×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За 10 години сме намалели с население с размерите на област Бургас


12 Април 2018, Четвъртък, 12:22 ч.

За 10 години ЕС се е увеличил с над 11 милиона души

За 10-годишен период България е намаляла с над 416 000 души или с население приблизително с размерите на област Бургас, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС, съобщава Дарик.

През 2007 г. в България са живеели 7 518 000 души, а през 2017 г. населението ни се е стопило до 7 101 859 души, показват данните на европейската статистика, което е спад с 416 000 души. Приблизително толкова е било и населението на област Бургас през миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, като само след две години, през 2020 г., населението у нас ще спадне под 7 милиона и ще бъде около 6,9 милиона българи.

През 2040 г. ще бъдем вече около 6 милиона, а първият спад под 5 милиона българи, се очаква да бъде през 2045-2050 г., съответно 5,9 и 5,8 милиона българи. През м.г. броят на българите на възраст 65 и повече години е бил 1,4 милиона души, или около 20% от общия брой на българите. В същото време броят на децата до 15-годишна възраст е бил около 1 милион, или около 14% от общия брой на населението.

Основните изводи от анализите на НСИ показват, че с годините продължават процесите на намаляване и застаряване на населението у нас; намалява броят на новородените деца, както и общата раждаемост; увеличава се делът на възрастните хора за сметка на хората в трудоспособна възраст и младото поколение.

За същия 10-годишен период населението в ЕС се е увеличило с 11,5 милиона души, показват данните на Евростат. През 2007 г. населението на ЕС е наброявало около 500 милиона души, докато през 2017 г. се е увеличило до над 511,5 милиона.

В европейски мащаб делът на възрастните хора над 65 години съставлява около 19% от общия брой на населението в ЕС, като най-висок процент възрастни хора е регистриран в Италия - 22%, следват Гърция и Германия - по 21% и др. Общо в шест европейски страни, включително и България, делът на хората над 65 години надхвърля 20% от населението.

Коефициентът на общата смъртност в ЕС е около 10%, като с най-нисък дял на този коефициент са страни като Ирландия - 6,4%, Кипър - 6,9% и Люксембург - 7%. Коефициентът на обща смъртност в ЕС е най-висок в България, Литва и Латвия - над 14%, показва европейската статистика.

В същото време делът на най-младите хора в ЕС е като цяло около 16%, като най-висок е техният ръст в Ирландия - 22% и Франция - 18%.

Като цяло трите най-големи европейски страни и икономики запазват положителна тенденция в демографски план за 10-годишен период. Германия стабилизира населението си в рамките на 82 милиона, докато Франция и Италия отчитат ръст, съответно Франция от 64 млн. души - до 66 милиона и Италия - от 58 милиона - до 60 милиона за 10-годишен период.

В съседна Гърция населението е намаляло с около половин милион за 10 години - от 11 млн. през 2007 г. - до 10,5 млн. през 2017 г. В Румъния спадът е още по-значим - от 21 млн. преди 10 години, сега в северната ни съседка има около 19,6 млн. души, като по неофициални данни около 2 млн. румънци са емигрирали и живеят в чужбина.

На другия полюс е тенденцията в съседна Турция, където само през миналата 2017 г. населението се е увеличило с 1 милион души и вече достига 80,8 милиона жители, като там демографските показатели регистрират стабилен положителен ръст.

В категории: Животът


7
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
7
Коментара по темата
7.
Пропуснах
13.04.2018 18:40:09
0
0
Да кажа че народа е супер селяндурски и за най-малкото хората тука искат да се изпобиват,а по младите наркежчета просто ще те наръгат защото си ги погледнал на криво,а като се качът зад волана да не говорим да пази Господ ама като гледам и на него вече не му се занимава с такива индивиди като нас
6.
Към 1
13.04.2018 18:36:59
0
0
И не само батенце,правим баси стабилната натурална селекция,оцеляват само тея дето могат да не ядът с седмици да пушат по 2 кутий на ден да нямат пари за най-елементарни нужди,a когато ядът,ядът супер вредни храни пълни с изкуствени подправки химий и сякакви боклуци,и когато тези хора се множат рожбите са им машини,жалко че нямат капчица мозък но все пак
5.
Гарантирано от ГЕРБ
12.04.2018 17:21:17
0
8
НАИ-висок СМЬРТНОСТ в СВЕТА е регистриран в ГАБРОВСКИТЕсела 34 на 1000 души и ВИДИН-Монтана и селата 33 на 1000
бУРГАС е с 20 на 1000
16 средно на 1000 души за Бьлгария
Неслучаино партия ГЕРБ е известна като партия ГРОБ
4.
Да!
12.04.2018 12:30:17
1
6
Да, топим се, защото откакто сме в ЕС, живеем "по-добре"! Цъфтим и връзваме! Чужди политици и интереси определят как да живеем! Под натиск се закриват предприятия, а като няма работа, хората бягат, съсипват се цели сектори в икономиката ни, здравеопазването, селското стопанство, пробутват ни храни с ГМО, престояли меса от хладилни камери, даже боядисани яйца с изтекъл срок на годност ( католическия великден беше една седмица по-рано)...
Голямата, дългосрочна цел е да има 2-3 милиона обслужващ персонал...на тази територия...!!!
3.
Цоню
12.04.2018 11:26:07
1
2
Местя.
2.
D.Nikolov
12.04.2018 11:01:03
1
6
Борисов Може да лъже целия народ за известно време. Може да лъже част от народа през цялото време. Но не може да лъже целия народ през цялото време.-Ейбрахам Линкълн). България е прекрасна страна, която трябва да се гордее с Историята си и Великите си герои и това, че има хора за които далаверата и собственото благополучие стои над всичко не трябва да сломи духа ни. Въпросът КОИ доведоха народа до положението да бъдем най бедната държава в ЕС с 3 милиона живеещи под прага на бедността и отрицателен прираст, стои отворен.... Ще дойде време и те ще си платят за всичко!!!
1.
бай Иван стражаря
12.04.2018 09:54:41
3
5
Може да намаляваме с бързи темпове, но затова пък реставрираме комунизма. За младите ритник, а за комунагите-пенсионери, големи пенсии и осигурена работа да гроб. А, България ли - майната и.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори