Как започна строителството на един от символите на соца – панелката


Как започна строителството на един от символите на соца – панелката
Само за три-четири години около 4000 блока се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас
08 Април 2018, Неделя

Зачената от Партията-майка срещу 4 500 лв, панелката е свещена. И нищо не може да я изместиНовото строителство не струва. Старите панелки са по-добри. Чували сте тези думи, нали? Може би дори сте ги изричали? Хиляди българи днес са привързани към соцкутийките си дори по-силно, отколкото през комунизма. Вероятно защото познават всеки техен ъгъл, фуга и звук. Вложили са вътре половината си живот. А вероятно и парите за още един апартамент, пише socbg.com

Социализмът роди много такива квадратчета. Над 720 000. Днес те вече са на средна възраст. Облечени са в грозни, оранжеви и пембени изолации. Вечно им е студено. И плачевно.

Как се докараха до тук? Вижте какво открихме за вас в архивите.

Оказва се, че „панелка“ е галено обръщение. В кръщелното си тази грозница е записана като „Жилище с безскелетно едропанелна конструктивна система“. Майката й е ясна. Баща й е Институтът за типизация и индустриализация на строителството. Елементите й са направени в Домостроителните комбинати, около трийсетина в страната. Първите панелки се пръкват някъде през 1958-а в ж.к. „Толстой“. Следващите „проплакват“ в „Надежда“, „Сухата река“ и „Борово“. Само за три-четири години около 4000 се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас.


Шейсетте години. Новопостроена панелка в столичния кв. „Борово“

Раждането е планово, цената му – също. По нареждане на БКП средната стойност на едно жилище за държавно строителство трябва да е 4500 лева. Нито повече, нито по-малко. Обаче некачественото  производство обърква сметките. Налага се да се правят довършителни работи на място. Сумата скача на 4916 лв.

Положението е критично. Панелката трябва да стане по-скромна, да си „дойде“ на цената. Затова започват да я правят масово двустайна. Е, има един малък проблем – подредени една до друга, двустайните кутийки масово се оказват с лице на север. Искате доказателство? Вижте например шестетажките в столичния кв. „Борово“, където в холовете слънце не огрява, а и Витоша не се вижда.

Тези икономии обаче не са достатъчни. Държавата започва да пести и от материали. При това здраво. По онова време архитектите виждат какво се случва, но не смеят да гъкнат. Все пак се намират и смелчаци. „Качеството на произвежданите елементи в София и изпълнените сгради в този етап на строителството (1960-63) далеч не е такова, каквото би трябвало да бъде – пише за първите типови сгради арх. Любка Такиева в сп. „Архитектура“ от 1964-а. – Особено неблагоприятни последствия могат да се очакват при експлоатацията на сградите от некачественото изпълнение на покривните елементи, което застрашава жилищата на последния етаж от проникването на дъждовна вода. Некачественото изпълнение на слоистите стенни фасадни панели може да доведе до изстудяване на помещенията и оросяване на стените с кондензирала влага. Споменатите по-горе недостатъци и завишаване стойността на жилищата създават недоверие към индустриализираното строителство не само у гражданите, но и у специалистите.“

Въпреки тук-там прокапалите критики, панелките продължават да растат. Издигат се към светлото бъдеще по различни номенклатури – Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69, Бс-69-Сф, разработени от „Софпроект“ и НипроИТИС. Разликите между отделните варианти са малки. Поне за непрофесионалното око.

Макар и символ на соца, панелката се оказва твърде немощна, за да изрази величието му. Затова на помощ идва микрорайонът. Онази „напълно завършена самостоятелна градоустройствена единица, предназначена да задоволява във всяко отношение културно-битовите нужди на своите обитатели“.


Създаден за 14 800 души, „Западен парк“ е най-голямото жк в началото на шейсетте

Знаете ли кое е най-голямото жк в началото на 60-те? „Младост“? „Люлин“? Не. Отговорът е: „Западен парк“. Комплексът, проектиран от арх. Кирил Босев, е разположен е върху 48 хектара. Изграден е от 124 блока, разполага с 3 700 жилища и може да приюти 14 800 души. Този първи цялостно планиран социалистически микрорайон си има всичко – две детски градини, две ясли и две училища. Плюс предварително определени места за пазаруване, съобразени с броя на населението. „Търговската мрежа е равномерно разположена по цялата територия на комплекса в двадесет свободностоящи павилиона и магазини и един голям универсален магазин“, става ясно от архивите. Сладкарницата е една, под блок №12. А проблеми с паркирането няма, вероятно защото и автомобили няма. „Предстои да се построят два големи и няколко малки гаража“, съобщават бодро строителите в онези дни.


Ж.к. „Западен парк“. Първият цялостно планиран социалистически микрорайон

Горе-долу по същото време е завършен проектът ж.к. Младост 1 на арх. Богдан Томалевски. Строителството – едропанелно и ЕПК, започва под пара. До първата половина на 80-те са вдигнати Младост 2, 3, 4 и 1А. Успоредно е възложено проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападна София, на територията на тогавашния квартал „Модерно предградие“ и свободните площи около него. Бъдещият „Люлин“. Първата му копка е едва през 1973-а.

Но докато отвън градът се унифицира, отвътре индивидуалността напира. И когато демокрацията идва, избухва с пълна сила. Свободни, гражданите започват големия Ремонт. Местят кухнята в хола, хола в детската, детската в банята. Остъкляват, облепят, бутат. Заживяват в постсоциалистическия рай.

Руснаците я наричат „хрушчовка“

Втората световна изправя повечето участници във войната пред тежка жилищна криза. Съветският съюз не е изключение. След бомбардировките страната има остра, нетърпима нужда от нови, евтини, лесно строящи се домове. Затова, през 1947-а, още по времето на Сталин, Академията по архитектура разработва първите панелни жилища. Скоро се появяват експериментални блокове в Москва по проект на инж. Виталий Лагутенко и арх. Михаил Посохин. Видът им е солиден. Нищо общо с този на бъдещите им наследници.


Първите експериментали съветски панелки. Изглеждат солидни, нали?

Голямата крачка към масовото панелно „залесяване“ предстои. Прави я Хрушчов, който застава начело на държавата през 1953-а. Година след като взима властта Никита Сергеевич нарежда да бъдат създадени 402 завода за панелни конструкции. После подписва едно важно постановление – „За отстраняване на излишествата в проектирането и строителството“. С него лишава бъдещите жилища от индивидуалност. Обрича ги да бъдат просто кубчета. Освен че забранява „раздуването“ на площадки, коридори и други спомагателни помещения, постановлението не позволява арки, кули, облицовки и каквито и да е декоративни елементи.


СССР строи най-добре. Хрушчовките на Новгород

През 1957-а първите „хрушчовки“ изникват в покрайнините на Москва. По-точно в района Черьомушка, където днес е елитният по местните стандарти квартал „Царско село“ и главният офис на „Газпром“. Издигането на панелките продължава в следващите десетилетия. А първите 4-5 етажни блокчета се „израждат“ в разнообразни форми и размери. До 1985 г., когато строителството на хрушчовките в цялата страна окончателно приключва, те заемат около 10 на сто от жилищния фонд на страната.

В категории: Ретро Флагман


28
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
28.
До4
08.04.2018 19:45:48
1
0
По-малоумни фолклорни приумици, които се наложиха последните години, че една стена се продава и купува няко
два пъти - от комшиите и собственик - няма. Че къде сте чели обява, в която ви продават стена. Цената върви на площ квадратен метър... За какви стени пишете? Ами ако имаш външна стена по-добра сделка ли си направил? Бихте тъпи народ сме. Един тъпанар пуснал една глупост и я правим теорема. Постройте си къща в града, па си ползвайте стените сами, пак да видим тогава каква песен ще заскимтите.
27.
Ъъъъъ
08.04.2018 18:02:34
6
1
На всички б*клуци, които масово лъжат, ще кажа, че преди комунизма почти 70% от къщите са били с външна тоалетна, и голяма част от хората са ползвали обществени бани, защото в собствените им бани е нямало душове, а кофи с които да се поливат. Тези модерните къщи бяха на чорбаджиите, а 90% от народа не беше чорбаджия!!! ДемоНкратите обаче са най-долнопробните лъжи и идкат да кажат, че през 1990 година са имали СМАРТФОНИ, а през 1950 годиноча комунистите отнемат смартфоните и въвеждат телефонната кабелна система - ха-ха ГН*СНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ТРОЛЧЕТА
26.
До 24
08.04.2018 17:57:47
8
1
300 години на тухлените сгради, но само в сънищата ти!!!! Япония има над 2 трилиона дълг, тва недейте го забравя!!!! БГ може да построи къщи от злато, само някой да ни отпусне няколко трилиона долара, за да купим това злато. Много ви е лесно на вас , непрокопсаниците, които един завод не сте създали, една полезна стока, една био храна, но плюете без почивка. Ппи комунизмаБГ разчиташе предимно на своите суровини и своята работна ръка, за разлика от Япония, Франция, Англия, САЩ и проиче!!! БГ при комунизма построи АЕЦ, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, магистрали, заводи, пристанища, детски градини, училища, административни сгради, курорти, положи огромна инфраструктура, и така нататък, и така нататък, но завърши с едва 10 милиарда дълг. Демократите нищо не са построили, дори ударно разпродаваха комунистическите обекти, като въпреки това сме с 30 милиарда дълг. Кво става ве демократи??? Що ни е такъв дълга??? Вие сте плевелите на природата, демократчета
25.
APhex
08.04.2018 17:32:57
2
1
До 11- ти си пълен олигофрен.
24.
С
08.04.2018 16:36:55
2
4
ЖИВЯХ В ПАНЕЛКА ОТ 73А ДО 85А. НЕЗАБРАВИМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! ПРИ ТОВА СРАВНИТЕЛНО НОВА, СТРОЕНА 66А. НА 8 етаж. Ъглов апартамент. ИЗЛОЖЕНИЕ СЕВЕР ЮГ. НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ СТУДА ЗИМАТА. ВСЕПРОНИКВАЩ, ТРАЕН И ДЪЛБОК! НЯМАШЕ НАЧИН КАК ДА СЕ ОТСТРАНИ, КАКВИТО И МЕТОДИ НА ОТОПЛЕНИЕ ДА ВНЕДРЯВАХА РОДИТЕЛИТЕ МИ! НАФТА, ГАЗ, ЕЛ. ЕНЕРГИЯ! НА СЕВЕРНАТА СТЕНА КОНДЕНЗА БЕШЕ ТАКЪВ, ЧЕ ПЛЕСЕНТА БЕШЕ НА ПЛАСТОВЕ! ЧЕРНО ЗЕЛЕНА. ХЛЕБАРКИТЕ АТАКУВАХА МАСОВО И ОРГАНИЗИРАНО. ПО ШАХТИТЕ ЗА ВИК МРЕЖАТА. А МАЗЕТАТА БЯХА СЮЖЕТ ЗА НОВА СЕРИЯ НА ЪНДЪРГАУНД! И ДА, НА НЯКОЙ КОЙТО БЕШЕ ПОСЕТИЛ ШВЕЦИЯ ИЛИ ЯПОНИЯ МУ БЕШЕ НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА СЪБИРАНЕ НА СМЕТ ПО ПЛОЩАДКИТЕ! БЕШЕ ВНЕДРЕНА, НО ЯВНО НЕ Е ОТЧЕЛ ФАКТА ЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА ВСИЧКО СТАВА БВЗКРАЙНО БАВНО!
ПРЕЗ 85А СЕ ПРЕМЕСТИХМЕ В ДЪЛГООЧАКВАНОТО ЖИЛИЩЕ ПО ПКВ ТЕХНОЛОГИЯ! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОГРОМНА!ИСКАМ ДА КАЖА НА ВЛЮБЕНИТЕ В ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО НЕДОНОСЧЕ ПАНЕЛКАТА: НЕЩО КОЕТО Е СГРЕШЕНО НА ЧРТОЖНОТО ПОЛЕ ОЩЕ, НЯМА КАК ДА ОТГОВАРЯ ДОРИ И НА РЕАЛНИТЕ ЗА МОМЕНТА ИЗОСКВАНИЯ! ИМАМ 3 ЖИЛИЩА, СТРОЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ И КОЛКОТО И ДА СА ПРОБЛЕМНИ В НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ, ,ТЕ СА ОТСТРАНИМИ! ДНЕС СЕ СТРОИ С ТУХЛИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ С ДАВНОСТ 300 ГОДИНИ ИЗПИТАНА ВЪВ ВРЕМЕТО! ЗАЩО НИКОЙ ВЕЧЕ СПОРЕД ВАС НЕ СТРОИ С КАЧЕСТВЕНИТЕ ПАНЕЛИ? А ЦЕНАТА: 5000 ЛВ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ С ИНФЛАЦИЯ 2000% В БГ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 40 Г. ДНЕС СА 50.000 ЕВРО! Т.Е ЦЕНАТА ЕСЪЩАТА! НО КАЧЕСТВОТО НА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ТОТАЛНО РАЗЛИЧНО ЗАРАДИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ДОРИ И НАЙ ЛОШОТО КАЧЕСТВО!!!!!
23.
Fine Living
08.04.2018 16:02:55
2
0
Стандарт наСЗО /Световна Здравна Организация/ на човек трабва да се пада поне 16 кв.м жилищна площ или кьша-апартамент с поне миниум 64 кв.м за 4 члено семеиство
Дани от европеиски статистически агенци НАИ-на широко в ЕС живеят ГЬРЦИТЕ средно 125 кв.м на 4 члено семеиство което прави средно по31 кв.м наЧОВЕК /32кв е 1стая 7метра х 4,5 метра/ Гьрците са и на 1-во МЯСТО по ДЬЛГОЛЕТИЕ 84г-за мьжете 87 г за жените
22.
до трол 17
08.04.2018 15:07:27
4
1
Само да ти кажа ,че всички тези БЕДНИТЕ ,дето си построиха къщи за една нощ на парцели подарени им от Коджа Кафалията , сега си дадоха парцелите на обезщетение на разни новоисмислени строители ,които яко ги нагъзиха с % обезщетение ,и забогатяха дефакто на гърба на Коджакафалията .
21.
До 17
08.04.2018 13:25:08
1
3
Ехаааа, супер лъжец си, за малко и аз да ти повярвам! За 1 нощ изливат бетонни плочи, редят тухли, стълбища правят, И ТО СЪС СУПЕР АРХИТЕКТУРЕН СТИЛ. Чудо на чудесата! Японците 100 години по-късно не го могат, а нашите прадеди с подръчни инструменти вдигат Хеопсовата пирамида за 1-2 часа
20.
За банките преди и сега
08.04.2018 13:15:56
7
1
Двустайна панелка в по-късен етап е струвала 10000лв, като държавата отпускаше заем от ДСК за 30 години. Оскъпяването за 30г беше 3600лв., т.е. излизаше 13600лв с 30г отложено плащане.
Днес ако си купите жилище за 60000 евро, трябва да имате поне 20% собствено финансиране, а ако теглите заем за останалата сума след 30г ще сте платили тотал над 200000 евро главница+лихви
19.
инфо за японските панелки
08.04.2018 13:10:12
5
0
Панелките по японски проект имаха между етажите възможност да се изхвърля боклука.
Оттам той попада в общата маза, а отвън има метални врати/капаци от които би трябвало да спира камион на чистота и да ги дърпа.
Проекта с боклука не е реализиран, заради невъзможност на държавата да го обезпечи
18.
Панелки от Япония
08.04.2018 13:05:59
3
2
В БГ повечето панелки са по японски проект
Япония започва мащабно панелно строителство след втората световна.
Кога премахват панелките не знам, но те са ин свършили чудесна работа след войната.
17.
до комуниста с многото имена
08.04.2018 12:56:27
7
12
"А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!!"

С комунист и с радио не се спори! Бетонни глави! Повечето от къщите за времето са си били хубави. Някой от тях още стоят около Морската градина и може да се видят. Малките къщички бяха в т.нар. Коджакафалийски махала, където големият български патриот и дарител Александър Георгиев - Коджакафалията е дарявал собствена земя на бедните, за да си построят къщи. И са ги строили не за 10 години, а за една нощ, като са събирали приятели, роднини и пр. Тъй като са строени без план (и се явяват незаконни) са гледали до изгрева на слънцето да вдигнат стените и покрива. Останалото по нататък, защото законът забранявал да се събаря постройка, която има покрив. Не за 10 години, а за една вечер, другарю комунист - лъжец и манипулатор! Не случайно вие комунистите сте известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори! И още - вие комунистическите престъпници съборихте паметника на Коджакафалията защото (според комунистите) бил чорбаджия и изедник. А, фундамента на паметника (от зелен мрамор) поставихте под бюста на комунистическия отпадък и българомразец - Георги Димитров, до Механотехникума. Скверни хорица сте вие комунистите! Скверни и умствено увредени!
16.
абе ей нещастници
08.04.2018 12:45:57
14
2
Какво плюете панелките , добре че се уредихте без пари за тях, по разни параграфи за крайно нуждаещи и работа в строителството .Ха сега си купете измислените нови тухли,със криви стени и гипсокартон , където плащате по 20м2 общи части за по 1000 евро за квадрат.На панелките поне квадратурите са чисти , и терасите са им като тераси , а не измислени вградени простотии .
15.
До 7
08.04.2018 12:03:39
3
2
А ти Султана на Бруней знаеш ли къв палат има?? Ти що нямаш такъв , бе, непр*копсаник??? Кво даваш примери с някви ХИЛЯДОЛЕТНИ ЗАВОЕВАТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ, като при идването на комунизма БГ е била едва от 50 години свободна??? Кво сте тръгнали да сравнявате БГ със САЩ, Франция, Белгия, Австрия и прочие??? Що вие не се сравнявате с Васил Божков, Ветко Арабаджиев, Цолов Вутов и прочие??? Тръгнали някви ИЗМ*КЯРИ да сравняват БГ със световните мафиотски държави. Я да го д*хатеееее
14.
Fine Living
08.04.2018 11:59:54
8
0
Днешните коопераци са строени като за ХОБИТИ
ТЕСНИ стаи с НЕправилни форми с много ръбове и чупки -вградена тераса
Проектите им са почти едни и същи така спестяват пари за проектанти и нови изчисления.Често стълбищата са без прозорци и проветрение за да използват максимално площа мазилките некачествени цветовете отврат Пълна липса на красота и хармония .Ако сложиш кинг-сайз бед(2персони легло) в центъра на стаята както е навсякъде на запад и стаята ИЗЧЕЗВА нема я пространстранство за холава шкафчета комод камо ли за нещо за украса-вази купи статуетки саксии с палми ЛИПСВА
сегашните архитекти и строители не им дреме че 1 жилище НЕ е само СПАЛНЯ (лягаш-ставаш отиваш на работа)а място където да се чустваш комфортнто приятно широко и хубаво
Виж обаче когато строят за РУСНАЦИТЕ на Слънчака и Созопол всичкое барното
ПАНЕЛКИТЕ са супер има място за всичко разбира се не всички но 50%но повече пространство за същите пари което НЕеза пренебрегване
13.
До 9
08.04.2018 11:51:39
3
1
Абе , П*ЛЯЧО Д*ЛНОПРОБЕН, ти знаеш ли след Турското Робство как са се сдобивали със собственост на земя, ЧЕ ДА ГОВОРИШ КОЙ КВА СОБСТВЕНОСТ Е ОТНЕМАЛ??? Ти да си чувал за ДЪРЖАВНО ПОДАРЯВАНЕ НА ЗЕМИ ЗА ЖИВЕЕНЕ И ОБРАБОТВАНЕ??? Повечето хора бяха с подарена земя, която не са я купували по пазарна цена. И отгоре на всичко бяха близки до властта, както днешните СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМИ. Знаеш ли колко собственици има днес, които си ЗАКУПИХА АПЕТИТНИ ДЕКАРИ ЗЕМИ ЗА ПО 1 ЛЕВЧЕ??? Това честно ли е??? много правилно постъпиха комунистите, ЗАЩОТО ЕДНИТЕ ТАРИКАТИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ СДОБИХА БЕЗПЛАТНО С АПЕТИТНИ ИМОТИ и за да няма каланици им ги отниха в държавна полза, щото и без това тия земи си бяха държавни!!!
12.
12
08.04.2018 11:49:33
4
1
Пак измислици. Първите "панелки" са се появили през 1910 г. в Америка, после в Западна Европа и чак след това в СССР.
11.
До 7
08.04.2018 11:44:37
5
1
Колко бяха хубавите къщи до 45-та и колко беше народа, лъжецо??? Моя дядо беше с една от хубавите и големи къщи!!! А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!! Циганските катуни пасти за ядат!!! А и по-голямата част от къщите са били строени още през Турското Робство!!! Нали сме демокрация, айде да видим колко българи са с нови жилища??? Само май мутрите имат ново жилище. От гн*сни и к*лпави тролове като теб тази държава затъва. Почвай да създаваш и произвеждаш, а не само да плюеш НЕКАД*РНИКО
10.
възмутен теляк
08.04.2018 11:37:38
10
2
Панелка, но собствено жилище. Не като на запад да си под наем. Проблема на панелките н е,че да некачествени, а поддръжката и скоковете, които останаха да живеят там. Отделно имат хубави мази, знам много нови кооперации без мази. А, да видим след 30-40 години новото строителство в какво състояние ще е, като останат предимно пенсионири и в него.
9.
психо № 8
08.04.2018 11:07:24
5
4
"досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки"

Абе "даскале" ти добре ли си, пиеш ли си хапчетата редовно. Ти явно си оня комунистически трол с многото имена. Комунистическите престъпници събаряха къщите на хората (те в концлагери пращаха - ние за къщи говорим) без да ги питат! И от центъра ги пращаха по камплексите в едно панелно курниче. Не само къщите, земята под тях им вземаха, застрояваха я и настаняваха комунистическа измет от село. В центъра на града! А, истинските собственици пращаха по комплексите, както казах. И стойността на квадрат на (уж) обещетението беше по-малка от стойността на квадрат мокет. Умник... всъщност комунист - толкова му е акъла.
8.
даскала
08.04.2018 10:52:22
3
6
досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки,старите къщи ги събориха да строят новите кооперации
7.
aphex
08.04.2018 10:44:14
7
7
Мурзилки, отидете и се разходете на запад от Белград! Никъде няма таава гнус като панелните гета! Щели да спят хората в колиби! Айде бе! Я се разходи и виж всички красиви стари къщи кога са строени-до 1943г. Има си ги годините на всяка една къща написани! Тъпите ни управници тогава да не останат по -назад от съветските другари копирали хрушчовките , които пък са копие на идеите на Льо Корбюзие. Но както не успяха да копират ни радиото , ни Конкорда , така и осраха хубавите идеи на французина!
6.
ALF
08.04.2018 10:38:20
5
2
Добре, че разрешиха на народа да си ги закупи по старите цени. Какви ли наеми щяхме да плащаме сега?
Почти всички сега сме с договори за закупуване, вместо нотариални актове. Без право на строеж върху земята. Ама след време, кой знае какво.....
5.
Xaxa
08.04.2018 10:10:29
15
5
Троловете пак се опитват да изкривят фактите в полза на днешния престъпен режим - ДемоНкрацията. 1во/ Ако не бяха панелките, народа масово щеше да спи по улиците или в колиби от времето на Хан Аспарух. 2ро/ Панелните блокове са много по-качествени от днешните сгради, които след 10-тата година имат нужда от основен ремонт. 3то/ повечето панелни блокове са с източна и южна гледка, докато повечето днешни сгради са със западна и северна гледка. 4то/ днешните сгради с нищо не са по-красиви, дори са отблъскващо шарени. 5то/ панелните блокове можеше и да са грозни, но около тях имаше огромни зелени площи, докато при днешните сгради зеленината е само във вид на стаен тапет. 6то/ панелните апартаменти бяха малки, но днес хората живеят в още по-малки апартаменти, освен българоубийците, които се ширят в мезонети и тризонети. 7мо/ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩАДИ МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИРОДАТА. 8мо/ Тогава технологиите бяха много по-назад 9то/ западняците бяха виновни за тогавашвото състояние, защото СЪЗДАДОХА 1МА И 2РА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. 10то/ България не е империята САЩ, Англия, Франция, Третия Райх, че да строи такива скъпи сгради. БГ се е освободило от робството към 1990 година, а ония са хилядолетни войнствени държави с колонии по цял свят. Освен това в Англия повечето живеят в такива безлични сгради, че комунистическите панелки са чудни пред тяхните. Това , което направиха комунистите , беше възможно най-доброто за ония технологии, докато сегашните УМИШЛЕНО СЪСИПВАТ ВСИЧКО, ЗАРАДИ ПАЗАРНОТО ПРОДУКТОВОТО ОСТАРЯВАНЕ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБИ, ИЛИ ПРОСТО ОТ ПЕРВЕРЗНА САДИСТИЧНА НАСЛАДА ДА СЪСИПВАТ ЧУЖДИТЕ ЖИВОТИ
4.
баба Мара от пазара
08.04.2018 09:44:49
17
9
За панелните курници т.нар. "панелки" комунистите искаха непосилни за времето си суми и повечето хора се принуждаваха да ги вземат на изплащане за срок от 20-сет години. Ако за еднакво по обем жилище на село (с тухли) ще ти струва 5 000 лв., за панелка комунягите деряха по 15 000 лева. Комунистическите престъпници ограбиха много пари от народа с тия "панелки". И тъй като твоята стена е стена и на съседа ти - един път я плащаш ти, втори път съседа от ляво, после съседа от дясно, после тоя отгоре, после и тоя под теб. После отново плащаш за ремонт, още като се настаниш, защото качеството си беше - социалистическо, като колите им и всичко останало. След преврата, който комунистите сами си спретнаха, нещата се влошиха, защото щафетата се пое от достойните техни наследници - сегашните розовеещи полукриминални "бизнесмени".
3.
Ноне
08.04.2018 09:42:29
20
9
При комунизма панелките били построени за 4500 лева, а при Боко Трети_крадеца, панелките се облепват с некачествен румънски стиропор за 12ООО лева - ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПО ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО ИМ !!!
2.
123
08.04.2018 09:39:57
22
3
Както пише в статията тогава е имало мисъл.Толкова жилища с толкова магазини, площадки и паркоместа.Обособени толкова детски градини за този комплекс.Не като сега кооперацията на 2 метра от терасата на хората, без паркоместа или с гараж който се заплаща отделно и струва колкото апартамента.Без места в детските градини защото нови не са строени от 40 години.
1.
некачествен анализ
08.04.2018 08:29:08
45
1
Двустайните панелки са тристайни и четиристайни по днешните стандарти.
Нерядко 80кв.м. ново строителство е по-малка кутийка от доц. гарсониера.
Да не говорим колко жилища от новите са строено без асансьор заради икономия, а по витото им стълбище и бюро не можеш да качиш.
Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Лайфстайл
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Много разсеян дядо подкара старата си шкодичка по бул.”Алеко Богориди” Вижте какво причини силният дъжд в бургаския ж. к. „Зорница“ (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО) 3 седмици няма кой да запуши този трап на ул.”Копривщица” в Бургас Помогнете да го разпознаем! Този мъж задигна телефон от магазин в бургаския ж.к.”Братя Миладинови” Кошмар в ж.к.”Лазур”, съсед събира десетки котки на ул.”Иван Богоров” Ужасяващо! Убито бебе делфинче шокира хората край Морска гара в Бургас Този мъртвопиян несретник спи в парк под носа на МВР в Бургас, шокира майки и деца Добрият пример: Камион изсипа товара си на възлов булевард в Бургас, но този човек се притече и… Това не може да се види всеки ден в България! Смели катаджии спряха Ферари, глобиха шофьора, че кара без преглед (СНИМКИ)
Как да бъдете щастлива двойка (отново)
Как да бъдете щастлива двойка (отново) Ако напоследък ви е омръзнало да се натискате, не се отчайвайте. Съживете тези два важни аспекта от връзката си и не след дълго отново ще се привличате взаимно.


Всичко в категорията
Експерт от "Пътна инфраструктура" зарадва шофьорите с тази новина за винетките Трогателни СНИМКИ показват как майка вижда за пръв път бебето си след 7 дни борба за живот Докога? Синоптиците с добра прогноза за началото на седмицата, но от вторник... Трагедия! Моторист се блъснав трактор и стана най-лошото Извънредно! Шефът на БАБХ обясни какво ще се случи от понеделник в България заради чумата и дали ще хвърли оставка Първи СНИМКИ от ужаса на АМ "Хемус" Разбра се причината за жестоката катастрофа, оплискала с кръв Кресненското дефиле (СНИМКИ) „Педофилията е нормална сексуална ориентация” – из бръщолевенията на един екстремен либераст Синоптиците с лоша новина: след обяд ще вали гърми по морето Скарлет Йохансон отказа да стане трансджендър, решението й разбуни мрежата Медиум разкри: Починалите виждат погребението си!
Срещата на Тръмп и Путин – спектакъл или разговори по същество?
Срещата на Тръмп и Путин – спектакъл или разговори по същество? Тръмп се изправя срещу Путин с прекалено малко подготовка


Всичко в категорията
Стана ясно кой е мъжът, самоубил се в Бояна, това е известен магистрат!
Стана ясно кой е мъжът, самоубил се в Бояна, това е известен магистрат! Изказаха се съмнение, че може и да е бил убит, но от полицията са категорични


Всичко в категорията
Ужасяващо! Труп на мъж с пръсната глава шокира жителите на баровски квартал Нарковойна зад решетките! Готвачът на пико Бабана и брат му смазали от бой конкурента Краси Маратонката (СНИМКА) „Педофилията е нормална сексуална ориентация” – из бръщолевенията на един екстремен либераст Жесток бой в дискотека! Десетима яки мъжаги се млатиха зверски, а знойни хубавици... (ВИДЕО) Нова опасна дрога залива наркопазара (ВИДЕО) Само във Флагман.бг! Лейтенант от бандата на сочените за наследници на Очите – Джуката и Простака излиза на свобода, делото за ОПГ зацикли (СНИМКИ) Горещи подробности за кървавото нападение в парк! Жертвата се оказа проститутка, а нападателят... Страховит кошмар сполетя 18-годишно момиче в парк! Никога няма да забрави това, което й се случи там Източиха картата на Деми Мур Извънредно! Заловиха затворника, избягал от пловдивска болница Велосипедистът, срязал гумите на линейка, все още не е намерен
След 17 години процес: Съдът в Белград оправда наследника на Аркан - Легия
След 17 години процес: Съдът в Белград оправда наследника на Аркан - Легия Милорад Улемек признат за невинен по две обвинения, очаква се да стане същото и за убийството на Зоран Джинджич


Всичко в категорията
Първо във Флагман.бг! 3 години затвор било строго наказание за Живко, осакатил възрастна жена, ето какво реши съдът Ето как Иван Стоянов от "Фабриката за бебета" в Камено опита да се измъкне от 3-годишна присъда в Гърция Извинете, грешка! Докараха в съда дубльор на обирджия Отмениха предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев, осъден за смъртта на Паоло Сълзи в съда! Болни жена и дете не успяха да измъкнат от затвора шофьора на автобуса-ковчег на „Ентуртранс”, убил 9 души на „Тракия” Жестокият убиец на пловдивския доцент сам се обадил на 112! Съдията: Да, ама късно (СНИМКИ) Турският шофьор, предизвикал мелето с четирима загинали на Тракия, застава пред съда Съдят парализирания Васко по общия ред, прокуратурата научила от Флагман.бг, че се лекува с канабис Ето я мургавата Алиде, сътворила екшъна в Паспортна служба, обиждала българите на "гяури" Най-тежката присъда грози кметицата на Младост – до 30 г. затвор Осъдиха сина, крил 3 г. трупа на майка си заради пенсията
Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия
Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия Надеждите са пазарите на криптовалути да се стабилизират, за да се възвърне доверието в тях, единственият начин е с децентрализация


Всичко в категорията
Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ)
Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ) Срещу директорката Галина Александрова са подадени множество жалби, включително и за злоупотреби с евросредства, но при проверките не са открити нарушения


Всичко в категорията
Разследване на Флагман.БГ показа: Странно е, че никой няма интерес от палежа „Адам и Ева” Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди. Какъв е произходът им? (СНИМКИ) Гаджето на Преслава я затвори в златна клетка от ревност! Искал да съсипе най-големия успех в кариерата й Разследване на Флагман.бг: Как се придобива учителска квалификация от Софийския университет - без изпит, срещу 200 лв. на ръка Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка? Проверяват шефка в МОН, опитала да уреди сина си Помните ли скандала с кардиолога д-р Михаил Читаков? Ето каква е развръзката БЧК приютява оръжейна фирма в централата си (ВИДЕО) Шест вида поведение, които разрушават връзката Собствениците и наемателят на "Ред Корнер" с ексклузивни разкрития пред Флагман Банка притиска хотел в Приморско - иска му парите от клиент, платил с чужда кредитна карта
Допълнителна трета паралелка създават в престижното ОУ "Ал.Г. Коджакафалията" След заседание в Бургас: Ректори предлагат революционни промени, за да реформират висшето образование Изкуството и психологията се сливат в едно - вижте най-атрактивната специалност във Филиала на НХА в Бургас Тази година още 10 бургаски училища станаха иновативни, общият им брой е вече 19 Нови промени във висшето образование! Специалисти изместват професорите, шефът ще изпитва на държавния Международен успех! Бургаските учители с отличия и в спорта Петокласниците изучават Стивън Кинг МОН даде университет на прокурор Сигнал до Флагман.бг: Директорът на Немската гимназия "метна на боклука" вещите от арт къта, учители я спряха Зрее голям скандал в Немската! Арт пространство скара учители и ученици от елитната гимназия (СНИМКИ) Гаф: Класирането след 7-и клас – свалено от сайта на МОН
Спонтанният секс: готин ли е, ако сте дълго заедно
Спонтанният секс: готин ли е, ако сте дълго заедно Приготвяш се да ходите на гости на родителите му и в последния момент изливаш кафето върху роклята си. Докато се преобличаш, започват да се случват странни неща. Поздравяваме те, ти току-що прави спонтанен секс!


Всичко в категорията
Рускини отидоха на караоке в Турция и изпаднаха в истерия (ВИДЕО) На нежния фронт всичко е ясно: Хърватия е шампион! (СНИМКИ) 100 кила стигна до крайности заради новата си жена Тази силиконова сексбомба от Перник влиза ударно в надпреварата за Мис Плеймейт (СНИМКИ 18+) Известна актриса и шеф на Нафтата показаха за пръв път наследника си (СНИМКИ) Страстна любов топи майката на Луиза Григорова! Вижте какво тяло на манекенка е направила (СНИМКИ) Финалът наближава, а тя нагорещи страстите до червено! Красавица само с парче плат, а върху нея... (СНИМКИ+18) Репортерка на "Господарите" хлътна по известен баровец Виктория и Дейвид Бекъм са на почивка на Балканите, бившата футболна звезда с 28 изисквания към домакините Звездна сватба! Бургаският депутат Галя Василева изрече най-дългото "Да" Мелания Тръмп очарова и с модния си избор за чай с кралицата (СНИМКИ)
17-годишната Алиса е на път да направи нещо, което никоя жена на Земята няма да постигне (СНИМКИ/ВИДЕО)
17-годишната Алиса е на път да направи нещо, което никоя жена на Земята няма да постигне (СНИМКИ/ВИДЕО) Нейната мечта е да бъде първият човек на Марс и тя се стреми през 2033 година да участва в първата човешка мисия към червената планета

Всичко в категорията
Черният уикенд продължава! Нова смърт на пътя (СНИМКА)
Черният уикенд продължава! Нова смърт на пътя (СНИМКА) На място са екипи на пътна полиция, които извеждат катастрофиралите моторни превозни средства в безопасна за движението зона


Всичко в категорията
Двама души загинаха при катастрофа на "Фолксваген" на пътя Отсечки на смъртта: Кои са опасните участъци по пътищата у нас? Копирано от standartnews.com Един загинал и трима ранени при катастрофа, камион спукал гума и помел маршрутка Баничарката на Пепси зарязана пред винарна "Тохун" след катастрофата (СНИМКИ) Тежка катастрофа до изба „Тохун”, баничарка помете варненски автомобил (СНИМКИ) Внимание, шофьори! Затвориха част от главна улица в жк "Славейков" Внимание! 500-килограмов топ със слама се изсипа на магистралата край Карнобат Пасарелката край Атия готова до 10 дни, ограничението остава 50 км/ч Шофьори, четете внимателно: Готви се голяма промяна в Закона за пътищата! Въвеждат нова винетка, която... 21-годишният Янислав, който влетя в магазин на бул.”Стефан Стамболов” в Бургас, минал на червено. Какво наказание заслужава? Извънредно! Зрелищна катастрофа пред ТОХ-а, бургаска Тойота влетя в магазин (ВИДЕО, СНИМКИ)
Спомени от соца: Когато оставяхме ключа под изтривалката
Спомени от соца: Когато оставяхме ключа под изтривалката Репликата - „прибирам се, че ще ми звъннат по телефона”, днес звучи комично


Всичко в категорията
Президентът на Франция в екстаз, качи се на масите (СНИМКА)
Президентът на Франция в екстаз, качи се на масите (СНИМКА) Еманюел Макрон полудя от радост след победата над Хърватия


Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Срам! Гробът на Ал.Г. Коджакафалията – сякаш забравен от историята навръх 105-годишнината от смъртта на Бащата на Бургас
Срам! Гробът на Ал.Г. Коджакафалията – сякаш забравен от историята навръх 105-годишнината от смъртта на Бащата на Бургас Как измежду 300-те хиляди ползватели на наследството не се намери един да придаде по-угледен вид на последното място на Благодетеля, пита Митко Иванов


Всичко в категорията
Извънредно! Рухна оградата на Медицински център 1 в центъра на Бургас, цигани са виновни за инцидента? Трагедията на едно семейство! Баща и син инвалиди останаха на улицата в Бургас, не ги одобриха за общинско жилище 5-годишният Христо и кметът на Равда сред участниците в плувния маратон край Бургас Бургазлийка с гневно писмо, вижте как таксиметрова компания се е изгаврила с клиентката! Погрижете се за добрата си форма и самочувствие - с йога, бокс или водна гимнастика Бургаските фотографи показват в изложба на открито снимки на емблематични места в града Само във Флагман! Вижте с какво очароват на плажа на Доган в Отманли (ВИДЕО) Нещо не е наред! Зоват вицето Валери Симеонов да измери шума вътре в открития Летен театър на Бургас В Черно море ще е страшно: Бойни кораби и подводница "превземат" българските води (ВИДЕО) Как Иван, преди да се сбие с Антон в ж.к."Меден рудник", раздаваше шамари на бензиностанция в Бургас (СНИМКИ) Уникален Хамър, каран от Уесли Снайпс и возил Майкъл Джексън, се продава в Бургас
Ексклузивно! Вижте изповедта на болния от левкемия Митко и как марихуаната спасила живота му (ВИДЕО) Ето кой оглавява първата по родa си еко детска градина в Бургас, местата за нея вече са запълнени (ВИДЕО) Eто защо Иван и Антон се биха и клаха в бургаския жк. „Меден рудник”, ябълката на раздора е момиче (СНИМКИ) Новият гробищен парк в жк „Меден рудник“ с капацитет на малък град, ще има ритуална зала за мюсюлмани Подивели цигани от гетото разбиха чисто нов парк в бургаския ж. к. „Меден рудник“ (СНИМКИ) Спират водата в жк "Меден рудник", вижте кога Наркоготвачи се опитаха да избягат от полицията, спретнаха си гонка с ченгетата в ж.к."Меден рудник" Спецакция в Меден рудник! След бясна гонка с полицията неизвестни изхвърлиха съмнителни чанти на пътя Ще има ли бургаският ж.к.”Меден рудник” амфитеатър, вижте каква е идеята на Общината До небостъргача в „Меден рудник“: Пласират за 50 хиляди лв. парцел на длъжник за строеж на сграда (снимки) Болниците от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ обединени в обща кауза
Започна изграждането на обещаната алея до Гробищния парк в Айтос
Започна изграждането на обещаната алея до Гробищния парк в Айтос 150 хил. лв. са заделени от общинския бюджет за пешеходния път

Всичко в категорията
Обещано и спазено! Айтос ще има модерна автогара, търсят кой да я ремонтира (СНИМКИ) Край на драмата край Айтос: Ето какво се случи с 23-годишния Рамадан Първо във Флагман.бг: Вижте кой е мъжът, който се провеси от жп прелез в Айтос Извънредно! Самоубиец се кани да скочи от жп надлез край Айтос (СНИМКИ) Отлична новина! Кметът на Айтос Васил Едрев издейства 6 млн. лв., с които ще разрешат голям проблем на общината Съни маркет предизвика фурор, новият търговски обект в Айтос би всички рекорди Вижте какво наказание грози Теньо за убийството на приятелката му. Справедливо ли е? Жестоко: Теньо убил от бой жена си пред детето им, докато то пищяло от ужас Ето го озверелия Теньо, който преби до смърт приятелката си Ивета Свръх наглост! Този мъж краде цветя от известно кафене в Айтос, познавате ли го? (ВИДЕО) Айтос стана столица на фолклора: Хиляди се събраха за откриването на 50-ото издание на „Славееви нощи“ в обновения парк
"Карнобат" тръгна с водосвет и торта с емблемата на футболния клуб
"Карнобат" тръгна с водосвет и торта с емблемата на футболния клуб "Искаме да радваме верните ни фенове с добри игри и победи", заяви на старта на сезона президентът Теодор Иванов

Всичко в категорията
Уникално! Фолклорни ритми, разтърсващ рок и огнено шоу в петото издание на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат Вандали разбиха детска площадка в Карнобат, опасна е за децата (СНИМКИ) Карнобат показа училището на бъдещето (ВИДЕО) Оспорвано първо издание на футболния турнир „ГЕРБ фен купа Карнобат“ Балканският фестивал на изкуствата ще превърне за пети път Карнобат в огромна сцена за песни, танци и веселие Посрещнахме световните лидери с уникален вкус от Карнобат Кметът на Карнобат за градушката: Беше нещо страшно, няма как да се предвиди подобен ужас (СНИМКИ) Невиждано! Градушка удари Карнобат, лед като маслини се изсипа над града (СНИМКИ) Карнобатска раздава награди като за Световно Емблемата на образованието в Карнобат СУ "Св.св.Кирил и Методий" празнува 154 години, вижте Випуск 2018 Аз съм кмет, а Минчо Гроздев е сериозен данъкоплатец и не бих стопирал инвестиционните му намерения
Шеф на нощен бар в Слънчев бряг пред съда: Набиха ме – това са нормални работи… След Сашо Водолаза, Митьо Очите и Кольо Магарето: Изскочиха още двама поразени от куршумите във “4 you” Преди стрелбата във „4 you”: Казал ли е Очите „да отидем да видим тези какво искат“ или „не са точно така нещата“? Видеозапис доказва, че разтворени крака при скок от водна пързалка причиняват разкъсване на влагалището Forza Milan! Седмото издание на футболната академия на АК „Милан” ще пише историята си в Несебър Само във Флагман.БГ! Укриват втори инцидент за чудовищна дефлорация на момиченце в Равда Спасител след инцидента в аквапарк: Не може да сме бавачки на всяко дете! (ВИДЕО) Нови разкрития за пързалката на ужасите в аквапарк край Равда 165-кг бивш гард на Очите влезе в съда с полицейски конвой, отрече се от показанията си за "4 you", глобиха го (снимки) Огнен ад! Камион избухна в пламъци в Свети Влас Ужас в аквапарк край Равда: Дете с разкъсана вагина след спускане по ускорителна пързалка
Извънредно! Кандило и масажор подпалиха апартамент в Поморие, евакуират младо семейство (СНИМКИ)
Извънредно! Кандило и масажор подпалиха апартамент в Поморие, евакуират младо семейство (СНИМКИ) На място са пристигнали 2 патрулни автомобила на полицията, както и екип от спешна помощВсичко в категорията
Трагедия! Бруталната жега уби човек пред очите на шокирани туристи в Поморие Над 200 млн. лв са инвестирани в Поморие, не режа ленти, а върша работа Ще се изпълни ли вторият етап на рибарското пристанище в Поморие, Черноморските общини в битка за проектите си Ето я изчезналата в Поморие полякиня, близките й нямат следа от нея 13 дни Извънредно! От МВР с подробности за издирваната в Поморие туристка 24-годишен шофьор с Рено премаза пешеходец на зебра в Поморие Бургаският депутат Ася Пеева: Ремонтът на пътя Просеник-Горица е дългоочакван от жителите на три общини Пуснаха Марчо Сървайвъра на свобода, той се брани сам в съда Започна 60-то юбилейно издание на „Яворови дни“ в Поморие Иво Милтенов: Реликви пазят аурата на Яворов, в Поморие е камата, която Гоце Делчев му е подарил (ВИДЕО) Драматичен обрат в Поморие! Туристка изчезна безследно, ченгета хванаха контрабандист на цигари, докато я издирват
Инспектори на хайка, проверяват атракционите по Черноморието Вижте програмата за празника на Созопол РЗИ и агенти по храните влязоха в ресторанта, цъфнал върху басейна на луксозна сграда в Каваците Директорът на РЗИ Георги Паздеров се извини на протестиращите в Черноморец заради данните за радиацията във Вромос ( РЗИ-Бургас след гафа от петък: Плажовете на Черноморец са чисти и няма риск за туристите Къмпингар: За хубавата почивка на плажа са достатъчни свобода и готини хора (ВИДЕО) Свалете ръцете от залива Вромос, ще стане като през 2010 г.! Черноморец въстана! Вижте защо кметът му ще влезе бесен при областния управител в 14 часа Здравните власти предупредиха за радиация в залива Вромос край Черноморец до 50 пъти над нормата Созопол е домакин на фотоизложба, посветена на последния руски цар (СНИМКИ) Пазете се, дрогирани джигити! Полицията в Созопол вече има дрегери за вас (СНИМКИ)
БСП нападат Порожанов заради чумата в Странджа, ГЕРБ наблягат на обезщетенията за фермерите
БСП нападат Порожанов заради чумата в Странджа, ГЕРБ наблягат на обезщетенията за фермерите От другата седмица започва изплащането на компенсациите за евтаназираните животни, увери министърът
Всичко в категорията
Георги Пейчев: Риба в морето ни има, но делфините я изяждат (ВИДЕО) Плажът на Ахтопол с нов концесионер! Чадър и шезлонг най-много 5 лв., познати фигури изплуваха зад фирмата Експерти пред депутати и вицепремиера Симеонов: Евтаназията на животни в село Кости е без алтернатива Бомба във Флагман! Нелегални мигранти, преспали в заразена турска овцеферма, пренесли чумата в Странджа Драмата в с. Кости е жестока! За втори път избиват животните на фермера Атанас, съсипан е Първо във Флагман.бг: Вижте ужасяващата трагедия на Странджа, започна евтаназия на 14 хил.животни (СНИМКИ) Потвърди се черният сценарий за епидемия в Кости, избиват стотици животни заради непозната в България болест Отцепиха село Кости. Флагман.бг подозира чума по животните (ОБНОВЕНА) Ужас в с. Кости! Избиват животните на хората без предупреждение Скандал: Изгониха чехкиня с увреждания от плаж „Корал“ Гонят къмпингари от плаж „Корал“, плашат ги с фотокапани
Топдилърът от Приморско, чиято квартира щурмуваха ченгетата, се оказа известен футболен талант (СНИМКИ) Фестивалът "В магията на танца и морето" събира таланти от цялата страна в Приморско Петима скулптори ваят фигури от дърво в Ясна поляна Приморско: Събираме боклуците разделно, контейнерите с жълто-сини капаци са за смесени отпадъци Вижте зрелищно видео от спасителната акция на полската нинджа! Мъртвопияният Павел вдигна на крак полиция и пожарна, увисна на покрив на хотел Морето взе още една жертва. Откриха тялото на 38-годишен поляк на плажа в Китен Полицаи свалиха пиян поляк от покрив на хотел в Приморско Талант от Приморско спечели сребърен медал на ветроходната регата "Черноморец 2018" Удар срещу ментетата! Ченгета конфискуваха стоки в Приморско и Несебър, запечатаха 4 магазина 34-годишният Петър вилня и дивя в нощен клуб в Приморско, оказа яростна съпротива при арест
Стар футболен спец с 2-годишна военна служба в битка за районен прокурор на Средец с временната шефка Соня Петрова
Стар футболен спец с 2-годишна военна служба в битка за районен прокурор на Средец с временната шефка Соня Петрова Димо Николов е бил инстуктор във ФК "Несебър", завършил е Висшия институт на МВР през 1989 г. 
Всичко в категорията
Пълен потрес! Гражданин сервира торба с кал и фекалии на сесията в община Средец Рейзи иска от държавата Рибния порт, но от БСП намекват, че губи подкрепата на Борисов Гърция ли? Вижте бедствието в Средец, улиците станаха реки Дълговете на МБАЛ-Средец пак разпалиха опозицията срещу ГЕРБ, май без причина Музикална система и дрелка забърсаха крадци в Средец Кой ще иска да стане районен прокурор в Средец на границата с Турция? Петстотин деца преминаха през Центъра за развитие на общността в Средец Само във Флагман.бг! Кмет подаде оставка след сигнали в прокуратурата за злоупотреби Празник на българщината! Ето как магията на странджанската песен обедини хиляди българи (СНИМКИ) Трима патриоти и кмет на ГЕРБ пристигнаха за празника на странджанското село Дебелт Пълна промяна! Превърнаха знакова сграда в центъра на Средец в бижу по проект за близо 1 млн. лв. (СНИМКИ)
Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива
Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива Дали там е погребана богинята-котка Бастет е спорно, но има нещо ...


Всичко в категорията
Партийната лидерка Заячка: Правителството да покани Заев на Петрова нива на 18 август Внимание, шофьори! Пътят между Малко Търново и Звездец - блокиран от… крави (СНИМКИ) Местни ченгета и общинари в Малко Търново укриват големец от ГЕРБ, вижте защо Туристи бродят из горите край Малко Търново заради магически ритуали (ВИДЕО) Георги Илиев: Нестинарството не е само игра в огъня, така почитаме светците (ВИДЕО) Светилището Индипасха в Странджа най-лековито в неделята след Великден, хиляди го посетиха (СНИМКИ) Подигравка! Оставиха стотици възрастни без пенсии за Великден Рекултивират старо депо край Малко Търново за 736 хил.лева Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО) Затвориха пътя Малко Търново-Царево заради свлачище От април започват да „изкърпват” пътя „Царево – Малко Търново” , догодина – голям ремонт за 20 млн. лева
Край на водния режим в община Камено. Ремонтират тръбоповода, който снабдява 4 села
Край на водния режим в община Камено. Ремонтират тръбоповода, който снабдява 4 села По тръбопровода имаше множество кърпежи, което водеше до изтичане на водата
Всичко в категорията
Отлична новина! В Община Камено детските градини и млечна кухня стават безплатни Започна археологическото лято на крепостта Русокастро Много настроение и забавления на детския хепънинг „Наше лято“ в Камено Затвориха магистралата и в двете посоки заради огромен пожар (СНИМКА) Връщат в календара „Св. Тривелий Български”, репресиите на режима преди 9-и го затриват Пресъздават арабското нашествие в Камено, вижте как (СНИМКИ) Пчелари помагат на свои колеги от Полски извор, загубили пчелините си след потопа (ВИДЕО) Цяло село въстана срещу фермер, който ги тероризира с кравите си (ВИДЕО) Призове за най-добър ученик и клас на годината в Камено, вижте отличените Свирят „сбор” за актива на БСП в Камено, ГЕРБ трябва ли да се притеснява? От „Чернишка” до „Малкият принц”, ето кои са любимите книги на известни политици и държавни шефове от Бургаска област
Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп
Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Възрастната жена е вървяла по пътното платно, когато 73-годишен шофьор я застига и блъска

Всичко в категорията
Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи Екшън в Сунгурларе! Щерю убил своя приятел Панайот, ударил го с вила в главата Маратонецът Шабан Мустафа организира състезание за планинско бягане в Сунгурларе Истина ли е? Контролен „орган” помлял пиян личното си БМВ, бракува го набързо Жители на сунгурларски села: Тук е снежен капан, не пътувайте! Измамник метна баба, че й дава златен пендар, взе й 2400 лева Бургаският депутат Петър Кънев се срещна с кмета на Сунгурларе: Умуват как да намалят безработицата в района Ако някой иска да добие най-голямата сила - нека дари камбана на храма в с. Есен Община Сунгурларе налива близо 100 хил. лв. в три села: Чубра се сдобива с нов площад, ремонти в Садово и Манолич
Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО) Извънредно! 61-годишен мъж загина при зверски удар край Руен (ОБНОВЕНА) Зрелищна катастрофа в Руен: Опел се преобърна след ужасяващ сблъсък в центъра (СНИМКИ) Затишие пред буря или ДОСТ на Лютви Местан изпадна в дълбок зимен сън Мустафа Карадайъ пристигна в Руен за празника на общината, ще има ли сблъсък с ДОСТ Четвъртият лекоатлетически турнир в Руен – по-силен от всякога „Турската“ община Руен е с най-добри демографски данни в Бургаска област, Малко Търново е най-зле (таблица) След 13-годишна сага: Осъдиха петима от Руен за зверско изнасилване на малолетно момиче Прокоба над семейството на Хатче: Дошла в България, за да почете сестра си, загинала в катастрофа
Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия Интервю Всички интервюта Инж. Валентин Русалийски пред Флагман.БГ: Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия
Надеждите са пазарите на криптовалути да се стабилизират, за да се възвърне доверието в тях, единственият начин е с децентрализация


Глас отвътре Всички Флагман.БГ, Флагман.БГ „Педофилията е нормална сексуална ориентация” – из бръщолевенията на един екстремен либераст Скандалните изказвания са по време на лекция от уважавания форум TEDx. Как и кой е позволил монологът да се състои е мистерия


Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата Много разсеян дядо подкара старата си шкодичка по бул.”Алеко Богориди” Вижте какво причини силният дъжд в бургаския ж. к. „Зорница“ (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 16.07.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Бъдете с отворени сетива, наблюдавайте и се възползвайте от всяко положение за ваше добро! Ще ви върви и в любовта. Може да вземате важни решения, от които ще зависи бюджетът ви през следващите няколко месеца. Не е желателно обаче да вземате или да давате пари назаем. Бъдете наблюдател и участвайте само в желани от вас инициативи! Предизвикателствата приемайте без притеснения! Доверете се на интуицията си! Денят ще е прекрасен за тези дами, които са посветили живота си на изкуството. Може да постигнат голям успех. Можете да приключите с нещо натоварващо за вас. Идва време на повече радост, която да си доставите, стига да пожелаете. Общуването, контактите и срещите могат да ви донесат предложения, договори, промяна. Семейните да не пренебрегват децата си! Поговорете и ги подкрепете! Предстоят ви важни промени в живота. Очакват ви приятни вълнения. Възможно е да започнете нов бизнес или пък да ви се обяснят в любов. Влюбените може в този ден да предложат брак. Съвместният им живот ще е щастлив. Възможни са болки в гърлото и главоболие. Не надценявайте силите си! Заемете се с изпълнение на тези задачи, които не търпят отлагане! На критиците отговаряйте с уважение! Не пренебрегвайте нито съветите им, нито знаците от съдбата! В ден като този дори и неприятелите може да ви посочат верния път. Може да успеете, ако разчитате само на своите сили и умения. Не давайте напразни обещания и не поемайте повече ангажименти, от колкото можете да изпълните! Може да ви изненадат с неприлично предложение. Обвързаните да внимават, да не предприемат рисковани действия! Това е ден, в който не трябва да играете роли, а да сте такива каквито сте. Свалете маските и бъдете искрени! Ако се опитате да излъжете или пък се хвалите за нещо, което не сте постигнали сами, ще се изложите. Възможни са финансови проблеми, внимавайте за какво давате пари! Днес сте като императори на смеха, но може да се посветите на нова кауза - да помагате на хора в беда или дори само да накарате околните да се усмихват. Бъдете щедри и любящи! Не очаквайте нищо в замяна! За добрините ще бъдете възнаградени, но не сега. Този ден не е за отстъпление. Отстоявайте позицията си, принципите, убежденията и идеалите си! Бъдете обаче снизходителни към хората, които са осъзнали грешките си и искат да ги поправят! Ако любимият човек се нуждае от близостта ви, не го пренебрегвайте! Някои от дамите днес ще се притесняват за доходите си. Възможно е да се стигне до разправии, но не е във ваш интерес в този ден да се карате с началници, колеги или делови партньори. Опитайте се да изчистите недоразуменията и да хармонизирате отношенията  с вашите близки! Избягвайте споровете с началниците и партньорите си! Не бъдете прекалено строги към децата и взискателни към близките си! Вместо да ги укорявате за недостатъците им, помогнете им да си поправят грешките и да да станат по-добри! Възможни са проблеми с очите. Не се сърдете на колегите си, ако са ви обещали подкрепа, а не могат да си изпълнят обещанието! Ако имат проблеми като вашите, е нормално да нямате големи очаквания към тях. Желателно е да не поемате нови ангажименти. Избягвайте споровете с близките си!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип