×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви ценни подаръци носи Борисов на Путин, а ще се върне само с някой меч


Какви ценни подаръци носи Борисов на Путин, а ще се върне само с някой меч
С визитата си при Путин Борисов иска да си осигури спокойствие в политически план
30 Май 2018, Сряда, 19:40 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Българският премиер се навежда пред Русия, а губи доверието на Европа, казва Атанас Атанасов



Атанас Атанасов е лидер на Демократи за силна България от юни 2017 г. Атанасов е роден на 17 май 1959 г. в село Батин, Русенско. Завършва право в Софийския университет „Климент Охридски“, след което е съдия в Русе (1987-1988) и прокурор в Разград (1989-1992). През 1992-1995 година оглавява районната дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Разград, а след това работи като адвокат.

През 1997 г. Атанасов става за кратко секретар на МВР, а малко след това оглавява Национална служба „Сигурност“ до 2001 г.

Става член на Клуб „Диалог“, на базата на който през 2004 година е създадена партията Демократи за силна България. От 2005 до 2009 година Атанас Атанасов е депутат от ДСБ. От 2006 г. е председател на софийската организация на партията, а от 10 юни 2017 г. председател на партията.



- Г-н Атанасов, днес премиерът Бойко Борисов е на посещение в Москва с президента Владимир Путин. Интересен е фактът, че до последно се пазеше в тайна тази среща. Каква е причината, според вас?

- На първо място трябва да се посочи, че Борисов е впрегнал целия дипломатически корпус в България, за да е един от първите хора, които се срещат с него в новия мандат на Путин. И това е очевидно. И тук имаме тази особена ситуация в България, че мощната пропагандна машина внушава дезинформационни нотки.

Основната причина за посeщението е вътрешнополитическа. Той винаги е живял с убеждението, че през 2013 г. беше смъкнат от власт със съдействието на руснаците и затова търси бърз контакт, за да успокои Путин, че той не му пречи по никакъв начин. Второ – той се състезва с президента Радев за благоразположението на Путин и е искал при всички положения да бъде след Радев на визита при него.

В действителност Борисов е търсил пряк канал да убеди Путин, че той е по-полезен за България от червените. Това е основната причина, за да си гарантира завет от Североизток.

- Не мислите ли, че посещението е конкретна икономическа причина – АЕЦ Белене, газ, а политическа?

- Борисов иска да си oсигури спокойствие. Това с икономическите проекти е част от визитата. За да може да има благоразположението на Путин, образно казано, Борисов носи няколко подаръка – освен иконата. На първо място той дава постоянни сигнали през посолството и публично, че нашите служби не притесняват Русия на българска територия, даже си сътрудничат. Ние не противодействаме на информационните атаки, които провеждат на територията на Европейския съюз и конкретно в България. Ето това е един подарък. Друг подарък – макар и да сме членове на НАТО не желаем да се разполагат сили в Черно море, които да ви дразянт. Искаме туристи и платноходки.

Днес излиза като информация, че Борисов първото, което е казал в Русия е, че си сътрудничим в борбата с тероризма. За кой тероризъм се борим съвместно с Русия, имайки предвид в Сирия как са разположени силите, защото в крайна сметка руснаците защитават режима на Асад.
Тези опорки подсказват, че ние не си изпълняваме съюзническите задължения и се снишаваме по отношение на руснаците.

А тук на българска територия руските служби и тяхната агентура никога не са били в по-голям комфорт от сега. Никакво противодействие.

Оставете службите, когато говорим за такъв тип атаки по линия на Русия, няма никакъв отговор на институционално ниво. Вие чули ли сте в парламента или позиция на правителството да има дебат по темата как българската държава се противопоставя на тези атаки.
Не само че нищо не се създава, не само че службите не притоводействат, а няма публична реакция. Борисов се опитва да заимства опита на цар Борис 3 – винаги с Германия, никога с Русия. Винаги с Меркел, никога срещу Путин. Да не припомняме какво се е случило в историята с него.
Така че това са подаръци за Путин, с които той отива и казва: Аз съм ви по-полезен в България, отколкото червените, защото оставете БСП, ами АБВ. Има едно състезание за благоволението на Путин.

-Защо Путин, парите идват от Европа?

- Борисов е на принципа – Аз много обичам европейските пари, но не обичам европейските правила, тоест едно шопско хитруване. Като сме в Европейския съюз каквото можем да приберем, а тук да разпределим както аз съм решил, без да ми се бъркат. Не иска този негов рахатлък да бъде нарушаван, той си действа по този начин.

Ето виждате какво е поведението на България по отношение на Еврозоната и банковия съюз. Европейската комисия ни казва, за да кандидатствате в Еврозоната,  трябва да влезете в Банковия съюз, за да има надзор над банките, за да знаят как оперират. Да, но нашите управляващи не искат банков надзор, защото има гнили ябълки. Тоест членството ни в НАТО и ЕС е много удобно, но ако може само за облагите. Иначе ако трябва да поемаме отговорност, ангажименти и да създаваме съюзнически способности, това ако може да го заобиколим. И това също е някакъв вид подарък от Русия. Подава се знак в тази посока и се казва - Ние сме в ЕС и НАТО, но няма да ви създаваме на вас проблеми – няма да ви питаме за Крим, няма да ви питаме за Донбас, няма да питаме, че руска ракета е ударила малайзийския самолет и в същото време не ви пречим. Нека да имаме добри отношения, защото с  тези добри отношения се изкарват и добри пари.

- АЕЦ Белене ли визирате. Мислите ли, че това е причината е да се вземе решение да се рестартира проектът точно сега?

- Сто процента съм сигурен, че инициативата е на Борисов.

- Това удар по червените ли е?

- Това е страничният удар, защото проблемът е комплексен. От една страна Борисов дава сигнал, че е готов да сътрудничи в икономическата част, от друга страна – вътрешно политическата тема. Той казва на този ляво-центристки електорат – Гласувайте за мен, не за БСП, защото аз ви осигурявам интересите и съм приятел с Русия. Защото при ляво центристки вот темата е важна – който дава знаци, че е в добри отношения с Русия, получава този вот. Заради това го прави.
Но разбира се, там се очакват едни милиони да изтекат и по-добре е да усвоят обръчите от фирми, отколкото в бъдеще да вземат пак червените някъде да се наредят. То и за тях ще има, защото има един сегмент в БСП, които по бизнес са в много добри отношения с Борисов и това е изветсно.
Така че основната причина за това трескаво търсене на посещение на Борисов в Русия, е това – той е човекът, който искаше тази среща, за да убеждава Путин, че той е най-удобният му партньор в България.

- А Белене сред подаръците ли е?

- По отношение на икономическата тематика най важен е въпросът с газа, не толкова Белене. За него е ясно какво се отваря, тук имитраме някакви разговори с китайци и отзад Росатом. И ще ви дам пример
– Теменужка Петкова не отиде в Пекин, за да каже, че рестартира АЕЦ Белене, а отиде в Сочи на среща с Росатом и от там каза, че ще възобновяват и от там веднага от Росатом заявиха, че те са готови да участват в търга. Това е една елементарна комбинация за заблуждаване на българското обществено мнение, а може и руснаците да са си намерили съмествно участие с някакви китайци.

Но е много сериозен проблемът с газа, защото нещо не се получава с обещанията на Борисов да има Газов хъб, този хъб да се пълни с интерконектори. Нищо не става, само заявки. И това му е сериозно камъче в обувката и давайки всички тези виртуални подаръци, той ще търси начин да реши проблема с газа – не да реши проблема на България с газа, а да реши неговия политически проблем с газа, защото за него е важно да покаж, включително и на партньорите ни от ЕС, че той може да се договори с руснаците. Тук има много тежки спекулаци и– вижте и Меркел, и Макрон ходи в Москва, но те ходят от други позиции, не ходят да се молят за благоволението на Путин, а  Борисов ходи да се моли за благоволението на Путин.

- Днес вдигнахте плакат, че Борисов е васал на Путин. Това ли е причината?

- Да търсиш благоволението в Москва, но в същия момент да се опиташ да убедиш българите, че той те вика, а не че ти се опитваш да отидеш.

- Какво се очаква да стане след тази среща?

- Нищо съществено няма да произлезе, защото целта на Борисов е скрита, той иска да скрие от българските избирателте, че ходи да се моли за благоволението на Путин. Това се криеше за да не се коментира, показателно е, че темата му е неудобна. Ако темата му е удобна, Борисов обича да разказва много неща. Вътрешният министър каза, че подготвят тази среща от 2-3 месеца, което означава, че са се молили за тази среща още преди изборите в Русия. Ясно е, че Путин ще спечели и ако може да дойдем да се молим на килимчето. Големият проблем за българските национални интереси в тази ситуация е, че по този начин се подрива доверието на западните партньори, защото тези неща се виждат, те не могат да бъдат скрити. На практика дори не спечелихме нищо от европредседателството, от което става още един месец, напротив даже отслабени позиции.

-  Е имаше срещи, Западни Балкани, все нещо спечелихме от европредседателството?

- Влязохме в европредседателството с механизъм за мониторинг, той остава. С желание за Шенген, то остана, сега казват, че не ни искат в Еврозоната.  А миналата година дори Борисов каза, че ще използва председателството на България на ЕС, за да смъкне санкциите на Русия, което е пак част от подаръците. При условие че имаме брутално нарушение на международното право и това да го забъркваш.

- Как ще се върне Борисов от Русия?

- Той ще обясни, че е затоплил отношенията с Русия в културната област, защото ние сме братски славянски народи. Обаче някакъв интерес за България няма да има, Борисов отива заради личния си политически интерес, за да си осигури гърба от Североизток, страхувайки се, че от там могат да му раздрусат гърба.

- Путин знае ли за нашите подаръци?

- Путин не може да бъде подценяван, той е класически кагебеец, той знае как да работи с информация. Той вижда знаците, дали ще бъде добронамерен към Борисов зависи от поведението оттук- нататък към Борисов. Москва не вярва на сълзи – ще го наблюдават. Тоест навеждането на Борисов трябва да продължи оттук-нататък. Не само да отиде и този поклон, който прави сега, трябва да продължи навеждането, но това много вреди на евроатлантическите интереси на България.

- Как ще навреди?

- Ще ви дам един конкретен пример. Защо нас не ни приемат в Шенген. Защото постоянно се обяснява, ние сме изпълнили всички технически критерии, това не е вярно. Веднага ви давам пример. Спомнете си онзи случай преди два месеца на летището, когато цял самолет влезе в страната. Не ни приемат, защото няма доверие към българските институции – Шенген освен всичко друго означава размяна на класифицирана информация между партньорите. Нашите западни партньори не смеят да ни подават класифицирана информация, защото многократно са установили, че тя изтича североизточно от България. Затова не ни приемат в Шенген. Сега след тези поклони на Борисов как ще искат да ни приемат. Обяваваме , че искаме да си сътрудничим с Русия в борбата с тероризма, нашите западни партньори казват – Той обещава на руснаците да подава информация, ние няма да подаваме на българите, защото тя ще отиде при руснаците.

- Добре, ние носим подаръци на Путин. А Путин ще ни даде ли подаръци?

- Съмнявам се. Може да му подари някакъв медал, някакъв меч, нещо такова може да му подари, но други подаръци не. В тази унизителна ситуация, в която се поставя Борисов, както е казал народът - Като му подадеш пръст, може да ти отхапе ръката. Той сега това прави, подава пръст, те ще искат още. И това е пагубно за нашите национални интереси. И е много важно хората в България, които вярват в нашето членство в НАТО и ЕС, да разберат, че не ГЕРБ и Борисов защитават нашите интереси, напротив – продават ги.
Защото това е чист тип външнополитическа търговия.
10-11 млрд евро сме получили от Европейския съюз и през това време България се управляваше от Борисов. Къде са те? Какво е направено с тях. Има някакви парчета от магистрали. Има дори изчисления, че тук коефицианетът на корупция е огромен и неслучайно да припомня, опитаха се тук да го прикрият, да го замажат. То е много знаково – как започна българското европредседателство. В западния печат в много авторитетни издания перефразираха българския девиз – Съеднинението прави силата го написаха Корупцията прави силата. Това е толкова фрапиращо.

- Така започна, а как ще свърши европредседателството?

- И така ще свърши. В България корупцията продължава да прави силата. Никаква промяна няма освен обилен вътрешнополитически пиар. Западните Балкани – сериозна тема, Борисов я сложи на масата. Проблемът за неприсъединяването на Западните Балкани са неслучилите се реформи в Източните Балкани, нито им дадоха конкретна дата, обещаха някакви пари, но ще ги получат както се казва – Татко ще ми купи колело, ама друг път. Това се случи със Западните Балкани и беше подчертано дипломатично, че могат да разчитат на членство, когато поправят тези грешки, които България е допуснала. Бяхме приети с мониторинг през 2007 г., затова Западните Балкани не могат да получат такъв подарък, защото в ЕС видяха, че 10 г. не ни стигат, за да се поправим и няма изглед да поправим мониторинга.

В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
Агент ДС
01.06.2018 15:06:33
3
4
ТОВА ДРЕБНО , МИНИАТЮРНО , ЗЛОБНО ЧОВЕЧЕ ГЕНЕРАЛЧЕТО ОТ ДС Е ПО-ВРЕДЕН И ОТ НИНОВА ...
4.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
31.05.2018 11:06:23
3
2
Аааааа,още нещо,поздрави от батко ви доган
3.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
31.05.2018 11:05:31
5
4
Мишоцииии,мишоци смешни български,още 200 години ще бачкате за 2-3 лева на час. И като гледна ще се качиха пак на москвичите и ще пиете лимонада на 9-ти септември само,както е било.
2.
паламурник
31.05.2018 06:52:57
2
4
Беше Гьол,сега е Лебединное Озеро.Беше антибългарски Южен поток,сега е жизнена необходимост.Беше Ботоксово джудже ,сега голям приятел на България.Бяха триста хиляди окупатори ,сега са инвеститори. ще взема да пратя ,зам-,зам,зам,на вицето на вице -президента да му набие канчето
1.
Vulka
30.05.2018 23:12:24
8
17
Тая подлога защо си правите въобще труда да му вземате интервю .... на където духне вятара той е там , със силните на деня .. г-н Генерал та нали точно вашите продадаха Завод Нефтохим на Руснаците вие не клекнахте ли тогава ... ? Губи доверието на Европа , та вие говорихте с Меркел Макрон , Туск и те ви го казаха това ? ... Държавния Народния интерес, защита и прогрес е преди всички Други ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори