

Започвам писмото си до Вас с това изречение не защото считам, че е странно да останеш да живееш в прекрасния ни град, а защото го намирам за все по-трудно.  

Преди няколко години (всъщност малко повече, отколкото ми се иска) Бургас беше домакин на фестивали като “Spirit of Burgas”  и „Блус на Плажа“.

Първият събираше едни от най-новите и модерни алтернативни музиканти в света и млади хора от почти всички краища на България и Европа. Няма да изброявам страхотните изпълнители, които ни гостуваха по това време, защото наистина са много и съм наистина горд, че за кратко бяхме една от летните музикални дестинации на картата на Европа.

Вторият от своя страна  беше може би с една идея по-ориентиран към местните жители, които можеха да се насладят на един от най-емоционалните и авторски музикални жанрове и то на брега на Черно Море.

Всеки от тези два фестивала e вече в историята на града ни и някои мои съграждани определено намират това за постижение.  През годините изслушах и прочетох доста критика по повод тяхното съществуване, особено от хората, които живеят близо до морската градина. Недоволствата бяха свързвани ту с високия шум, ту с това, че едва ли не красивия ни град се пълнел с наркомани и пияници за три дни през лятото.

Честно казано, предвид последните мерки срещу шума по Черноморието, може би това е бил наистина значим и наболял проблем, на който всички заедно и веднъж завинаги сме намерили решение.

В крайна сметка това е и единствената адекватна реакция, на която правителството ни демонстрира, че  е способно по повод проблема с прогресивното застаряване на българското население. Все пак най-малкото, което могат да направят загрижените държавници и общественици е да ни осигурят спокойни старини.

Но и това не е въпросът. Въпросът не е национален. Въпросът дори не е точно локален. Въпросът си е за нас. Въпросът е към бургазлии.

Въпросът е с какво бяха заменени Spirit of Burgas и Блус на Плажа ?

Отговорът е - с фестивала на „Балканската скара“! Кой би се сетил за “Spirit of Burgas”, когато имаме  Burgas mezi. Ето това е за душата!

Да заменим шумната музика и „наркоманите“ с миризма на кебапчета и сръбско е наистина добра сделка за града ни…

Наистина ли е добра сделка за града ни ?

Преди години на мястото на арт кафетата до книжарница Хеликон изникна дюнерджийница. Преди години се превърна в традиция около коледните празници на площад „Тройката“ като гъби да изникват кебапчийници. Горе-долу по-това време изчезнаха бургаските кина.

Сега очевидно се опитваме да затвърдим най-новите си традиции и да измислим нещо и за лятото. Да заменим звуците от изпълнители като Бонобо, Моби и Роби Уилиамс с Гъмзата, Криско и миризмата на скара. От 18 до 22 юли - повече от три дни.

Интересното е, че на нас миризмата на скара ни действа като успокоително. Всичко можем да понесем, ако има нещо да цвърчи наоколо и някъде пише, че е на дървени въглища.

Шумът в най-хубавата част на „Лазур“ е без значение. Това вече на никого не пречи.

Каква тълпа се събира около Пантеона – също не е важно. Щом са за ядене и пиене – значи са нормални, добри хора и нищо им няма. 

А прекрасния аромат се усеща още  от ул. „Оборище“ и преминеш ли един път тази граница влизаш в света на скарата и замезването.

Това се приема без възражения. Другият въпрос е какво още следва да приемем и на какво предстои  да се радваме?

Концерт на Азис на трети август в Летния театър. Бих го нарекъл културното събитие на лятото в Бургас.

И финално…май въпросите станаха повече от един. Какво да направя? Никнат като нова тарелка с кюфтета в съзнанието ми.  

Харесва ли ни Духът на Бургас да мирише на кебапчета и да се носи като сръбска музика от морския бриз?

На мен не ми харесва в продължение на 5 дни да чувам от терасата си безсмърните хитове на всяка нашенска механа и кръчма в региона, докато миризмата на барбекю се впива в дрехите ми. Не ми харесва и да заобикалям от разстояние зоната около “Пантеона“, за да не се разминавам с подпийнали чичковци. Не ми харесва, че не мога да пусна кучето си в зоната за свободно пуснати кучета,  защото миризмата на печено е толкова силна, че не знае какво случва.

На Вас харесва ли Ви? Харесва ли Ви, че точно това бяха времето и мястото да пренесем селския панаир в града ни? Най-добрия град за живеене в България. И най-добрият за скара.

*Флагман.бг е в готовност да публикува и позиция на читатели, които защитават Бургас Мези и считат, че това е добра реклама за града ни



Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
38
Коментара по темата
38.
созополски селянин
25.07.2018 18:37:36
0
1
Баси,наистина как можаха да я тъпосат тази простотия баш на центъра.Има къде къде по-подходящи местенца за това-до циганската махала в М.Рудник има големи полянки,също и преди Билата пак в същия комлекс има хубави празни пространства.И аз ходих навремето на кино в Бъргас,нищо че съм просто селско момче.Едното кино стана чалгаджийница,другото стана казино,за бившето кино Родина не знам сега какво има там,преди пак заведение имаше май.
Иначе Енчев тарикат излезна,певческата им кариера вече приключи,ама му дойде на акъла как да понаправи некоя кинта още,докато все още е разпознаваемо име.
37.
skivai ti
24.07.2018 08:13:12
0
2
duhyt na burgas vinagi e mirishel na obgazeno ...Ne.toza.od
36.
Liam Howlett
24.07.2018 02:21:50
1
1
Искаме Spirit of Burgas 2019 и да дойдем пак, нали ще пускаме нов албум тази година.
35.
Костадин
24.07.2018 00:37:49
0
1
Като цяло не обичам миризмата на трупове но различни хора различни мнения не може на всички да се угоди винаги ще такива които са против и за
34.
Винету
23.07.2018 18:45:47
1
6
Вчера спряхме да хапнем там. Сметка 22 лева, касова бележка - йок. На никой, на нито една от огромните софри не се даваха бележки. 5 човека обслужват и взимат пари, седи едно мижитурно касово апаратче и никой не се сеща за него. Ако бяха дошли данъчните, пак щяхте да ги хулите, как рекетират дребният бизнес
33.
Ачо
23.07.2018 16:32:11
0
8
Докато за зам.кмет е един Бай Ганьо ..
32.
Срам Срам Срам
23.07.2018 15:36:57
1
8
Срам ме е от бургаска община и ме е срам от хората , които спряха Spirit of Burgas .Срам ме е от тъпаните , които са организирали и позволили такава помия , като това mezi да се състои в иначе модерният ни град .А какви години бяха покрай звездите от Spirit-а ... Prodigy , Cristal Method , Armin , Alex Kowalski , KORN , Busta , Chase & Status , Hawtin и много други ... убоначването на младите с кебабчета и балкански чалгии продължава с пълна сила.След години местните и държавни чиновници ще са предимно в стил Митьо Пищова
31.
Митака
23.07.2018 15:27:44
0
8
А доста преди Спирита помните Блус фестивалите? Ееееех блаженни години.....А днес камъните падат, юруш на кебапчетата......
30.
Меломан
23.07.2018 14:24:29
1
6
Искаме си Спирит-а !!!
29.
Do 26
23.07.2018 14:08:31
0
1
Ne aver greshka muzikata na Popa beshe melodichna I s prekrasni tekstove Napodobqvashe bg folklora na Yujna Bg I nqma nishto obshto s chalgata koqto e sachetanie na kucheka + bezmislen tekst ispalnqvana ot krasavici koito povecheto ne poznavat notite
28.
До 27
23.07.2018 14:08:30
2
3
Още от 80-те има чалга хитове,всеки ги знае,а наскоро пуснаха и някъде клип от 87-ма със Слави Трифонов на другарско чалга парти. Всичко е навързани в БГ,жалко за наивното стадо.
27.
ЖОАН
23.07.2018 13:49:46
0
12
В събота вечер , на 200 метра от този панаир имаше страхотно предсталение на Националния балет . През антракта яко се чуваше дивата чалга и се усещаше миризма на пушек от Пантеона. Въпреки , че спектакълат сащо беше с балканска тема - Зорба гъркът , контрастът беше убииствен.
26.
мммм
23.07.2018 13:47:35
2
0
основателя на бг фолк музиката е хисарския поп чиито записи по времето на соца се слушаха нелегално но масово ,тогава не се казваше чалга музика ,та фолка се съчетава добре с кебапчетата ама и в спирита нема нищо лошо
25.
До Янчо Василев
23.07.2018 13:15:02
1
1
Това си го запях както си трябва. Браво!
24.
Дарт Мол
23.07.2018 13:07:49
0
13
Няма лошо да има "фестивали" , важното е да са на подходящи места.Една седмица най-хубавия и отворен вход за морската градина приличаше на катун . Мястото на този фестивал е за друга част на града , може би на поляните до ЦУРК-а. Биреното изложение беше също доста комично представено , особенно от гледна точка на най-въжното за бирен фест - консумацията . В малкото дворче на Флората големи бирени момчета се бяха сгънали като зидарски метър на едни миниатюрни масички и пейчици . И отделно двата фестивала не са в най-удачното време. Септември е идеално за такива събития . Така може да се удължи сезона , не като се мислят идиотщини за кукери през гроздобер.
23.
Янчо Василев
23.07.2018 12:54:58
2
16
Бургаски вечери, мирис на дюнер,
сръчно изпечени от някой ага.
О’разкажете ми, откъде взехте,
толкова силна, добра миризма.

Не сте ли слизали ничком до морската,
при уморените селски пачи,
гдето почиват ярко червени
скари родени от зли духове.

Припев:

Там е залетият бряг на отчаянието.
Чайки и гларуси там те ядат.
Там е закотвен вятър със чалга.
Мъртвия хор на стария свят.
22.
Do 19
23.07.2018 12:17:41
0
4
Tazi muzika q dokaraha primitivni mutri s anzusite I zlatnite sinjiri ot 90 te godini na minaliq vek Te otdavna gi nqma a bosovete im sa martavci Ostana obache tazi do togava ne poznata y nas muzika ot koqto veche poveche ot 20 godini razni psevdoproducenti I tv kanali pravqt mangizi I trovqt mladite hora
21.
Флегман
23.07.2018 12:13:43
2
11
Бургас започна да изчезва в началото на 90-те. След 2000-та изчезна напълно.
20.
Значи
23.07.2018 12:04:32
12
1
Най голямата глупост в историята е че сме били врагове. Тая история е писана от тъпанари.
Хората на Бълг и сърбия винаги са искали да са заедно и да се обичат. Сега е момента да се заобичаме и да се обединим.
19.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
23.07.2018 12:00:40
2
11
Дали не създадохме една мангалска нация?
18.
Бургас
23.07.2018 11:59:15
4
7
Не е точно така, какво общо има спирита с тая чалга и кебапчета? едното беше изцяло бургаско събитие другото е национално турне, което просто минава през Бургас и нищо повече
17.
Do 15
23.07.2018 11:58:39
0
8
Mustafata peeshe Balgarska muzika a v kultoviq Cherno More nikoi ot posetitelite tam ne beshe I chyval za chalga
16.
Do7
23.07.2018 11:53:50
4
3
Ei varnensko govedo ot godini izlivash zavista si tuk Hodi da draskash v Petel gagauz
15.
Gotti
23.07.2018 11:52:12
5
10
Само мрънкалници сте останали в Бургас.
Кината си заминаха много преди дюнерджийницата до Хеликона. Всичко идва от алчност и беззаконие!
Да не забравяме че и в култувият ресторант Черно Море редовно пееше Мустафа Чаушев. Продиджи там не съм ги виждал.
14.
Таня
23.07.2018 11:37:43
7
9
За всеки има по нещо. Авторът защо не споменава, че 19-21 на флората имаше beer fest на крафт бира. А в летния театър постоянно има спектакли, опери, мюзикъли.
13.
Всичко ни пречи
23.07.2018 11:37:35
13
12
Моралисти да видиш в този град :))) Всеки се затворил в тях слуша Моцарт и Бетовен и отпива Моет с черен хайвер :))) Скара не сте и помирисвали , какви са тия гадни пържоли кебапчета и плескавици на скара :)
12.
f
23.07.2018 11:34:23
11
3
Neka da ima i spirit i serbia.
Tova ste ni pomogne nai nakraya da se obedinim sus serbite koito naistina sa nashi bratia.
11.
Фанта фен
23.07.2018 11:34:20
0
17
Пълно с миризливо тумби цигани , турци , кюрди и копанари.
10.
Бургазлия
23.07.2018 11:33:07
1
18
Наистина голяма глупост беше отказването от Спирита Идваха фенове от цяла Европа Кмета да помисли сериозно по въпроса за връщането му може и с по малко участници но да го има Срамота града на толкова много известни музиканти артисти и творци да се лее чалга в най хубавото место в града ни Да ходят в Юго Западна България от където тръгна тази музика импортирана от мутрите на Сик и Вис през 90 те
9.
54321
23.07.2018 11:28:28
1
17
Не че е проблем, че бургазлии искат сръбска музика и скара, манталитет..., но точно на Пантеона ли, там ли му беше мястото... Дали пред НДК правят София мези?!
8.
7
23.07.2018 11:24:16
7
15
Ето това е истинският дух на Бургас!
Духът на един град това са хората, които живеят в него!
За какъв Spirit, за какъв Jam се говори!
Кебапчета и сръбска музика!
И Азиз в Летния театър!
7.
k
23.07.2018 11:20:35
8
12
това е zа някое село,не за град и то на морето.поредната дива,бургашка селяния,не стига че вони на нефтозавод,а сега и на скари.
6.
Въй
23.07.2018 11:12:43
7
5
А аз се чуде де изчезнаха кучетата в квартала ... те били на "Бургас мези"
Като боцнеш с вилицата джафкаха ли ?
Или изядохте чумавите кози и овзе ?
5.
7887
23.07.2018 11:07:59
2
15
Каквато публиката-такава и културата. хаха
4.
Peko Takov
23.07.2018 11:05:39
4
24
Ся, мазнотията и панаира за селските бекове можеше да се направи някъде в Меден Рудник. Тъкмо най-отявлените привърженици нямаше да пълнят колата с газ за 2 лева.
3.
Наблюдател
23.07.2018 11:02:28
6
19
Безумно точно!!! Бит и душевност!!! Но за да е пълно щастието на раята трябва да се добавят няколко лавки между скарите за да си тръкнат билетчета между лапането на две кифтета.... Ехххх морски и приключенски дух, сбогом и прости, отдаваме се веч на АГРО култура...
2.
Почна се
23.07.2018 10:59:26
17
17
Лято е бе какво ви става? Всеки има вкус и интереси, който иска ще отиде да мези, друг на някой бар на плажа с хаус музика, трети на азис или на опера. Важното е да има събития, винаги ще има за всеки по нещо.
1.
1234
23.07.2018 10:58:42
21
9
Затваряй си прозореца.а в морската няма припаднали европейци от свръх дози.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори