×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как започна строителството на един от символите на соца – панелката


Как започна строителството на един от символите на соца – панелката
Само за три-четири години около 4000 блока се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас
07 Април 2018, Неделя, 01:01 ч.

Зачената от Партията-майка срещу 4 500 лв, панелката е свещена. И нищо не може да я измести


Новото строителство не струва. Старите панелки са по-добри. Чували сте тези думи, нали? Може би дори сте ги изричали? Хиляди българи днес са привързани към соцкутийките си дори по-силно, отколкото през комунизма. Вероятно защото познават всеки техен ъгъл, фуга и звук. Вложили са вътре половината си живот. А вероятно и парите за още един апартамент, пише socbg.com

Социализмът роди много такива квадратчета. Над 720 000. Днес те вече са на средна възраст. Облечени са в грозни, оранжеви и пембени изолации. Вечно им е студено. И плачевно.

Как се докараха до тук? Вижте какво открихме за вас в архивите.

Оказва се, че „панелка“ е галено обръщение. В кръщелното си тази грозница е записана като „Жилище с безскелетно едропанелна конструктивна система“. Майката й е ясна. Баща й е Институтът за типизация и индустриализация на строителството. Елементите й са направени в Домостроителните комбинати, около трийсетина в страната. Първите панелки се пръкват някъде през 1958-а в ж.к. „Толстой“. Следващите „проплакват“ в „Надежда“, „Сухата река“ и „Борово“. Само за три-четири години около 4000 се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас.


Шейсетте години. Новопостроена панелка в столичния кв. „Борово“

Раждането е планово, цената му – също. По нареждане на БКП средната стойност на едно жилище за държавно строителство трябва да е 4500 лева. Нито повече, нито по-малко. Обаче некачественото  производство обърква сметките. Налага се да се правят довършителни работи на място. Сумата скача на 4916 лв.

Положението е критично. Панелката трябва да стане по-скромна, да си „дойде“ на цената. Затова започват да я правят масово двустайна. Е, има един малък проблем – подредени една до друга, двустайните кутийки масово се оказват с лице на север. Искате доказателство? Вижте например шестетажките в столичния кв. „Борово“, където в холовете слънце не огрява, а и Витоша не се вижда.

Тези икономии обаче не са достатъчни. Държавата започва да пести и от материали. При това здраво. По онова време архитектите виждат какво се случва, но не смеят да гъкнат. Все пак се намират и смелчаци. „Качеството на произвежданите елементи в София и изпълнените сгради в този етап на строителството (1960-63) далеч не е такова, каквото би трябвало да бъде – пише за първите типови сгради арх. Любка Такиева в сп. „Архитектура“ от 1964-а. – Особено неблагоприятни последствия могат да се очакват при експлоатацията на сградите от некачественото изпълнение на покривните елементи, което застрашава жилищата на последния етаж от проникването на дъждовна вода. Некачественото изпълнение на слоистите стенни фасадни панели може да доведе до изстудяване на помещенията и оросяване на стените с кондензирала влага. Споменатите по-горе недостатъци и завишаване стойността на жилищата създават недоверие към индустриализираното строителство не само у гражданите, но и у специалистите.“

Въпреки тук-там прокапалите критики, панелките продължават да растат. Издигат се към светлото бъдеще по различни номенклатури – Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69, Бс-69-Сф, разработени от „Софпроект“ и НипроИТИС. Разликите между отделните варианти са малки. Поне за непрофесионалното око.

Макар и символ на соца, панелката се оказва твърде немощна, за да изрази величието му. Затова на помощ идва микрорайонът. Онази „напълно завършена самостоятелна градоустройствена единица, предназначена да задоволява във всяко отношение културно-битовите нужди на своите обитатели“.


Създаден за 14 800 души, „Западен парк“ е най-голямото жк в началото на шейсетте

Знаете ли кое е най-голямото жк в началото на 60-те? „Младост“? „Люлин“? Не. Отговорът е: „Западен парк“. Комплексът, проектиран от арх. Кирил Босев, е разположен е върху 48 хектара. Изграден е от 124 блока, разполага с 3 700 жилища и може да приюти 14 800 души. Този първи цялостно планиран социалистически микрорайон си има всичко – две детски градини, две ясли и две училища. Плюс предварително определени места за пазаруване, съобразени с броя на населението. „Търговската мрежа е равномерно разположена по цялата територия на комплекса в двадесет свободностоящи павилиона и магазини и един голям универсален магазин“, става ясно от архивите. Сладкарницата е една, под блок №12. А проблеми с паркирането няма, вероятно защото и автомобили няма. „Предстои да се построят два големи и няколко малки гаража“, съобщават бодро строителите в онези дни.


Ж.к. „Западен парк“. Първият цялостно планиран социалистически микрорайон

Горе-долу по същото време е завършен проектът ж.к. Младост 1 на арх. Богдан Томалевски. Строителството – едропанелно и ЕПК, започва под пара. До първата половина на 80-те са вдигнати Младост 2, 3, 4 и 1А. Успоредно е възложено проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападна София, на територията на тогавашния квартал „Модерно предградие“ и свободните площи около него. Бъдещият „Люлин“. Първата му копка е едва през 1973-а.

Но докато отвън градът се унифицира, отвътре индивидуалността напира. И когато демокрацията идва, избухва с пълна сила. Свободни, гражданите започват големия Ремонт. Местят кухнята в хола, хола в детската, детската в банята. Остъкляват, облепят, бутат. Заживяват в постсоциалистическия рай.

Руснаците я наричат „хрушчовка“

Втората световна изправя повечето участници във войната пред тежка жилищна криза. Съветският съюз не е изключение. След бомбардировките страната има остра, нетърпима нужда от нови, евтини, лесно строящи се домове. Затова, през 1947-а, още по времето на Сталин, Академията по архитектура разработва първите панелни жилища. Скоро се появяват експериментални блокове в Москва по проект на инж. Виталий Лагутенко и арх. Михаил Посохин. Видът им е солиден. Нищо общо с този на бъдещите им наследници.


Първите експериментали съветски панелки. Изглеждат солидни, нали?

Голямата крачка към масовото панелно „залесяване“ предстои. Прави я Хрушчов, който застава начело на държавата през 1953-а. Година след като взима властта Никита Сергеевич нарежда да бъдат създадени 402 завода за панелни конструкции. После подписва едно важно постановление – „За отстраняване на излишествата в проектирането и строителството“. С него лишава бъдещите жилища от индивидуалност. Обрича ги да бъдат просто кубчета. Освен че забранява „раздуването“ на площадки, коридори и други спомагателни помещения, постановлението не позволява арки, кули, облицовки и каквито и да е декоративни елементи.


СССР строи най-добре. Хрушчовките на Новгород

През 1957-а първите „хрушчовки“ изникват в покрайнините на Москва. По-точно в района Черьомушка, където днес е елитният по местните стандарти квартал „Царско село“ и главният офис на „Газпром“. Издигането на панелките продължава в следващите десетилетия. А първите 4-5 етажни блокчета се „израждат“ в разнообразни форми и размери. До 1985 г., когато строителството на хрушчовките в цялата страна окончателно приключва, те заемат около 10 на сто от жилищния фонд на страната.

В категории: Ретро Флагман


30
Коментара
30
Коментара по темата
30.
мда
29.11.2021 20:44:17
0
0
Ето ви я системата на управление...Ниски заплати, скъпи жилища...тото, хазарт и банки...Църкви, които събират овцете да им се молят...
29.
ахам
29.11.2021 20:42:39
0
0
Грозно и скъпо и защо ли младите се изнасят в чужбина...Тук сте на ракийка, чалга и молитви в сивите панелки и се чудите как другите живеят по-добре...
28.
До4
08.04.2018 19:45:48
0
1
По-малоумни фолклорни приумици, които се наложиха последните години, че една стена се продава и купува няко
два пъти - от комшиите и собственик - няма. Че къде сте чели обява, в която ви продават стена. Цената върви на площ квадратен метър... За какви стени пишете? Ами ако имаш външна стена по-добра сделка ли си направил? Бихте тъпи народ сме. Един тъпанар пуснал една глупост и я правим теорема. Постройте си къща в града, па си ползвайте стените сами, пак да видим тогава каква песен ще заскимтите.
27.
Ъъъъъ
08.04.2018 18:02:34
1
7
На всички б*клуци, които масово лъжат, ще кажа, че преди комунизма почти 70% от къщите са били с външна тоалетна, и голяма част от хората са ползвали обществени бани, защото в собствените им бани е нямало душове, а кофи с които да се поливат. Тези модерните къщи бяха на чорбаджиите, а 90% от народа не беше чорбаджия!!! ДемоНкратите обаче са най-долнопробните лъжи и идкат да кажат, че през 1990 година са имали СМАРТФОНИ, а през 1950 годиноча комунистите отнемат смартфоните и въвеждат телефонната кабелна система - ха-ха ГН*СНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ТРОЛЧЕТА
26.
До 24
08.04.2018 17:57:47
2
8
300 години на тухлените сгради, но само в сънищата ти!!!! Япония има над 2 трилиона дълг, тва недейте го забравя!!!! БГ може да построи къщи от злато, само някой да ни отпусне няколко трилиона долара, за да купим това злато. Много ви е лесно на вас , непрокопсаниците, които един завод не сте създали, една полезна стока, една био храна, но плюете без почивка. Ппи комунизмаБГ разчиташе предимно на своите суровини и своята работна ръка, за разлика от Япония, Франция, Англия, САЩ и проиче!!! БГ при комунизма построи АЕЦ, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, магистрали, заводи, пристанища, детски градини, училища, административни сгради, курорти, положи огромна инфраструктура, и така нататък, и така нататък, но завърши с едва 10 милиарда дълг. Демократите нищо не са построили, дори ударно разпродаваха комунистическите обекти, като въпреки това сме с 30 милиарда дълг. Кво става ве демократи??? Що ни е такъв дълга??? Вие сте плевелите на природата, демократчета
25.
APhex
08.04.2018 17:32:57
1
2
До 11- ти си пълен олигофрен.
24.
С
08.04.2018 16:36:55
4
4
ЖИВЯХ В ПАНЕЛКА ОТ 73А ДО 85А. НЕЗАБРАВИМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! ПРИ ТОВА СРАВНИТЕЛНО НОВА, СТРОЕНА 66А. НА 8 етаж. Ъглов апартамент. ИЗЛОЖЕНИЕ СЕВЕР ЮГ. НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ СТУДА ЗИМАТА. ВСЕПРОНИКВАЩ, ТРАЕН И ДЪЛБОК! НЯМАШЕ НАЧИН КАК ДА СЕ ОТСТРАНИ, КАКВИТО И МЕТОДИ НА ОТОПЛЕНИЕ ДА ВНЕДРЯВАХА РОДИТЕЛИТЕ МИ! НАФТА, ГАЗ, ЕЛ. ЕНЕРГИЯ! НА СЕВЕРНАТА СТЕНА КОНДЕНЗА БЕШЕ ТАКЪВ, ЧЕ ПЛЕСЕНТА БЕШЕ НА ПЛАСТОВЕ! ЧЕРНО ЗЕЛЕНА. ХЛЕБАРКИТЕ АТАКУВАХА МАСОВО И ОРГАНИЗИРАНО. ПО ШАХТИТЕ ЗА ВИК МРЕЖАТА. А МАЗЕТАТА БЯХА СЮЖЕТ ЗА НОВА СЕРИЯ НА ЪНДЪРГАУНД! И ДА, НА НЯКОЙ КОЙТО БЕШЕ ПОСЕТИЛ ШВЕЦИЯ ИЛИ ЯПОНИЯ МУ БЕШЕ НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА СЪБИРАНЕ НА СМЕТ ПО ПЛОЩАДКИТЕ! БЕШЕ ВНЕДРЕНА, НО ЯВНО НЕ Е ОТЧЕЛ ФАКТА ЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА ВСИЧКО СТАВА БВЗКРАЙНО БАВНО!
ПРЕЗ 85А СЕ ПРЕМЕСТИХМЕ В ДЪЛГООЧАКВАНОТО ЖИЛИЩЕ ПО ПКВ ТЕХНОЛОГИЯ! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОГРОМНА!ИСКАМ ДА КАЖА НА ВЛЮБЕНИТЕ В ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО НЕДОНОСЧЕ ПАНЕЛКАТА: НЕЩО КОЕТО Е СГРЕШЕНО НА ЧРТОЖНОТО ПОЛЕ ОЩЕ, НЯМА КАК ДА ОТГОВАРЯ ДОРИ И НА РЕАЛНИТЕ ЗА МОМЕНТА ИЗОСКВАНИЯ! ИМАМ 3 ЖИЛИЩА, СТРОЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ И КОЛКОТО И ДА СА ПРОБЛЕМНИ В НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ, ,ТЕ СА ОТСТРАНИМИ! ДНЕС СЕ СТРОИ С ТУХЛИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ С ДАВНОСТ 300 ГОДИНИ ИЗПИТАНА ВЪВ ВРЕМЕТО! ЗАЩО НИКОЙ ВЕЧЕ СПОРЕД ВАС НЕ СТРОИ С КАЧЕСТВЕНИТЕ ПАНЕЛИ? А ЦЕНАТА: 5000 ЛВ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ С ИНФЛАЦИЯ 2000% В БГ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 40 Г. ДНЕС СА 50.000 ЕВРО! Т.Е ЦЕНАТА ЕСЪЩАТА! НО КАЧЕСТВОТО НА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ТОТАЛНО РАЗЛИЧНО ЗАРАДИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ДОРИ И НАЙ ЛОШОТО КАЧЕСТВО!!!!!
23.
Fine Living
08.04.2018 16:02:55
2
3
Стандарт наСЗО /Световна Здравна Организация/ на човек трабва да се пада поне 16 кв.м жилищна площ или кьша-апартамент с поне миниум 64 кв.м за 4 члено семеиство
Дани от европеиски статистически агенци НАИ-на широко в ЕС живеят ГЬРЦИТЕ средно 125 кв.м на 4 члено семеиство което прави средно по31 кв.м наЧОВЕК /32кв е 1стая 7метра х 4,5 метра/ Гьрците са и на 1-во МЯСТО по ДЬЛГОЛЕТИЕ 84г-за мьжете 87 г за жените
22.
до трол 17
08.04.2018 15:07:27
1
5
Само да ти кажа ,че всички тези БЕДНИТЕ ,дето си построиха къщи за една нощ на парцели подарени им от Коджа Кафалията , сега си дадоха парцелите на обезщетение на разни новоисмислени строители ,които яко ги нагъзиха с % обезщетение ,и забогатяха дефакто на гърба на Коджакафалията .
21.
До 17
08.04.2018 13:25:08
3
2
Ехаааа, супер лъжец си, за малко и аз да ти повярвам! За 1 нощ изливат бетонни плочи, редят тухли, стълбища правят, И ТО СЪС СУПЕР АРХИТЕКТУРЕН СТИЛ. Чудо на чудесата! Японците 100 години по-късно не го могат, а нашите прадеди с подръчни инструменти вдигат Хеопсовата пирамида за 1-2 часа
20.
За банките преди и сега
08.04.2018 13:15:56
1
8
Двустайна панелка в по-късен етап е струвала 10000лв, като държавата отпускаше заем от ДСК за 30 години. Оскъпяването за 30г беше 3600лв., т.е. излизаше 13600лв с 30г отложено плащане.
Днес ако си купите жилище за 60000 евро, трябва да имате поне 20% собствено финансиране, а ако теглите заем за останалата сума след 30г ще сте платили тотал над 200000 евро главница+лихви
19.
инфо за японските панелки
08.04.2018 13:10:12
0
6
Панелките по японски проект имаха между етажите възможност да се изхвърля боклука.
Оттам той попада в общата маза, а отвън има метални врати/капаци от които би трябвало да спира камион на чистота и да ги дърпа.
Проекта с боклука не е реализиран, заради невъзможност на държавата да го обезпечи
18.
Панелки от Япония
08.04.2018 13:05:59
2
3
В БГ повечето панелки са по японски проект
Япония започва мащабно панелно строителство след втората световна.
Кога премахват панелките не знам, но те са ин свършили чудесна работа след войната.
17.
до комуниста с многото имена
08.04.2018 12:56:27
12
9
"А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!!"

С комунист и с радио не се спори! Бетонни глави! Повечето от къщите за времето са си били хубави. Някой от тях още стоят около Морската градина и може да се видят. Малките къщички бяха в т.нар. Коджакафалийски махала, където големият български патриот и дарител Александър Георгиев - Коджакафалията е дарявал собствена земя на бедните, за да си построят къщи. И са ги строили не за 10 години, а за една нощ, като са събирали приятели, роднини и пр. Тъй като са строени без план (и се явяват незаконни) са гледали до изгрева на слънцето да вдигнат стените и покрива. Останалото по нататък, защото законът забранявал да се събаря постройка, която има покрив. Не за 10 години, а за една вечер, другарю комунист - лъжец и манипулатор! Не случайно вие комунистите сте известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори! И още - вие комунистическите престъпници съборихте паметника на Коджакафалията защото (според комунистите) бил чорбаджия и изедник. А, фундамента на паметника (от зелен мрамор) поставихте под бюста на комунистическия отпадък и българомразец - Георги Димитров, до Механотехникума. Скверни хорица сте вие комунистите! Скверни и умствено увредени!
16.
абе ей нещастници
08.04.2018 12:45:57
3
14
Какво плюете панелките , добре че се уредихте без пари за тях, по разни параграфи за крайно нуждаещи и работа в строителството .Ха сега си купете измислените нови тухли,със криви стени и гипсокартон , където плащате по 20м2 общи части за по 1000 евро за квадрат.На панелките поне квадратурите са чисти , и терасите са им като тераси , а не измислени вградени простотии .
15.
До 7
08.04.2018 12:03:39
3
3
А ти Султана на Бруней знаеш ли къв палат има?? Ти що нямаш такъв , бе, непр*копсаник??? Кво даваш примери с някви ХИЛЯДОЛЕТНИ ЗАВОЕВАТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ, като при идването на комунизма БГ е била едва от 50 години свободна??? Кво сте тръгнали да сравнявате БГ със САЩ, Франция, Белгия, Австрия и прочие??? Що вие не се сравнявате с Васил Божков, Ветко Арабаджиев, Цолов Вутов и прочие??? Тръгнали някви ИЗМ*КЯРИ да сравняват БГ със световните мафиотски държави. Я да го д*хатеееее
14.
Fine Living
08.04.2018 11:59:54
0
8
Днешните коопераци са строени като за ХОБИТИ
ТЕСНИ стаи с НЕправилни форми с много ръбове и чупки -вградена тераса
Проектите им са почти едни и същи така спестяват пари за проектанти и нови изчисления.Често стълбищата са без прозорци и проветрение за да използват максимално площа мазилките некачествени цветовете отврат Пълна липса на красота и хармония .Ако сложиш кинг-сайз бед(2персони легло) в центъра на стаята както е навсякъде на запад и стаята ИЗЧЕЗВА нема я пространстранство за холава шкафчета комод камо ли за нещо за украса-вази купи статуетки саксии с палми ЛИПСВА
сегашните архитекти и строители не им дреме че 1 жилище НЕ е само СПАЛНЯ (лягаш-ставаш отиваш на работа)а място където да се чустваш комфортнто приятно широко и хубаво
Виж обаче когато строят за РУСНАЦИТЕ на Слънчака и Созопол всичкое барното
ПАНЕЛКИТЕ са супер има място за всичко разбира се не всички но 50%но повече пространство за същите пари което НЕеза пренебрегване
13.
До 9
08.04.2018 11:51:39
1
3
Абе , П*ЛЯЧО Д*ЛНОПРОБЕН, ти знаеш ли след Турското Робство как са се сдобивали със собственост на земя, ЧЕ ДА ГОВОРИШ КОЙ КВА СОБСТВЕНОСТ Е ОТНЕМАЛ??? Ти да си чувал за ДЪРЖАВНО ПОДАРЯВАНЕ НА ЗЕМИ ЗА ЖИВЕЕНЕ И ОБРАБОТВАНЕ??? Повечето хора бяха с подарена земя, която не са я купували по пазарна цена. И отгоре на всичко бяха близки до властта, както днешните СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМИ. Знаеш ли колко собственици има днес, които си ЗАКУПИХА АПЕТИТНИ ДЕКАРИ ЗЕМИ ЗА ПО 1 ЛЕВЧЕ??? Това честно ли е??? много правилно постъпиха комунистите, ЗАЩОТО ЕДНИТЕ ТАРИКАТИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ СДОБИХА БЕЗПЛАТНО С АПЕТИТНИ ИМОТИ и за да няма каланици им ги отниха в държавна полза, щото и без това тия земи си бяха държавни!!!
12.
12
08.04.2018 11:49:33
1
4
Пак измислици. Първите "панелки" са се появили през 1910 г. в Америка, после в Западна Европа и чак след това в СССР.
11.
До 7
08.04.2018 11:44:37
1
6
Колко бяха хубавите къщи до 45-та и колко беше народа, лъжецо??? Моя дядо беше с една от хубавите и големи къщи!!! А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!! Циганските катуни пасти за ядат!!! А и по-голямата част от къщите са били строени още през Турското Робство!!! Нали сме демокрация, айде да видим колко българи са с нови жилища??? Само май мутрите имат ново жилище. От гн*сни и к*лпави тролове като теб тази държава затъва. Почвай да създаваш и произвеждаш, а не само да плюеш НЕКАД*РНИКО
10.
възмутен теляк
08.04.2018 11:37:38
3
10
Панелка, но собствено жилище. Не като на запад да си под наем. Проблема на панелките н е,че да некачествени, а поддръжката и скоковете, които останаха да живеят там. Отделно имат хубави мази, знам много нови кооперации без мази. А, да видим след 30-40 години новото строителство в какво състояние ще е, като останат предимно пенсионири и в него.
9.
психо № 8
08.04.2018 11:07:24
4
7
"досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки"

Абе "даскале" ти добре ли си, пиеш ли си хапчетата редовно. Ти явно си оня комунистически трол с многото имена. Комунистическите престъпници събаряха къщите на хората (те в концлагери пращаха - ние за къщи говорим) без да ги питат! И от центъра ги пращаха по камплексите в едно панелно курниче. Не само къщите, земята под тях им вземаха, застрояваха я и настаняваха комунистическа измет от село. В центъра на града! А, истинските собственици пращаха по комплексите, както казах. И стойността на квадрат на (уж) обещетението беше по-малка от стойността на квадрат мокет. Умник... всъщност комунист - толкова му е акъла.
8.
даскала
08.04.2018 10:52:22
8
3
досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки,старите къщи ги събориха да строят новите кооперации
7.
aphex
08.04.2018 10:44:14
7
9
Мурзилки, отидете и се разходете на запад от Белград! Никъде няма таава гнус като панелните гета! Щели да спят хората в колиби! Айде бе! Я се разходи и виж всички красиви стари къщи кога са строени-до 1943г. Има си ги годините на всяка една къща написани! Тъпите ни управници тогава да не останат по -назад от съветските другари копирали хрушчовките , които пък са копие на идеите на Льо Корбюзие. Но както не успяха да копират ни радиото , ни Конкорда , така и осраха хубавите идеи на французина!
6.
ALF
08.04.2018 10:38:20
2
5
Добре, че разрешиха на народа да си ги закупи по старите цени. Какви ли наеми щяхме да плащаме сега?
Почти всички сега сме с договори за закупуване, вместо нотариални актове. Без право на строеж върху земята. Ама след време, кой знае какво.....
5.
Xaxa
08.04.2018 10:10:29
5
16
Троловете пак се опитват да изкривят фактите в полза на днешния престъпен режим - ДемоНкрацията. 1во/ Ако не бяха панелките, народа масово щеше да спи по улиците или в колиби от времето на Хан Аспарух. 2ро/ Панелните блокове са много по-качествени от днешните сгради, които след 10-тата година имат нужда от основен ремонт. 3то/ повечето панелни блокове са с източна и южна гледка, докато повечето днешни сгради са със западна и северна гледка. 4то/ днешните сгради с нищо не са по-красиви, дори са отблъскващо шарени. 5то/ панелните блокове можеше и да са грозни, но около тях имаше огромни зелени площи, докато при днешните сгради зеленината е само във вид на стаен тапет. 6то/ панелните апартаменти бяха малки, но днес хората живеят в още по-малки апартаменти, освен българоубийците, които се ширят в мезонети и тризонети. 7мо/ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩАДИ МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИРОДАТА. 8мо/ Тогава технологиите бяха много по-назад 9то/ западняците бяха виновни за тогавашвото състояние, защото СЪЗДАДОХА 1МА И 2РА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. 10то/ България не е империята САЩ, Англия, Франция, Третия Райх, че да строи такива скъпи сгради. БГ се е освободило от робството към 1990 година, а ония са хилядолетни войнствени държави с колонии по цял свят. Освен това в Англия повечето живеят в такива безлични сгради, че комунистическите панелки са чудни пред тяхните. Това , което направиха комунистите , беше възможно най-доброто за ония технологии, докато сегашните УМИШЛЕНО СЪСИПВАТ ВСИЧКО, ЗАРАДИ ПАЗАРНОТО ПРОДУКТОВОТО ОСТАРЯВАНЕ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБИ, ИЛИ ПРОСТО ОТ ПЕРВЕРЗНА САДИСТИЧНА НАСЛАДА ДА СЪСИПВАТ ЧУЖДИТЕ ЖИВОТИ
4.
баба Мара от пазара
08.04.2018 09:44:49
9
18
За панелните курници т.нар. "панелки" комунистите искаха непосилни за времето си суми и повечето хора се принуждаваха да ги вземат на изплащане за срок от 20-сет години. Ако за еднакво по обем жилище на село (с тухли) ще ти струва 5 000 лв., за панелка комунягите деряха по 15 000 лева. Комунистическите престъпници ограбиха много пари от народа с тия "панелки". И тъй като твоята стена е стена и на съседа ти - един път я плащаш ти, втори път съседа от ляво, после съседа от дясно, после тоя отгоре, после и тоя под теб. После отново плащаш за ремонт, още като се настаниш, защото качеството си беше - социалистическо, като колите им и всичко останало. След преврата, който комунистите сами си спретнаха, нещата се влошиха, защото щафетата се пое от достойните техни наследници - сегашните розовеещи полукриминални "бизнесмени".
3.
Ноне
08.04.2018 09:42:29
9
21
При комунизма панелките били построени за 4500 лева, а при Боко Трети_крадеца, панелките се облепват с некачествен румънски стиропор за 12ООО лева - ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПО ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО ИМ !!!
2.
123
08.04.2018 09:39:57
3
22
Както пише в статията тогава е имало мисъл.Толкова жилища с толкова магазини, площадки и паркоместа.Обособени толкова детски градини за този комплекс.Не като сега кооперацията на 2 метра от терасата на хората, без паркоместа или с гараж който се заплаща отделно и струва колкото апартамента.Без места в детските градини защото нови не са строени от 40 години.
1.
некачествен анализ
08.04.2018 08:29:08
1
46
Двустайните панелки са тристайни и четиристайни по днешните стандарти.
Нерядко 80кв.м. ново строителство е по-малка кутийка от доц. гарсониера.
Да не говорим колко жилища от новите са строено без асансьор заради икономия, а по витото им стълбище и бюро не можеш да качиш.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори