×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Вижте еквивалента на "Плейбой" по времето на Тодор Живков


Спомени от соца: Вижте еквивалента на "Плейбой" по времето на Тодор Живков
Западът беше събран във видеокасета, а капиталът се харчеше в „Кореком”
12 Май 2018, Неделя, 00:01 ч.
Източник: retro.bg

Видеото беше на мода, събирахме махалата да гледа екшъни срещу 50 ст. на човек


По времето на социализма информация за Запада получавахме единствено от контрабандно внесените списания „Некерман” и „Квеле”. Те бяха пълни с всичко. Дебели като тухла, която започва с прически и свършва с фитнес уреди и сауни. Те, заедно с филмите, записвани на видеокасети, бяха каналите за информация, чрез които достигаше до нас „гнилият капитализъм”.

Помня как с един от моите най-добри приятели намирахме по някоя дойче марка и отивахме в „Кореком”, за да си купим цигари „Моre”, кока-кола в метална кутия и „Тoблерон”. Ако ни останеше ресто, задължително купувахме и видеокасета, за да запишем най-новия филм, до който се докопаме. Рейнджъри, карате, нинджи или някой филм на ужасите – това бяха перлите в колекцията ни.

Тогава видеото беше лукс, само ние двамата в квартала имахме. Никой не обръщаше внимание на превода и качеството тогава, а те бяха отчайващи. Малко по малко в нас заработи онзи бизнес нюх на хора, които имат ценна стока. Постепенно започнахме да събираме децата от квартала, когато родителите им отиваха на село в почивните дни. Правехме кинопрожекции от ранен следобед до късна вечер. Частният бизнес и демокрацията навлизаха при нас със скоростта на светлината. Срещу 50 стотинки на филм нареждахме в хола цялата махала и им пускахме видеофилми с Брус Ли или Чък Норис. Така печелехме по 10-15 лева за един ден и се чувствахме като богове.

Ние с моя приятел можехме да си позволим всичко. Западът беше събран във видеокасета, а капиталът се харчеше в „Кореком”.

Ако пък нямахме от ценната германска валута, отивахме до стрелбището. Тогава беше едно от местата, където може да получиш пакет вносни цигари и дъвка „Би-биб“, календар с гола жена, видео- или аудиокасета TDK. С двукасетъчните касетофони за левче записвахме на съучениците си албумите на „Металика” и „Меноар”.

Макар и весело, беше си доста страшно това наше начинание.

Една дума от някого от нашите приятели в квартала можеше да ни коства доста проблеми в училище. Но, слава богу, всички бяха доволни, защото макар и да си плащаха по някоя стотинка за филм, след това с дни имаха теми за разговори и игри, в които разиграваха сцени от филмите.

Списанията „Некерман” и „Квеле” също играеха голяма, важна роля в живота ни. От тях късахме страниците с моторите и колите, за да облепваме стените в стаите си.

Последните страници също бяха на почит. Там обикновено се криеха последните модни тенденции в дамското бельо, а за нас това си беше равносилно на „Плейбой”. Всеки къташе последните страници на своето списание и го пазеше, за да може на разменни начала да разгледа девойките от списанието на някой друг.

Сега вместо на фунийки играят в интернет. Пак там можеш да гледаш, който филм искаш.

В категории: Ретро Флагман


21
Коментара
Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
21
Коментара по темата
21.
Милен
27.05.2018 10:02:20
0
1
ЕДРЕВ....АЛЧНОСТТА ти няма граници

ЕДРЕВ ...като НЕ МОЖЕШ или НЕ ИСКАШ да спираш ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ *ул.МОСКВА 18* С НЕУЗАКОНЕНИ И НЕЗАКОННИ КЪЩИ при нотариус БИСЕР ДЕМИРЕВ324
Ти поне НЕ УКРИВАЙ СТРОИТЕЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ на имота И НЕ НИ ИЗНУДВАЙ ЗА ПАРИ ЗА ДА НИ ГИ ДАДЕШ И ДА МОЖЕМ ДА СИ УЗАКОНИМ ....НЕЗАКОННОТО ЖИЛИЩЕ КОЕТО СИ КУПИХМЕ НАПЪЛНО ЗАКОННО ПРИ СКАНДАЛНО ИЗВЕСТНИЯТ НОТАРИУС БИСЕР ДЕМИРЕВ 324

И ПРЕСТАНИ ДА МИ УВЕЛИЧАВАШ ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА НА НЕЗАКОННОТО ЖИЛИЩЕ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ .....ЗА ДА МЕ ПРИНУДИШ ДА СИ ГО ПРОДАМ БЕЗ ПАРИ

НОМЕРАТА ТИ КРАЙ НЯМАТ ....ЯЗЪК ,ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ТЕБ
20.
Soros1 do 19
14.05.2018 06:27:04
2
4
Бил си смотяк преди години и не си се променил. Пет проститутки на кръст.....и тез крадци.... сигурно са снябдявали с валута цял Бургас. Аз да те открехна ТЪПАКО след като няма от къде да се сетиш, че валута се взимаше МАСОВО от параходчии и тираджии. "Пари по пода в кореком" -а ти Мишок,скри ли се,не че ме интересува!? Долара е бил и под един лев,но от така написаното се подразбира, че става дума за валутния Български Лев. Май някой на теб е разправял а ти преразказваш на герой да се правиш. Мишка страхливи. Айде бягай,че нямам нерви за бедни души като теб
19.
до № 18
13.05.2018 18:30:06
3
4
Казано е: ДА СИ ПРОСТ МНОГО АКЪЛ НЕ СЕ ИСКА.
В Кореком не пазаруваха ВСИЧКИ, а само тия, които можеха да се снабдят с валута - от крадците и проститутките. И пак си беше забранено, но продавачите си затваряха очите. Затова пък от време на време МВР правеше хайки в магазина и ако не може да докажеш, че валутата ти е легална (а 99% не можеха), тогава жална ти майка. Хвърляха си парите по пода, заравяха ги в саксията на фикуса - голям цирк т.е. голяма цигания или още по-точно казано - комунистическа свинщина. А, това за закупуване на валута от БНБ са митове. Комунягите така бяха извъртяли нещата, че 1 долар се купуваше от БНБ за 98 стотинки, ако изобщо се намереше толкова луд човек, че да им ги даде на тоя курс. Изгаряха главно чужденци. А БНБ продаваше валута на тоя смешен курс само на комунистически престъпници от много висок ранг.
И затова не е добре да се коментират неща - чул, недочул или преразказано от 5-та, 6-та ръка.
18.
Soros1 до 4
13.05.2018 16:41:52
5
4
Не си прав. В кореком пазарувах всички а в шапшандара бе по-евтино и трябваше да доказваш валутата . Имах приятели и съученици на които родителите взимаха по това време не малки заплати и наравно с мен си позволяваха да купуват от корекома и т.н. В Бургас винаги имаше от къде да се закупи валута на черно. И за незапознатите да кажа,че с около месец (най-много) чакане в БНБ пак ти разрешаваха да закупиш определена сума валута. Със здраве!
17.
agent 007 до 16
13.05.2018 16:10:15
1
2
не ми ползвай ника бе Трол евро =джендърски
16.
agent 007
13.05.2018 15:58:55
3
1
Да,аз съм любител на еврогейските ласки.
15.
до 14
13.05.2018 15:33:31
1
4
Паметника си стой ,защото ГЕРБ ,БСП и пр. Олигархо-капиталисти са наясно с едно- Ако махнат паметника КГБ-то ще ги (пре)махне и тях самите !
14.
Бургазлия
13.05.2018 15:25:19
3
5
дрън дрън Паметника на съветската армия окупатор щом си стой на мястото значи нищо не се е променило
13.
фифи до 2 ,3 и 5
13.05.2018 15:01:45
1
3
не разбирам вие любители на евро-гейските ласки ли сте... ,да не заработвате на червените фенери в Амстердам
12.
agent 007
13.05.2018 14:46:13
2
2
до 2- Ленин не е сифилистик ,а Сталин е наредил и са го тровил редовно ,за да го изолират от политическия живот на Съветска Русия и накрая Сталин взема власта.
Но това е История- няма да коментирам нито фАШизоидните нито Комунистическите Лумпени.
Става въпрос за сега - за вашите Дъщери бъдещи съпруги и другарки на нАгло-Саксонските Лешпери и още по жалко ми е за Вашите синове бъдещи любовници на Евро-педалите и Трансджендирите !
Та питам ви Заминавате "На Запад " и какво ще постигнете накрая ще умрете като кучета в някой Западен Старчески дом - без уважение от деца и роднини- сам самички ,но с Парички!
За ваше сведение бил съм "На Запад" - познавам тяхното лицемерие и циониска жажда за парички !
Затова ви казвам- Ходете там - взимайте им Парите на Нагло-саксонската циониска твар ,Но инвестирайте и се връщайте в Родината и Отечеството си !
Тя България е само една -Една майка една Родина !
11.
agent 007
13.05.2018 14:41:55
2
2
до 2- Ленин не е сифилистик ,а Сталин е наредил и са го тровил редовно ,за да го изолират от политическия живот на Съверска Русия и накрая Сталин взема власта.
Но това е История- няма да коментирам нито фАШизоидните нито Комунистическите Лумпени.
Става въпрос за сега - за ваште Дъщери бъдещи съпруги и другарки на нАгло-Саксонските Лешпери и още по жалко ми е за Вашите синове бъдещи любовници на Евро-педалите и Трансджендирите !
Та питам ви Заминавате "На Запад " и какво ще постигнете накрая ще умрете като кучета в някой Западен Старчески дом - без уважение от деца и роднини- сам самички ,но с Парички!
За ваше сведение бил съм "На Запад" - познавам тяхното лицемерие и циониска жажда за парички !
Затова ви кажвам- Ходете там - взимайте им Парите на Нагло-саксонската циониска твар ,Но инвестирайте и се връщайте в Родината и Отечеството си !
Тя България е само една -Една майка една Родина !
10.
До 1
13.05.2018 13:27:34
4
8
Пич, скоро няма да е така!!! Европейските мъже лека по-лека се изместват от турци, индийци, пакистанци, араби, африканци. Те са по-силни и по-здрави физически и в най-скоро време ще надминат по доходи почти всички европейски мъже. Така че бъдещето на ЕС девойките е да се плющат с араби и африканци, за да им дадат някое евро. ЗАПАДА НАИСТИНА Е ПРОГНИЛ И ЗАПАДА!!! А драскача на статия е поредния поклонник на Мамона - най-обикновен консуматор
9.
FREE BULGARIA
13.05.2018 12:44:48
2
6
Редовно ода до Фрянция.Имам един приятел,там,Марсел Минет.Редовно практикуваме еврогейски игрички.
8.
Бъдещето!
13.05.2018 11:57:58
5
13
Ти тлъсто минало си толкова болно ,че даже и не го осъзнаваш!
Никой не се интерисува от теб и затова не те водят на лекар!Трагедия!
7.
ЦРУ
13.05.2018 11:51:04
3
7
Имаме дългосрочен план за България и страните от Източна Европа. Ние казваме кой ще е президент , премиер и как ще живеят хората , ако още не сте го разбрали.
6.
МИ 5 до МОСАД
13.05.2018 10:27:06
5
5
А, ти не прекалявай с алкохола и дрогата, че явно си изпушил вече...
5.
МОСАД до 1 и 2
13.05.2018 10:05:33
2
7
И двамата си пийте редовно лекарствата!
4.
Asdro
13.05.2018 10:05:09
4
29
Който и да си автора, си бил явно от едно времешните деца на номенклатурчиците, родители членуващи в БКП, доносници или работещи в ДС. Помня тези времена, помня всичко, което пишеш, а точно когато видео-папагалчетата (както викахме на видеото) бяха по две в квартал знаехме кой ги притежава. Пак същите деца пазарихте в кореком, защото нашите родители нямаха право да притежават валута, ако не я описваха подробно пак пред вашите родители. Същите тези, които пазеха устоите на комунизма надничаха в капитализма и имаха възможностите да си ползват стоките му "безнаказано" и пари да правят чрез тях. Ти си ги описал нещата с търговията, но не си написал, как аджеба сте намирали марки и сте си ги харчили в кореком? Не си написал, как оня строй ви откриваше възможности, а на нас децата с незаслужилите родители ни ги затваряше.Вие същите и днес управлявате де, и днес имате "играчки '' по-хубави и нови от нашите, но хубавото на сегашното време е, че никой не ни ограничава да ви следваме... и аз поне успявам, но сам зная, колко по-трудно ми се случва от всеки един с хубавите спомени от ония години, когато ни прожектирахте филми срещу 50ст.,а родителите ви ни следяха да не '' харесаме" случайно западното, защото може да ни изкуши.
3.
Do 007
13.05.2018 10:04:50
5
21
Мисля ,че е време и ти да хванеш Терминал 2 за да полопаш . Некадърник разбрахме ти мисалта , не е нужно да я повтаряш постоянно....
2.
агент Щирлиц до agent 007
13.05.2018 09:55:21
20
21
Ти другарю комунистически малоумник гледай себе си и престъпната си фамилия и недей да береш кахъра на другите. У нас през скапания СОЦ проституцията прохождаше в началото на разменни начала - за чорапогащник или някоя найлонова блузка. Това е показател до какво примитивно равнище вие комунистите бяхте докарали българското общество. До нивото на туземци, копенещи за дрънкулки и маниста. Прехваленият ваш партизански командир "Дед", преди да дойде в България и полицията да го убие като бясно куче, е бил на обучение за терорист в Болшевишка Русия. Там живеел с жена си и детето си в една стаичка, която той разделя на две със завеса, опъната на въже. И в "половината" стая е живеел с руската си любовница-блядуха. Това сте вие комунистите - двукраки свине, по долни от четирикраките. Не забравяй, че вашият кумир - Ленин (меката китка) умира от сифилис. А при любимите вам рустаци-пияндурници проституцията е нещо естествено. През докараната им от болшевиките революция и гражданска война е имало масово човекоядство, на чийто фон проституцията е детско забавление. В бардаците из целия свят е пълно с руски проститутки. Това е част от националната им култура, дори имат цели потомствени фамилии - баба, майка, внучка и т.н. И накрая другари комунисти-русофили, не забравяйте, че около скандалите около Тръмп, стана ясно, че джуджето Пуся го примамвал с руски проститутки.
1.
agent 007
13.05.2018 09:05:23
15
21
Всички млади момичета ,вече след 18 г . хващат Терминал 2 и после набарват в Европа някой лапнишаран Евро-Англо-Саксонец. Той редовни ги помпа -те имат парички и са много щастливи като пчелички !
Това е бъдещето на вашите дъщери - Помислете малко над горния текст и се замислете у нас ли е по зле или в чужбина в кревата на чичко Нагло-Саксонец ?
Помислете- чакам разумни отговори за бъдещето на вашите дъщери става въпрос !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пари и вълшебни мигове за Овена, а Стрелецът да носи дрехи в светли цветове! Пари и вълшебни мигове за Овена, а Стрелецът да носи дрехи в светли цветове! Хороскоп за деня – 6 май 2024, понеделник Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята
Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори