Как започна строителството на един от символите на соца – панелката


Как започна строителството на един от символите на соца – панелката
Само за три-четири години около 4000 блока се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас
08 Април 2018, Неделя

Зачената от Партията-майка срещу 4 500 лв, панелката е свещена. И нищо не може да я измести



Новото строителство не струва. Старите панелки са по-добри. Чували сте тези думи, нали? Може би дори сте ги изричали? Хиляди българи днес са привързани към соцкутийките си дори по-силно, отколкото през комунизма. Вероятно защото познават всеки техен ъгъл, фуга и звук. Вложили са вътре половината си живот. А вероятно и парите за още един апартамент, пише socbg.com

Социализмът роди много такива квадратчета. Над 720 000. Днес те вече са на средна възраст. Облечени са в грозни, оранжеви и пембени изолации. Вечно им е студено. И плачевно.

Как се докараха до тук? Вижте какво открихме за вас в архивите.

Оказва се, че „панелка“ е галено обръщение. В кръщелното си тази грозница е записана като „Жилище с безскелетно едропанелна конструктивна система“. Майката й е ясна. Баща й е Институтът за типизация и индустриализация на строителството. Елементите й са направени в Домостроителните комбинати, около трийсетина в страната. Първите панелки се пръкват някъде през 1958-а в ж.к. „Толстой“. Следващите „проплакват“ в „Надежда“, „Сухата река“ и „Борово“. Само за три-четири години около 4000 се нарояват в столицата, в Русе, Пловдив и Бургас.


Шейсетте години. Новопостроена панелка в столичния кв. „Борово“

Раждането е планово, цената му – също. По нареждане на БКП средната стойност на едно жилище за държавно строителство трябва да е 4500 лева. Нито повече, нито по-малко. Обаче некачественото  производство обърква сметките. Налага се да се правят довършителни работи на място. Сумата скача на 4916 лв.

Положението е критично. Панелката трябва да стане по-скромна, да си „дойде“ на цената. Затова започват да я правят масово двустайна. Е, има един малък проблем – подредени една до друга, двустайните кутийки масово се оказват с лице на север. Искате доказателство? Вижте например шестетажките в столичния кв. „Борово“, където в холовете слънце не огрява, а и Витоша не се вижда.

Тези икономии обаче не са достатъчни. Държавата започва да пести и от материали. При това здраво. По онова време архитектите виждат какво се случва, но не смеят да гъкнат. Все пак се намират и смелчаци. „Качеството на произвежданите елементи в София и изпълнените сгради в този етап на строителството (1960-63) далеч не е такова, каквото би трябвало да бъде – пише за първите типови сгради арх. Любка Такиева в сп. „Архитектура“ от 1964-а. – Особено неблагоприятни последствия могат да се очакват при експлоатацията на сградите от некачественото изпълнение на покривните елементи, което застрашава жилищата на последния етаж от проникването на дъждовна вода. Некачественото изпълнение на слоистите стенни фасадни панели може да доведе до изстудяване на помещенията и оросяване на стените с кондензирала влага. Споменатите по-горе недостатъци и завишаване стойността на жилищата създават недоверие към индустриализираното строителство не само у гражданите, но и у специалистите.“

Въпреки тук-там прокапалите критики, панелките продължават да растат. Издигат се към светлото бъдеще по различни номенклатури – Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69, Бс-69-Сф, разработени от „Софпроект“ и НипроИТИС. Разликите между отделните варианти са малки. Поне за непрофесионалното око.

Макар и символ на соца, панелката се оказва твърде немощна, за да изрази величието му. Затова на помощ идва микрорайонът. Онази „напълно завършена самостоятелна градоустройствена единица, предназначена да задоволява във всяко отношение културно-битовите нужди на своите обитатели“.


Създаден за 14 800 души, „Западен парк“ е най-голямото жк в началото на шейсетте

Знаете ли кое е най-голямото жк в началото на 60-те? „Младост“? „Люлин“? Не. Отговорът е: „Западен парк“. Комплексът, проектиран от арх. Кирил Босев, е разположен е върху 48 хектара. Изграден е от 124 блока, разполага с 3 700 жилища и може да приюти 14 800 души. Този първи цялостно планиран социалистически микрорайон си има всичко – две детски градини, две ясли и две училища. Плюс предварително определени места за пазаруване, съобразени с броя на населението. „Търговската мрежа е равномерно разположена по цялата територия на комплекса в двадесет свободностоящи павилиона и магазини и един голям универсален магазин“, става ясно от архивите. Сладкарницата е една, под блок №12. А проблеми с паркирането няма, вероятно защото и автомобили няма. „Предстои да се построят два големи и няколко малки гаража“, съобщават бодро строителите в онези дни.


Ж.к. „Западен парк“. Първият цялостно планиран социалистически микрорайон

Горе-долу по същото време е завършен проектът ж.к. Младост 1 на арх. Богдан Томалевски. Строителството – едропанелно и ЕПК, започва под пара. До първата половина на 80-те са вдигнати Младост 2, 3, 4 и 1А. Успоредно е възложено проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападна София, на територията на тогавашния квартал „Модерно предградие“ и свободните площи около него. Бъдещият „Люлин“. Първата му копка е едва през 1973-а.

Но докато отвън градът се унифицира, отвътре индивидуалността напира. И когато демокрацията идва, избухва с пълна сила. Свободни, гражданите започват големия Ремонт. Местят кухнята в хола, хола в детската, детската в банята. Остъкляват, облепят, бутат. Заживяват в постсоциалистическия рай.

Руснаците я наричат „хрушчовка“

Втората световна изправя повечето участници във войната пред тежка жилищна криза. Съветският съюз не е изключение. След бомбардировките страната има остра, нетърпима нужда от нови, евтини, лесно строящи се домове. Затова, през 1947-а, още по времето на Сталин, Академията по архитектура разработва първите панелни жилища. Скоро се появяват експериментални блокове в Москва по проект на инж. Виталий Лагутенко и арх. Михаил Посохин. Видът им е солиден. Нищо общо с този на бъдещите им наследници.


Първите експериментали съветски панелки. Изглеждат солидни, нали?

Голямата крачка към масовото панелно „залесяване“ предстои. Прави я Хрушчов, който застава начело на държавата през 1953-а. Година след като взима властта Никита Сергеевич нарежда да бъдат създадени 402 завода за панелни конструкции. После подписва едно важно постановление – „За отстраняване на излишествата в проектирането и строителството“. С него лишава бъдещите жилища от индивидуалност. Обрича ги да бъдат просто кубчета. Освен че забранява „раздуването“ на площадки, коридори и други спомагателни помещения, постановлението не позволява арки, кули, облицовки и каквито и да е декоративни елементи.


СССР строи най-добре. Хрушчовките на Новгород

През 1957-а първите „хрушчовки“ изникват в покрайнините на Москва. По-точно в района Черьомушка, където днес е елитният по местните стандарти квартал „Царско село“ и главният офис на „Газпром“. Издигането на панелките продължава в следващите десетилетия. А първите 4-5 етажни блокчета се „израждат“ в разнообразни форми и размери. До 1985 г., когато строителството на хрушчовките в цялата страна окончателно приключва, те заемат около 10 на сто от жилищния фонд на страната.

В категории: Ретро Флагман


28
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
28.
До4
08.04.2018 19:45:48
1
0
По-малоумни фолклорни приумици, които се наложиха последните години, че една стена се продава и купува няко
два пъти - от комшиите и собственик - няма. Че къде сте чели обява, в която ви продават стена. Цената върви на площ квадратен метър... За какви стени пишете? Ами ако имаш външна стена по-добра сделка ли си направил? Бихте тъпи народ сме. Един тъпанар пуснал една глупост и я правим теорема. Постройте си къща в града, па си ползвайте стените сами, пак да видим тогава каква песен ще заскимтите.
27.
Ъъъъъ
08.04.2018 18:02:34
5
1
На всички б*клуци, които масово лъжат, ще кажа, че преди комунизма почти 70% от къщите са били с външна тоалетна, и голяма част от хората са ползвали обществени бани, защото в собствените им бани е нямало душове, а кофи с които да се поливат. Тези модерните къщи бяха на чорбаджиите, а 90% от народа не беше чорбаджия!!! ДемоНкратите обаче са най-долнопробните лъжи и идкат да кажат, че през 1990 година са имали СМАРТФОНИ, а през 1950 годиноча комунистите отнемат смартфоните и въвеждат телефонната кабелна система - ха-ха ГН*СНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ТРОЛЧЕТА
26.
До 24
08.04.2018 17:57:47
7
1
300 години на тухлените сгради, но само в сънищата ти!!!! Япония има над 2 трилиона дълг, тва недейте го забравя!!!! БГ може да построи къщи от злато, само някой да ни отпусне няколко трилиона долара, за да купим това злато. Много ви е лесно на вас , непрокопсаниците, които един завод не сте създали, една полезна стока, една био храна, но плюете без почивка. Ппи комунизмаБГ разчиташе предимно на своите суровини и своята работна ръка, за разлика от Япония, Франция, Англия, САЩ и проиче!!! БГ при комунизма построи АЕЦ, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, магистрали, заводи, пристанища, детски градини, училища, административни сгради, курорти, положи огромна инфраструктура, и така нататък, и така нататък, но завърши с едва 10 милиарда дълг. Демократите нищо не са построили, дори ударно разпродаваха комунистическите обекти, като въпреки това сме с 30 милиарда дълг. Кво става ве демократи??? Що ни е такъв дълга??? Вие сте плевелите на природата, демократчета
25.
APhex
08.04.2018 17:32:57
2
1
До 11- ти си пълен олигофрен.
24.
С
08.04.2018 16:36:55
2
4
ЖИВЯХ В ПАНЕЛКА ОТ 73А ДО 85А. НЕЗАБРАВИМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! ПРИ ТОВА СРАВНИТЕЛНО НОВА, СТРОЕНА 66А. НА 8 етаж. Ъглов апартамент. ИЗЛОЖЕНИЕ СЕВЕР ЮГ. НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ СТУДА ЗИМАТА. ВСЕПРОНИКВАЩ, ТРАЕН И ДЪЛБОК! НЯМАШЕ НАЧИН КАК ДА СЕ ОТСТРАНИ, КАКВИТО И МЕТОДИ НА ОТОПЛЕНИЕ ДА ВНЕДРЯВАХА РОДИТЕЛИТЕ МИ! НАФТА, ГАЗ, ЕЛ. ЕНЕРГИЯ! НА СЕВЕРНАТА СТЕНА КОНДЕНЗА БЕШЕ ТАКЪВ, ЧЕ ПЛЕСЕНТА БЕШЕ НА ПЛАСТОВЕ! ЧЕРНО ЗЕЛЕНА. ХЛЕБАРКИТЕ АТАКУВАХА МАСОВО И ОРГАНИЗИРАНО. ПО ШАХТИТЕ ЗА ВИК МРЕЖАТА. А МАЗЕТАТА БЯХА СЮЖЕТ ЗА НОВА СЕРИЯ НА ЪНДЪРГАУНД! И ДА, НА НЯКОЙ КОЙТО БЕШЕ ПОСЕТИЛ ШВЕЦИЯ ИЛИ ЯПОНИЯ МУ БЕШЕ НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА СЪБИРАНЕ НА СМЕТ ПО ПЛОЩАДКИТЕ! БЕШЕ ВНЕДРЕНА, НО ЯВНО НЕ Е ОТЧЕЛ ФАКТА ЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА ВСИЧКО СТАВА БВЗКРАЙНО БАВНО!
ПРЕЗ 85А СЕ ПРЕМЕСТИХМЕ В ДЪЛГООЧАКВАНОТО ЖИЛИЩЕ ПО ПКВ ТЕХНОЛОГИЯ! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОГРОМНА!ИСКАМ ДА КАЖА НА ВЛЮБЕНИТЕ В ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО НЕДОНОСЧЕ ПАНЕЛКАТА: НЕЩО КОЕТО Е СГРЕШЕНО НА ЧРТОЖНОТО ПОЛЕ ОЩЕ, НЯМА КАК ДА ОТГОВАРЯ ДОРИ И НА РЕАЛНИТЕ ЗА МОМЕНТА ИЗОСКВАНИЯ! ИМАМ 3 ЖИЛИЩА, СТРОЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ И КОЛКОТО И ДА СА ПРОБЛЕМНИ В НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ, ,ТЕ СА ОТСТРАНИМИ! ДНЕС СЕ СТРОИ С ТУХЛИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ С ДАВНОСТ 300 ГОДИНИ ИЗПИТАНА ВЪВ ВРЕМЕТО! ЗАЩО НИКОЙ ВЕЧЕ СПОРЕД ВАС НЕ СТРОИ С КАЧЕСТВЕНИТЕ ПАНЕЛИ? А ЦЕНАТА: 5000 ЛВ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ С ИНФЛАЦИЯ 2000% В БГ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 40 Г. ДНЕС СА 50.000 ЕВРО! Т.Е ЦЕНАТА ЕСЪЩАТА! НО КАЧЕСТВОТО НА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ТОТАЛНО РАЗЛИЧНО ЗАРАДИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ДОРИ И НАЙ ЛОШОТО КАЧЕСТВО!!!!!
23.
Fine Living
08.04.2018 16:02:55
2
0
Стандарт наСЗО /Световна Здравна Организация/ на човек трабва да се пада поне 16 кв.м жилищна площ или кьша-апартамент с поне миниум 64 кв.м за 4 члено семеиство
Дани от европеиски статистически агенци НАИ-на широко в ЕС живеят ГЬРЦИТЕ средно 125 кв.м на 4 члено семеиство което прави средно по31 кв.м наЧОВЕК /32кв е 1стая 7метра х 4,5 метра/ Гьрците са и на 1-во МЯСТО по ДЬЛГОЛЕТИЕ 84г-за мьжете 87 г за жените
22.
до трол 17
08.04.2018 15:07:27
4
1
Само да ти кажа ,че всички тези БЕДНИТЕ ,дето си построиха къщи за една нощ на парцели подарени им от Коджа Кафалията , сега си дадоха парцелите на обезщетение на разни новоисмислени строители ,които яко ги нагъзиха с % обезщетение ,и забогатяха дефакто на гърба на Коджакафалията .
21.
До 17
08.04.2018 13:25:08
1
3
Ехаааа, супер лъжец си, за малко и аз да ти повярвам! За 1 нощ изливат бетонни плочи, редят тухли, стълбища правят, И ТО СЪС СУПЕР АРХИТЕКТУРЕН СТИЛ. Чудо на чудесата! Японците 100 години по-късно не го могат, а нашите прадеди с подръчни инструменти вдигат Хеопсовата пирамида за 1-2 часа
20.
За банките преди и сега
08.04.2018 13:15:56
7
1
Двустайна панелка в по-късен етап е струвала 10000лв, като държавата отпускаше заем от ДСК за 30 години. Оскъпяването за 30г беше 3600лв., т.е. излизаше 13600лв с 30г отложено плащане.
Днес ако си купите жилище за 60000 евро, трябва да имате поне 20% собствено финансиране, а ако теглите заем за останалата сума след 30г ще сте платили тотал над 200000 евро главница+лихви
19.
инфо за японските панелки
08.04.2018 13:10:12
5
0
Панелките по японски проект имаха между етажите възможност да се изхвърля боклука.
Оттам той попада в общата маза, а отвън има метални врати/капаци от които би трябвало да спира камион на чистота и да ги дърпа.
Проекта с боклука не е реализиран, заради невъзможност на държавата да го обезпечи
18.
Панелки от Япония
08.04.2018 13:05:59
3
2
В БГ повечето панелки са по японски проект
Япония започва мащабно панелно строителство след втората световна.
Кога премахват панелките не знам, но те са ин свършили чудесна работа след войната.
17.
до комуниста с многото имена
08.04.2018 12:56:27
7
12
"А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!!"

С комунист и с радио не се спори! Бетонни глави! Повечето от къщите за времето са си били хубави. Някой от тях още стоят около Морската градина и може да се видят. Малките къщички бяха в т.нар. Коджакафалийски махала, където големият български патриот и дарител Александър Георгиев - Коджакафалията е дарявал собствена земя на бедните, за да си построят къщи. И са ги строили не за 10 години, а за една нощ, като са събирали приятели, роднини и пр. Тъй като са строени без план (и се явяват незаконни) са гледали до изгрева на слънцето да вдигнат стените и покрива. Останалото по нататък, защото законът забранявал да се събаря постройка, която има покрив. Не за 10 години, а за една вечер, другарю комунист - лъжец и манипулатор! Не случайно вие комунистите сте известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори! И още - вие комунистическите престъпници съборихте паметника на Коджакафалията защото (според комунистите) бил чорбаджия и изедник. А, фундамента на паметника (от зелен мрамор) поставихте под бюста на комунистическия отпадък и българомразец - Георги Димитров, до Механотехникума. Скверни хорица сте вие комунистите! Скверни и умствено увредени!
16.
абе ей нещастници
08.04.2018 12:45:57
14
2
Какво плюете панелките , добре че се уредихте без пари за тях, по разни параграфи за крайно нуждаещи и работа в строителството .Ха сега си купете измислените нови тухли,със криви стени и гипсокартон , където плащате по 20м2 общи части за по 1000 евро за квадрат.На панелките поне квадратурите са чисти , и терасите са им като тераси , а не измислени вградени простотии .
15.
До 7
08.04.2018 12:03:39
3
2
А ти Султана на Бруней знаеш ли къв палат има?? Ти що нямаш такъв , бе, непр*копсаник??? Кво даваш примери с някви ХИЛЯДОЛЕТНИ ЗАВОЕВАТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ, като при идването на комунизма БГ е била едва от 50 години свободна??? Кво сте тръгнали да сравнявате БГ със САЩ, Франция, Белгия, Австрия и прочие??? Що вие не се сравнявате с Васил Божков, Ветко Арабаджиев, Цолов Вутов и прочие??? Тръгнали някви ИЗМ*КЯРИ да сравняват БГ със световните мафиотски държави. Я да го д*хатеееее
14.
Fine Living
08.04.2018 11:59:54
8
0
Днешните коопераци са строени като за ХОБИТИ
ТЕСНИ стаи с НЕправилни форми с много ръбове и чупки -вградена тераса
Проектите им са почти едни и същи така спестяват пари за проектанти и нови изчисления.Често стълбищата са без прозорци и проветрение за да използват максимално площа мазилките некачествени цветовете отврат Пълна липса на красота и хармония .Ако сложиш кинг-сайз бед(2персони легло) в центъра на стаята както е навсякъде на запад и стаята ИЗЧЕЗВА нема я пространстранство за холава шкафчета комод камо ли за нещо за украса-вази купи статуетки саксии с палми ЛИПСВА
сегашните архитекти и строители не им дреме че 1 жилище НЕ е само СПАЛНЯ (лягаш-ставаш отиваш на работа)а място където да се чустваш комфортнто приятно широко и хубаво
Виж обаче когато строят за РУСНАЦИТЕ на Слънчака и Созопол всичкое барното
ПАНЕЛКИТЕ са супер има място за всичко разбира се не всички но 50%но повече пространство за същите пари което НЕеза пренебрегване
13.
До 9
08.04.2018 11:51:39
3
1
Абе , П*ЛЯЧО Д*ЛНОПРОБЕН, ти знаеш ли след Турското Робство как са се сдобивали със собственост на земя, ЧЕ ДА ГОВОРИШ КОЙ КВА СОБСТВЕНОСТ Е ОТНЕМАЛ??? Ти да си чувал за ДЪРЖАВНО ПОДАРЯВАНЕ НА ЗЕМИ ЗА ЖИВЕЕНЕ И ОБРАБОТВАНЕ??? Повечето хора бяха с подарена земя, която не са я купували по пазарна цена. И отгоре на всичко бяха близки до властта, както днешните СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМИ. Знаеш ли колко собственици има днес, които си ЗАКУПИХА АПЕТИТНИ ДЕКАРИ ЗЕМИ ЗА ПО 1 ЛЕВЧЕ??? Това честно ли е??? много правилно постъпиха комунистите, ЗАЩОТО ЕДНИТЕ ТАРИКАТИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ СДОБИХА БЕЗПЛАТНО С АПЕТИТНИ ИМОТИ и за да няма каланици им ги отниха в държавна полза, щото и без това тия земи си бяха държавни!!!
12.
12
08.04.2018 11:49:33
4
1
Пак измислици. Първите "панелки" са се появили през 1910 г. в Америка, после в Западна Европа и чак след това в СССР.
11.
До 7
08.04.2018 11:44:37
5
1
Колко бяха хубавите къщи до 45-та и колко беше народа, лъжецо??? Моя дядо беше с една от хубавите и големи къщи!!! А ти знаеш ли повечето хора в кви колиби са живеели??? И са ги строяли по 10 години!!!! Циганските катуни пасти за ядат!!! А и по-голямата част от къщите са били строени още през Турското Робство!!! Нали сме демокрация, айде да видим колко българи са с нови жилища??? Само май мутрите имат ново жилище. От гн*сни и к*лпави тролове като теб тази държава затъва. Почвай да създаваш и произвеждаш, а не само да плюеш НЕКАД*РНИКО
10.
възмутен теляк
08.04.2018 11:37:38
10
2
Панелка, но собствено жилище. Не като на запад да си под наем. Проблема на панелките н е,че да некачествени, а поддръжката и скоковете, които останаха да живеят там. Отделно имат хубави мази, знам много нови кооперации без мази. А, да видим след 30-40 години новото строителство в какво състояние ще е, като останат предимно пенсионири и в него.
9.
психо № 8
08.04.2018 11:07:24
5
4
"досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки"

Абе "даскале" ти добре ли си, пиеш ли си хапчетата редовно. Ти явно си оня комунистически трол с многото имена. Комунистическите престъпници събаряха къщите на хората (те в концлагери пращаха - ние за къщи говорим) без да ги питат! И от центъра ги пращаха по камплексите в едно панелно курниче. Не само къщите, земята под тях им вземаха, застрояваха я и настаняваха комунистическа измет от село. В центъра на града! А, истинските собственици пращаха по комплексите, както казах. И стойността на квадрат на (уж) обещетението беше по-малка от стойността на квадрат мокет. Умник... всъщност комунист - толкова му е акъла.
8.
даскала
08.04.2018 10:52:22
3
6
досега в българия не са събаряни къщи и да се строят панелки,старите къщи ги събориха да строят новите кооперации
7.
aphex
08.04.2018 10:44:14
7
7
Мурзилки, отидете и се разходете на запад от Белград! Никъде няма таава гнус като панелните гета! Щели да спят хората в колиби! Айде бе! Я се разходи и виж всички красиви стари къщи кога са строени-до 1943г. Има си ги годините на всяка една къща написани! Тъпите ни управници тогава да не останат по -назад от съветските другари копирали хрушчовките , които пък са копие на идеите на Льо Корбюзие. Но както не успяха да копират ни радиото , ни Конкорда , така и осраха хубавите идеи на французина!
6.
ALF
08.04.2018 10:38:20
5
2
Добре, че разрешиха на народа да си ги закупи по старите цени. Какви ли наеми щяхме да плащаме сега?
Почти всички сега сме с договори за закупуване, вместо нотариални актове. Без право на строеж върху земята. Ама след време, кой знае какво.....
5.
Xaxa
08.04.2018 10:10:29
15
5
Троловете пак се опитват да изкривят фактите в полза на днешния престъпен режим - ДемоНкрацията. 1во/ Ако не бяха панелките, народа масово щеше да спи по улиците или в колиби от времето на Хан Аспарух. 2ро/ Панелните блокове са много по-качествени от днешните сгради, които след 10-тата година имат нужда от основен ремонт. 3то/ повечето панелни блокове са с източна и южна гледка, докато повечето днешни сгради са със западна и северна гледка. 4то/ днешните сгради с нищо не са по-красиви, дори са отблъскващо шарени. 5то/ панелните блокове можеше и да са грозни, но около тях имаше огромни зелени площи, докато при днешните сгради зеленината е само във вид на стаен тапет. 6то/ панелните апартаменти бяха малки, но днес хората живеят в още по-малки апартаменти, освен българоубийците, които се ширят в мезонети и тризонети. 7мо/ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩАДИ МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИРОДАТА. 8мо/ Тогава технологиите бяха много по-назад 9то/ западняците бяха виновни за тогавашвото състояние, защото СЪЗДАДОХА 1МА И 2РА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. 10то/ България не е империята САЩ, Англия, Франция, Третия Райх, че да строи такива скъпи сгради. БГ се е освободило от робството към 1990 година, а ония са хилядолетни войнствени държави с колонии по цял свят. Освен това в Англия повечето живеят в такива безлични сгради, че комунистическите панелки са чудни пред тяхните. Това , което направиха комунистите , беше възможно най-доброто за ония технологии, докато сегашните УМИШЛЕНО СЪСИПВАТ ВСИЧКО, ЗАРАДИ ПАЗАРНОТО ПРОДУКТОВОТО ОСТАРЯВАНЕ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБИ, ИЛИ ПРОСТО ОТ ПЕРВЕРЗНА САДИСТИЧНА НАСЛАДА ДА СЪСИПВАТ ЧУЖДИТЕ ЖИВОТИ
4.
баба Мара от пазара
08.04.2018 09:44:49
17
9
За панелните курници т.нар. "панелки" комунистите искаха непосилни за времето си суми и повечето хора се принуждаваха да ги вземат на изплащане за срок от 20-сет години. Ако за еднакво по обем жилище на село (с тухли) ще ти струва 5 000 лв., за панелка комунягите деряха по 15 000 лева. Комунистическите престъпници ограбиха много пари от народа с тия "панелки". И тъй като твоята стена е стена и на съседа ти - един път я плащаш ти, втори път съседа от ляво, после съседа от дясно, после тоя отгоре, после и тоя под теб. После отново плащаш за ремонт, още като се настаниш, защото качеството си беше - социалистическо, като колите им и всичко останало. След преврата, който комунистите сами си спретнаха, нещата се влошиха, защото щафетата се пое от достойните техни наследници - сегашните розовеещи полукриминални "бизнесмени".
3.
Ноне
08.04.2018 09:42:29
20
9
При комунизма панелките били построени за 4500 лева, а при Боко Трети_крадеца, панелките се облепват с некачествен румънски стиропор за 12ООО лева - ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПО ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО ИМ !!!
2.
123
08.04.2018 09:39:57
22
3
Както пише в статията тогава е имало мисъл.Толкова жилища с толкова магазини, площадки и паркоместа.Обособени толкова детски градини за този комплекс.Не като сега кооперацията на 2 метра от терасата на хората, без паркоместа или с гараж който се заплаща отделно и струва колкото апартамента.Без места в детските градини защото нови не са строени от 40 години.
1.
некачествен анализ
08.04.2018 08:29:08
45
1
Двустайните панелки са тристайни и четиристайни по днешните стандарти.
Нерядко 80кв.м. ново строителство е по-малка кутийка от доц. гарсониера.
Да не говорим колко жилища от новите са строено без асансьор заради икономия, а по витото им стълбище и бюро не можеш да качиш.


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Лайфстайл
Кална вода потече от чешмите в бургаския жк. „Братя Миладинови”. Каква е причината? (ВИДЕО) Нов бизнес във „Възраждане” и „Братята”: Крадат емблеми на „Мерцедес”, продават ги на черно (СНИМКИ) Внимание! Вятърът събори огромно дърво на бул. "Демокрация" (СНИМКИ) Цигани подлудиха карнобатски квартал, полицията не може да ги спре (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.бг: Наперена дама с този джип гази закона в Бургас Върховна наглост: Ето как паркират истинските джигити на Меден рудник (СНИМКИ) Внимание! Ледени късове висят от покрива на сградата на НАП в Бургас Кошмар в Граматиково: Селото е без ток от 24 часа, не е ясно кога ще възстановят захранването Гнусно! Жена си купи торта от магазин в Слънчев бряг и изпадна в потрес от това, което откри (СНИМКА) Мистерия! Неадекватен младеж обикаля Лондон и твърди, че е от Бургас, познавате ли го? (СНИМКИ) Сигнал до Флагман.бг! Зловеща находка стресна хората на плажа в Слънчев бряг (СНИМКИ)
Социолог: Президентът Радев да не се държи като политически девственик Меркел подканя момичетата към инженерство, а момчетата към гледане на деца Съжалява ли Евгени Бакърджиев, че събори Мавзолея? Гърция засилва отбраната си, наема френски бойни кораби Цветан Цветанов към президента: Не сме в политиката, за да водим махленски дебат Край на авантата! Финландия спира да раздава по 560 евро на калпак Георги Марков: Евала на Борисов, че се разбра с Ердоган. Какво ще стане, ако онзи пусне бежанците? Министър Николина Ангелкова: 5,2 млрд.лева са приходите от туризъм само за 8 месеца Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов: Спешно правим нов Закон за футболното хулиганство Първо във Флагман.бг: Преизбраха Иван Вълков за лидер на ГЕРБ Бургас, нови лица влизат в ръководството Държавата ще бори хулиганите с повече камери и претърсвания
Ужасяваща находка на Флагман.бг! Анонимното писмо, което разплете смъртта на инж.Димитър Миразчиев (ОБНОВЕНА) Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“ (СНИМКИ) Гнусен педофил ще лежи 10 месеца за гаври с 12-годишно момиченце в асансьор на хотел в Слънчев бряг Задържаният касоразбивач Илиян Керин: Не съм читав човек, но не съм извършил това престъпление Удар на бургаската полицията! Арестуваха свиреп касоразбивач, задигнал над 70 хил. лв. от хотел (СНИМКИ) Трима агенти от КПКОНПИ следели кметицата Иванчева, решили да върнат парите от подкупа на бизнесмена Ваклин Гюлсевен изпадна в нервна криза, съдия Анатоли Бобоков я успокоява (ОБНОВЕНА) Бизнесменът Александър Ваклин дал подкупа и сложил капана за кметицата Иванчева Адвокатът на момичето, помело 10 коли: Не бива да е в затвора заради смачкани ламарини (ВИДЕО) Ето я Гюлсевен, обрала бутик в центъра на Бургас (СНИМКИ) Кметицата на „Младост” вдигна скандал в съда (СНИМКИ)
Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка?
Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка? Хората в с. Аспарухово твърдят, че управителят на фирмата ръководи огромен бизнес и разполага със сериозно финансиране


Всичко в категорията
Проверяват шефка в МОН, опитала да уреди сина си Помните ли скандала с кардиолога д-р Михаил Читаков? Ето каква е развръзката БЧК приютява оръжейна фирма в централата си (ВИДЕО) Шест вида поведение, които разрушават връзката Собствениците и наемателят на "Ред Корнер" с ексклузивни разкрития пред Флагман Банка притиска хотел в Приморско - иска му парите от клиент, платил с чужда кредитна карта Само във Флагман.бг! Вижте как експолицай овладя бизнеса с трупове в Бургаско Траурни агенти или злодеи? Вижте как 16-годишният мъртвец Костадин сам поръча погребението си Само във Флагман! Потопът, отнел 4 човешки живота и червената компания от Камено Бургазлията Станислав Панайотов-Тачо – свиреп наркобос или примерен съпруг и баща, преценете сами (СНИМКИ) Вижте как гард на самоубилия се Кристиян Коджуклиев превърна семейната къща в наркоферма (СНИМКИ)
Ексклузивно! Доайенът на бургаската журналистика Евдокия Симеонова за миналото и настоящето на професията (Видеоинтервю)
Ексклузивно! Доайенът на бургаската журналистика Евдокия Симеонова за миналото и настоящето на професията (Видеоинтервю) Имаше ли реална цензура до 1989 г.? Свободни ли сме сега? Накъде върви държавата с Бойко Борисов начело? И други въпроси, които й зададохме


Всичко в категорията
Петко Сталинчев: Всеки бордюр е една берлинска стена за мен
Петко Сталинчев: Всеки бордюр е една берлинска стена за мен Спирките нито са обозначени, нито са скосени бордюрите, за да мога да сляза, споделя студентът
Всичко в категорията
Мистериозна смърт! Откриха трупа на 33-годишен спортист в дома му Ужасяващо: Кръвожадна акула нападна турист, наложи се да му ампутират крака (СНИМКИ/ВИДЕО 18+) Ученици и майки от Силистра помагат на мъж с увреждания (ВИДЕО) Съседи на издъхналия Павел споделиха покъртителни подробности за живота му Най-младата жертва от кървавия автобус Бургас-София била отличничка, след броени дни Мила щяла да празнува рожден ден Драма! Родителите на убитата Алекс от Поморие се разделиха, не успяха да преглътнат мъката по загубеното дете Бездомният абитуриент от Елисейна не иска пари, готов е сам да си построи къща след пожар (ВИДЕО) Нова трагедия сполетя Нана при поредната ѝ битка с рака Публикуваха предсмъртния разговор на Долорес О'Риърдън Непознати спасиха болен мъж, останал без дом Абитуриент и майка му останаха без дом, къщата им изгоря
Като беше толкова хубав социализмът, защо го свалихте, бе, другарки и другари?!
Като беше толкова хубав социализмът, защо го свалихте, бе, другарки и другари?! И ще ви кажа защо. Защото така нареченият социализъм беше фалирал в СССР, което се знаеше по цял свят, но не и у нас, където се криеше дори, че човек е стъпил на Луната

Всичко в категорията
Спомени от соца: Когато цветен телевизор се купуваше с 4 заплати Само във Флагман! Знаете ли коя е майката на един велик учен от Бургас, асистент и приятел на Айнщайн (СНИМКИ) Спомени за романтиката на Бургас, вмирисаната сладкарница "Малина" и местната бохема Как започна строителството на един от символите на соца – панелката Помните ли легендарната пазарска мрежа от времето на соца Спомени от соца: Ако "Москвичът“ беше оцелял, днес щеше да сложи в малкия си джоб "Мерцедес" и "БМВ" Плажът бил поквара и срамна съблазън за предците ни Как ни хранеха в казармата през соца Спомени от соца: Къде почиваше елитът на БКП и Народната република Спомени от соца: Кометите, които пореха вълните от Варна до Несебър за 4.20 лв. Не са нужни импровизации, нито да потъпкваме волята на Коджакафалията. Да възстановим автентичния му паметник
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Несебър
Ексклузивно! Доайенът на бургаската журналистика Евдокия Симеонова за миналото и настоящето на професията (Видеоинтервю)
Ексклузивно! Доайенът на бургаската журналистика Евдокия Симеонова за миналото и настоящето на професията (Видеоинтервю) Имаше ли реална цензура до 1989 г.? Свободни ли сме сега? Накъде върви държавата с Бойко Борисов начело? И други въпроси, които й зададохме


Всичко в категорията
Огромен интерес към Здравното изложение в мол Плаза в Бургас (СНИМКИ) „Бургас рециклира“ разкрива истината за пътя на оползотворяемите отпадъци На 23 април бургазлии ще четат в автобуса фрагменти от романа „Аз още броя дните” Катето Евро представи книгата си на вечеря по собствени рецепти в Гранд Хотел и СПА Приморец НАП отчита: Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път Във вторник Бургас решава: Европейски вид или ориенталска визия за „Богориди“ (СНИМКИ) Внимание! Катастрофа затапи кръговото на "Метро" в Бургас (СНИМКА) Министър Павлова към бургаски депутат: Не искаме да създаваме фалшиви очаквания за Западните Балкани Бездомници станаха строители и сервитьори 4 от най-хитовите родни диджеи пристигат в Бургас за фаталния РД на легендарното парти T.U.S.O.B. (СНИМКИ/ВИДЕО) Конкурс отправя предизвикателство към бургаските ученици да създадат макет на еко-град
Мария за меденруднишкия скандал с хубавата Елена: Не съм викала мутра да я сплашва, засякохме се случайно
Мария за меденруднишкия скандал с хубавата Елена: Не съм викала мутра да я сплашва, засякохме се случайно Спрях на бензиностанцията,  за да й кажа просто, че съм подала жалба. Исках да ми се извини и да забравим за случая, но така и не се разбрахме, каза Мария

Всичко в категорията
Само във Флагман.бг: Хубавата Елена проговори за сблъсъка в ж.к."Меден рудник" Хубавата Елена сътвори луд екшън в „Меден рудник”, наби бургазлийка заради засечка на пътя (СНИМКА) На косъм от трагедия: Незагасен фас подпали жилището на двама братя, за малко не изгоряха живи (СНИМКИ) Нямат срам! Непълнолетни цигани обраха манастира „Св. Богородица” навръх Великден Странният случай "Анка" и заслужава ли втори шанс от Община Бургас Извънредно! Автобус блъсна жена в жк „Меден рудник“, състоянието й е тежко (СНИМКИ) Удар на полицията! Хванаха Христина от бургаския ж.к. "Меден рудник" в подли интернет номера Ужас в "Меден рудник"! Бандит нападна и ограби млада бургазлийка Шок в „Меден рудник”! Бургазлия отиде на гости на приятел, прости се с портфейл, пълен с пари и кредитни карти Върховна наглост: Ето как паркират истинските джигити на Меден рудник (СНИМКИ) Екшън край ез. Мандра! Пребиха служител на ИАРА-Бургас
„Заедно срещу алоизмамниците“ събра в Айтос депутати, полицаи и пенсионери
„Заедно срещу алоизмамниците“ събра в Айтос депутати, полицаи и пенсионери Инициативата на народните представители от ГЕРБ Бургас за противопоставяне на опасното престъпление продължава с нови срещи
Всичко в категорията
Айтос се обединява за младежи с увреждания, за да им подари вълнуващ бал. Включете се! Айтос потъна в скръб! 50-годишната Фатмегюл е шестата жертва на автобуса-ковчег на "Тракия" Деца от Айтос се включиха в инициативата Седмица на гората Развръзка: Ще потвърди ли и ВКС 6-те години затвор за айтозлиите Златко Кънев и Тихомир Петров? Айтозлии недоволстват от премахването на опасни дървета в "Славеева река", но замърсяват парка (СНИМКИ) 50 тийнейджъри от Айтос и Руен проконтролираха депутатите от балкона на парламента (снимки) Пътечка от балони и сърца в центъра на Айтос! 22-годишна красавица каза „ДА” на своя любим (СНИМКИ) И Любомир Татаров напусна Генгера в Айтос, търсят нов управител на етнографския комплекс Само във Флагман.бг: Ето кои улици ще ремонтират в Айтос за 2 млн. лв. Лавина от сигнали за бедстващи щъркели край Бургас, екоинспектори тръгнаха да ги спасяват (ВИДЕО) Кметът на Айтос Васил Едрев прати екип да спасява щъркелите, осигури защитени места в зоопарка
Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка?
Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка? Хората в с. Аспарухово твърдят, че управителят на фирмата ръководи огромен бизнес и разполага със сериозно финансиране


Всичко в категорията
Пожар унищожи колата на ексдепутата Стефан Кенов в Карнобат, умишлен палеж ли е? Сърнево се размина с евакуацията, нивото на Русокастренска река спада (ВИДЕО) Високо ниво на язовирите в Карнобатско. Кметът Георги Димитров: Предприели сме необходимите мерки, всичко е под контрол Масови арести в Карнобат! Полицейска спецакция завърши с 8 закопчани Най-възрастният жител на Община Карнобат баба Джена стана на 102 години Депутатът Николай Тишев с приемна в Карнобат След купон на 8 март: Ченгета спипаха 72-годишен мъртво пиян шофьор в Созопол и напушен младеж зад волана в Поморие Закриват училището с мъртвите души в Соколово, 29 деца-емигранти крепели школото Снежна ваканция за учениците в Айтос и Карнобат Смел шофьор кръстосва карнобатските улици, носи храна и провизии на закъсали по пътищата жители Обновяват държавните сгради в 28 общини, в Бургаско - само в три
Поставиха първите павилиони, които ще променят визията на Слънчев бряг Американското посолство отпусна 700 000 долара за реставрация на емблематична църква в Несебър Вестауто-М и Masterhaus Несебър те канят на среща с най-новото от Volkswagen Несебърските пенсионери стават IT специалисти, завършиха курс по компютърна грамотност (СНИМКА) Осмокласник от Несебър грабна наградата за есе по проект, свързан с българското европредседателство „Купа Несебър“ остана в Несебър, домакините грабнаха редица призове (СНИМКИ) Мистерия! Откраднаха Фиата на мъж от Свети влас, ченгета откриха колата изпепелена в гората Официален старт на международната регата „Купа Несебър“: Стотици ветроходци преминаха парадно през морския град Тарикати леят бетон върху пясъка в Слънчев бряг (ВИДЕО) Луд екшън по улиците на Несебър: Пиян шофьор си спретна гонка с полицията Само във Флагман.бг: Нападателят на млада жена в Несебър е опасен престъпник от банда за грабежи
Парашкев, братът на задържания Христос Янулис: Невинен е, всичко е заради бате Митко
Парашкев, братът на задържания Христос Янулис: Невинен е, всичко е заради бате Митко Застреляха кученцето ми, жалва се той от петъчната акция на ченгетата

Всичко в категорията
Кметът на Царево Георги Лапчев: Протестиращите на "Корал" обслужват един политически кръг и бълват фалшиви новини
Кметът на Царево Георги Лапчев: Протестиращите на "Корал" обслужват един политически кръг и бълват фалшиви новини Община Царево е една от най-онеправданите – заради липсата на общ устройствен план тя няма възможност за развитие

Всичко в категорията
Нено Димов: Новият план за Царево е много по-щадящ природата Лапчев: За да има Синеморец пречиствателна станция и да не погребваме мъртвите в нивите, ни е нужен ОУП (ВИДЕО) 120 хил.лв. за плажа на Китен, търсят наемател и за Ахтопол Неочаквана изненада за рибарите край Ахтопол, морето ври от паламуд Затвориха пътя Малко Търново-Царево заради свлачище От април започват да „изкърпват” пътя „Царево – Малко Търново” , догодина – голям ремонт за 20 млн. лева Екшън в Царево! Мъж вдигна на крак пожарна, полиция и Бърза помощ, след като подпали жилището си (СНИМКИ) Пазач ограби базата на „Артистите на България” в Ахтопол, отмъкна 30 легла Супер скандал в Царево: Намеси ли се кметът Лапчев в сблъсък за златен имот край морския плаж Знаете ли къде се намира „Мъртвият град”? Вижте призрачния Коста дел Кроко край Царево Пчелари искат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход
Читалището в Ясна поляна увековечи дейността си в книга
Читалището в Ясна поляна увековечи дейността си в книга Кметът на Приморско Димитър Германов изрази готовност Общината да подкрепи и евентуално второ издание на книгата


Всичко в категорията
Потресаващо! Опънаха сергия за козунаци на улицата в Средец (СНИМКИ) Дебелт ще грейне за Великден със супермодерно LED осветление и видеокамери за близо 100 000 лв. (СНИМКИ) След алармата на Флагман.бг! ДАИ и КАТ погнаха грудовските копърки Има ли злато в Странджа? След Богданово, „Асарел“ ще търси богатства край Дебелт и Драчево След алармата на Флагман: Изпратиха униформени в завода за пластмаса Ексклузивно във Флагман! Вижте как циганите обезкостяват цех за пластмаса в Средец (СНИМКИ) Извънредно! Цигани атакуваха завод в Средец След сигнал до депутат: Екип на екоинспекцията в Бургас пратен при бедстващи щъркели Безсънна нощ в Дебелт, хората се готвят за евакуация Инвеститор налива милиони в старата мандра в Дюлево, ще прави завод за месо и мляко Кметът на Средец за скандалите в ОбС: Опозицията си направи измислен пиар
Светилището Индипасха в Странджа най-лековито в неделята след Великден, хиляди го посетиха (СНИМКИ)
Светилището Индипасха в Странджа най-лековито в неделята след Великден, хиляди го посетиха (СНИМКИ) Силата на водата, извираща от скалата, е най-голяма именно в неделя след Възкресение


Всичко в категорията
Подигравка! Оставиха стотици възрастни без пенсии за Великден Рекултивират старо депо край Малко Търново за 736 хил.лева Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО) Затвориха пътя Малко Търново-Царево заради свлачище От април започват да „изкърпват” пътя „Царево – Малко Търново” , догодина – голям ремонт за 20 млн. лева Изграждат паметник на генерал-майор Алекси Попов в Малко Търново, министерството отпусна част от парите Кметът на М.Търново със силни думи заради бедствието: Виновни ли сме, че избрахме да останем тук – в нашата Странджа?! Николай Тишев организира приемна за жители на Малко Търново Райони в община Малко Търново и Поморие останаха без ток Отпускат средства за ремонт на социалните центрове в Малко Търново Обновяват държавните сгради в 28 общини, в Бургаско - само в три
Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите
Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Нека всеки един от нас излезе и почисти пред дома си, градинката, парка или най-близкия до него тротоар, обръща се към съгражданите си кметът Васил Панделиев


Всичко в категорията
Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи Екшън в Сунгурларе! Щерю убил своя приятел Панайот, ударил го с вила в главата Маратонецът Шабан Мустафа организира състезание за планинско бягане в Сунгурларе Истина ли е? Контролен „орган” помлял пиян личното си БМВ, бракува го набързо Жители на сунгурларски села: Тук е снежен капан, не пътувайте! Измамник метна баба, че й дава златен пендар, взе й 2400 лева Бургаският депутат Петър Кънев се срещна с кмета на Сунгурларе: Умуват как да намалят безработицата в района Ако някой иска да добие най-голямата сила - нека дари камбана на храма в с. Есен Община Сунгурларе налива близо 100 хил. лв. в три села: Чубра се сдобива с нов площад, ремонти в Садово и Манолич Брутално зверство в Сунгурларе: Циганин-рецидивист изнасили 70-годишна баба Ето какво отговориха от Община Сунгурларе за масовата сеч в с. Славянци
Приехме европейски закон срещу некоректните туроператори, но ще видим дали ще работи на българска почва Интервю Всички интервюта Бургаският народен представител Петър Кънев пред „Флагман”: Приехме европейски закон срещу некоректните туроператори, но ще видим дали ще работи на българска почва
Най-тежките проблеми в туризма, свързани с легловата база, презастрояването и лицензите, ще бъдат адресирани със следващите поправки, казва депутатът
Глас отвътре Всички Антония ЧОРЕВА, Антония ЧОРЕВА Разследване на Флагман.бг: Как се придобива учителска квалификация от Софийския университет - без изпит, срещу 200 лв. на ръка Асистентка от Департамента за усъвършенстване към СУ е сигнализирала прокуратурата за корупционната практика

Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Познавате ли този човек? Зареди на бензиностанция в Бургас и духна с Аудито си (ВИДЕО) Кална вода потече от чешмите в бургаския жк. „Братя Миладинови”. Каква е причината? (ВИДЕО) Нов бизнес във „Възраждане” и „Братята”: Крадат емблеми на „Мерцедес”, продават ги на черно (СНИМКИ) Внимание! Вятърът събори огромно дърво на бул. "Демокрация" (СНИМКИ) Цигани подлудиха карнобатски квартал, полицията не може да ги спре (ВИДЕО)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 22.04.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Това е ден, в който може да покажете своите умения. Усилията ви ще бъдат възнаградени. Възможно е обаче на много от Овните да се наложи да се разделят с някои илюзии и надежди, които са таили. Денят е чудесен за усвояване на знания, за обяснение в любов и за сключване на брак. Любовта ви завладява. Ако връзката ви не в перфектна, това е денят, в който може да потърсите промяна. Дава ви се енергия, за да я хармонизирате. С рейки може да откриете нов потенциал у себе си или начин да промените живота си. Денят е добър за изцеление и за учение. Здравето ви е относително променливо. Вземете мерки! Ако не се чувствате добре, отидете на лекар! Не прекалявайте с нищо, както апетит, така и хранителни режими и диети! Отдайте се на любими за вас неща без чувство за вина! С любимия може да опитате нови неща в секса. В този ден не предприемайте нови дела, тъй като енергията ви ще отиде на вятъра и ще ви донесат само загуби! Отложете важните разговори и изясняването на отношенията! Сега е време за забавления. Препоръчва се да пиете повече сокове и в менюто ви да има повече плодове. Склонни сте сега да рискувате повече от друг път. Трудно ще правите компромиси и ще наблегнете на личното си удобство и благополучие. Нови хора навлизат в живота ви. Важно е да постоянствате в целта и да се адаптирате в промените. Погрижете се за външния си вид! Можете да укрепите семейните си отношения или да намерите начин да увеличите приходите в бюджета на фамилията. В този ден е добре да сте сред природата, да отидете до извор или до река и ако имате проблеми, да ги споделите. Това ще ви помогне да се справите с трудностите. Лутате се между крайностите, а от вас зависи дали денят ще е приятен или гаден. Не е зле да помислите над думите на Гершон Легман „Правете любов, а не война“ или над поговорката „Кой каквото прави, на себе си го прави. Любете се и не си въобразявайте несъществуващи проблеми! Може да се почувствате неуверени. Това е временно явление и скоро ще си върнете настроението. Зависими сте обаче от емоционалното настроение на околните. Затова, ако те са тъжни, опитайте се да ги развеселите! Ако се налага да шофирате, внимавайте! Заемете се с дела или ангажименти, които сте отложили или пренебрегнали в миналото! Ще имате повод да почерпите приятелите си, но няма да липсват и трудности. Може да се скарате с любимия, но внимавайте да не прекрачвате границата и връзката ви да се разпадне! Това е ден за бурна страст и романтика. Някои от Козирозите днес ще се разнежат от любов, а други ще се тресат от гняв и ревност. И да се съмнявате във верността на любимия, не си позволявайте да го обвинявате, защото ще съжалявате! Денят е добър за начало на лечение. Семейните мъже е по-добре в този ден или да се заврат в някой ъгъл и кротко да си почиват или да излязат с приятели, защото рискуват да се изпокарат с близките си. Не отговаряйте на упреците им! Изчакайте „бурята“ да отмине и после може да обсъдите проблема. Забравете за мекушавостта! Това е ден, в който може би ще се наложи да покажете на околните, че държите на своите принципи и сте готови за защитите идеите си. Желателно е да не се стига до бой. Вашата сила е в словото. Убедете с думи вашите опоненти в правотата си!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип