×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Крие ли се дявол в детайлите на закона „Симеонов” за преместваемите обекти


Крие ли се дявол в детайлите на закона „Симеонов” за преместваемите обекти
Николай Тишев (горе вдясно) разкритикува поправките на първо четене, а Христиан Митев ги защити
15 Юни 2018, Петък, 21:05 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

БСП и ДПС изложиха критиките си на първо четене, предстои окончателното "шлайфане" на текстовете


Битката на вицепремиера Валери Симеонов с нередностите около преместваемите обекти е в разгара си. Тази седмица на първо четене парламентът одобри и съответния негов законопроект, формално внесен от депутати от „Обединени патриоти” (ОП).

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) предвиждат ограничения в размерите на преместваемите обекти и прецизиране на техните характеристики. Предлагат се и корекции на правилата за издаване на разрешение и за контрол.

На първо четене измененията минаха със 102 гласа „за”, 57 „против” и 1 „въздържал се”.

Подкрепата дойде от ГЕРБ, ОП и „Воля”, както и от един депутат от ДПС (възможно е и да е погрешка). Против закона бяха БСП и ДПС, а дебатът в конкретика тепърва предстои при окончателното обсъждане на законопроекта.
За проблеми в предложените промени обаче загатнаха още на първо четене двама депутати от опозицията.

Според бургаския народен представител Николай Тишев, част от текстовете заслужават подкрепа, но други изцяло променят философията на действащите разпоредби и не са удачни.

Той посочи, че според сегашния вид на чл. 56 от ЗУТ, търговците на дребно, които искат да си поставят преместваем обект подават заявление до съответната община, без значение дали става дума за държавна, частна или общинска собственост на имота.
С предлаганите промени се прави следното: записва се текст, че вече собственикът на поземления имот ще пуска искане до съответната община, съответно главния архитект за разрешение. Ние разбираме каква е идеята”, заяви Николай Тишев.

По думите му, в случая явно се цели да се изчистят проблемите с държавните имоти, където няма особено голям контрол, за да бъде избегнато незаконното поставяне на преместваеми обекти, които след това много трудно биват премахвани. Според Тишев обаче текстът ще създаде повече проблеми.

„Дори мога да кажа нещо друго – в ал. 5 на чл. 56 този въпрос е урегулиран и там е записано, че  ако искаш да получиш разрешение да поставиш преместваем обект – било то на държавна, частна или общинска собственост, която не е твоя, тоест на чужд имот – ти задължително трябва да приложиш писмено съгласие на собственика, тоест тук казус няма. Какво става обаче, ако тази ал. 2 бъде променена, така както е предложено за поставяне на преместваем обект върху общинска собственост? Това означава, че общината като собственик на общинския имот, трябва да поиска сама от себе си разрешение да постави на този имот преместваемия обект”, заяви Николай Тишев.

По отношение  на преместваемите обекти върху държавни имоти - там, където представител е областната управа, депутатът коментира: „Търговецът на дребно трябва да отиде в областната управа, да намери съответния държавен служител, да му се помоли, да го стимулира по някакъв начин, за да се задейства той да подготви документи, да подготви заявления, да ги представи на областния управител, който образно казано, да кандидатства – той да пусне заявление до общината, и съответно после пак трябва да чака през областната управа дали разрешението е издадено или има отказ.”

По думите на Тишев, най-големият абсурд е, когато става дума за държавни имоти, които са собственост на министерствата.
Той коментира, че преди два месеца е имало подобни неудачни промени в закона за морските пространства и пристанищата.
„И затова, както когато говорихме за закона за пристанищата, и това създава изключително затормозена процедура и увеличава изключително много бюрократичните пречки. Между другото, такъв проблем най-вероятно, няма да се спирам подробно на това, но ще възникне и за плажовете, защото те може да са на концесия, ама собственик е държавата и Министерството на туризма”, изтъкна Николай Тишев.
Според него предложеното изискване – собственикът на имота да подава искането до общината, ще доведе дотам, че за да поставиш преместваем обект на плажа, трябва да ходиш до Министерството на туризма. То пък след това трябва да пусне заявлението до общината.


Друг бургаски депутат - Христиан Митев от ОП (партия НФСБ), обаче защити промените.
Митев представи законопроекта, като обясни, че той е в отговор на незадоволителната дейност на общинските администрации, като цели и засилване на контрола на държавата в лицето на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).
„Предложените изменения ще гарантират предвидима процедура за поставяне на преместваеми обекти в имотите държавна собственост или имотите, които са съсобственост между държавата и общините или  държавата и физически или юридически лица и за тяхното премахване при незаконосъобразно поставяне”
, каза Митев.

От ДПС критично изказване направи депутатът Танер Али.
Според него е проблемно въвеждането на ограничението в размерите на преместваемите обекти – площ от 15 кв. м. и височина до 3 метра.
„Ние знаем защо се предлага този законопроект - заради по големите областни градове по Черноморието, незаконните строежи, преместваемите обекти, които са там, но трябва да имаме предвид, че в България има 176 по-малки общини от тези 266 в България, където такива преместваеми обекти служат не само като търговски обекти, но служат и за други дейности, които са поставени от страна дали на частния бизнес, дали на самите общини като такива, за да обслужват гражданите по населени места. Дори мога да дам пример  с това, че по време на избори имаме такива преместваеми обекти, които забележете са повече от 15 квадрата и по-високи от 3 метра, където ги използваме за изборни секции. Какво правим, да речем, с тези преместваеми обекти, имайки предвид, че в шестмесечен срок, както е в предложения законопроект, ние трябва да променим, или да ги премахнем, или да ги въведем в това, което ще се приеме с този законопроект? Това е просто невъзможно и аз съм убеден, че в нито една община главният архитект и кметът на общината няма да си позволят да премахнат тези обекти по места”, посочи Танер Али.

Освен това в някои от по-малките населени места, в които нямало магазини и кръчми, хората се снабдявали с хлебни и други изделия само чрез преместваеми обекти, които явно законопроектът на Валери Симеонов също засяга.
„Така че има неща, които между първо и второ четене, ние като „Движение за права и свободи” ще предложим, за да има стойностен вид самият законопроект. Нямаме нищо напротив, разбира се, да има контрол. Но този контрол не трябва да се осъществява единствено и само от ДНСК”, каза още депутатът от ДПС. 

Танер Али смята, че законопроектът засяга неправилно и децентрализацията.
Отново отиваме към централизация на дейностите, предвидени като решения и наредби в самите общински администрации и взети решения от общинските съвети. Продължаваме да централизираме властта, а не да я децентрализираме, въпреки че твърдите, че това са европейски директиви, които трябва да бъдат спазени. Нищо европейско няма в това, което се предлага в точно този законопроект”, заяви Али.

Според него в случая се ограничават общинските съвети и кметовете на общини „да вземат самостоятелно децентрализирано решенията си и да преценяват на място какво разрешение да бъде издадено и какво да не е издадено”.

Критиките на Николай Тишев и Танер Али не срещнаха отпор в пленарна зала при дебата на първо четене, когато законопроектът се гласува в цялост. Идните седмици обаче предстои окончателното обсъждане на текстовете член по член, където може да има сериозни корекции. А както знаем, „дяволът се крие в детайлите”.

В категории: Бизнес , Политика


4
Коментара по темата
4.
Ковача
16.06.2018 09:21:31
3
5
Голям хитрец се бара Валери Симеонов . С ограничаване на квадратурата на обектите иска да разкара всички заведения на плажа . Ебати всичко е готов да срине само да натрие носа на обектите на Какао .
3.
Ххх
16.06.2018 06:43:19
2
7
Тоя Тишев голям схемаджия. Във всеки закон във всяка точка или алинея вижда възможност за някаква врътка или схема?!? Много ги разбира тези неща явно!И колко от зайнтересованите и възползвалите се от досегашния закон са търговци на дребо както ги нарича Тишев. Бе то много търговци на дребно, човек само като им погледне обектите му става ясно какви дребни търговци са.
2.
2
16.06.2018 00:22:13
1
4
Кой е Николай Тишев?!062e6
1.
Иво Андонов
15.06.2018 22:26:54
0
2
Тея кво са ме снимали ...ще ги смааажа
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори