Как започна строителството на един от символите на соца – панелката


Как започна строителството на един от символите на соца – панелката
Само за три-четири години около 4000 блока се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас
08 Април 2018, Неделя

Зачената от Партията-майка срещу 4 500 лв, панелката е свещена. И нищо не може да я изместиНовото строителство не струва. Старите панелки са по-добри. Чували сте тези думи, нали? Може би дори сте ги изричали? Хиляди българи днес са привързани към соцкутийките си дори по-силно, отколкото през комунизма. Вероятно защото познават всеки техен ъгъл, фуга и звук. Вложили са вътре половината си живот. А вероятно и парите за още един апартамент, пише socbg.com

Социализмът роди много такива квадратчета. Над 720 000. Днес те вече са на средна възраст. Облечени са в грозни, оранжеви и пембени изолации. Вечно им е студено. И плачевно.

Как се докараха до тук? Вижте какво открихме за вас в архивите.

Оказва се, че „панелка“ е галено обръщение. В кръщелното си тази грозница е записана като „Жилище с безскелетно едропанелна конструктивна система“. Майката й е ясна. Баща й е Институтът за типизация и индустриализация на строителството. Елементите й са направени в Домостроителните комбинати, около трийсетина в страната. Първите панелки се пръкват някъде през 1958-а в ж.к. „Толстой“. Следващите „проплакват“ в „Надежда“, „Сухата река“ и „Борово“. Само за три-четири години около 4000 се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас.


Шейсетте години. Новопостроена панелка в столичния кв. „Борово“

Раждането е планово, цената му – също. По нареждане на БКП средната стойност на едно жилище за държавно строителство трябва да е 4500 лева. Нито повече, нито по-малко. Обаче некачественото  производство обърква сметките. Налага се да се правят довършителни работи на място. Сумата скача на 4916 лв.

Положението е критично. Панелката трябва да стане по-скромна, да си „дойде“ на цената. Затова започват да я правят масово двустайна. Е, има един малък проблем – подредени една до друга, двустайните кутийки масово се оказват с лице на север. Искате доказателство? Вижте например шестетажките в столичния кв. „Борово“, където в холовете слънце не огрява, а и Витоша не се вижда.

Тези икономии обаче не са достатъчни. Държавата започва да пести и от материали. При това здраво. По онова време архитектите виждат какво се случва, но не смеят да гъкнат. Все пак се намират и смелчаци. „Качеството на произвежданите елементи в София и изпълнените сгради в този етап на строителството (1960-63) далеч не е такова, каквото би трябвало да бъде – пише за първите типови сгради арх. Любка Такиева в сп. „Архитектура“ от 1964-а. – Особено неблагоприятни последствия могат да се очакват при експлоатацията на сградите от некачественото изпълнение на покривните елементи, което застрашава жилищата на последния етаж от проникването на дъждовна вода. Некачественото изпълнение на слоистите стенни фасадни панели може да доведе до изстудяване на помещенията и оросяване на стените с кондензирала влага. Споменатите по-горе недостатъци и завишаване стойността на жилищата създават недоверие към индустриализираното строителство не само у гражданите, но и у специалистите.“

Въпреки тук-там прокапалите критики, панелките продължават да растат. Издигат се към светлото бъдеще по различни номенклатури – Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69, Бс-69-Сф, разработени от „Софпроект“ и НипроИТИС. Разликите между отделните варианти са малки. Поне за непрофесионалното око.

Макар и символ на соца, панелката се оказва твърде немощна, за да изрази величието му. Затова на помощ идва микрорайонът. Онази „напълно завършена самостоятелна градоустройствена единица, предназначена да задоволява във всяко отношение културно-битовите нужди на своите обитатели“.


Създаден за 14 800 души, „Западен парк“ е най-голямото жк в началото на шейсетте

Знаете ли кое е най-голямото жк в началото на 60-те? „Младост“? „Люлин“? Не. Отговорът е: „Западен парк“. Комплексът, проектиран от арх. Кирил Босев, е разположен е върху 48 хектара. Изграден е от 124 блока, разполага с 3 700 жилища и може да приюти 14 800 души. Този първи цялостно планиран социалистически микрорайон си има всичко – две детски градини, две ясли и две училища. Плюс предварително определени места за пазаруване, съобразени с броя на населението. „Търговската мрежа е равномерно разположена по цялата територия на комплекса в двадесет свободностоящи павилиона и магазини и един голям универсален магазин“, става ясно от архивите. Сладкарницата е една, под блок №12. А проблеми с паркирането няма, вероятно защото и автомобили няма. „Предстои да се построят два големи и няколко малки гаража“, съобщават бодро строителите в онези дни.


Ж.к. „Западен парк“. Първият цялостно планиран социалистически микрорайон

Горе-долу по същото време е завършен проектът ж.к. Младост 1 на арх. Богдан Томалевски. Строителството – едропанелно и ЕПК, започва под пара. До първата половина на 80-те са вдигнати Младост 2, 3, 4 и 1А. Успоредно е възложено проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападна София, на територията на тогавашния квартал „Модерно предградие“ и свободните площи около него. Бъдещият „Люлин“. Първата му копка е едва през 1973-а.

Но докато отвън градът се унифицира, отвътре индивидуалността напира. И когато демокрацията идва, избухва с пълна сила. Свободни, гражданите започват големия Ремонт. Местят кухнята в хола, хола в детската, детската в банята. Остъкляват, облепят, бутат. Заживяват в постсоциалистическия рай.

Руснаците я наричат „хрушчовка“

Втората световна изправя повечето участници във войната пред тежка жилищна криза. Съветският съюз не е изключение. След бомбардировките страната има остра, нетърпима нужда от нови, евтини, лесно строящи се домове. Затова, през 1947-а, още по времето на Сталин, Академията по архитектура разработва първите панелни жилища. Скоро се появяват експериментални блокове в Москва по проект на инж. Виталий Лагутенко и арх. Михаил Посохин. Видът им е солиден. Нищо общо с този на бъдещите им наследници.


Първите експериментали съветски панелки. Изглеждат солидни, нали?

Голямата крачка към масовото панелно „залесяване“ предстои. Прави я Хрушчов, който застава начело на държавата през 1953-а. Година след като взима властта Никита Сергеевич нарежда да бъдат създадени 402 завода за панелни конструкции. После подписва едно важно постановление – „За отстраняване на излишествата в проектирането и строителството“. С него лишава бъдещите жилища от индивидуалност. Обрича ги да бъдат просто кубчета. Освен че забранява „раздуването“ на площадки, коридори и други спомагателни помещения, постановлението не позволява арки, кули, облицовки и каквито и да е декоративни елементи.


СССР строи най-добре. Хрушчовките на Новгород

През 1957-а първите „хрушчовки“ изникват в покрайнините на Москва. По-точно в района Черьомушка, където днес е елитният по местните стандарти квартал „Царско село“ и главният офис на „Газпром“. Издигането на панелките продължава в следващите десетилетия. А първите 4-5 етажни блокчета се „израждат“ в разнообразни форми и размери. До 1985 г., когато строителството на хрушчовките в цялата страна окончателно приключва, те заемат около 10 на сто от жилищния фонд на страната.

В категории: Ретро Флагман


28
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
28.
До4
08.04.2018 19:45:48
1
0
По-малоумни фолклорни приумици, които се наложиха последните години, че една стена се продава и купува няко
два пъти - от комшиите и собственик - няма. Че къде сте чели обява, в която ви продават стена. Цената върви на площ квадратен метър... За какви стени пишете? Ами ако имаш външна стена по-добра сделка ли си направил? Бихте тъпи народ сме. Един тъпанар пуснал една глупост и я правим теорема. Постройте си къща в града, па си ползвайте стените сами, пак да видим тогава каква песен ще заскимтите.
27.
Ъъъъъ
08.04.2018 18:02:34
6
1
На всички б*клуци, които масово лъжат, ще кажа, че преди комунизма почти 70% от къщите са били с външна тоалетна, и голяма част от хората са ползвали обществени бани, защото в собствените им бани е нямало душове, а кофи с които да се поливат. Тези модерните къщи бяха на чорбаджиите, а 90% от народа не беше чорбаджия!!! ДемоНкратите обаче са най-долнопробните лъжи и идкат да кажат, че през 1990 година са имали СМАРТФОНИ, а през 1950 годиноча комунистите отнемат смартфоните и въвеждат телефонната кабелна система - ха-ха ГН*СНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ТРОЛЧЕТА
26.
До 24
08.04.2018 17:57:47
8
1
300 години на тухлените сгради, но само в сънищата ти!!!! Япония има над 2 трилиона дълг, тва недейте го забравя!!!! БГ може да построи къщи от злато, само някой да ни отпусне няколко трилиона долара, за да купим това злато. Много ви е лесно на вас , непрокопсаниците, които един завод не сте създали, една полезна стока, една био храна, но плюете без почивка. Ппи комунизмаБГ разчиташе предимно на своите суровини и своята работна ръка, за разлика от Япония, Франция, Англия, САЩ и проиче!!! БГ при комунизма построи АЕЦ, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, магистрали, заводи, пристанища, детски градини, училища, административни сгради, курорти, положи огромна инфраструктура, и така нататък, и така нататък, но завърши с едва 10 милиарда дълг. Демократите нищо не са построили, дори ударно разпродаваха комунистическите обекти, като въпреки това сме с 30 милиарда дълг. Кво става ве демократи??? Що ни е такъв дълга??? Вие сте плевелите на природата, демократчета
25.
APhex
08.04.2018 17:32:57
2
1
До 11- ти си пълен олигофрен.
24.
С
08.04.2018 16:36:55
2
4
ЖИВЯХ В ПАНЕЛКА ОТ 73А ДО 85А. НЕЗАБРАВИМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! ПРИ ТОВА СРАВНИТЕЛНО НОВА, СТРОЕНА 66А. НА 8 етаж. Ъглов апартамент. ИЗЛОЖЕНИЕ СЕВЕР ЮГ. НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ СТУДА ЗИМАТА. ВСЕПРОНИКВАЩ, ТРАЕН И ДЪЛБОК! НЯМАШЕ НАЧИН КАК ДА СЕ ОТСТРАНИ, КАКВИТО И МЕТОДИ НА ОТОПЛЕНИЕ ДА ВНЕДРЯВАХА РОДИТЕЛИТЕ МИ! НАФТА, ГАЗ, ЕЛ. ЕНЕРГИЯ! НА СЕВЕРНАТА СТЕНА КОНДЕНЗА БЕШЕ ТАКЪВ, ЧЕ ПЛЕСЕНТА БЕШЕ НА ПЛАСТОВЕ! ЧЕРНО ЗЕЛЕНА. ХЛЕБАРКИТЕ АТАКУВАХА МАСОВО И ОРГАНИЗИРАНО. ПО ШАХТИТЕ ЗА ВИК МРЕЖАТА. А МАЗЕТАТА БЯХА СЮЖЕТ ЗА НОВА СЕРИЯ НА ЪНДЪРГАУНД! И ДА, НА НЯКОЙ КОЙТО БЕШЕ ПОСЕТИЛ ШВЕЦИЯ ИЛИ ЯПОНИЯ МУ БЕШЕ НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА СЪБИРАНЕ НА СМЕТ ПО ПЛОЩАДКИТЕ! БЕШЕ ВНЕДРЕНА, НО ЯВНО НЕ Е ОТЧЕЛ ФАКТА ЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА ВСИЧКО СТАВА БВЗКРАЙНО БАВНО!
ПРЕЗ 85А СЕ ПРЕМЕСТИХМЕ В ДЪЛГООЧАКВАНОТО ЖИЛИЩЕ ПО ПКВ ТЕХНОЛОГИЯ! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОГРОМНА!ИСКАМ ДА КАЖА НА ВЛЮБЕНИТЕ В ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО НЕДОНОСЧЕ ПАНЕЛКАТА: НЕЩО КОЕТО Е СГРЕШЕНО НА ЧРТОЖНОТО ПОЛЕ ОЩЕ, НЯМА КАК ДА ОТГОВАРЯ ДОРИ И НА РЕАЛНИТЕ ЗА МОМЕНТА ИЗОСКВАНИЯ! ИМАМ 3 ЖИЛИЩА, СТРОЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ И КОЛКОТО И ДА СА ПРОБЛЕМНИ В НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ, ,ТЕ СА ОТСТРАНИМИ! ДНЕС СЕ СТРОИ С ТУХЛИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ С ДАВНОСТ 300 ГОДИНИ ИЗПИТАНА ВЪВ ВРЕМЕТО! ЗАЩО НИКОЙ ВЕЧЕ СПОРЕД ВАС НЕ СТРОИ С КАЧЕСТВЕНИТЕ ПАНЕЛИ? А ЦЕНАТА: 5000 ЛВ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ С ИНФЛАЦИЯ 2000% В БГ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 40 Г. ДНЕС СА 50.000 ЕВРО! Т.Е ЦЕНАТА ЕСЪЩАТА! НО КАЧЕСТВОТО НА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ТОТАЛНО РАЗЛИЧНО ЗАРАДИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ДОРИ И НАЙ ЛОШОТО КАЧЕСТВО!!!!!
23.
Fine Living
08.04.2018 16:02:55
2
1
Стандарт наСЗО /Световна Здравна Организация/ на човек трабва да се пада поне 16 кв.м жилищна площ или кьша-апартамент с поне миниум 64 кв.м за 4 члено семеиство
Дани от европеиски статистически агенци НАИ-на широко в ЕС живеят ГЬРЦИТЕ средно 125 кв.м на 4 члено семеиство което прави средно по31 кв.м наЧОВЕК /32кв е 1стая 7метра х 4,5 метра/ Гьрците са и на 1-во МЯСТО по ДЬЛГОЛЕТИЕ 84г-за мьжете 87 г за жените
22.
до трол 17
08.04.2018 15:07:27
4
1
Само да ти кажа ,че всички тези БЕДНИТЕ ,дето си построиха къщи за една нощ на парцели подарени им от Коджа Кафалията , сега си дадоха парцелите на обезщетение на разни новоисмислени строители ,които яко ги нагъзиха с % обезщетение ,и забогатяха дефакто на гърба на Коджакафалията .
21.
До 17
08.04.2018 13:25:08
1
3
Ехаааа, супер лъжец си, за малко и аз да ти повярвам! За 1 нощ изливат бетонни плочи, редят тухли, стълбища правят, И ТО СЪС СУПЕР АРХИТЕКТУРЕН СТИЛ. Чудо на чудесата! Японците 100 години по-късно не го могат, а нашите прадеди с подръчни инструменти вдигат Хеопсовата пирамида за 1-2 часа
20.
За банките преди и сега
08.04.2018 13:15:56
7
1
Двустайна панелка в по-късен етап е струвала 10000лв, като държавата отпускаше заем от ДСК за 30 години. Оскъпяването за 30г беше 3600лв., т.е. излизаше 13600лв с 30г отложено плащане.
Днес ако си купите жилище за 60000 евро, трябва да имате поне 20% собствено финансиране, а ако теглите заем за останалата сума след 30г ще сте платили тотал над 200000 евро главница+лихви
19.
инфо за японските панелки
08.04.2018 13:10:12
5
0
Панелките по японски проект имаха между етажите възможност да се изхвърля боклука.
Оттам той попада в общата маза, а отвън има метални врати/капаци от които би трябвало да спира камион на чистота и да ги дърпа.
Проекта с боклука не е реализиран, заради невъзможност на държавата да го обезпечи
18.
Панелки от Япония
08.04.2018 13:05:59
3
2
В БГ повечето панелки са по японски проект
Япония започва мащабно панелно строителство след втората световна.
Кога премахват панелките не знам, но те са ин свършили чудесна работа след войната.
17.
до комуниста с многото имена
08.04.2018 12:56:27
7
12
"А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!!"

С комунист и с радио не се спори! Бетонни глави! Повечето от къщите за времето са си били хубави. Някой от тях още стоят около Морската градина и може да се видят. Малките къщички бяха в т.нар. Коджакафалийски махала, където големият български патриот и дарител Александър Георгиев - Коджакафалията е дарявал собствена земя на бедните, за да си построят къщи. И са ги строили не за 10 години, а за една нощ, като са събирали приятели, роднини и пр. Тъй като са строени без план (и се явяват незаконни) са гледали до изгрева на слънцето да вдигнат стените и покрива. Останалото по нататък, защото законът забранявал да се събаря постройка, която има покрив. Не за 10 години, а за една вечер, другарю комунист - лъжец и манипулатор! Не случайно вие комунистите сте известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори! И още - вие комунистическите престъпници съборихте паметника на Коджакафалията защото (според комунистите) бил чорбаджия и изедник. А, фундамента на паметника (от зелен мрамор) поставихте под бюста на комунистическия отпадък и българомразец - Георги Димитров, до Механотехникума. Скверни хорица сте вие комунистите! Скверни и умствено увредени!
16.
абе ей нещастници
08.04.2018 12:45:57
14
2
Какво плюете панелките , добре че се уредихте без пари за тях, по разни параграфи за крайно нуждаещи и работа в строителството .Ха сега си купете измислените нови тухли,със криви стени и гипсокартон , където плащате по 20м2 общи части за по 1000 евро за квадрат.На панелките поне квадратурите са чисти , и терасите са им като тераси , а не измислени вградени простотии .
15.
До 7
08.04.2018 12:03:39
3
2
А ти Султана на Бруней знаеш ли къв палат има?? Ти що нямаш такъв , бе, непр*копсаник??? Кво даваш примери с някви ХИЛЯДОЛЕТНИ ЗАВОЕВАТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ, като при идването на комунизма БГ е била едва от 50 години свободна??? Кво сте тръгнали да сравнявате БГ със САЩ, Франция, Белгия, Австрия и прочие??? Що вие не се сравнявате с Васил Божков, Ветко Арабаджиев, Цолов Вутов и прочие??? Тръгнали някви ИЗМ*КЯРИ да сравняват БГ със световните мафиотски държави. Я да го д*хатеееее
14.
Fine Living
08.04.2018 11:59:54
8
0
Днешните коопераци са строени като за ХОБИТИ
ТЕСНИ стаи с НЕправилни форми с много ръбове и чупки -вградена тераса
Проектите им са почти едни и същи така спестяват пари за проектанти и нови изчисления.Често стълбищата са без прозорци и проветрение за да използват максимално площа мазилките некачествени цветовете отврат Пълна липса на красота и хармония .Ако сложиш кинг-сайз бед(2персони легло) в центъра на стаята както е навсякъде на запад и стаята ИЗЧЕЗВА нема я пространстранство за холава шкафчета комод камо ли за нещо за украса-вази купи статуетки саксии с палми ЛИПСВА
сегашните архитекти и строители не им дреме че 1 жилище НЕ е само СПАЛНЯ (лягаш-ставаш отиваш на работа)а място където да се чустваш комфортнто приятно широко и хубаво
Виж обаче когато строят за РУСНАЦИТЕ на Слънчака и Созопол всичкое барното
ПАНЕЛКИТЕ са супер има място за всичко разбира се не всички но 50%но повече пространство за същите пари което НЕеза пренебрегване
13.
До 9
08.04.2018 11:51:39
3
1
Абе , П*ЛЯЧО Д*ЛНОПРОБЕН, ти знаеш ли след Турското Робство как са се сдобивали със собственост на земя, ЧЕ ДА ГОВОРИШ КОЙ КВА СОБСТВЕНОСТ Е ОТНЕМАЛ??? Ти да си чувал за ДЪРЖАВНО ПОДАРЯВАНЕ НА ЗЕМИ ЗА ЖИВЕЕНЕ И ОБРАБОТВАНЕ??? Повечето хора бяха с подарена земя, която не са я купували по пазарна цена. И отгоре на всичко бяха близки до властта, както днешните СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМИ. Знаеш ли колко собственици има днес, които си ЗАКУПИХА АПЕТИТНИ ДЕКАРИ ЗЕМИ ЗА ПО 1 ЛЕВЧЕ??? Това честно ли е??? много правилно постъпиха комунистите, ЗАЩОТО ЕДНИТЕ ТАРИКАТИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ СДОБИХА БЕЗПЛАТНО С АПЕТИТНИ ИМОТИ и за да няма каланици им ги отниха в държавна полза, щото и без това тия земи си бяха държавни!!!
12.
12
08.04.2018 11:49:33
4
1
Пак измислици. Първите "панелки" са се появили през 1910 г. в Америка, после в Западна Европа и чак след това в СССР.
11.
До 7
08.04.2018 11:44:37
5
1
Колко бяха хубавите къщи до 45-та и колко беше народа, лъжецо??? Моя дядо беше с една от хубавите и големи къщи!!! А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!! Циганските катуни пасти за ядат!!! А и по-голямата част от къщите са били строени още през Турското Робство!!! Нали сме демокрация, айде да видим колко българи са с нови жилища??? Само май мутрите имат ново жилище. От гн*сни и к*лпави тролове като теб тази държава затъва. Почвай да създаваш и произвеждаш, а не само да плюеш НЕКАД*РНИКО
10.
възмутен теляк
08.04.2018 11:37:38
10
2
Панелка, но собствено жилище. Не като на запад да си под наем. Проблема на панелките н е,че да некачествени, а поддръжката и скоковете, които останаха да живеят там. Отделно имат хубави мази, знам много нови кооперации без мази. А, да видим след 30-40 години новото строителство в какво състояние ще е, като останат предимно пенсионири и в него.
9.
психо № 8
08.04.2018 11:07:24
5
4
"досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки"

Абе "даскале" ти добре ли си, пиеш ли си хапчетата редовно. Ти явно си оня комунистически трол с многото имена. Комунистическите престъпници събаряха къщите на хората (те в концлагери пращаха - ние за къщи говорим) без да ги питат! И от центъра ги пращаха по камплексите в едно панелно курниче. Не само къщите, земята под тях им вземаха, застрояваха я и настаняваха комунистическа измет от село. В центъра на града! А, истинските собственици пращаха по комплексите, както казах. И стойността на квадрат на (уж) обещетението беше по-малка от стойността на квадрат мокет. Умник... всъщност комунист - толкова му е акъла.
8.
даскала
08.04.2018 10:52:22
3
6
досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки,старите къщи ги събориха да строят новите кооперации
7.
aphex
08.04.2018 10:44:14
7
7
Мурзилки, отидете и се разходете на запад от Белград! Никъде няма таава гнус като панелните гета! Щели да спят хората в колиби! Айде бе! Я се разходи и виж всички красиви стари къщи кога са строени-до 1943г. Има си ги годините на всяка една къща написани! Тъпите ни управници тогава да не останат по -назад от съветските другари копирали хрушчовките , които пък са копие на идеите на Льо Корбюзие. Но както не успяха да копират ни радиото , ни Конкорда , така и осраха хубавите идеи на французина!
6.
ALF
08.04.2018 10:38:20
5
2
Добре, че разрешиха на народа да си ги закупи по старите цени. Какви ли наеми щяхме да плащаме сега?
Почти всички сега сме с договори за закупуване, вместо нотариални актове. Без право на строеж върху земята. Ама след време, кой знае какво.....
5.
Xaxa
08.04.2018 10:10:29
15
5
Троловете пак се опитват да изкривят фактите в полза на днешния престъпен режим - ДемоНкрацията. 1во/ Ако не бяха панелките, народа масово щеше да спи по улиците или в колиби от времето на Хан Аспарух. 2ро/ Панелните блокове са много по-качествени от днешните сгради, които след 10-тата година имат нужда от основен ремонт. 3то/ повечето панелни блокове са с източна и южна гледка, докато повечето днешни сгради са със западна и северна гледка. 4то/ днешните сгради с нищо не са по-красиви, дори са отблъскващо шарени. 5то/ панелните блокове можеше и да са грозни, но около тях имаше огромни зелени площи, докато при днешните сгради зеленината е само във вид на стаен тапет. 6то/ панелните апартаменти бяха малки, но днес хората живеят в още по-малки апартаменти, освен българоубийците, които се ширят в мезонети и тризонети. 7мо/ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩАДИ МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИРОДАТА. 8мо/ Тогава технологиите бяха много по-назад 9то/ западняците бяха виновни за тогавашвото състояние, защото СЪЗДАДОХА 1МА И 2РА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. 10то/ България не е империята САЩ, Англия, Франция, Третия Райх, че да строи такива скъпи сгради. БГ се е освободило от робството към 1990 година, а ония са хилядолетни войнствени държави с колонии по цял свят. Освен това в Англия повечето живеят в такива безлични сгради, че комунистическите панелки са чудни пред тяхните. Това , което направиха комунистите , беше възможно най-доброто за ония технологии, докато сегашните УМИШЛЕНО СЪСИПВАТ ВСИЧКО, ЗАРАДИ ПАЗАРНОТО ПРОДУКТОВОТО ОСТАРЯВАНЕ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБИ, ИЛИ ПРОСТО ОТ ПЕРВЕРЗНА САДИСТИЧНА НАСЛАДА ДА СЪСИПВАТ ЧУЖДИТЕ ЖИВОТИ
4.
баба Мара от пазара
08.04.2018 09:44:49
17
9
За панелните курници т.нар. "панелки" комунистите искаха непосилни за времето си суми и повечето хора се принуждаваха да ги вземат на изплащане за срок от 20-сет години. Ако за еднакво по обем жилище на село (с тухли) ще ти струва 5 000 лв., за панелка комунягите деряха по 15 000 лева. Комунистическите престъпници ограбиха много пари от народа с тия "панелки". И тъй като твоята стена е стена и на съседа ти - един път я плащаш ти, втори път съседа от ляво, после съседа от дясно, после тоя отгоре, после и тоя под теб. После отново плащаш за ремонт, още като се настаниш, защото качеството си беше - социалистическо, като колите им и всичко останало. След преврата, който комунистите сами си спретнаха, нещата се влошиха, защото щафетата се пое от достойните техни наследници - сегашните розовеещи полукриминални "бизнесмени".
3.
Ноне
08.04.2018 09:42:29
20
9
При комунизма панелките били построени за 4500 лева, а при Боко Трети_крадеца, панелките се облепват с некачествен румънски стиропор за 12ООО лева - ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПО ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО ИМ !!!
2.
123
08.04.2018 09:39:57
22
3
Както пише в статията тогава е имало мисъл.Толкова жилища с толкова магазини, площадки и паркоместа.Обособени толкова детски градини за този комплекс.Не като сега кооперацията на 2 метра от терасата на хората, без паркоместа или с гараж който се заплаща отделно и струва колкото апартамента.Без места в детските градини защото нови не са строени от 40 години.
1.
некачествен анализ
08.04.2018 08:29:08
45
1
Двустайните панелки са тристайни и четиристайни по днешните стандарти.
Нерядко 80кв.м. ново строителство е по-малка кутийка от доц. гарсониера.
Да не говорим колко жилища от новите са строено без асансьор заради икономия, а по витото им стълбище и бюро не можеш да качиш.


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Астро
Читател на Флагман.бг: Купих си нова помпа, след дни се развали, върнах я в сервиза, а те ми взеха пари за ремонт Внимание! Пасарелката до хотел "Мираж" в Бургас се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас Сигнал до Флагман.бг: Въздуховодът на ресторант в ж.к."Зорница" тресе кооперация, десетки семейства не могат да спят от шума Базата на „Ален Мак” в Бургас е под вода, няма свободни пожарни, за да я отводнят Тотална анархия в центъра на Бургас! Вижте къде най-много псуват, бият и трошат ламарини на коли (СНИМКИ) Резил! Нагъл мъж краде от кола на метри от Община Несебър (СНИМКИ, ВИДЕО) Има ли частни тротоари в ж.к."Възраждане" и как паякът вдигна БМВ-о на Георги Колев Читател на Флагман.бг показа мизерията на гробищата: Очи затварят мъртвите, но и живите спим вечния си сън Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО)
Предколедна изцепка: Бургазлия с Опел седна зад волана без книжка и нафиркан, но сгреши жестоко
Предколедна изцепка: Бургазлия с Опел седна зад волана без книжка и нафиркан, но сгреши жестоко Мъжът се качил на колата си след сериозен запой и решил да покара квартално, бързо бил сгащен от полицаи


Всичко в категорията
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба Адвокатът му и прокуратурата сключиха споразумение, кримигероят се отърва от решетките
Всичко в категорията
Единодушно: Избраха Асен Радев за шеф на Районен съд-Бургас като „правилен“ и „мислещ човек“ със самообладание Зърнен бос отива на съд за присвояване на стока за 2,5 млн. лева Варненци излизат на шествие заради леката присъда на убиеца на балетиста Мартин Чикалов Апелативният съд остави Баневи в ареста Върховният съд похвали Бургаската съдебна палата за образователните инициативи Александър Ваклин: Иванчева ме рекетираше, изтеклите разговори отразяват случилото се (ВИДЕО) Бомба във Флагман.бг: Съдия Дарина Йорданова оттегли документите си за председател на Районния съд в Бургас Апелативният спецсъд решава дали да остави Баневи за постоянно в ареста Проф. Проданов: Не сравнявайте местата за лишаване от свобода с домашния уют! (ВИДЕО) Прокуратурата обвини Румен Овчаров в тежко престъпление! Районният прокурор на Бургас получи втори мандат – работел прекрасно и безшумно
„Булгаргаз” поиска запориране на сметките на ТЕЦ  Бургас, Плевен и Враца
„Булгаргаз” поиска запориране на сметките на ТЕЦ Бургас, Плевен и Враца Подаването на газ към въпросните топлофикации няма да бъде спряно въпреки натрупаните задължения, заяви изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов
Всичко в категорията
Задържаха 20-годишен кримигерой обрал апартамент и откраднал колата на бургазлийка
Задържаха 20-годишен кримигерой обрал апартамент и откраднал колата на бургазлийка Младежът първо се промъкнал в дома на 24-годишен бургазлия, задигнал му чантичката и компютъра
Всичко в категорията
Нов Коледен подарък за бургазлии - разказът "Изкупление" , насладете му се Родители недоволни: Защо бавят резултатите от Коледното математическо състезание? Бургаски ученици заподозряха заговор между две елитни училища в града “Големи автори за малки библиотеки” стигна до София, бургазлии могат да я подкрепят на няколко места в града Концерт-спектакъл „Зимна приказка“ представя зимните обредни празници в Странджа Най-малките музиканти на Бургас с концерт в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", вижте кога Ученици съдят Руската гимназия, наказали ги за фалшиви медицински бележки НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”: От Шуберт до Сен Санс ще звучат на традиционния концерт в сряда Най-старият университет в Бургас „Проф. д-р Асен Златаров” връчи дипломи на стотици абсолвенти (СНИМКИ) В Бургас всеки панаир е обявен за фестивал, но кои са истинските събития, променящи града ИТ гимназия в жк "Меден рудник" и Стопанската камара подписаха меморандум за сътрудничество
Бебе с шест пръста на всеки крайник оперирано успешно в УМБАЛ „Дева Мария“
Бебе с шест пръста на всеки крайник оперирано успешно в УМБАЛ „Дева Мария“ Родители от цяла България намират решение на ортопедичните проблеми на децата си в Бургас
Всичко в категорията
Зловещо! Дириха младо момиче във водите на езеро, а намериха трупа й да лежи в бежански лагер (СНИМКИ) Спешно! Състоянието на малката Тани се влошава, животът й струва 50 хиляди долара! Здравната каса е събирателен образ на отвратителното в държавата 58-годишен мъж живее в палатка, дъщеря му го оставила на улицата Художник помага на дете от Бургас да победи рака Майката на убиеца Викторио: Той беше най-добрият баща и детето го чака някъде, защото се обичаха Вдовиците на Коста Цонев пропъдени от семейството му Майка, пребивана от приятеля си: Зависим е от хазарта, заплашва ме с убийство (ВИДЕО) Четиригодишната Таня се нуждае от лечение в чужбина, майка й не може дори да я прегърне (ВИДЕО) 17-годишният Краси чака белодробна трансплантация, състоянието му се влошава Помогнете! Бургаски учител с 27-годишен стаж ослепя, нуждае се от спешна операция, за да прогледне
Джей Ло: Спрях да виня другите за провала на връзките си
Джей Ло: Спрях да виня другите за провала на връзките си Певицата разкри защо връзките й се провалят... досега
Всичко в категорията
Радина и Деян Донков вдигат сватба през лятото, мислят за второ дете Бургас посреща Христо Стоичков, Златната топка и биографията му на 16 декември Предсмъртното писмо на Банева: Влачиш се с любовницата си Евгения, а аз и детето ти горчиво страдаме Пълна простотия! Снаха на Диневи и хип-хоп певица карат с 262 км. в час по магистрала Тракия Благой Георгиев посягал на бившите си жени! Христина и Есмер били най-потърпевши Дженифър Анистън: Саботират възраждането на "Приятели" Благо ще полудее! Ето кой е откривателят на Златка - известен сводник Победителката от Бургас и морето Симона Загорова се ошишка Фен попиля Преслава след опит да се прави на мъдра: Защо не се намеси срещу медиите, когато те наричаха „любовницата на Коко Динев“?! Грахич окраде турска певица! Новият й клип тотален копи-пейст! Андреа пак го направи, но този път се включи и Николета! (СНИМКА 18+)
Астролог: Дръжте емоциите под контрол!
Астролог: Дръжте емоциите под контрол! Необходимо е да се очистим от всичко старо и излишно, съветва Ивелина Пенчева
Всичко в категорията
Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка
Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка Всеки ден идваше линейка със сестра, която поставяше болкоуспокояващ серум, лечението бе безплатно
Всичко в категорията
Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Мръсните тайни на социализма: Престъпността в НРБ, за която никой не говореше Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“ Спомени от соца: 5 райски кътчета по Южното Черноморие, вижте Ропотамо и залива на Несебър Стачка през социализма? Спомени от соца: През 1985 г. моряци от Бургас донасят вируса на СПИН в България Само във Флагман.бг: "Партизански завет" вграден в архитектурното бижу на морсикя бул. „Алеко Богориди“ (СНИМКИ) Екскурзовод в Слънчев бряг осъден на две години затвор за клевети срещу държавата и народната власт Спомени от соца: За уличните графити в края на 80-те Какво се случи на 10 ноември 1989 г. Ако знаят какви забрани и абсурди имаше по времето на социализма, младите направо няма да повярват
Владимир Кличко се завръща на ринга, иска реванш с Антъни Джошуа
Владимир Кличко се завръща на ринга, иска реванш с Антъни Джошуа Промоутърът Еди Хърн назова имената на евентуалните съперници на британския хегемон в тежката категория
Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Камено
Вдигнаха цените на живите елхи, бургазлии плащат до 50 лв. за коледно дръвче (СНИМКИ) Авиомузей Бургас ще открие свой членски клуб през 2019-та Единодушно: Избраха Асен Радев за шеф на Районен съд-Бургас като „правилен“ и „мислещ човек“ със самообладание В призив до Флагман: Дайте образа на вандала, който надраска пешеходен надлез в Бургас Духовият оркестър изнася коледен концерт в НХК Хитовият club Famous надмина очакванията, пръска се по шевовете и през седмицата Бургаски ученици заподозряха заговор между две елитни училища в града 183 подаръка закупиха благодетели за кампанията "Подари от сърце" в Бургас Извънредно! Гей-бордовете в Бургас премахнати, фирмата доброволно ги свалила Преизбраха Павлин Ковачев от ОДМВР-Бургас на важен пост в Международната полицейска асоциация Ето кой стои зад НПО-то, монтирало скандалните гей-бордове в Бургас. Незаконни ли са?
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба Адвокатът му и прокуратурата сключиха споразумение, кримигероят се отърва от решетките
Всичко в категорията
Екшън в жк "Меден рудник"! Трима непълнолетни задигнаха Пежо от паркинг Избраха фирмата, която ще внедри видеонаблюдението в ж.к.”Меден рудник” С голям фолклорен концерт и рибен курбан жк "Меден рудник" посрещна Никулден European Air Quality Index: За последните 24 часа най-чист е въздухът във Враца и ж.к."Меден рудник" Циганска банда тараши серия от кафемашини в „Меден рудник“, но последният им удар ги прати директно да търкат нара Зрелищна акция в жк „Меден рудник“! Ченгета събориха Асен по очи и му сложиха белезниците Опасна банда е закопчана при зрелищната спецакция в жк „Меден рудник“ Разбиха зоната за кучета в ж.к.Меден рудник, заляха я с моторно масло. Съветници искат монтирането на камери Три коли се нанизаха във верижна катастрофа край жк "Меден рудник” Наркоготвачът на мъртвия ромски барон Иско се призна за виновен. Каква ще бъде присъдата му? Спецполицаи нахлуха в дома на Константин от жк „Меден рудник“ в Бургас, отриха 2 кг канабис
Айтозлии, имате последен шанс да гласувате за любимия си спортист!
Айтозлии, имате последен шанс да гласувате за любимия си спортист! Награждаването ще се състои на 21 декември в залата на ОбС-Айтос
Всичко в категорията
Пожален ли бе Качето от BG правосъдието и кога ще си плати 300-те хил.евро глоба Качето май ще се размине само с условна присъда след ареста си с кокаин Заковаха Данчо Качето с кокаин, грозят го до 8 години затвор Паника сред жителите на Съдиево, спряха да източват язовира им Брутално! Циганин нахлу в дома на дядо в Айтос, удари го с пръчка и заплаши, че ще го убие, ако не му даде 40 лв. Абсурд: Семейство от Айтос живее три месеца без вода, багер им прекъснал водоподаването (ВИДЕО) Айтос ремонтира бюджета си за нови улици и тротоари Мащабни ремонти в Айтос: Сменят водопроводните мрежи преди реконструкцията на важни улици Внимание, айтозлии! Автобусите за и от Бургас с нов маршрут заради ремонтите Айтос вече има си "Голямото сърце", пълнят го с капачки за реанимобил Ученици от Бургас и Айтос залесиха близо 300 фиданки в парк "Славеева река"
Полицията разкри кой открадна суджука в Карнобат, от луканката обаче нямаше и следа Ето как карнобатски ромчета чевръсто задигнаха наръч със суджуци Карнобатлия се напи като мотика и направи голяма глупост Бургаски топ-кардиолог откри кабинет в Карнобат БСП обяви в Карнобат 9% ДДС за лекарствата и 5% ДДС за хляба и стартира предизборната си кампания за кмет Загиналият при пожара в карнобатското село Сигмен бил клошар Организират благотворителен кулинарен базар тази събота в Карнобат Алекс се покая за катастрофата в Карнобат, но съдът го остави зад решетките (ВИДЕО) Издъхна тезата на адвокат Марковски за дупка – виновна за двойното убийство в Карнобат 18-годишният ром, който уби две жени в Карнобат, е 12-класник в техникум, но не ходи на училище Алекс карал курсовете за шофьор в карнобатска школа, потил се здраво за изпитите, твърди адвокатът му (ВИДЕО)
„Артиум“ в Несебър стана „Сграда на годината 2018” Двама катаджии първи се отзовали след стрелбата във „4 you” – заварили туристи под масата, един ранен и труп Кметът на Несебър подкрепи нова благотворителна инициатива Как уведомяват частния обвинител Митьо Очите за делото „4 you”, като е в турски затвор, чудят се адвокати Мъж от Свети Влас се бори за живот, след като газова бутилка избухна в дома му Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Второкласници от Равда участваха в „Големия лов на растения” След проверка в Несебър: ВСС образува дисциплинарка срещу млада прокурорка от Бургас Пенсионерският клуб в Равда добави още една година от създаването си Деца от Несебър опознаха родния си град, дали не са бъдещи гидове Кметът Николай Димитров посети клубовете на хората с увреждния в Несебър и Обзор
Биг Брадър в Созопол: Ще ловят престъпниците със супермодерна система за видеонаблюдение
Биг Брадър в Созопол: Ще ловят престъпниците със супермодерна система за видеонаблюдение Във всички населени места на територията на общината ще бъдат монтирани камери

Всичко в категорията
Благотворителни коледни базари в Созопол и Черноморец, даряват средствата с кауза Созопол празнува Никулден, стотици участват в ритуала по хвърляне на венци и цветя в морето Инициативата „Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници Ангелина Недин реди юбилейна изложба в Созопол Созопол отваря "Голямото си сърце" и грейва празнично Заради застудяването горивото в потъналия „Мопанг” се сгъстило, не можем да източим останалото в резервоара Опасна сграда в Созопол се руши, общината чака разрешение да я събори (ВИДЕО) Кап. Живко Петров: Имаше риск за замърсяване не само на Созопол, но и на цялото Южно Черноморие (ВИДЕО) Една година след трагичната смърт на 16-годишния Костадин Апелативният съд потвърди присъдата му Нафирканият Стоян от с. Росен не спря на стоп-палка, но ето какво му се случи Туристическа карта на община Созопол грабна първото място в национален конкурс
Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец
Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец В останалата част на област Бургас обстановката е спокойна, пътищата са проходими при зимни условия

Всичко в категорията
Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Геодезистът Йоан Каратерзиян: Има път до плаж Силистар и не би трябвало да е в частен имот (ВИДЕО) АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са Държавата не прави почти нищо за Странджа през последните години – поредно доказателство, че живеем в разпад Представят утре съкровището от Калиакра и още разкрития на Сдружение „Черноморска Странджа“ Голямото сърце на Лозенец събра над 150 кг любов Представят на кръгла маса в Ахтопол историко-археологическите проучвания в Черноморска Странджа 30-годишен сливналия прати две момичета в болница след тежка катастрофа на пътя Царево-Приморско Спипаха 25-годишен софиянец, задигнал каяк от к-г „Арапя” край Царево ВМС чакат млади кандидати за 32 вакантни длъжности в Бургаско при заплата поне 780 лева Огнен ад изпепели две каравани в Лозенец! Умишлен палеж или инцидент?
Даниел се парализира след падане от водна пързалка в Приморско. Да му помогнем! Високо отличие! Приморско стана община номер 1 за морски туризъм Вижте как кметът Димитър Германов поздрави жителите на Приморско за Никулден Приморско почете покровителя на рибарите и моряците. Тази вечер ще грейне в очакване на Коледа Кървава драма в Китен: Двама се клаха след лют скандал Празнични изненади на Никулден в община Приморско, вижте богатата програма Екшън! Среднощна акция срещу дилъри в Бургаско, изкараха двама от БМВ Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Жителите на Приморско пред БСП: Лишени сме дори от най-необходимата спешна помощ 64-годишен пияндурник се нафирка до козирката и седна зад волана Приморско влиза в годишните награди за туризъм, ето как да подкрепите общината
Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина
Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина По време на масираната проверка бяха конфискувани трактор, два велосипеда, две резачки, няколко брадви и бяха съставени над 15 акта
Всичко в категорията
Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд
Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд Щом законодателят е преценил, това застрашава националната сигурност, смята вътрешният министър
Всичко в категорията
Щетите по огратата на границата са вследствие на обилни валежи, отстраняват ги светаквично Паднала ограда до Малко Търново доведе до политически сблъсък в парламента (снимки) „Голямото сърце на Малко Търново“ от днес подкрепя инициативата за закупуване на реанимобил Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване И Малко Търново се включи в проекта за борба срещу отпадъците в черноморското крайбрежие АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са В Малко Търново ще си разменят книги в Деня на народните будители 81-годишен старец прати дете в болница след челен удар на пътя за Малко Търново Откриха паметник на ген.-майор Алекси Попов в Малко Търново (СНИМКИ) Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов С грандиозен концерт-спектакъл Малко Търново отбеляза Европейската година на културното наследство
Коледната елха в Камено грейна в ослепителна премяна
Коледната елха в Камено грейна в ослепителна премяна С много заряд, настроение и емоции каменци отбелязаха старта на Коледно-новогодишните празници
Всичко в категорията
Община Камено със специална презентация в Словения по проект „Малките общини срещу евроскептицизма“ Заблуден мъж от с. Равнец попадна в лапите на Йорданка, измъкнала му 1120 лева Проблем! Водата в селата Трояново и Константиново негодна за пиене, ВиК и тази година не си мръдна пръста Инвестират 1,2 млн.лв. за възстановяването на замъка в крепостта „Русокастро” Безсънна нощ за хората в Ливада (ВИДЕО) Бандитите Йордан и Петър обрали имот в Камено, опитали да скрият следите с палеж Областният управител Вълчо Чолаков вкара тежки машини да почистват деретата в Община Камено За пример! Жители на каменското село Желязово сами си ремонтираха пътя Ходене по мъките: Валентин от Камено над 10 години чака за българско гражданство Нов фонд с пряк контрол ще помага на бедни и болни в Камено Година след потопа, убил петима в Камено и Бургас: ЕС отпусна 2,3 млн. евро, но как ще се похарчат?
70-годишна рускиня отнесе с автомобила си жена в сунгурларско
70-годишна рускиня отнесе с автомобила си жена в сунгурларско Жената тъкмо слизала от колата си, когато възрастната шофьорка я блъснала
Всичко в категорията
Джигит с Фолксваген помете велосипедист край Сунгурларе и избяга Пенсионер от Сунгурларе влезе в ролята на пожарникар, обаче не успя да спаси трактора си 50 семейства от село Славянци живеят в страх и ужас. Къщите им се наводняват при всеки дъжд 34-годишен направи нещо немислимо и пострада жестоко, за да спаси колата си от уличен стълб Стадионът в Сунгурларе вече си има име Екшън на пътя! Каруца предизвика зверски удар край Сунгурларе, жена е в болница На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци" Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден
Най-накрая! Разбитият Айтоски проход ще бъде ремонтиран за 20 млн. лв. Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване Пратиха за 12 години в затвора убиеца Петър, размазал черепа на Станчо в с. Вресово Изправят пред съда 20-годишния Петър, смазал с дървен кол главата на Станчо в с. Вресово Огромна трагедия! Пежо се заби с бясна скорост в дърво край Руен, загина 18-годишната шофьорка Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност
Замених Пловдив за Бургас заради възможността за модерна онкология Интервю Всички интервюта Д-р Майя МИЛЕВА, новото попълнение в екипа на отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“ Замених Пловдив за Бургас заради възможността за модерна онкология
Oт ноември Д-р Милева е част от екипа на отделението по медицинска онкология на университетска болница „Дева Мария“
Глас отвътре Всички Ангел ДЖАМБАЗКИ, евродепутат Ангел ДЖАМБАЗКИ Интеграцията невъзможна. Необходима е ампутация Поредният атентат доказва, че политиката на ЕС е самоубийствена за ценностите и хората на Стария континент Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Бургаска фирма изби рибата: На п.дераси и политици дограма не монтираме! Читател на Флагман.бг: Купих си нова помпа, след дни се развали, върнах я в сервиза, а те ми взеха пари за ремонт Внимание! Пасарелката до хотел "Мираж" в Бургас се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас Сигнал до Флагман.бг: Въздуховодът на ресторант в ж.к."Зорница" тресе кооперация, десетки семейства не могат да спят от шума
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 15.12.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Трябва да сте по-внимателни при сключване на договори и споразумения. Звездите в този ден ще са по-щедри към дамите, които се занимават с наука или с финанси. Времето е подходящо за купуване на нови дрехи, както и подреждане на дома. Възможни са проблеми със стомаха. Ще ви върви във всякакви дела. Може да пътувате, да преговаряте и да се забавлявате. Споразуменията ще са ползотворни, а околните – очаровани. Възможни са обаче здравословни проблеми. Мъжете с хронични заболявания да се пазят! В тези дни са възможни повече неприятности и конфликти. Не трябва да проявявате наивност, защото има опасност да загубите доста пари. Възможни са и любовни разочарования. Добре е да обърнете повече внимание на децата, за да не тръгнат по лош път! Полезно е в този ден да избягвате конфронтации с висшестоящи личности, защото ще се натоварите емоционално, а и има риск след спора да се увеличат задълженията ви. Добре е да носите тоалети със сребрист цвят. Това спомага за емоционално равновесие. Успех ще имате с всички дейности, свързани с обмен на информация или пътуване. Ще си спестите споровете и тревогите, ако приемате хората такива, каквито са и не се опитвате да ги поучавате или променяте. Днес не бива да прекалявате нито с флирта, нито с алкохола. Изненадайте близките си, като се постараете да внесете повече уют в дома си! Може да създадете по-приятна атмосфера за тях. Дава ви се шанс да намерите и нови източници на доходи. Възможни са здравословни проблеми. Обърнете внимание на бронхите! Бъдете дисциплинирани, но избягвайте излишната строгост в отношенията си с околните! Спестете си критиките и разправиите с началниците, като се извините, дори и да не се чувствате виновен! С нежни слова лесно ще намерите пътя към сърцето на хората, които харесвате. Това е благодатно време както за научни изследвания, така и за работа с енергии. Дори и да не сте екстрасенс, или Рейки канал, може да почувствате мощния енергиен поток. Дава ви се шанс да се освободите от здравословен проблем, ако промените навиците си и станете по-отговорни. Работата със словото и търговията в този ден ще ви върви. Следобед може да се изнервите, но ако контролирате емоциите, ще може да се справите със служебните си задължения. Добре е да отделите и време за спорт. Може да се освободите от стреса с подходящи дихателни упражнения. Може да разчитате повече на интуицията си. Дори и да нямате достъп до т.нар. Акашови записи, в този ден може да получите важна информация, която ще се окаже много полезна за вас. Обърнете внимание на сънищата си и се вслушайте в съветите на хората, които срещате уж случайно! Постарайте се да си изпълните важните ангажименти до обяд, а след това може да се занимавате само с неща, за които не се изисква да влагате старания! По-добре не планирайте срещи или преговори, от които зависи бъдещето ви! Уязвими са горните дихателни органи. Времето е чудесно за обучение. Представителите на този зодиакален знак, които се занимават с научна дейност, ще се чувстват прекрасно и може да постигнат голям успех. Денят е подходящ за организиране на пътуване, за запознанства и за изучаване на чужд език.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип