×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безпросветни роми и заблудени майки са най-големия проблем за ваксинирането на децата


Безпросветни роми и заблудени майки са най-големия проблем за ваксинирането на децата
95% от хората в една страна трябва да бъдат обхванати от задължителните имунизации, за да се избегнат опасните заразни болести
17 Април 2018, Вторник, 05:06 ч.
Автор: Флагман.Бг

Родители, които не имунизират децата си, да носят наказателна отговорност, предлага собственикът на УМБАЛ "Дева Мария" Семир Абу Мелих

Безпросветните цигани, живеещи в гета и т.н. “антиваксинални” майки са най-големия проблем при изпълнението на задължителния имунизационен календар у нас. Тези две групи застрашават сериозно здравето на своите деца, стана ясно на форума “Ваксини и здраве”, организиран днес в морското казино от бургаските депутати на ГЕРБ.
Той е част от Европейската имунизационна седмица и в него се включиха д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в парламента и д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, както и предсавители на най-големите болници в града.

“Родителите, които не имунизират умишлено децата си, трябва да носят наказателна отговорност”, каза собственикът на МБАЛ “Дева Мария” Семир Абу Мелих и настоя законодателството у нас да се промени в тази посока.

Сегашният закон предвижда само глоби – от 50 до 100 лева при първо нарушение и над 200 лева при второ и следващо, като на санкции подлежат и родители, и лекари.

Децата стават заложници на родителите си, които на принципа “чух нещо” и  “някой каза, че имунизациите са опасни” ги лишават от здравна защита. По данни на Световната здравна организация, през миналата година в света са загинали 1,5 милиона деца от липса на ваксини, допълни Абу Мелих.

Според общинския съветник от ГЕРБ Калояна Живкова, която е млада майка, противниците на ваксинирането не са много на брой, но са страшно агресивни в социалните мрежи. Форумите са пълни с всякакви измислици – че ваксините са вредни и предизвикват автоимунни заболявания, че Бил Гейтс не си имунизирал децата по тази причина и т.н.


Много от “антиваксиналните” майки са интелигентни жени. Някои от тях обаче търсят лечение за децата си при хомеопати, които са противници на ваксинирането.

Тези жени се страхуват от имунизацията и за жалост стават все повече. Те са наплашени от четене на лъжлива информация. Неотдавна чешки медии писаха, че 16 български деца са умрели от лоши ваксини. В публикациите имаше дори имена, цитираха се населени места в Търговищко, а реално нямаше и грам истина в написаното, каза д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че е проучил съдебните практики на Върховните съдилища в някои балкански страни - Сърбия, Хърватска, Словения и Македония, където родителски организации са водили дела срещу задължителните ваксини.

"Най-много ми хареса решението на магистратите в Словения. В него е казано ясно - правото на детето на здраве стои над правото на родителя на избор", каза д-р Кунчев.

През 2009 - 2010 година 25 човека у нас починаха от морбили и това не бива да се повтори, каза д-р Ангел Кунчев


Депутатът Ивелина Василева смята, че информираността на родителите за ползата от ваксините е много важен фактор.

"Имаме и фрапиращи случаи с родители, които не имунизират децата си. Когато обаче едно дете навърши 18 години и реши да учи в чужбина, те разбират, че няма как да замине, ако няма имунизационен паспорт с 11 задължителни ваксинации. И казват – хайде сега за 1 месец да му сложите всички ваксини. Това е безумие!", допълва д-р Кунчев.

Директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров каза, че инспекцията редовно санкционира родители, които отказват задължителните имунизации. През седмица в Бургаско се глобяват между 20 и 30 семейства.

Д-р Дариткова припомни, че в недалечното минало  заразени с полиомиелит деца са били поставени в камери, наречени "железен бял дроб", за да бъдат спасени. Срещу тази болест вече има ефективна ваксина


Над 200 са заразните болести, които заплашват човека, но само срещу 11 са създадени надеждни ваксини. Най-заразна от всички е варицелата, която при контакт поразява 9 от 10 човека. При нея усложненията се случват рядко – едва при 0,5% от болните. Но тя се разпространява много бързо сред хиляди хора и е изключително опасна за по-възрастните – над 60 – 65 г.

На форума присъстваха още депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ – Бургас, много специалисти и общопрактикуващи лекари от града и региона.

В категории: Здраве


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
23
Коментара по темата
23.
Ина
17.04.2018 23:15:38
0
11
А лекар ваксинирал дете със “сополи” и последвала реакция от ваксината, ще носи ли наказателна отговорност ?
Или родителите на пострадалите деца от ваксини да се оправяме ?!
Защото на нас никой не помага, дори и официални право на освобождаване нямаме, взимат детски, плащаме глоби и си гледаме пострадалите деца.

Бройката на пострадалите деца е огромна , за съжаление няма статистика .
Детето ми направи едем на квинке след ваксината.
Казаха че е съвпадение и дори не влезна в статистиката . Глобиха личният ми лекар , не защото го ваксинира болен , а защото е докладвал случая :-)
22.
$$$
17.04.2018 21:30:22
2
14
За Москов Абумелих и ББ-ПАРАТА /$$$/
за децата ваксините с ла*ната
21.
Quokka
17.04.2018 21:23:22
10
6
"Антиваксиналните" майки може да имат много качества и достойнства,но не са интелигентни,както се твърди в статията. Един интелигентен човек няма да позволи да го манипулират с лъжи за вредата от ваксините.
20.
За малеев
17.04.2018 20:30:24
0
10
Това, че обиждаш, не прави мнението ти по-малко ограничено. Хората те питат кой носи отговорност за пострадалите от ваксините деца и как ще реагираш, ако се случи на твоето дете?
19.
малеев
17.04.2018 20:24:57
9
4
Колко трябва да си тъп да мислиш, че като не ваксинираш детето си го пазиш
18.
до антиваксърите
17.04.2018 19:37:27
5
5
Вижте последната снимка в статията и пак си помислете.
17.
@@@@@
17.04.2018 19:27:48
4
24
Няма нищо по-сладко от задължителните ваксини, винетки, застраховки и т.н. всичко задължително. Правилно е отбелязал "10.Az", че това е бизнес, който се пропагандира от една индустрия. Няма такова нещо, като анти-ваксър има хора, които са жертви на тези ваксини и аз като родител съм от тях. За такива няма никаква помощ и възмездие. Остава да гледаш осакатеното си дете до гроб. Сития на гладния не вярва. Всички ваксини крият риск за здравето, особено за децата. Това никой доктор няма да Ви го каже. Когато обаче стане сакатлък, помощ няма, точно обратното. Безспорен факт е също, че Бургас е един от градовете с най-голяма липса на кадърни медицински кадри. Също не е тайна, че Семир Абумелих е техния духовен водач. Кажете, какво правите за децата с аутизъм , какво, какви мерки сте взели за да се намали броя им ? Разбира се, че въпроса е риторичен. Няма здравеопазване в Бургас, това е положението. Има само плащане на ръка, ниско качество на обслужването и източване на НЗОК !!!
16.
До 15
17.04.2018 19:21:16
2
22
Дай си координати да те срещна с родители на деца, родени напълно здрави, които са станали за цял живот инвалиди, следствие на проблемни ваксини, усложнения, нежелани реакции или грешки при поставянето им. Да обясниш на тези хора колко са безпросветни и как не мислят за децата си. Тогава може би ще прогледнеш и за другия свят, където държавата уврежда своите деца, никой не носи отговорност, а родителите са обречени да се борят сами за справедливост, докато слушат и четат подигравките на подобни “капацитети”.
15.
za 12
17.04.2018 19:11:59
6
5
Този форум няма нищо общо с фармацевтичната промишленост. Виж ако беше техен сигурно щеше да е в 5 звезден хотел. Тук са се събрали хора, на които им пука. Които не искат децата да дишат с железен бял дроб. Които не искат да има нова епидемия на морбили. Какви хора сте, не знам?!
14.
Az до 12
17.04.2018 19:04:49
2
10
Да чуя на какво основание! Участниците не са упрекнати в нищо. Факт е, обаче, че наема на залата, техниката, кафенцата, сандвичите и т.н. не се плащат сами и някой покрива сметката. Специално фармацевтичната индустрия има огромни бюджети за подобни форуми, конференции, срещи, лекции и т.н., където лекари и общественост са убеждавани колко добре е да работят с даден продукт. И да, ваксините са продукт, продажбата им е бизнес, при това доста сериозен. Единственото подсъдно, което виждам, са заплахите на участниците към българските граждани с различно от тяхното мнение.
13.
6
17.04.2018 18:59:12
0
14
! Ти не си наред, но това си е твой проблем. Абумелих иска родителите да носят наказателна отговорност, ако не имунизират децата си, ами те и сега носят- декларират отказ, плащат глоби, лишават се от право на детски, а децата не могат да посещават ясла и детска градина, но това явно не е достатъчно. И може и да не съм наред , но не е ли сраведливо, ако родителите носят наказателна отговорност, то при поставена ваксина и последвала реакция лекарите също да поемат отговорност, защото до момента родителите на пострадалите деца се оправят сами.
12.
do 10
17.04.2018 18:50:32
6
4
Ако съм на мястото на участниците ще те дам под съд. Сигурно затова не си пишеш имената
11.
за съжаление
17.04.2018 18:49:47
13
4
Всички антиваксъри сега ще пишат измишльотини за да изчистят съвеста си...
10.
Az
17.04.2018 18:43:03
2
18
Фармацевтичната индустрия харесва това! Ваксините са бизнес за милиарди и заинтересованите го защитават с цената на всичко. Само се замислете кой плаща залите, кетъринга, подаръците, пътните, нощувките и т.н. за подобни “форуми” и става ясно, че не медицината, а финансите ръководят парада.
9.
Гост
17.04.2018 18:41:34
1
17
Кво стана да не намаля оборота в "Дева Мария". Има филми и книги за вредата от ваксините който желае може да се образова.
8.
Даниел Николов
17.04.2018 18:33:22
4
12
Ваксини и здраве са несъвместими понятия! Много хора трябва да се замислят какво означава "безпросветен", за да слагат етикети!
7.
!
17.04.2018 18:20:02
7
8
ПОВДИГНА ЛИ СЕ ВЪПРОСА, ЧЕ ИМА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ, КОИТО ЛЪЖАТ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ ВАКСИНИ НА ДЕЦАТА, А НЕ ГО ПРАВЯТ?????
НОМЕР 6 - НЕ СИ НАРЕД
6.
Някой си
17.04.2018 18:07:17
3
24
Бизнесът с ваксините и здравето на децата е необходим за хора като Абумелих. Затова и говори тези глупости. Замислете се малко, точно безпросветни роми си ваксинират децата без дори да се замислят, все пак имунизациите са пряко свързани с получаването на детски.
5.
Ваксини и доктори менте
17.04.2018 17:52:31
2
15
Само дето за малко не умрях от ваксина срещу тетанус милания месец....
4.
майка
17.04.2018 17:40:46
10
6
да ви кажа по форумите пише истински безумия и горките жени им се връзват. Ама те не са виновни - къде е достоверната информация! Докторите трябва да обясняват повече, защото Инфекциозното е пълно с болни от хипатит Б, има и много туберколоза в Бургс.
3.
до 2
17.04.2018 16:58:47
5
2
иска ли питане,щом знае значи идва оттам хаха
2.
до 1
17.04.2018 16:51:25
8
4
и ти ли идваш оттам????????
1.
гарантирано
17.04.2018 16:31:17
3
15
Циганите идват от ИРАК сиреч са роднини на на АбуМелих
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори