×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • В Културен дом на Нефтохимика ще се проведе изложението Българската Баба Марта. Стартира на 25 февруари от 11 часа
  • От КАТ-Бургас с важна информация за шофьорите: След 12 часа днес спира регистрацията на МПС поради профилактика
  • Искате кафе? Готово! Върнахме любимата ви кафеджийка, ще я откриете най-долу, в десния ъгъл на сайта. Успех!
НА ЖИВО

Бургаският плаж е най-достъпен за хората с увреждания, на Отманли концесионерката ехидно попита: А сауна не искаш ли?!


Бургаският плаж е най-достъпен за хората с увреждания,  на Отманли концесионерката ехидно попита: А сауна не искаш ли?!
Плажовете вече са по-достъпни, до преди няколко години буквално пълзяхме, за да стигнем до ивицата, каза Грега Аспарухова
11 Юли 2018, Сряда, 01:28 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Достатъчни са ни пътеки от скари за излаз до брега и пригодени тоалетна, далеч сме от платформата във водата, както е във Варна

Бургазлийката Грета Аспарухова е сред най-големите борци за права и достъпна среда за хората с увреждания. Тя е от организаторите на палатковия лагер в Морската градина. Благодарение на Грета се върви и в положителна посока за достъпността на плажовете. През октомври миналата година тя заплаши, че ще съди държавата за дискриминация. Тогава от Министерството на туризма задължиха концесионерите да осигурят свободен и безпрепятствен достъп до морския бряг. Това лято Грета се включи в проверките, които бяха разпоредени от кмета Димитър Николов. Достъпни ли са плажовете в Бургаска област за хората в неравностойно положение, разказва Грета пред Флагман.бг:

- Грета, ти се включи в проверките на Община Бургас, чиято цел е да се гарантира правото на достъп до морето на всеки един гражданин. Какво се установи на извършената инспекция?

- С първата проверка доста изненадахме концесионерите. Те изобщо не знаеха какво значи думата достъпност. Не бяха наясно какво точно трябва да правят, или пък правеха нещо, което за тях е добре, но не и за нас. Например на Отманли нямаше никакъв достъп. Дори имах конфликт с концесионера Снежана Карова (тя е съсобственик на компанията "Хермес солар" ООД, но публична тайна е, че зад нея стои почетният лидер на ДПС Ахмед Доган  - бел.ред.). На проверката й казахме, че трябва да има тоалетна за хора с увреждания, тя скочи, държа се арогантно, реагира с подигравателен тон: "А ти какво точно искаш да има в тоалетната - душ кабина, баня, защо не и сауна?!". Не е толкова трудно да се поставят тоалетни за хора с увреждания, на много места ги има, просто трябва да с поинтересува.

- Все пак има ли изградени пътеки за хората в неравностойно положение, като цяло в какво състояние са останалите плажове в Бургас и района?

- След проверките ни някои от концесионерите ни показаха добра воля и започнаха лека-полека да се случват нещата. На територията на община Бургас има два плажа, където вече има изградени рампи с перила, за да може да се хванеш  и да слезеш на брега. Има достъп до чадърите, тоалетни и заведения, което си е голям напредък. Концесионерът на Северния плаж също има доброто желание да се случат нещата, както трябва. Дори ми се обадиха, за да отида да помагам със съвети при разполагането на скарите.

- Ако трябва да сравним с предишни години, направеното до момента достатъчно ли е?

- За разлика от минали години, когато пълзяхме по плажа, направеното до момента е голяма стъпка. Тази година хората с увреждания могат да се чувстват съвсем комфортни. Благодарение на пътеките вече имаме достъпност, нещо, което досега никога не се е случвало.

- Във Варна стъпка бе направена преди четири години. Там сложиха и платформа във водата, за да може хората с увреждания да влязат с колички в морето. За съжаление обаче съоръжението не оцеля много. На територията на Бургаска област има ли платформа, с която човек с увреждане може да влезе във водата?

- Да, за жалост във Варна вандали разбиха съръжението. Тук платформи за морето няма, само достъп до пясъчната ивица е направен. Дотук всичко сме постигнали, остава само да убедим концесионерите да инсталират и съоръжения. Иначе така се ограничаваме - слизай на плажа, пък няма да влизаш в морето.

- Какви са вариантите това да се случи и възможно ли е скоро и Бургас да се похвали с подобна придобивка?

- Има два варианта - платформи и колички, с които ако някой те избута, може да влезеш. На първо време аз препоръчах втория вариант на концесионерите, докато решим как да се направят по-стабилни рампи, тъй като трябва да се обсъди с експерти, които да кажат как точно да се изгради.

- Голяма част от хората с увреждания имат психологическа бариера. След създадените условия ще могат ли да я преодолеят?

- Тази затвореност на хората с увреждания е факт и това нещо трябва да се промени. Именно това целим ние с нашите протести. Когато човек има  увреждане - системата моментално го изхвърля. С много хора има нужда да работят психолози, за да може да се върнат към нормалния живот. Тези, които познавам аз, които не са малко, няма да имат проблем с ходенето на плаж. Но със сигурност ще има много хора, които ще си поставят психологическа бариера, за да отидат където и да е, дори и на разходка навън.

- А градската среда достъпна ли е за хората с увреждания?

- Аз в момента съм в София, и мога да кажа, че столицата ни е в пъти по недостъпна от Бургас. Смятам, че Бургас е най-достъпният град в България.

Надеждата, че нещата ще  се променят, е голяма. В момента в работните групи влизат хора с реални проблеми, а не НПО-та. Т.е. нещата няма да се решават от такива, които не са запознати с моя проблем например, но представляват мен. Така ще можем да кажем кое е добре за нас, кое не. Надявам се законите, които в момента се работят, да се приемат през октомври т.г. Вярваме, че ще се случат нещата.

В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
гражданин
12.07.2018 17:35:56
0
0
Ама само до пясъка ли трябва да има дъсчена пътека, или и разклонения до чадърите,понеже ако няма до чадърите тоя човек с количката, ще патладяса на това слънце като мине по заветната пътечка !?
12.
87621
12.07.2018 09:58:38
0
1
Който му се чете да чете какви са задълженията на концесионера. Предлаганите задължителни дейности, други дейности и услуги, осъществявани на обекта на концесия, и свързаните с тях разходи се осигуряват със средства на концесионера и на негов риск.

Ако не иска да осигурни достъп просто няма да има клиенти с увреждания. По-малко приходи. Но не видях никъде задължения за това.
Скоро имаше клип за Крайморие. Пътеки всичко. Концисионера е решил да го направи. При него ще ходят. В Отмални няма. Щом няма условия няма да ходят. Има по цялото черноморие плажове с труден достъп. По кози пътеки и скали се слиза до тях. Здрави хора не могат да слязат. Трябва ли на цялата ивица да има достъп?

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=6C929E459038D8E9BF479C1C15FBB94E?idMat=99690
11.
Найденов
12.07.2018 07:20:36
0
1
Плажът в Крайморие първи и е най достъпен Не само за хора с увреждания ами за всички,защо го спестявате на читателите????
10.
12678
11.07.2018 15:19:13
4
3
Коментари 1,2,6,7,8 са на един и същи ИЗРОД, който дори не осъзнава как предизвиква съдбата за близките си. Тогава боли най-много!
9.
Божа работа
11.07.2018 12:21:54
1
3
Милосърдието е необходимост за цялото общество но,трябва да се управлява от Църквата а не от частни интереси ,които рефлектират в държавната политика и се използват за паралелни дейности...
8.
...
11.07.2018 11:29:56
4
5
С какво хората с двигателни увреждания са по-специални от другите категории. Може би защото тези увреждания са видни, заради използването на специални устройства като протези, патерици и колички. Интелектуалните затруднения, сетивните увреждане да не би да са по-безобидни. Вижте Стивън Хокинг, който доказа, че може да си обездвижен, да не може да говориш и да постигнеш много. Вижте параолимпийците, техния дух. И хоп такива дето носят фанелки и искат да съдят държавата. Ами то само преди 2500 години в Древна Гърция и Древен Рим са ги умъртвявали със закон. Сега държавата поне се стреми да помага. Колкото толкова. Те и бежанците не искат да стоят у нас, защото ни виждат какви скъсаняци сме. Просто такавива са ни възможностите. Една обидена на примиера нали избяга в Холандия.
7.
Реалист
11.07.2018 10:45:30
4
4
До 5 и като ни оплю и ни накара едва ли не да се чувстваме виновни, че имаме здрави крака какво направи? Какво постигаш с пожеланията към здравите и техните роднини да станели болни? Ако здравите станат болни от къде ще има пенсии за болните, от къде ще има парички за интеграцийки?
6.
Д0 пет
11.07.2018 10:41:08
7
3
Всички сте много съпричастни в интернет и имате страхотни граждански позции. Ама ми писна всеки да свири на струната на дискриминацията. Що не идеш до Отманли да поговориш с "лошия" консиционер, след което до Топливо АД, да купиш малко дъски и да сковеш един кинеф и пътека до морето. Може и платформичка като Варненската, дето ще изкара до първата буря. Аз съм от странджата и се къпя само в ряката. Велека е супер пролхадна и ми е достатъчна. Ходете си на смотания плаж.
5.
До 3 / същото важи и за 2 /
11.07.2018 10:27:40
5
10
Нагли , Селтако!
Ако си здрав, прав, ходещ и зрящ, хвани се и побачкай малко, за да си напълниш резервоара с малко бензинец и да отидеш до заветния ти Силистар .
Моли се да гледаш инвалид и количка само на снимка и по телевизията , а не да бъдеш ти или твой роднина като реален случай .
Хората в неравностойно положение не са трета категория .
Момиче , бори се докрай , убедена съм , че го правиш не само за теб , или за други като теб , а за да остане и нещо след теб .
На всяка кирлива бензиностанция , голям магазин има места и тоалетни за инвалиди .
Или инвалидите не трябва да пикаят когато пазаруват или пътуват .Или може би трябва да паркират в най отдалечената клетка , вместо да имат такава в удобство до вратите на магазина .
Бъди здрав тъпако , и се радвай , че имаш два здрави ходещи крака , напъни си малко мързеливия задник и работи , радвай се на живота и ако не можеш да бъдеш съпричастен поне за миг , то мълчи и недей да бълваш огън и жлъч.
4.
ана
11.07.2018 09:57:14
0
3
В Поморие плажовете са много уредени. Поредица от чешми с душове, скари до самите плажове, чисто.
3.
До Наглата Грета
11.07.2018 09:30:20
11
6
Нагла Грето! Ай ся на всеки плаж да ви правят пътеки. На едно място в Бургас или населено място където има концентрация на хора с увреждания стига. Аз нямам пари да сипя бензин да ида на Силистар. Чувствам се дискриминиран яко. Къде да ида да си опъна палатката за протеста.
2.
Реалист
11.07.2018 09:19:59
16
8
Нещо не схващам защо концесионерите да са длъжни да изграждат пътеки за колички на плажа? Сякаш се избили хората с колички на плаж да ходят. Те са болни на повечето слънцето не им понася, някак не си ги представям с количката по бански и на плаж. С тези изисквания за достъп вече се оляха, утре и дървена пътека до Мусала ще искат.
1.
*********
11.07.2018 08:12:55
1
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уникално женско паркиране накара цялата мрежа да онемее Уникално женско паркиране накара цялата мрежа да онемее

Проблем ли е паркирането за тях, вижте тук

Възстановяват оригиналната фасада на Филхармонията в Бургас, вижте как ще изглежда сградата Възстановяват оригиналната фасада на Филхармонията в Бургас, вижте как ще изглежда сградата

До края на март ще бъде избран изпълнител на проекта, всичко е съгласувано с Министерството на културата

Георги Домусчиев: Инвестицията в Нова ТВ е стратегическа, ще продължим политиката за обективна публицистика Георги Домусчиев: Инвестицията в Нова ТВ е стратегическа, ще продължим политиката за обективна публицистика

Ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“, подчерта Георги Домусчиев

 

Прокуратурата заковава Митьо Очите с пет нови обвинения Прокуратурата заковава Митьо Очите с пет нови обвинения

Новите обвинения са по показания на свидетеля Георги Асенов, който навремето е работил за Очите
 

Семейство отглежда питбула, нахапал преди година до смърт дете Семейство отглежда питбула, нахапал преди година до смърт дете

Кучето имаше проблеми със здравето, не с поведението, твърди Нина Огнянова

Нинова „спира” заплатите на соцдепутатите, Караянчева ги депонира Нинова „спира” заплатите на соцдепутатите, Караянчева ги депонира

Макар че ще отсъстват от парламента, депутатите ще си получават една трета от възнагражденията

Кондуктор върна вярата на пътник в доброто, доплати билета му Кондуктор върна вярата на пътник в доброто, доплати билета му

Момчето забравило да изтегли пари, оказало се само с 80 стотинки в джоба

Шахматистка на „Бургас 64“ оглави световната ранглиста до 16 години Шахматистка на „Бургас 64“ оглави световната ранглиста до 16 години

Нургюл Салимова е международен и ФИДЕ майстор, рейтингът й в световен мащаб се покачва скорострелно

Любо Нейков взе висше на 47 г. Любо Нейков взе висше на 47 г.

Комикът завърши продуцентство в НАТФИЗ

Кристин показа най-известните цици в България - 2 х 1000 кубика Кристин показа най-известните цици в България - 2 х 1000 кубика

Кристин Каменова бе спрягана за гадже на бургаски баровец - крупен бизнесмен, чието име обаче ще запазим в тайна, защото си има семейство

Зетят на Шабан Шаулич изпълни последното му желание и сложи в ковчега любимата... Зетят на Шабан Шаулич изпълни последното му желание и сложи в ковчега любимата...

Тялото на певеца пристигна снощи на летище "Никола Тесла" в Белград в 22 часа

Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в интерес на обществото Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в интерес на обществото

До дни ще стане ясно дали ще наложи вето на поправките в изборния закон

Правоъгълно сияние се появи в небето над САЩ Правоъгълно сияние се появи в небето над САЩ

Уфолози обявиха, че е извънземен кораб

Меган строши половин милион в Ню Йорк, Амал и Серина домакини на бебешкото парти Меган строши половин милион в Ню Йорк, Амал и Серина домакини на бебешкото парти

Херцогинята няма намерения да се затваря в благородническия кръг, а ще поддържа активно светските си контакти в Америка

Русия има втора милиардерка в "зелено" Русия има втора милиардерка в "зелено"

Първата руска милиардерка бе Елена Батурина, съпруга на кмета на Москва от 1995 до 2010 г. Юрий Лужков

Пребиха почти до смърт известния касоразбивач Муната Пребиха почти до смърт известния касоразбивач Муната

Издебнали го от засада по време на обир

 

Защо са стерилизирали стотици хиляди жени в Перу? Защо са стерилизирали стотици хиляди жени в Перу?

Правителството в Лима било убедено, че така ще победи бедността в селата в Андите

Гинеколожка обезчести девствена ученичка по време на преглед Гинеколожка обезчести девствена ученичка по време на преглед

Бях объркана, съблякох се, седнах ... Като цяло, беше болезнено, неприятно и страшно, казва момичето

Eдин oт няĸoгaшнитe нaй-бoгaти индийци, ĸoйтo пoчти фaлиpa, ceгa мoжe дa влeзe в зaтвopa Eдин oт няĸoгaшнитe нaй-бoгaти индийци, ĸoйтo пoчти фaлиpa, ceгa мoжe дa влeзe в зaтвopa

Πpeз 2016 гoдинa тoй ocнoвa cвoя мoбилeн oпepaтop Rеlіаnсе Јіо и ycпя бъpзo дa пpивлeчe ĸлиeнти, ĸaтo пpeдлoжи шecт мeceцa бeзплaтeн 4G интepнeт и изĸлючитeлнo ниcĸи тapифи нa пoтpeбитeлитe cи

Турците масово разпродават лири Турците масово разпродават лири

Местните губят доверие във валутата си

Осман Октай Осман Октай Ако я няма подкрепата на ДПС, правителството на ГЕРБ отдавна да е паднало Виц на деня Виц на деня Съпруг и съпруга се карат зверски. „Тъпанар, изчезвай оттук!”. Примирен, мъжът се отправя към вратата: „И дано да пукнеш бавно и в агония!”. Като чува това, мъжът се обръща и пита: „Значи да остана, а?” Виц на деня Виц на деня Родител 1 към Родител 2:
- Подай ми шишето с мляко, че "нещото" много плаче!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук ВИФ е дал на България повече успешни бизнесмени от УНСС, ВИНС и Стопанската академия в Свищов взети заедно ;)
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter