×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Силно енергийно поле в Приморско и лековитото аязмо в Поморие привличат стотици окултни туристи


Силно енергийно поле в Приморско и лековитото аязмо в Поморие привличат стотици окултни туристи
Смята се, че водата в аязмото на манастира „Свети Георги Победоносец“ лекува всички болести.
20 Юли 2018, Петък, 11:18 ч.

Около 50 милиона лева влизат в държавата годишно от езотеричния туризъм
Oколо 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.

„Този вид туризъм генерира огромни приходи и никак не е за пренебрегване. Имайте предвид, че само 11% от тези хора пътуват самостоятелно, 60% са предимно семейни двойки и около 12-13% са част от организирани групи. Те посещават местности, които смятат, че ги зареждат с енергия и не са свързани с религиозен храм. Някои са познати още от древността. Обикновено има аязмо, за което хората вярват, че водата е лековита и чудодейна“, коментира Румен Драганов. Той даде за пример манастира „Свети Георги Победоносец” в Поморие, който е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България. На мястото е имало тракийско светилище. На мястото има Аязмо, за чиято вода се смята, че е лекува всички болежки и помага за благоденствие.

„Имам приятели, и то учени от БАН, които със специални уреди са установили преди години, че в Приморско има много силно енергийно поле. Те вярват в това и когато сме там на почивка, всяка сутрин стават рано, отиват до конкретното място и са категорични, че се зареждат с енергия. Много е трудно да спориш с тях по тази тема, защото те си знаят тяхното и са убедени в тезата си“, каза още Драганов.

Особено популярна е и скалата на Рилския манастир, която също се смята за лечебна. Точно до нея пък има малка църква и аязмо. Църквичката е известна и с място, което се нарича Чистилището. Вярващите казват, че който мине през нея, се разделя с всичките си грехове, най вече ако вярата му е истинска. Наричат го чистилището, защото мястото е тясно и трудно достъпно. Между камъните пък могат да се видят оставени хиляди съкровени желания.

„Всъщност езотеричния туризъм има различни форми. Смята се, че много от нещата са останали още от преди приемането на Християнството. Няма как да се борим с това и не виждам защо. След като някой се чувства добре и вярва нещо, едва ли е проблем за нас“, коментира още експертът. Той поясни, че друго място, което е прието като дестинация за езотеричен туризъм, е Кръстова гора. Тя се посещава от 14 000 души годишно, тъй като хората смятат, че след като приспят там, ще оздравеят. Други пък вярвали, че ако поставят памук върху мощите на Свети Иван Рилски и след това го оставят под възглавницата на болен той ще оздравее. Според експерти към местата за езотеричен туризъм е и Руската църква в столицата, където се намира гробът на Свети Серафим. Всекидневно там се извиват опашки от хора, които вярват, че като напишат желанието си на листче, то ще се сбъдне.

„Местността Рупите също се приема за енергиен център, който се свързва с името на пророчицата Ванга. Евреите пък посещават Силистра, тъй като смятат, че там е обитавал техен равин. Вярват, че мястото ги зарежда с енергия. Мога да дам и друг пример-с пазара Римската стена в столицата. Преди да тръгнат на път, търговците са минавали от там и са се молили да се завърнат живи и здрави“, обясни Румен Драганов. Друга дестинация за езотеричен туризъм е и Тракийското светилище Камъка в Странджа. Има поверие, че ако минеш през т.нар. провирало, ще бъдеш здрав и щастлив през цялата година.

„Все пак трябва да се прави разлика между религиозен и езотеричен туризъм. Също така има образователен религиозен туризъм, където пътуваме в различни страни, за да научим нещо за религиозните им центрове, както и фестивален религиозен туризъм. У нас например много чужденци идват по Великден, за да присъстват на литургията ни“, обясни още Румен Драганов.

“Факт е, че езотеричният туризъм у нас се развива. Преди години дори ми се е случвало да видя жени, които се представят за гадателки, да посещават Перперикон, тъй като го смятат за свещено място. Чувал съм, че се организират такива екскурзии“, коментира и археологът проф. Николай Овчаров.

Изграждат лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера
Започва изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера. Това съобщиха от ръководството на Национален парк "Рила". На това място всяка година през август се провеждат сбирките на последователите на Петър Дънов. Първите 25 дъновисти се изкачиха там още вчера.

Лагерът ще е разположен на регламентираното място –при Рибното езеро, на 2200 м надморска височина. Там привържениците на учителя Петър Дънов изграждат стана си всяко лято от 1929 година.

Самият лагер е върху 1 декар и 100 кв. метра, като максималният брой на палатките не трябва да надвишава 300. Лагерът ще се управлява от комендант, спазва се установен през годините вътрешен ред, кухнята, местата за миене и др. Ще се монтират походни умивалници, които след приключване ще бъдат демонтирани, а теренът – почистен. Боклуците ще се опаковат в чували и ще се транспортират извън територията на парка до най-близкото градско сметище край Сапарева баня.

„Смята се, че това място също е част от езотеричния туризъм. Но все пак Бялото братство е на 130 години, а тук говорим за места от преди хиляди години. Факт е, че сме територия, позната като място за зареждане с енергия“, коментира още Румен Драганов.

Туристи търсят мистичното в Побитите камъни край Варна

Туристи търсят мистичното в Побитите камъни, известни като изключително силен енергиен център още от дълбока древност. Те са популярна дестинация за терапевти и биолечители от цял свят. Съществуват много легенди за техния произход. През 2014 г. пък бяха избрани за демонстрацията на все още оспорваните от науката „Огледала на Козирев”. Експериментът е получил името си от руския астрофизик Николай Козирев и се основава на хипотезата, че времето също е форма на енергия, а всички процеси в природата са придружени с излъчване или поглъщане на време.

Тракийското светилище в с. Равна и манастирът под него пък се смята, че е последното обиталище на цар Борис I, Варненския некропол, крепостта и могилата в Солниците-Провадия - всички те са включени в туристическите маршрути, като интересът на наши и чужди гости се подхранва от предания и легенди, премесени с исторически открития и археологически факти.

Басарбовският скален манастир е светиня за румънците

Басарбовският скален манастир край Русе е задължителен обект при поклонническите пътувания, които Румънската патриаршия организира до нашата страна. Светата обител носи името на най-видния си обитател - Димитър Басарбовски, който се счита за закрилник на Букурещ. Румънците вярват, че мощите му са спасили града от чума. Днес те се съхраняват в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ, а мястото, където Димитър Басарбовски е прекарвал земните си дни в уединение, пост и молитви, се радва на голям интерес от страна на северните ни съседи.

Исихасти са обитавали през Средновековието и други скални манастири в Русенско. Ивановските скални църкви са обект под закрилата на ЮНЕСКО и са много посещавани от български и чуждестранни туристи. Представляват комплекс от скални ниши, в които в безмълвие и вглъбеност и при краен аскетизъм монасите са търсели единение с Бога. В днешно време исихазмът няма последователи, но местата, които някогашните монаси аскети са обитавали, са популярни и религиозни обекти с международна известност.

Тълпи пред Джулюница - селото на сумиста Котоошу

Българи и чужденци се тълпят всяко лято пред лековито аязмо край селото на сумиста Котоошу – Джулюница. Според мълвата всяка година точно в нощта на 16 срещу 17 юли водата в аязмото става лековита, а силата й продължава само едно денонощие. Това е и причината още ден-два преди това край извора да се събират десетки хора.

Легендата разказва, че преди столетия, докато селяните обработвали нивите си, оставяли децата си край изворчето. Едно от тях било сляпо и като намазало очите си с лековитата вода, прогледнало. Според местните водата цери проблеми със зрението, кожни болести, безплодие. Според друг случай пък бивш морски капитан на кораб за далечно плаване имал кожна екзема, като никакви лекарства и цярове не му помагали. Лясковският свещеник отец Богдан занесъл кал от изворчето „Света Марина” и болният се излекувал. Човекът дори посетил аязмото, за да види с очите си къде точно се намира лековитият извор. Друга възрастна жена пък имала засегнат очен нерв. Докторите й казали, че едното й око е неспасяемо. Дъщеря й обаче не се примирила. Наточила от аязмото и всяка вечер с капкомер й слагала по три капки в болното око в продължение на 40 дни. Чудото станало, а докторите в престижна столична клиника не можели да повярват на здравите си очи.

Според преданията преди 100 години на мястото на сегашното аязмо текла лековита вода, но по-късно се загубила в недрата на земята.

Преди време за света я открил овчар със стадото си, който останал да нощува на това място. Животните му били болни. На сутринта обаче, когато се събудил, видял, че всички пасели и блеели безгрижно, защото пили от водата на извора.

Наред с това лековит извор има и в девическия манастир „Св. Троица” край Велико Търново. Там обаче монахините строго спазват реда и почти не допускат в Божията обител мъже, дори и само за да си измият очите или да си напълнят шишенце с вода от аязмото.

В категории: Бизнес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Вън търговците ....
20.07.2018 14:12:48
0
0
Вън търговците от храма....Както продават икони и дрънкулки така продават и душите на хората чернодрешковците.
1.
с5341
20.07.2018 10:50:03
3
0
Окултният туризъм е лъжа, това е параван за създаване на руски терористични групи в страната.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Най-мечешката услуга на ПП-ДБ я направиха техните усложливи медии, смята Бойко Борисов Най-мечешката услуга на ПП-ДБ я направиха техните усложливи медии, смята Бойко Борисов 10 месеца нищо не направиха, за да се прекрати доставянето на руски газ. Кръвопролитната война в Украйна ще продължи дълго, допълни той Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори