×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският плаж е най-достъпен за хората с увреждания, на Отманли концесионерката ехидно попита: А сауна не искаш ли?!


Бургаският плаж е най-достъпен за хората с увреждания,  на Отманли концесионерката ехидно попита: А сауна не искаш ли?!
Плажовете вече са по-достъпни, до преди няколко години буквално пълзяхме, за да стигнем до ивицата, каза Грега Аспарухова
10 Юли 2018, Сряда, 01:28 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Достатъчни са ни пътеки от скари за излаз до брега и пригодени тоалетна, далеч сме от платформата във водата, както е във Варна

Бургазлийката Грета Аспарухова е сред най-големите борци за права и достъпна среда за хората с увреждания. Тя е от организаторите на палатковия лагер в Морската градина. Благодарение на Грета се върви и в положителна посока за достъпността на плажовете. През октомври миналата година тя заплаши, че ще съди държавата за дискриминация. Тогава от Министерството на туризма задължиха концесионерите да осигурят свободен и безпрепятствен достъп до морския бряг. Това лято Грета се включи в проверките, които бяха разпоредени от кмета Димитър Николов. Достъпни ли са плажовете в Бургаска област за хората в неравностойно положение, разказва Грета пред Флагман.бг:

- Грета, ти се включи в проверките на Община Бургас, чиято цел е да се гарантира правото на достъп до морето на всеки един гражданин. Какво се установи на извършената инспекция?

- С първата проверка доста изненадахме концесионерите. Те изобщо не знаеха какво значи думата достъпност. Не бяха наясно какво точно трябва да правят, или пък правеха нещо, което за тях е добре, но не и за нас. Например на Отманли нямаше никакъв достъп. Дори имах конфликт с концесионера Снежана Карова (тя е съсобственик на компанията "Хермес солар" ООД, но публична тайна е, че зад нея стои почетният лидер на ДПС Ахмед Доган  - бел.ред.). На проверката й казахме, че трябва да има тоалетна за хора с увреждания, тя скочи, държа се арогантно, реагира с подигравателен тон: "А ти какво точно искаш да има в тоалетната - душ кабина, баня, защо не и сауна?!". Не е толкова трудно да се поставят тоалетни за хора с увреждания, на много места ги има, просто трябва да с поинтересува.

- Все пак има ли изградени пътеки за хората в неравностойно положение, като цяло в какво състояние са останалите плажове в Бургас и района?

- След проверките ни някои от концесионерите ни показаха добра воля и започнаха лека-полека да се случват нещата. На територията на община Бургас има два плажа, където вече има изградени рампи с перила, за да може да се хванеш  и да слезеш на брега. Има достъп до чадърите, тоалетни и заведения, което си е голям напредък. Концесионерът на Северния плаж също има доброто желание да се случат нещата, както трябва. Дори ми се обадиха, за да отида да помагам със съвети при разполагането на скарите.

- Ако трябва да сравним с предишни години, направеното до момента достатъчно ли е?

- За разлика от минали години, когато пълзяхме по плажа, направеното до момента е голяма стъпка. Тази година хората с увреждания могат да се чувстват съвсем комфортни. Благодарение на пътеките вече имаме достъпност, нещо, което досега никога не се е случвало.

- Във Варна стъпка бе направена преди четири години. Там сложиха и платформа във водата, за да може хората с увреждания да влязат с колички в морето. За съжаление обаче съоръжението не оцеля много. На територията на Бургаска област има ли платформа, с която човек с увреждане може да влезе във водата?

- Да, за жалост във Варна вандали разбиха съръжението. Тук платформи за морето няма, само достъп до пясъчната ивица е направен. Дотук всичко сме постигнали, остава само да убедим концесионерите да инсталират и съоръжения. Иначе така се ограничаваме - слизай на плажа, пък няма да влизаш в морето.

- Какви са вариантите това да се случи и възможно ли е скоро и Бургас да се похвали с подобна придобивка?

- Има два варианта - платформи и колички, с които ако някой те избута, може да влезеш. На първо време аз препоръчах втория вариант на концесионерите, докато решим как да се направят по-стабилни рампи, тъй като трябва да се обсъди с експерти, които да кажат как точно да се изгради.

- Голяма част от хората с увреждания имат психологическа бариера. След създадените условия ще могат ли да я преодолеят?

- Тази затвореност на хората с увреждания е факт и това нещо трябва да се промени. Именно това целим ние с нашите протести. Когато човек има  увреждане - системата моментално го изхвърля. С много хора има нужда да работят психолози, за да може да се върнат към нормалния живот. Тези, които познавам аз, които не са малко, няма да имат проблем с ходенето на плаж. Но със сигурност ще има много хора, които ще си поставят психологическа бариера, за да отидат където и да е, дори и на разходка навън.

- А градската среда достъпна ли е за хората с увреждания?

- Аз в момента съм в София, и мога да кажа, че столицата ни е в пъти по недостъпна от Бургас. Смятам, че Бургас е най-достъпният град в България.

Надеждата, че нещата ще  се променят, е голяма. В момента в работните групи влизат хора с реални проблеми, а не НПО-та. Т.е. нещата няма да се решават от такива, които не са запознати с моя проблем например, но представляват мен. Така ще можем да кажем кое е добре за нас, кое не. Надявам се законите, които в момента се работят, да се приемат през октомври т.г. Вярваме, че ще се случат нещата.

В категории: Бургас


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
13
Коментара по темата
13.
гражданин
12.07.2018 17:35:56
0
0
Ама само до пясъка ли трябва да има дъсчена пътека, или и разклонения до чадърите,понеже ако няма до чадърите тоя човек с количката, ще патладяса на това слънце като мине по заветната пътечка !?
12.
87621
12.07.2018 09:58:38
0
1
Който му се чете да чете какви са задълженията на концесионера. Предлаганите задължителни дейности, други дейности и услуги, осъществявани на обекта на концесия, и свързаните с тях разходи се осигуряват със средства на концесионера и на негов риск.

Ако не иска да осигурни достъп просто няма да има клиенти с увреждания. По-малко приходи. Но не видях никъде задължения за това.
Скоро имаше клип за Крайморие. Пътеки всичко. Концисионера е решил да го направи. При него ще ходят. В Отмални няма. Щом няма условия няма да ходят. Има по цялото черноморие плажове с труден достъп. По кози пътеки и скали се слиза до тях. Здрави хора не могат да слязат. Трябва ли на цялата ивица да има достъп?

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=6C929E459038D8E9BF479C1C15FBB94E?idMat=99690
11.
Найденов
12.07.2018 07:20:36
0
1
Плажът в Крайморие първи и е най достъпен Не само за хора с увреждания ами за всички,защо го спестявате на читателите????
10.
12678
11.07.2018 15:19:13
4
3
Коментари 1,2,6,7,8 са на един и същи ИЗРОД, който дори не осъзнава как предизвиква съдбата за близките си. Тогава боли най-много!
9.
Божа работа
11.07.2018 12:21:54
1
3
Милосърдието е необходимост за цялото общество но,трябва да се управлява от Църквата а не от частни интереси ,които рефлектират в държавната политика и се използват за паралелни дейности...
8.
...
11.07.2018 11:29:56
4
5
С какво хората с двигателни увреждания са по-специални от другите категории. Може би защото тези увреждания са видни, заради използването на специални устройства като протези, патерици и колички. Интелектуалните затруднения, сетивните увреждане да не би да са по-безобидни. Вижте Стивън Хокинг, който доказа, че може да си обездвижен, да не може да говориш и да постигнеш много. Вижте параолимпийците, техния дух. И хоп такива дето носят фанелки и искат да съдят държавата. Ами то само преди 2500 години в Древна Гърция и Древен Рим са ги умъртвявали със закон. Сега държавата поне се стреми да помага. Колкото толкова. Те и бежанците не искат да стоят у нас, защото ни виждат какви скъсаняци сме. Просто такавива са ни възможностите. Една обидена на примиера нали избяга в Холандия.
7.
Реалист
11.07.2018 10:45:30
4
4
До 5 и като ни оплю и ни накара едва ли не да се чувстваме виновни, че имаме здрави крака какво направи? Какво постигаш с пожеланията към здравите и техните роднини да станели болни? Ако здравите станат болни от къде ще има пенсии за болните, от къде ще има парички за интеграцийки?
6.
Д0 пет
11.07.2018 10:41:08
7
3
Всички сте много съпричастни в интернет и имате страхотни граждански позции. Ама ми писна всеки да свири на струната на дискриминацията. Що не идеш до Отманли да поговориш с "лошия" консиционер, след което до Топливо АД, да купиш малко дъски и да сковеш един кинеф и пътека до морето. Може и платформичка като Варненската, дето ще изкара до първата буря. Аз съм от странджата и се къпя само в ряката. Велека е супер пролхадна и ми е достатъчна. Ходете си на смотания плаж.
5.
До 3 / същото важи и за 2 /
11.07.2018 10:27:40
5
10
Нагли , Селтако!
Ако си здрав, прав, ходещ и зрящ, хвани се и побачкай малко, за да си напълниш резервоара с малко бензинец и да отидеш до заветния ти Силистар .
Моли се да гледаш инвалид и количка само на снимка и по телевизията , а не да бъдеш ти или твой роднина като реален случай .
Хората в неравностойно положение не са трета категория .
Момиче , бори се докрай , убедена съм , че го правиш не само за теб , или за други като теб , а за да остане и нещо след теб .
На всяка кирлива бензиностанция , голям магазин има места и тоалетни за инвалиди .
Или инвалидите не трябва да пикаят когато пазаруват или пътуват .Или може би трябва да паркират в най отдалечената клетка , вместо да имат такава в удобство до вратите на магазина .
Бъди здрав тъпако , и се радвай , че имаш два здрави ходещи крака , напъни си малко мързеливия задник и работи , радвай се на живота и ако не можеш да бъдеш съпричастен поне за миг , то мълчи и недей да бълваш огън и жлъч.
4.
ана
11.07.2018 09:57:14
0
3
В Поморие плажовете са много уредени. Поредица от чешми с душове, скари до самите плажове, чисто.
3.
До Наглата Грета
11.07.2018 09:30:20
11
6
Нагла Грето! Ай ся на всеки плаж да ви правят пътеки. На едно място в Бургас или населено място където има концентрация на хора с увреждания стига. Аз нямам пари да сипя бензин да ида на Силистар. Чувствам се дискриминиран яко. Къде да ида да си опъна палатката за протеста.
2.
Реалист
11.07.2018 09:19:59
16
8
Нещо не схващам защо концесионерите да са длъжни да изграждат пътеки за колички на плажа? Сякаш се избили хората с колички на плаж да ходят. Те са болни на повечето слънцето не им понася, някак не си ги представям с количката по бански и на плаж. С тези изисквания за достъп вече се оляха, утре и дървена пътека до Мусала ще искат.
1.
*********
11.07.2018 08:12:55
1
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори