Как започна строителството на един от символите на соца – панелката


Как започна строителството на един от символите на соца – панелката
Само за три-четири години около 4000 блока се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас
08 Април 2018, Неделя

Зачената от Партията-майка срещу 4 500 лв, панелката е свещена. И нищо не може да я изместиНовото строителство не струва. Старите панелки са по-добри. Чували сте тези думи, нали? Може би дори сте ги изричали? Хиляди българи днес са привързани към соцкутийките си дори по-силно, отколкото през комунизма. Вероятно защото познават всеки техен ъгъл, фуга и звук. Вложили са вътре половината си живот. А вероятно и парите за още един апартамент, пише socbg.com

Социализмът роди много такива квадратчета. Над 720 000. Днес те вече са на средна възраст. Облечени са в грозни, оранжеви и пембени изолации. Вечно им е студено. И плачевно.

Как се докараха до тук? Вижте какво открихме за вас в архивите.

Оказва се, че „панелка“ е галено обръщение. В кръщелното си тази грозница е записана като „Жилище с безскелетно едропанелна конструктивна система“. Майката й е ясна. Баща й е Институтът за типизация и индустриализация на строителството. Елементите й са направени в Домостроителните комбинати, около трийсетина в страната. Първите панелки се пръкват някъде през 1958-а в ж.к. „Толстой“. Следващите „проплакват“ в „Надежда“, „Сухата река“ и „Борово“. Само за три-четири години около 4000 се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас.


Шейсетте години. Новопостроена панелка в столичния кв. „Борово“

Раждането е планово, цената му – също. По нареждане на БКП средната стойност на едно жилище за държавно строителство трябва да е 4500 лева. Нито повече, нито по-малко. Обаче некачественото  производство обърква сметките. Налага се да се правят довършителни работи на място. Сумата скача на 4916 лв.

Положението е критично. Панелката трябва да стане по-скромна, да си „дойде“ на цената. Затова започват да я правят масово двустайна. Е, има един малък проблем – подредени една до друга, двустайните кутийки масово се оказват с лице на север. Искате доказателство? Вижте например шестетажките в столичния кв. „Борово“, където в холовете слънце не огрява, а и Витоша не се вижда.

Тези икономии обаче не са достатъчни. Държавата започва да пести и от материали. При това здраво. По онова време архитектите виждат какво се случва, но не смеят да гъкнат. Все пак се намират и смелчаци. „Качеството на произвежданите елементи в София и изпълнените сгради в този етап на строителството (1960-63) далеч не е такова, каквото би трябвало да бъде – пише за първите типови сгради арх. Любка Такиева в сп. „Архитектура“ от 1964-а. – Особено неблагоприятни последствия могат да се очакват при експлоатацията на сградите от некачественото изпълнение на покривните елементи, което застрашава жилищата на последния етаж от проникването на дъждовна вода. Некачественото изпълнение на слоистите стенни фасадни панели може да доведе до изстудяване на помещенията и оросяване на стените с кондензирала влага. Споменатите по-горе недостатъци и завишаване стойността на жилищата създават недоверие към индустриализираното строителство не само у гражданите, но и у специалистите.“

Въпреки тук-там прокапалите критики, панелките продължават да растат. Издигат се към светлото бъдеще по различни номенклатури – Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69, Бс-69-Сф, разработени от „Софпроект“ и НипроИТИС. Разликите между отделните варианти са малки. Поне за непрофесионалното око.

Макар и символ на соца, панелката се оказва твърде немощна, за да изрази величието му. Затова на помощ идва микрорайонът. Онази „напълно завършена самостоятелна градоустройствена единица, предназначена да задоволява във всяко отношение културно-битовите нужди на своите обитатели“.


Създаден за 14 800 души, „Западен парк“ е най-голямото жк в началото на шейсетте

Знаете ли кое е най-голямото жк в началото на 60-те? „Младост“? „Люлин“? Не. Отговорът е: „Западен парк“. Комплексът, проектиран от арх. Кирил Босев, е разположен е върху 48 хектара. Изграден е от 124 блока, разполага с 3 700 жилища и може да приюти 14 800 души. Този първи цялостно планиран социалистически микрорайон си има всичко – две детски градини, две ясли и две училища. Плюс предварително определени места за пазаруване, съобразени с броя на населението. „Търговската мрежа е равномерно разположена по цялата територия на комплекса в двадесет свободностоящи павилиона и магазини и един голям универсален магазин“, става ясно от архивите. Сладкарницата е една, под блок №12. А проблеми с паркирането няма, вероятно защото и автомобили няма. „Предстои да се построят два големи и няколко малки гаража“, съобщават бодро строителите в онези дни.


Ж.к. „Западен парк“. Първият цялостно планиран социалистически микрорайон

Горе-долу по същото време е завършен проектът ж.к. Младост 1 на арх. Богдан Томалевски. Строителството – едропанелно и ЕПК, започва под пара. До първата половина на 80-те са вдигнати Младост 2, 3, 4 и 1А. Успоредно е възложено проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападна София, на територията на тогавашния квартал „Модерно предградие“ и свободните площи около него. Бъдещият „Люлин“. Първата му копка е едва през 1973-а.

Но докато отвън градът се унифицира, отвътре индивидуалността напира. И когато демокрацията идва, избухва с пълна сила. Свободни, гражданите започват големия Ремонт. Местят кухнята в хола, хола в детската, детската в банята. Остъкляват, облепят, бутат. Заживяват в постсоциалистическия рай.

Руснаците я наричат „хрушчовка“

Втората световна изправя повечето участници във войната пред тежка жилищна криза. Съветският съюз не е изключение. След бомбардировките страната има остра, нетърпима нужда от нови, евтини, лесно строящи се домове. Затова, през 1947-а, още по времето на Сталин, Академията по архитектура разработва първите панелни жилища. Скоро се появяват експериментални блокове в Москва по проект на инж. Виталий Лагутенко и арх. Михаил Посохин. Видът им е солиден. Нищо общо с този на бъдещите им наследници.


Първите експериментали съветски панелки. Изглеждат солидни, нали?

Голямата крачка към масовото панелно „залесяване“ предстои. Прави я Хрушчов, който застава начело на държавата през 1953-а. Година след като взима властта Никита Сергеевич нарежда да бъдат създадени 402 завода за панелни конструкции. После подписва едно важно постановление – „За отстраняване на излишествата в проектирането и строителството“. С него лишава бъдещите жилища от индивидуалност. Обрича ги да бъдат просто кубчета. Освен че забранява „раздуването“ на площадки, коридори и други спомагателни помещения, постановлението не позволява арки, кули, облицовки и каквито и да е декоративни елементи.


СССР строи най-добре. Хрушчовките на Новгород

През 1957-а първите „хрушчовки“ изникват в покрайнините на Москва. По-точно в района Черьомушка, където днес е елитният по местните стандарти квартал „Царско село“ и главният офис на „Газпром“. Издигането на панелките продължава в следващите десетилетия. А първите 4-5 етажни блокчета се „израждат“ в разнообразни форми и размери. До 1985 г., когато строителството на хрушчовките в цялата страна окончателно приключва, те заемат около 10 на сто от жилищния фонд на страната.

В категории: Ретро Флагман


28
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
28.
До4
08.04.2018 19:45:48
1
0
По-малоумни фолклорни приумици, които се наложиха последните години, че една стена се продава и купува няко
два пъти - от комшиите и собственик - няма. Че къде сте чели обява, в която ви продават стена. Цената върви на площ квадратен метър... За какви стени пишете? Ами ако имаш външна стена по-добра сделка ли си направил? Бихте тъпи народ сме. Един тъпанар пуснал една глупост и я правим теорема. Постройте си къща в града, па си ползвайте стените сами, пак да видим тогава каква песен ще заскимтите.
27.
Ъъъъъ
08.04.2018 18:02:34
6
1
На всички б*клуци, които масово лъжат, ще кажа, че преди комунизма почти 70% от къщите са били с външна тоалетна, и голяма част от хората са ползвали обществени бани, защото в собствените им бани е нямало душове, а кофи с които да се поливат. Тези модерните къщи бяха на чорбаджиите, а 90% от народа не беше чорбаджия!!! ДемоНкратите обаче са най-долнопробните лъжи и идкат да кажат, че през 1990 година са имали СМАРТФОНИ, а през 1950 годиноча комунистите отнемат смартфоните и въвеждат телефонната кабелна система - ха-ха ГН*СНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ТРОЛЧЕТА
26.
До 24
08.04.2018 17:57:47
8
1
300 години на тухлените сгради, но само в сънищата ти!!!! Япония има над 2 трилиона дълг, тва недейте го забравя!!!! БГ може да построи къщи от злато, само някой да ни отпусне няколко трилиона долара, за да купим това злато. Много ви е лесно на вас , непрокопсаниците, които един завод не сте създали, една полезна стока, една био храна, но плюете без почивка. Ппи комунизмаБГ разчиташе предимно на своите суровини и своята работна ръка, за разлика от Япония, Франция, Англия, САЩ и проиче!!! БГ при комунизма построи АЕЦ, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, магистрали, заводи, пристанища, детски градини, училища, административни сгради, курорти, положи огромна инфраструктура, и така нататък, и така нататък, но завърши с едва 10 милиарда дълг. Демократите нищо не са построили, дори ударно разпродаваха комунистическите обекти, като въпреки това сме с 30 милиарда дълг. Кво става ве демократи??? Що ни е такъв дълга??? Вие сте плевелите на природата, демократчета
25.
APhex
08.04.2018 17:32:57
2
1
До 11- ти си пълен олигофрен.
24.
С
08.04.2018 16:36:55
2
4
ЖИВЯХ В ПАНЕЛКА ОТ 73А ДО 85А. НЕЗАБРАВИМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! ПРИ ТОВА СРАВНИТЕЛНО НОВА, СТРОЕНА 66А. НА 8 етаж. Ъглов апартамент. ИЗЛОЖЕНИЕ СЕВЕР ЮГ. НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ СТУДА ЗИМАТА. ВСЕПРОНИКВАЩ, ТРАЕН И ДЪЛБОК! НЯМАШЕ НАЧИН КАК ДА СЕ ОТСТРАНИ, КАКВИТО И МЕТОДИ НА ОТОПЛЕНИЕ ДА ВНЕДРЯВАХА РОДИТЕЛИТЕ МИ! НАФТА, ГАЗ, ЕЛ. ЕНЕРГИЯ! НА СЕВЕРНАТА СТЕНА КОНДЕНЗА БЕШЕ ТАКЪВ, ЧЕ ПЛЕСЕНТА БЕШЕ НА ПЛАСТОВЕ! ЧЕРНО ЗЕЛЕНА. ХЛЕБАРКИТЕ АТАКУВАХА МАСОВО И ОРГАНИЗИРАНО. ПО ШАХТИТЕ ЗА ВИК МРЕЖАТА. А МАЗЕТАТА БЯХА СЮЖЕТ ЗА НОВА СЕРИЯ НА ЪНДЪРГАУНД! И ДА, НА НЯКОЙ КОЙТО БЕШЕ ПОСЕТИЛ ШВЕЦИЯ ИЛИ ЯПОНИЯ МУ БЕШЕ НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА СЪБИРАНЕ НА СМЕТ ПО ПЛОЩАДКИТЕ! БЕШЕ ВНЕДРЕНА, НО ЯВНО НЕ Е ОТЧЕЛ ФАКТА ЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА ВСИЧКО СТАВА БВЗКРАЙНО БАВНО!
ПРЕЗ 85А СЕ ПРЕМЕСТИХМЕ В ДЪЛГООЧАКВАНОТО ЖИЛИЩЕ ПО ПКВ ТЕХНОЛОГИЯ! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОГРОМНА!ИСКАМ ДА КАЖА НА ВЛЮБЕНИТЕ В ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО НЕДОНОСЧЕ ПАНЕЛКАТА: НЕЩО КОЕТО Е СГРЕШЕНО НА ЧРТОЖНОТО ПОЛЕ ОЩЕ, НЯМА КАК ДА ОТГОВАРЯ ДОРИ И НА РЕАЛНИТЕ ЗА МОМЕНТА ИЗОСКВАНИЯ! ИМАМ 3 ЖИЛИЩА, СТРОЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ И КОЛКОТО И ДА СА ПРОБЛЕМНИ В НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ, ,ТЕ СА ОТСТРАНИМИ! ДНЕС СЕ СТРОИ С ТУХЛИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ С ДАВНОСТ 300 ГОДИНИ ИЗПИТАНА ВЪВ ВРЕМЕТО! ЗАЩО НИКОЙ ВЕЧЕ СПОРЕД ВАС НЕ СТРОИ С КАЧЕСТВЕНИТЕ ПАНЕЛИ? А ЦЕНАТА: 5000 ЛВ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ С ИНФЛАЦИЯ 2000% В БГ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 40 Г. ДНЕС СА 50.000 ЕВРО! Т.Е ЦЕНАТА ЕСЪЩАТА! НО КАЧЕСТВОТО НА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ТОТАЛНО РАЗЛИЧНО ЗАРАДИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ДОРИ И НАЙ ЛОШОТО КАЧЕСТВО!!!!!
23.
Fine Living
08.04.2018 16:02:55
2
0
Стандарт наСЗО /Световна Здравна Организация/ на човек трабва да се пада поне 16 кв.м жилищна площ или кьша-апартамент с поне миниум 64 кв.м за 4 члено семеиство
Дани от европеиски статистически агенци НАИ-на широко в ЕС живеят ГЬРЦИТЕ средно 125 кв.м на 4 члено семеиство което прави средно по31 кв.м наЧОВЕК /32кв е 1стая 7метра х 4,5 метра/ Гьрците са и на 1-во МЯСТО по ДЬЛГОЛЕТИЕ 84г-за мьжете 87 г за жените
22.
до трол 17
08.04.2018 15:07:27
4
1
Само да ти кажа ,че всички тези БЕДНИТЕ ,дето си построиха къщи за една нощ на парцели подарени им от Коджа Кафалията , сега си дадоха парцелите на обезщетение на разни новоисмислени строители ,които яко ги нагъзиха с % обезщетение ,и забогатяха дефакто на гърба на Коджакафалията .
21.
До 17
08.04.2018 13:25:08
1
3
Ехаааа, супер лъжец си, за малко и аз да ти повярвам! За 1 нощ изливат бетонни плочи, редят тухли, стълбища правят, И ТО СЪС СУПЕР АРХИТЕКТУРЕН СТИЛ. Чудо на чудесата! Японците 100 години по-късно не го могат, а нашите прадеди с подръчни инструменти вдигат Хеопсовата пирамида за 1-2 часа
20.
За банките преди и сега
08.04.2018 13:15:56
7
1
Двустайна панелка в по-късен етап е струвала 10000лв, като държавата отпускаше заем от ДСК за 30 години. Оскъпяването за 30г беше 3600лв., т.е. излизаше 13600лв с 30г отложено плащане.
Днес ако си купите жилище за 60000 евро, трябва да имате поне 20% собствено финансиране, а ако теглите заем за останалата сума след 30г ще сте платили тотал над 200000 евро главница+лихви
19.
инфо за японските панелки
08.04.2018 13:10:12
5
0
Панелките по японски проект имаха между етажите възможност да се изхвърля боклука.
Оттам той попада в общата маза, а отвън има метални врати/капаци от които би трябвало да спира камион на чистота и да ги дърпа.
Проекта с боклука не е реализиран, заради невъзможност на държавата да го обезпечи
18.
Панелки от Япония
08.04.2018 13:05:59
3
2
В БГ повечето панелки са по японски проект
Япония започва мащабно панелно строителство след втората световна.
Кога премахват панелките не знам, но те са ин свършили чудесна работа след войната.
17.
до комуниста с многото имена
08.04.2018 12:56:27
7
12
"А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!!"

С комунист и с радио не се спори! Бетонни глави! Повечето от къщите за времето са си били хубави. Някой от тях още стоят около Морската градина и може да се видят. Малките къщички бяха в т.нар. Коджакафалийски махала, където големият български патриот и дарител Александър Георгиев - Коджакафалията е дарявал собствена земя на бедните, за да си построят къщи. И са ги строили не за 10 години, а за една нощ, като са събирали приятели, роднини и пр. Тъй като са строени без план (и се явяват незаконни) са гледали до изгрева на слънцето да вдигнат стените и покрива. Останалото по нататък, защото законът забранявал да се събаря постройка, която има покрив. Не за 10 години, а за една вечер, другарю комунист - лъжец и манипулатор! Не случайно вие комунистите сте известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори! И още - вие комунистическите престъпници съборихте паметника на Коджакафалията защото (според комунистите) бил чорбаджия и изедник. А, фундамента на паметника (от зелен мрамор) поставихте под бюста на комунистическия отпадък и българомразец - Георги Димитров, до Механотехникума. Скверни хорица сте вие комунистите! Скверни и умствено увредени!
16.
абе ей нещастници
08.04.2018 12:45:57
14
2
Какво плюете панелките , добре че се уредихте без пари за тях, по разни параграфи за крайно нуждаещи и работа в строителството .Ха сега си купете измислените нови тухли,със криви стени и гипсокартон , където плащате по 20м2 общи части за по 1000 евро за квадрат.На панелките поне квадратурите са чисти , и терасите са им като тераси , а не измислени вградени простотии .
15.
До 7
08.04.2018 12:03:39
3
2
А ти Султана на Бруней знаеш ли къв палат има?? Ти що нямаш такъв , бе, непр*копсаник??? Кво даваш примери с някви ХИЛЯДОЛЕТНИ ЗАВОЕВАТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ, като при идването на комунизма БГ е била едва от 50 години свободна??? Кво сте тръгнали да сравнявате БГ със САЩ, Франция, Белгия, Австрия и прочие??? Що вие не се сравнявате с Васил Божков, Ветко Арабаджиев, Цолов Вутов и прочие??? Тръгнали някви ИЗМ*КЯРИ да сравняват БГ със световните мафиотски държави. Я да го д*хатеееее
14.
Fine Living
08.04.2018 11:59:54
8
0
Днешните коопераци са строени като за ХОБИТИ
ТЕСНИ стаи с НЕправилни форми с много ръбове и чупки -вградена тераса
Проектите им са почти едни и същи така спестяват пари за проектанти и нови изчисления.Често стълбищата са без прозорци и проветрение за да използват максимално площа мазилките некачествени цветовете отврат Пълна липса на красота и хармония .Ако сложиш кинг-сайз бед(2персони легло) в центъра на стаята както е навсякъде на запад и стаята ИЗЧЕЗВА нема я пространстранство за холава шкафчета комод камо ли за нещо за украса-вази купи статуетки саксии с палми ЛИПСВА
сегашните архитекти и строители не им дреме че 1 жилище НЕ е само СПАЛНЯ (лягаш-ставаш отиваш на работа)а място където да се чустваш комфортнто приятно широко и хубаво
Виж обаче когато строят за РУСНАЦИТЕ на Слънчака и Созопол всичкое барното
ПАНЕЛКИТЕ са супер има място за всичко разбира се не всички но 50%но повече пространство за същите пари което НЕеза пренебрегване
13.
До 9
08.04.2018 11:51:39
3
1
Абе , П*ЛЯЧО Д*ЛНОПРОБЕН, ти знаеш ли след Турското Робство как са се сдобивали със собственост на земя, ЧЕ ДА ГОВОРИШ КОЙ КВА СОБСТВЕНОСТ Е ОТНЕМАЛ??? Ти да си чувал за ДЪРЖАВНО ПОДАРЯВАНЕ НА ЗЕМИ ЗА ЖИВЕЕНЕ И ОБРАБОТВАНЕ??? Повечето хора бяха с подарена земя, която не са я купували по пазарна цена. И отгоре на всичко бяха близки до властта, както днешните СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМИ. Знаеш ли колко собственици има днес, които си ЗАКУПИХА АПЕТИТНИ ДЕКАРИ ЗЕМИ ЗА ПО 1 ЛЕВЧЕ??? Това честно ли е??? много правилно постъпиха комунистите, ЗАЩОТО ЕДНИТЕ ТАРИКАТИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ СДОБИХА БЕЗПЛАТНО С АПЕТИТНИ ИМОТИ и за да няма каланици им ги отниха в държавна полза, щото и без това тия земи си бяха държавни!!!
12.
12
08.04.2018 11:49:33
4
1
Пак измислици. Първите "панелки" са се появили през 1910 г. в Америка, после в Западна Европа и чак след това в СССР.
11.
До 7
08.04.2018 11:44:37
5
1
Колко бяха хубавите къщи до 45-та и колко беше народа, лъжецо??? Моя дядо беше с една от хубавите и големи къщи!!! А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!! Циганските катуни пасти за ядат!!! А и по-голямата част от къщите са били строени още през Турското Робство!!! Нали сме демокрация, айде да видим колко българи са с нови жилища??? Само май мутрите имат ново жилище. От гн*сни и к*лпави тролове като теб тази държава затъва. Почвай да създаваш и произвеждаш, а не само да плюеш НЕКАД*РНИКО
10.
възмутен теляк
08.04.2018 11:37:38
10
2
Панелка, но собствено жилище. Не като на запад да си под наем. Проблема на панелките н е,че да некачествени, а поддръжката и скоковете, които останаха да живеят там. Отделно имат хубави мази, знам много нови кооперации без мази. А, да видим след 30-40 години новото строителство в какво състояние ще е, като останат предимно пенсионири и в него.
9.
психо № 8
08.04.2018 11:07:24
5
4
"досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки"

Абе "даскале" ти добре ли си, пиеш ли си хапчетата редовно. Ти явно си оня комунистически трол с многото имена. Комунистическите престъпници събаряха къщите на хората (те в концлагери пращаха - ние за къщи говорим) без да ги питат! И от центъра ги пращаха по камплексите в едно панелно курниче. Не само къщите, земята под тях им вземаха, застрояваха я и настаняваха комунистическа измет от село. В центъра на града! А, истинските собственици пращаха по комплексите, както казах. И стойността на квадрат на (уж) обещетението беше по-малка от стойността на квадрат мокет. Умник... всъщност комунист - толкова му е акъла.
8.
даскала
08.04.2018 10:52:22
3
6
досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки,старите къщи ги събориха да строят новите кооперации
7.
aphex
08.04.2018 10:44:14
7
7
Мурзилки, отидете и се разходете на запад от Белград! Никъде няма таава гнус като панелните гета! Щели да спят хората в колиби! Айде бе! Я се разходи и виж всички красиви стари къщи кога са строени-до 1943г. Има си ги годините на всяка една къща написани! Тъпите ни управници тогава да не останат по -назад от съветските другари копирали хрушчовките , които пък са копие на идеите на Льо Корбюзие. Но както не успяха да копират ни радиото , ни Конкорда , така и осраха хубавите идеи на французина!
6.
ALF
08.04.2018 10:38:20
5
2
Добре, че разрешиха на народа да си ги закупи по старите цени. Какви ли наеми щяхме да плащаме сега?
Почти всички сега сме с договори за закупуване, вместо нотариални актове. Без право на строеж върху земята. Ама след време, кой знае какво.....
5.
Xaxa
08.04.2018 10:10:29
15
5
Троловете пак се опитват да изкривят фактите в полза на днешния престъпен режим - ДемоНкрацията. 1во/ Ако не бяха панелките, народа масово щеше да спи по улиците или в колиби от времето на Хан Аспарух. 2ро/ Панелните блокове са много по-качествени от днешните сгради, които след 10-тата година имат нужда от основен ремонт. 3то/ повечето панелни блокове са с източна и южна гледка, докато повечето днешни сгради са със западна и северна гледка. 4то/ днешните сгради с нищо не са по-красиви, дори са отблъскващо шарени. 5то/ панелните блокове можеше и да са грозни, но около тях имаше огромни зелени площи, докато при днешните сгради зеленината е само във вид на стаен тапет. 6то/ панелните апартаменти бяха малки, но днес хората живеят в още по-малки апартаменти, освен българоубийците, които се ширят в мезонети и тризонети. 7мо/ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩАДИ МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИРОДАТА. 8мо/ Тогава технологиите бяха много по-назад 9то/ западняците бяха виновни за тогавашвото състояние, защото СЪЗДАДОХА 1МА И 2РА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. 10то/ България не е империята САЩ, Англия, Франция, Третия Райх, че да строи такива скъпи сгради. БГ се е освободило от робството към 1990 година, а ония са хилядолетни войнствени държави с колонии по цял свят. Освен това в Англия повечето живеят в такива безлични сгради, че комунистическите панелки са чудни пред тяхните. Това , което направиха комунистите , беше възможно най-доброто за ония технологии, докато сегашните УМИШЛЕНО СЪСИПВАТ ВСИЧКО, ЗАРАДИ ПАЗАРНОТО ПРОДУКТОВОТО ОСТАРЯВАНЕ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБИ, ИЛИ ПРОСТО ОТ ПЕРВЕРЗНА САДИСТИЧНА НАСЛАДА ДА СЪСИПВАТ ЧУЖДИТЕ ЖИВОТИ
4.
баба Мара от пазара
08.04.2018 09:44:49
17
9
За панелните курници т.нар. "панелки" комунистите искаха непосилни за времето си суми и повечето хора се принуждаваха да ги вземат на изплащане за срок от 20-сет години. Ако за еднакво по обем жилище на село (с тухли) ще ти струва 5 000 лв., за панелка комунягите деряха по 15 000 лева. Комунистическите престъпници ограбиха много пари от народа с тия "панелки". И тъй като твоята стена е стена и на съседа ти - един път я плащаш ти, втори път съседа от ляво, после съседа от дясно, после тоя отгоре, после и тоя под теб. После отново плащаш за ремонт, още като се настаниш, защото качеството си беше - социалистическо, като колите им и всичко останало. След преврата, който комунистите сами си спретнаха, нещата се влошиха, защото щафетата се пое от достойните техни наследници - сегашните розовеещи полукриминални "бизнесмени".
3.
Ноне
08.04.2018 09:42:29
20
9
При комунизма панелките били построени за 4500 лева, а при Боко Трети_крадеца, панелките се облепват с некачествен румънски стиропор за 12ООО лева - ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПО ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО ИМ !!!
2.
123
08.04.2018 09:39:57
22
3
Както пише в статията тогава е имало мисъл.Толкова жилища с толкова магазини, площадки и паркоместа.Обособени толкова детски градини за този комплекс.Не като сега кооперацията на 2 метра от терасата на хората, без паркоместа или с гараж който се заплаща отделно и струва колкото апартамента.Без места в детските градини защото нови не са строени от 40 години.
1.
некачествен анализ
08.04.2018 08:29:08
45
1
Двустайните панелки са тристайни и четиристайни по днешните стандарти.
Нерядко 80кв.м. ново строителство е по-малка кутийка от доц. гарсониера.
Да не говорим колко жилища от новите са строено без асансьор заради икономия, а по витото им стълбище и бюро не можеш да качиш.


Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Животът
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО)
Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) В момента на място работят екипи, аварията е локализирана и се очаква да бъде отстранена в близките часове
Всичко в категорията
Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Само във Флагман! Дърво премаза автомобил заради бурята в Бургас Огромни опашки от автомобили блокираха границата с Гърция (СНИМКИ) Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата Много разсеян дядо подкара старата си шкодичка по бул.”Алеко Богориди” Вижте какво причини силният дъжд в бургаския ж. к. „Зорница“ (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО)
Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже на живо за хималайските си приключения в Бургас Лесбо драма: Омъжена родна лекарка лудна по своя колежка на Острова, прави ѝ палави предложения, но я арестуваха Черна вест от ЮАР: Двама килъри са разстреляли мъжа на Наталия Гуркова в Порше Панамера на светофар Стана ясно кога Наталия Гуркова видяла мъжа си за последно, преди да го убият! Абсурд: Българи платиха над 2000 евро за нощувки в Испания заради некоректна фирма (ВИДЕО) Деца получават обриви заради дървеници, инспектори ще търсят паразити в ОДЗ В окото на бурята! Рибар бедства в язовир Огоста Момичетата, излезли от рушащия се мол: Доста се уплашихме, след секунди всичко се срути (ВИДЕО) Игрите на времето: От 30° в понеделник на 15° във вторник Уви! Спасителните катери се върнаха на брега без Пенчо и Васил Въглища горят до ТЕЦ – Сливен, 10 часа пожарникари се борят с огъня
Минчо Спасов: Царят ще осъди България и ще получи обезщетение, но няма да му върнат имотите (ВИДЕО) Борисов: България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европол в борбата срещу наркотиците Високо напрежение в ОбС заради Нефтохимик и Черноморец: Тази докладна цели да разединява! Зелената зона навлиза трайно в ж.к."Лазур", още 600 места в периметъра на платеното паркиране Трябва ли ОбС да освободи Бенчо Бенчев от зам.-председателското място, питат съветници Александър Йорданов: Референдумът за името на Македония е като айсберг, има доста невидими неща (ВИДЕО) Кой къде се спряга за посланик и заради това ли се карат Радев и Борисов Ново държавно предприятие ще открие регионално звено в Бургас Борисов участва в глобална среща за проблема с наркотиците в Ню Йорк, организирана от Тръмп (СНИМКИ) Рашидов: Положението е безнадеждно, но опозиция няма и тази власт може да стои още 20 години (ВИДЕО) Цветанов: ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще номинират Красимир Влахов за конституционен съдия
Какво се крие зад оставката на шефката на Районен съд-Бургас Яна Колева
Какво се крие зад оставката на шефката на Районен съд-Бургас Яна Колева След освобождаването й тя е командирована скоростно в Административния съд
Всичко в категорията
Супер скандал! Дрогиран общински служител завъртя дива оргия с проститутки, похвали се и в нета, сега горчиво съжалява Цацаров: Не мисля, че екстрадицията на Димитър Желязков-Очите ще повтори случая „Цветан Василев” Ще се кандидатира ли Деница Вълкова за нов мандат в Апелативния съд в Бургас или отива във ВКС? (ВИДЕО) Съдия Стойков след 8-годишната присъда за убийството на Никол: Децата ни растат в агресивна среда, губят морални ценности Лозан Панов вбеси депутатите – обвини ги в ниска институционална култура, чете им лекция по демокрация С водосвет за здраве откриха новата съдебна година в Бургас (СНИМКИ) Кой е новият ръководител на Районния съд в Бургас (снимка) Шефката на Районен съд-Бургас подаде оставка Мариан, който екзекутира жестоко майка си: Искам вкъщи, адвокатът не ми дава надежда Арестуван след екшън в Бургас каналджия лъсна в касапница с 10 трупа на "Тракия" (СНИМКИ) Турски съд осъди българката Мира Яшар на година и 10 месеца затвор
Porsche сложи кръст на дизела, занапред колите на марката ще са само електрически и хибридни
Porsche сложи кръст на дизела, занапред колите на марката ще са само електрически и хибридни Моделите с дизеловите двигатели в гамата на компанията изчезнаха още през февруари т.г.


Всичко в категорията
Бургас с най-високо поскъпване на парното! Хокат властта защо оставя Русия да определя цените Експерт тревожно: Иде голямо бедствие в земеделието през следващите дни и силно поскъпване на зеленчуците Шефът на БСК със шокираща статистика: Имаме 433 хил.държавни служители, контролиращи 405 хил. работещи фирми Руснаците и украинците ключови инвеститори в морските ни курорти, 1/3 от имотите - техни Колко струва новият іРhоnе Хѕ в България? Вкарват всички фирми у нас в риск-регистър От "Порше" взеха окончателно решение за бъдещето си, приключват с... Акция по време на гроздобер: Митниците запечатаха винзавода в Карнобат, съдът го отвори (ОБЗОР) Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Вижте как минава денят на най-богатия човек в света Майсторство и перфекционизъм: Вижте ВИДЕО за ръчното сглобяване на двигателите на BMW M850i
Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента
Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента Кипърската компания фалира, а над 200 хил. застраховки на автомобили се оказаха невалидни


Всичко в категорията
Ново разкритие: Свидетели, карали зад автобуса - ковчег край Своге, разказаха с колко км/ч се е движел Нощни проверки на такситата в Бургас Мегавзрив във военен завод: Най-малко трима души са загинали Дончо Атанасов и Лазар Лазаров на разпит в Националното следствие Спецпрокуратурата влиза в офисите на два от най-луксозните хотели БНТ уволнява пияния Цветан Николов, който едва не умря в катастрофа Хакнаха Търговския регистър, прекратен е достъпа до него Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ) Разследване на Флагман.БГ показа: Странно е, че никой няма интерес от палежа „Адам и Ева” Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди. Какъв е произходът им? (СНИМКИ)
Бита учителка: Удряха ме и бащата, и майката, а после и детето пред учениците (ВИДЕО) Ани Петрова показва в Бургас колекция фотоси на български артисти, поети, писатели и художници Запознават още 3 училища в Бургас с киберпрестъпността Показват късометражни филми от 14 държави от 10 до 13 октомври във "Флора"-та Филиалът на НХА в Бургас открива учебната година на 3 октомври Полезни съвети как да се справим с първолака През новата година в Бургас: 64 деца ще учат чрез работа по швейцарски модел Първият звънец призова стотици деца на училище в Приморско и Ново Паничарево Първият учебен звънец събра над 2300 ученици в Община Несебър Професор съм в Софийския университет, а нямам право да преподавам в училище – абсурдно е #ВърниОбратно: Ето как бивши възпитаници на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“-Бургас помогнаха на любимото си училище
Доц. Мария Стаевска: Не се самолекувайте, лекарствата за алергия имат странични ефекти!
Доц. Мария Стаевска: Не се самолекувайте, лекарствата за алергия имат странични ефекти! Съвременните алергични средства не водят до отпадналост и сънливост, но се продават само с рецепта, каза тя
Всичко в категорията
Учени създадоха ваксина срещу анорексия Пирамидите – най-силното оръжие срещу зли хора и болести Внимание: Изтеглят от пазара 8 лекарства за тежки болести Много доктори мълчат: Използваме тези лекарства ежедневно, а могат да ни навредят сериозно! Кампанията „От мама за мама“ сплоти бургаските майки УМБАЛ-Бургас представя високоефективен метод за диагностика и предотвратяване на инсулт "Мисис Бургас 2018" Вержиния Иванова помага за лечението на пациенти с редки заболявания в барокамера Ето кой грабна приза за „Най-добър специалист по здравни грижи“ за 2018 г. Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ е единственият български учен, награден на международен симпозиум в Словения 7-те стъпки за силен имунитет през есента Д-р Ангелина Скръчкова, УМБАЛ „Дева Мария“: Почти 20% от хората умират от исхемична болест на сърцето
Покъртително! Младата и красива съпруга на моториста Андриян предвидила смъртта му с точност до ден (СНИМКА) Трагична новина! Не успяха да спасят младия рокер, смазан при зверската катастрофа (СНИМКИ) Извънредно! Самоуби се бившият шеф на баретите Филко Славов Огромна трагедия! Директорка на училище загина в зверска катастрофа преди първия учебен ден (СНИМКА) Тригодишният Никола от Бургас се нуждае от $120 000, започна кампания „Дарение вместо цветя“(ВИДЕО) Трагична новина! Почина известният цигулар, който се бореше за живот след зверска катастрофа на "Тракия" Виваком се гаври с дъщерята на покойничка трети месец Побоища, стригане, обиди - семейният ад на красивата Михаела Трагедията е огромна! Малкият Сашко се задушавал часове наред при 50 градуса жега в затворената кола Роднина на Шумахер със сензационни разкрития за състоянието му Млад мъж с ампутирани крака търси работа (ВИДЕО)
Легендарни бургаски културисти атакуват "Мечката", вижте как да се запишете за участие в турнира Пълни идилия! Гришо, Валверду и синът на иконата Бекъм (СНИМКА) Страхотно! Българка номинирана за Изгряваща звезда на Европа Изповедта на бургаското златно момиче Стефани: Да се състезаваш, докато мама е в болница (ВИДЕО) На извънредно заседание: Бетонираха шефа на Нафтата Николай Тодоров, но предстоят сериозни рокади в Съвета на директорите Футболистите и служителите на Нефтохимик с декларация в подкрепа на ръководството Winbet намали шансовете на Манчестър Сити за титлата след контузията на Де Брюин Нефтохимик и Черноморец в епичен сблъсък, победителят ще играе с градското чудо Звезденбург Станимир Димитров от ФК "Нефтохимик": Оставката ни е в знак на подкрепа Фенове на Нефтохимик с убийствено писмо: Футболна революция или закопаване? Скандалът се разраства: Цялото треньорско ръководство на Нефтохимик подаде оставки
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже на живо за хималайските си приключения в Бургас
Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже на живо за хималайските си приключения в Бургас Срещата с него е насрочена за 19 часа на 4 октомври в експоцентър "Флора"


Всичко в категорията
Високо напрежение в ОбС заради Нефтохимик и Черноморец: Тази докладна цели да разединява! Ново държавно предприятие ще открие регионално звено в Бургас Какво се крие зад оставката на шефката на Районен съд-Бургас Яна Колева Легендарни бургаски културисти атакуват "Мечката", вижте как да се запишете за участие в турнира Бургазлии не искат да се сбогуват с лято 2018, напълниха плажа в края на септември (СНИМКИ) Издирват новия тото милионер от Бургас, пуснал фиша в късметлийски пункт в "Меден рудник" Пълна промяна за ул. "Ал. Константинов", събира занаятите на едно място Безплатното саниране обнови 1364 блока у нас, първенец е Бургас Падна големият джакпот! Бургазлия спечели над 7 млн.лв. с фиш за само 2,40 лева Помните ли колоритния Недко? Отново се прояви, в жк "Зорница" и "Изгрев" пропищяха от него Вълчо Чолаков договори безплатно обучение в Китай на петима студенти от Бургас
Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният
Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният Много родители оставят децата си по-рано на училище, защото са на работа, но се оказва, че те не могат да влязат в стаите си преди 7:45 часа

Всичко в категорията
Потресаващо! Тийнейджъри се награбиха на улицата, задоволяват се до блок в жк "Меден рудник" (СНИМКА) Eто как ж.к."Меден рудник" ще отбележи празника си Заслужават ли бургазлии нови и красиви съоръжения? Вижте какво сътвориха вандали с площадката на ДГ "Детелина" Съни маркет открива днес магазин в Меден рудник! Пуска всички продукти на сензационни цени в новия обект Спешно! Търсят дарители с кръвна група “АБ-“ за Жеката, който изхвърча от мотора си в "Меден рудник" Моторист лежи на кръстовище в бургаския жк. „Меден рудник” след катастрофа (ВИДЕО) Три часа оглеждат мястото, където се разцепи пистов мотор в ж.к.”Меден рудник”, водачът – в тежко състояние Помогнете! Спешно търсят кръв за пострадалия при касапницата моторист в жк "Меден рудник" Градският стадион на Бургас ще е от английски тип, морски платна ще спират розата на ветровете край ж.к.”Меден рудник” Ето кой е арестуваният наркодилър в жк. “Меден рудник“ Белезници за оборотен наркодилър от бургаския ж.к.”Меден рудник”, откриха 90 грама марихуана в дома му
Само във Флагман.БГ! Някой умишлено загроби шивашкия цех в айтоското с. Карагеоргиево (СНИМКИ)
Само във Флагман.БГ! Някой умишлено загроби шивашкия цех в айтоското с. Карагеоргиево (СНИМКИ) Огънят е тръгнал от покрива на склада, където е единственото място без камери


Всичко в категорията
Огнената стихия в Айтос изпепели 5 тира, вижте щетите (СНИМКИ) Училището в айтоското село Карагеоргиево посрещна учениците с чисто нов спортен комплекс (СНИМКИ) Извънредно! Пламна Сеатът на млада айтозлийка, разследват палеж Обрат: Прекратиха търга за ремонт на Айтоския проход – сметката била грешна Прехвърлят на държавата всички язовири в община Айтос, кметът Васил Едрев застана зад концесионерите Шокиращо! Локомотив започна да се разпада при 130 км/ч край Айтос Нанков към Али за Айтоския проход: Сигурен съм, че задавате този въпрос за последен път Златомир се разциври, че влиза зад решетките. Затворът бързо го пречупи! Шест фирми в битката за реконструкцията на автогарата в Айтос Хората не вярваха, че ще се случи. Но ето, че парк „Славеева река“ в Айтос се превърна в зелената перла на Бургаско Айтос с бебе-шампион – Любомира се роди с тегло 5700 грама
Директорът на Митница-Бургас: Никой не твърди, че от крана във фабриката в Церковски може да се краде (ВИДЕО)
Директорът на Митница-Бургас: Никой не твърди, че от крана във фабриката в Церковски може да се краде (ВИДЕО) Никой не си е затварял очите, каза Валери Стефанов, а шефът на фабриката му припомни, че кранът е още от 2002 г.
Всичко в категорията
Шефът на фабриката за спиртни напитки в Церковски: Кранът е за безопасност, при взрив ще изчезне и гарата (ВИДЕО) Зам.-шефът на „Митници“ объркан: Няма доказателства, че от крана в Церковски е излизал алкохол (ВИДЕО) Карнобат ликува! До утре отварят всички складове на винзавода (СНИМКИ/ВИДЕО) Технолог във винзавода ексклузивно за Флагман.бг: Тръбата, която откриха митниците, е кран за проверка на системата! Карнобатлии блокираха Районния съд, скандират: Справедливост и искаме си работните места! (СНИМКИ/ВИДЕО) Извънредно! Протестиращи затвориха входа на Карнобат при магистрала „Тракия“ (СНИМКИ/ВИДЕО) Пред винзавода в Церковски отново става страшно, вече има над 300 с нагласа да стигнат до крайност (ВИДЕО) В Карнобат протестът вече премина в отчаяние, ключова е думата „справедливост“ Целият Карнобат се вдигна в подкрепа на лозарите от винзавода, превзеха сцената и поискаха оставки (ВИДЕО) Протестиращите в Карнобат: По чие нареждане затоврихте завода, обричате ни на глад (СНИМКИ/ВИДЕО) Протестът срещу затварянето на винзавода в Карнобат започна, гледайте НА ЖИВО
Над 200 деца участваха в първия рицарски турнир за смелост, ум и чест (ВИДЕО И СНИМКИ) Митко Пешев, оцелелият след корабокрушението снощи: Чудо е че съм жив, благодаря на Бог! Извънредно! 25-годишен се обеси на спасителен пост в Св.Влас – от любов (ОБНОВЕНА) Несебърският археологически музей посрещна своите икони Цацаров: Не мисля, че екстрадицията на Димитър Желязков-Очите ще повтори случая „Цветан Василев” Огняна Вълканова: Не мога да си обясня защо управителката на хотела в Слънчев бряг ме нападна (ВИДЕО) Похвално! Столична фирма дари свои златни 45 кв.м за кръстовище в Несебър Несебър отбелязва 80 години от рождението на великия Висоцки Поморие атакува Несебър с дружина от 101 малки рицари в невиждан досега турнир на тамплиерите Районната прокуратура в Несебър подхваща екшъна с камериерките в хотел „Сънсет“ на Слънчев бряг Близо 50 тона отпадъци събраха в Несебър в кампанията „Да изчистим България заедно“
Над 200 деца участваха в първия рицарски турнир за смелост, ум и чест (ВИДЕО И СНИМКИ)
Над 200 деца участваха в първия рицарски турнир за смелост, ум и чест (ВИДЕО И СНИМКИ) Аквапаркът на хотел „Котва” в Слънчев бряг стана арена на оспорвани „битки” между 13 дружини


Всичко в категорията
Вижте как Поморие празнува Деня на Независимостта Хлапаците Стамен и Кристиян отпрашиха с мотора на помориец, ченгетата ги хванаха Собствена бензиностанция и спасително ремонтно корабче за поморийските рибари Поморие атакува Несебър с дружина от 101 малки рицари в невиждан досега турнир на тамплиерите Кметът Иван Алексиев и зам.-посланикът на САЩ Джон Фридман и откриха новото крило на ДГ „Детелина” в Поморие 100 първокласници прекрачиха прага на обновеното Начално училище „Иван Вазов” в Поморие (СНИМКИ) Добрата новина! Ремонтират спортни площадки в Поморие за близо 300 хил.лв. Откриват нова детска градина за 1 млн. лв. в Поморие Поморие празнува Съединението, полагат венци и цветя пред монумента на Левски Сигнал до Флагман.бг: Бесен таксиджия щеше да ме помете В Поморие група Булгара ще изнесе празничен концерт в деня на Съединението
Справедливост за успелия българин Тони Кичуков: Кръчмата, цъфнала в басейна на ваканционния му имот - незаконна, събарят я! Над 1500 деца посрещнаха първия учебен ден в Созопол Ето какво е изгоряло при снощния пожар край Созопол Извънредно! Огромен пожар гори край Созопол, огънят е на два фронта Созопол се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“ Капитан Живко Петров: Трябва да проверим и потъналия кораб „Родина“ дали не изпуска гориво Вижте видео от източването на мазута от кораба "Мопанг", потънал преди век край о-в Св.Иван (ВИДЕО) Ето кой е столичният бизнесмен, забил се с джета си в яхта в Созопол Михаил Заимов: Изтича гориво от „Мопанг“, но е ограничено от боновите заграждания (ВИДЕО) Ужасяващо! Човек виси на бесилото на публично място в Средец Магията на старите занаяти идва в Созопол, показват в изложба традиции от миналото
Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск? Кметът на Царево: План за вилно селище до Силистар няма, но хората се бият там, за да стигнат до плажа Ето как партийно-грантаджиите "зИлени" превърнаха в кенеф плажа „Корал” (ВИДЕО) БСП - Бургас настоява областният управител да се произнесе по казуса "Силистар" Борисов разпореди на Чолаков да спре решението на местната власт по казуса „Силистар“ Котка помогнала на учените да открият новия биологичен вид в село Велика (ВИДЕО) Георги Лапчев: В Община Царево не е внасян инвестиционен проект за вилно селище до Силистар Кметът на Царево: Фалшива новина е, че ще се застроява Силистар Борисов към кмета на Царево: Не бързайте с решение на ОбС за Силистар Порожанов: „Клиника“ за чума имаше, оставки от моя страна надолу няма да има Дивокъмпингуващите показаха мизерията на плаж Корал, но защо не казаха чия е вината
Експерти от РИОСВ-Бургас спасиха бедстващо фламинго (СНИМКИ) Първият звънец призова стотици деца на училище в Приморско и Ново Паничарево За пример! Доброволци от Приморско събраха 1 т боклук за няколко часа Приморско събира отбора, за да се включи в кампанията „Да изчистим България за един ден” Огнеборец номер 1 на Приморско облепи сградата на пожарната с пъзели (ВИДЕО) Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа Кметът на Приморско: Съединението прави силата С кръшно хоро завършиха фолклорните празници "Приморска перла" Приморско с хуманен жест, кръводарителска акция спасява десетки човешки животи Див купон на Южното Черноморие! Девойки мятат гюбеци върху хладилник на брега на морето (ВИДЕО) Завърши ултра крос триатлонът „Лъвско сърце”, кметът на Приморско също получи награда (СНИМКИ)
„Сезоните на морето” намериха своите вълни в изложбата на фотографа Тодор Ставрев (СНИМКИ) Знакова сграда в Средец бе преобразена, превърна се в „Зелената къща” (СНИМКИ) Кметът Иван Жабов в навечерието на градския празник: Средец трайно ще промени своята визия (СНИМКИ) ГЕРБ издигна Христина Шопова за кандидат-кмет в средецкото с. Орлинци Вижте програмата за официалния празник на община Средец Обявиха извънреден вот за селски кмет в община Средец - ще има ли политически сблъсък? Ужасяващо! Човек виси на бесилото на публично място в Средец Добра новина! Държавата отпусна 1,2 млн. лв. за ремонт на ключова улица в Средец Скандал! Инвеститор заплаши да се изтегли от Средец, ако не му продадат 1800 дка на безценица Започва пълната промяна на уличната мрежа в Средец по проект за близо 1,5 млн. лв. Новото бижу на Средец е почти завършено, откриват го за празниците на града (СНИМКИ)
За първи път държавата отпусна 800 хил.лв. за ремонти на улици в Малко Търново Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа Посетители превърнаха най-красивата част на Странджа в сметище, но бургазлии им дадоха добър урок! (СНИМКИ) Как тържествено-етичните отношения на районния прокурор на Малко Търново с местните власти смутиха Цацаров Гард от НСО помрачи празника на Петрова нива, не „разпозна“ вицепремиера Валери Симеонов (ВИДЕО) Румен Радев идва на Петрова нива за 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание Петрова нива чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, вижте програмата на националния събор Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива Партийната лидерка Заячка: Правителството да покани Заев на Петрова нива на 18 август Внимание, шофьори! Пътят между Малко Търново и Звездец - блокиран от… крави (СНИМКИ) Местни ченгета и общинари в Малко Търново укриват големец от ГЕРБ, вижте защо
Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година
Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Фирмата "Уотър Стоун" печели таен търг, проведен в Министерството на отбраната
Всичко в категорията
Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден ГЕРБ дари средства за паметна плоча в с. Дъбовица Невръстна челяд спаси от ареста 27-годишния Христо, закопчан при полицейска блокада след бясна гонка (СНИМКА) Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи Екшън в Сунгурларе! Щерю убил своя приятел Панайот, ударил го с вила в главата Маратонецът Шабан Мустафа организира състезание за планинско бягане в Сунгурларе Истина ли е? Контролен „орган” помлял пиян личното си БМВ, бракува го набързо
Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО)
„Зелени”, които „оплождат” пеперуди за 2 млн.лева и учат рибите да плуват за 1 млн.лева, опорочиха екокаузата в България Интервю Всички интервюта Емил ГЕОРГИЕВ, лидер на Екогласност: „Зелени”, които „оплождат” пеперуди за 2 млн.лева и учат рибите да плуват за 1 млн.лева, опорочиха екокаузата в България
Настоящият министър Нено Димов имаше желание да преразгледа проектите им, но премиерът го стъписа с поведението си


Глас отвътре Всички Емел МАХМУД, международен редактор, публицист, журналист Емел МАХМУД Акция по време на гроздобер: Митниците запечатаха винзавода в Карнобат, съдът го отвори (ОБЗОР) Загубите за Винпром Карнобат са огромни, беше ли нужна тази крайна мярка?

Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 25.09.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Очертават се много добри перспективи пред вас за израстване в служебната йерархия. Ако не действате бързо, ще съжалявате. Това е ден, в който падат тайни и задръжки. Общуването ще е приятно и желано, а самотните дами може да срещнат сродната си душа и да преоткрият любовта. Това е ден, в който е добре да си наложите ограничения. Доверявайте се само на хора, които добре познавате! Не вземайте и не давайте пари на заем, защото може да възникнат проблеми и да не може да ги върнете или да ви завлекат! Авантюрите са нежелателни. Агресията расте, пазете се! Пълни сте с енергия и лесно може да си изпълните ангажиментите. Може да изкарате добри пари от сделка или да намерите финансиране за реализиране на проект. Имате късмет, но не играйте хазарт! Можете да станете душата на компанията, но не прекалявайте с алкохола! Време е за вземане на отговорни решения, от които зависи бъдещето. Смело може да поемате нови ангажименти, да стартирате нови проекти. Късметът е на ваша страна. След 18:12 часа обаче бъдете внимателни, ако се налага да шофирате! Желателно е да прекарате вечерта у дома. Денят е чудесен както за бизнес, за преговори, така и за приятни приключения. Сега ще ви е по-лесно, ако допуснете грешка, да я коригирате, без това да има последствия. Имате шанс да сключите изгодна сделка. У дома обаче не говорете за пари, за да не се изпокарате! Сега е моментът да се отървете от всички ненужни неща, вредни навици и лоши взаимоотношения. Психически може да се чувствате преуморени, а емоционално изчерпани. Не гледайте обаче на света в черно-бялата гама, защото около вас има хора, които ви подкрепят! Ако не проявите умереност и постоянство, ще ви е трудно да изпълните целите си. Днес е по-добре да обедините усилията си със своите колеги, за да имате успех. Спазвайте обаче правилата, защото в този ден всяка грешка се наказва! Възможни са пророчески сънища. Трябва да положите усилия, за да не се влияете от емоциите на околните. Проявете упорство при изпълнението на целите, които сте си поставили и не се съмнявайте в успеха! Носете отговорност само за своите действия! Ако сте наранили някого, поискайте прошка! Денят е добър за пазаруване, но не и за бизнес. Каквото и да ви обещават, бъдете предпазливи! Ако имате съмнение, консултирайте се със специалисти! Полезно е да носите цитрин. Този скъпоценен камък ви дава сили да продължите всяко начинание. Денят е чудесен за вземане на важни решения, за намиране на нова работа, за започване на нови проекти и за обучение. Може да обсъдите своите планове за бъдещето и да получите подкрепа. С близките си обаче внимавайте, защото може да ги нараните! Избягвайте конфликтите! Отложете важните дела, защото усилията ви вероятно ще отидат на вятъра! Подкрепата на приятели и роднини ще ви помогне да се чувствате по-уверени. Вслушайте се в съветите им!  Жените да носят тоалети във виненочервен цвят. Това трансформира напрежението и успокоява. Свършете си вашата работа, но не очаквайте бързи резултати! Възможни са изненади в края на работния ден. Бъдете гъвкави и адекватни! Съобразявайте се със своите възможности, не драматизирайте! Сега не е нужно да сте пестеливи, денят е добър за пазаруване.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип