×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подкрепяте ли тази идея? Дават правомощията на общинските полицаи да глобяват и задържат нарушители


Подкрепяте ли тази идея? Дават правомощията на общинските полицаи да глобяват и задържат нарушители
С промени в закона управляващите предлагат кметовете да наказват въз основа на видеозаписи
14 Юни 2018, Четвъртък, 03:13 ч.
Източник: Вестник СЕГА

Само преди няколко месеца ГЕРБ прокара и друга норма в тази посока - закона за частната охранителна дейност, с който дадоха възможност на кметове  да сключват договори с частни охранителни фирми

ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да се позволи на общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред в населените места и собствени системи за видеонаблюдение. Те ще получат права, които в момента има само полицията.

Парламентарните групи на управляващата коалиция внесоха общ проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Подписите под него са на зам.-шефа на парламента Емил Христов от ГЕРБ и зам.-председателя на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена "Общинска полиция" се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай. Поради това към момента от тази възможност са се възползвали едва 9 общини - столицата, някои областни градове и други общини с по-добри финансови възможности", мотивират се вносителите. Затова предлагат на местните администрации да се разреши "да си създават звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и кметовете, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество, организацията на движението в населените места". На практика това ще са общински служители, а не като при общинските полиции - служители на МВР. На служителите в тези звена ще се даде право да изискват документ за самоличност при констатирано нарушение и да задържат до пристигането на полицията, ако нарушителят бъде хванат на място да уврежда общинско имущество, да нарушава обществения ред или правилата за движение. В София например на работещите в Центъра за градска мобилност ще се разреши да задържат хора до пристигането на униформените полицаи.

"Служителите на тези звена ще подпомагат цялостната контролна и административно-наказателна дейност на общината, опазването на собствеността и реда. Новите правомощия няма да доведат до допълнително натоварване на общинските администрации, съответно на бюджетите им", твърдят вносителите. В общия случай тези дейности ще се извършват, както и досега, от съществуващите общински звена за контрол - инспекторати, общински предприятия - например за контрол по паркирането", се казва в мотивите. Служителите ще носят униформи и отличителни знаци, одобрени от съответния кмет. В срок до три месеца от назначаването си те ще минават и курс по специална програма, изготвена от МВР. Контролиращите от местната администрация ще могат да съставят протоколи за предупреждение и да връчват предписания.

Управляващото мнозинство предлага общините да изграждат и използват свои средства и системи за наблюдение, въз основа на които кметовете ще глобяват с електронен фиш. Чрез промените в Закона за местното самоуправление в преходните разпоредби на Закона за движение по пътищата се записва, че общините имат право да използват за установяване на нарушения на правилата за движение автоматизирани технически средства и системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС-то.

Според ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложените мерки ще доведат до увеличаване на приходите от наложени глоби и до намаляване на пътнотранспортните произшествия.

В момент единствено МВР и пътната полиция имат право да наказват по видеоматериал чрез електронен фиш, и то само за нарушения по Закона за движение по пътищата. Сега се предлага това право да имат и кметовете.

Промените създават правна възможност, а не са задължение, уточняват вносителите. Заявено е още, че новите текстове не отнемат правото на общините, които желаят и имат необходимия ресурс, да създадат и ползват общинска полиция съгласно Закона за МВР.

Само преди няколко месеца ГЕРБ прокара и друга норма в тази посока. С приетия закон за частната охранителна дейност те дадоха възможност на кметове на малки, средни и големи градове да сключват договори с частни охранителни фирми, които да пазят цялото населено място.

До този момент можеха да се подписват отделни договори за охрана на училища, паркове, водоеми, общински сгради и др. Въпреки протестите на опозицията и бизнеса правителството и ГЕРБ наложиха норми, които дават възможност на една охранителна фирма да охранява цял град, включително чрез видеонабюдение и мобилни охранителни патрули - независимо че в него има охранителна, общинска полиция, жандармерия, криминална полиция, звена за борба с организираната престъпност и други държавни звена.

Веднага след приемането на нормата тя бе атакувана пред Конституционния съд и от президента Радев, и от главния прокурор. Двамата поискаха отмяната на разпоредбата на практика със сходни мотиви. Основните сред тях са, че е недопустимо се прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от МВР, по опазване на обществения ред и националната сигурност.

В категории: Политика


25
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
25
Коментара по темата
25.
Полицаите наполовина и с правомощия да стрелят
15.06.2018 12:12:06
0
1
Това се иска, за да не се налага да има полицай с общинските. Така общината няма да плаща на полицията.
Ако четат някой отговорни другари, направо я закривайте общинската служба. Полицията е достатъчна.
Трябва само да се намали броя на полицаите наполовина и да им се дадат права поне като на американските полицаи. Ако им дадат права като на руските полицаи, престъпниците ще мигрират в някоя друга държава
24.
От Убщината
14.06.2018 15:42:14
2
1
Като няма вече полиция, ще дилигират права и на общинарите.
23.
Ко неее
14.06.2018 12:33:46
1
9
Те там само шопари и шопарици на хранилка .Всички са с наднормено тегло и не стават за никакъв чеп връзкарчета и лизачи на дупета половината са с досиета .
22.
Амииии
14.06.2018 12:09:44
0
7
Тя родната милиция е коримпирана и самозабравила се. Та остана сега още една служба със селяндури да краде и дерибейства. Ужас,от ден на ден,све по-просташко става положението!
21.
до Лиляна
14.06.2018 11:51:46
2
2
Лили ти да не си държанка на Калоян, че от 2седмици го предлагаш за кмет? Моме знаеш ли каква огромна разлика има между Николов и Калоянов? Отговора е че Николов е на светлинни години по знания пред ченгето!
20.
kikodar
14.06.2018 11:42:23
0
6
А от ловците направете три-четири пехотни дивизии, та да си попълните и армейския щат.
19.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
14.06.2018 11:11:36
0
6
Добре,де.А тия кой ще контролира.
Или още хрантутници върху изпосталелият ни гръб.
18.
HE
14.06.2018 10:58:11
0
6
В полицията освен с връзки се влиза след полагането на изпити за качества, които имат състезателен характер за подбор. Тези в общината са назначени ей тъй.....
И не само това ама не ми се пише!
ПРОСТО НЕ!!!
Дайте права и на сотаджиите, те с кво са по-различни тогава?!?!
17.
123
14.06.2018 10:24:19
0
12
Не е необходимо да имат тези правомощия и да дублират "родната рекетьорска полиция"! Достатъчно е да могат да поставят стикери за нарушения и да го отразяват в системата на общината, а тя да си събира данъците. Така е в белите страни.......
16.
444
14.06.2018 10:12:46
2
14
Твърдо против!!И сега правят рекет на гражданите за щяло и нещяло.Не са компетентни. Не са никакви полицаи.
За какво тогава ще е полицията??
С раздутия си щат?
15.
Часовникар
14.06.2018 09:58:41
2
10
Идеята е добра. Но изпълнението ще е трагедия. Ще съберат всички пенсионирани куки да си оправят бюджета, че пенсиите им малки. И се почва реката, до безкрай.
14.
ПОТЪРПЕВШ
14.06.2018 09:57:59
1
21
ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ БУРГАС СА БАШИБОЗУЦИ, И ДЪРЖАТ ВСИЧКИ СЛАДОЛЕДИ В МОРСКАТА И ПО ПЛАЖА.
13.
По-малко знаещият,но малко по-грамотен
14.06.2018 09:24:37
3
5
До мафиотос: преди да пишеш каквото и да било отвори българската граматика и се научи кога се пише “ѝ” ,”и” и “й”. Ай чао
12.
dsadas
14.06.2018 09:19:42
0
8
Най-много да останат без камери, ще ги изпочупят ...
11.
Лиляна
14.06.2018 09:18:49
17
5
Комисар Калоян Калоянов трябва да поеме нещата в свои ръце. Митко Николов постигна много, но е време община Бургас да се поеме от някой с твърда ръка. Калоян Калоянов това е правилния избор.
10.
Оставка ГЕРБ
14.06.2018 09:15:25
1
27
Безполезни човечета които злоупотребяват с властта. Избират си безпомощни старици и инвалиди които да глобяват за неправилно пресичане около общината. Защо не пробвате това в комлука лигльовци. Да видим как ще глобите някой циганин.
9.
11
14.06.2018 08:59:33
1
29
Ами нали и сега ги има. Надули шкембетата, разхождат сините дрехи и се крият под сенките. Само на манифестацията цъфнаха да ги видим. Навсякъде осрано и опикано от домашните любимци. Парковете и алеите пълни с лайна. Като им направиш забележка на малоумника за повода ти отварят уста колко му е голям задника. Ще плащам данъци да вървим по пикня и лайна да домашните кучета. Срам и позор , най добрия град за живеене дръжки.
8.
Да пробват
14.06.2018 08:55:22
4
22
Но те са абсолютни шматки освен да глобяват изтощени пенсионери с мизерний пенсий друго немогат да правят нещастниците защото ще вземат шамари
7.
Кмета
14.06.2018 08:51:25
5
15
Да спира със своеволията и да се изживява като "шериф" защото заради такива простотий всеки ден губи дела в съда общинарите първо да отидат да изкарат полицейска школа и тогава да задържат и да пишат глоби по ЗДвП което също не е тяхна работа и е незаконно неможе няква мухла да слезе от колата да направи снимка на колата и да лепне бележка за "неправилно паркиране" без да е наясно със ситуацията
6.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
14.06.2018 08:48:25
2
15
Това единствено показва колко е жалка системата на МВР! Ние го направихме и се гордеем. Ама вие пак ще гласувате за нас,нали сте овци!?
5.
Dw
14.06.2018 08:46:21
1
25
Те от общинска полиция са най-големите рекетьори. Полицаите поне минават някакво проучване и обучителни курсове за задържане. В общинска полиция отиват да работят, тези които не стават за полицаи.
4.
Не
14.06.2018 08:29:58
6
33
Не несъм съгласен защото и сега са им големи правата и се правят на велики те там половината са събрани от кол и въже .
3.
Мафиотиос
14.06.2018 08:23:45
4
29
Те действащите полицай са хвани единия удари го в другия, а тея пищлемета с жълто по устата да им дават да проверяват документи... ще стане страшно. Общинските са хванати от гората и са пикльовци. Не трябва да им се дава правомощия, плюс това са от назначени от мафиотите от герб, значи мафията си разширява пълномощията. Ла пиовра, ла гербария!
2.
@@@@@
14.06.2018 08:23:09
6
34
В крайна сметка, само баба Пена, която събира стотинки за тоалетна няма да има право да ми иска лична карта?! Това е пълно безумие. При положение, че има над 65 000 ченгета в България, да си имат и подизпълнители вече на нищо не прилича това. Напъни се с търтеи нашата татковина.
1.
alibi
14.06.2018 08:22:19
4
31
абе направо им дайте права гербаджийска армия да си напраят, то е ясно че държавната не бива няма вече ни самолет ни танк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори