×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как комунизмът използва тотото като магия на съдбата, за да събуди лудите илюзии на народа за богатство


Как комунизмът използва тотото като магия на съдбата, за да събуди лудите илюзии на народа за богатство
Комунистическата държава продаваше надежди на хората с тотото, а настоящата - с талончетата на късмета
05 Април 2018, Четвъртък, 16:05 ч.
Автор: Христо НИКОЛОВ

Колелото на историята се върти и този сценарий се повтаря

Днес стотици хиляди наши сънародници трият талончетата на късмета. "Абсолютни наивници", казват мнозина и подминават тази мания с пренебрежение. Тя обаче увлича все повече хора, предимно с ниски доходи от малките населени места.

Това са бедни наши сънародници, с безкрайно труден живот, които виждат единствената надежда да излязат от блатото в талончетата на късмета. И телевизиите им продават тази надежда. Над 3 млрд.лева са приходите от игрите на късмета, а данъците са нищожно малки.

Всеки трезвомислещ се чуди защо държавата не предприема нищо, за да пресече този порок, превърнал се в мания. Може би така иска, може би опънатият чадър над този бизнес добри приходи на някого - догадки много. 

Продавачите на мечти обаче не са от днес, а в България манията настъпи още през 50-те години на миналия век, когато всеки жител на бедната държава виждаше в това възможност да забогатее и изплува от блатото.

Може би най-точното описание на манията с тото през комунизма прави Георги Марков в неговите "Задочни репортажи за България". Препубликуваме част от подобен текст с уникална историческа стойност:

Комарджийската страст в страната, изглежда, разцъфтя след 1956-а година. Може би сигналът беше въвеждането отново на Държавната лотария и впоследствие тотото.

В годините на култа се смяташе за некомунистическо хората да придобиват пари по т.нар. „нетрудов начин“, т.е. на лотария или тото. Ала финансовата диалектика внезапно реши, че държавата има нужда от тези „нетрудови доходи“.

Така Държавната лотария отново започна ежемесечните си тиражи, след това дойдоха седмичните тиражи на 14-те футболни отбора за тото-1, а след него цъфна и тото-2.

Цялото това държавно комарджийско начинание се оказа кокошка, която снасяше златни яйца.

Финансовият успех беше повече от фантастичен, защото огромен брой хора имаха нужда да играят и играеха. В моя бележник е записано следното изказване на един встрастен до полуда играч на тото, който редовно губеше почти цялата си заплата.

Играта за мене е единственият източник на надежда. Не мога да си представя как бих живял без тази надежда. Всеки път, когато попълвам фишовете, ме обзема такава надежда, която ми обещава много повече от най-голямата печалба, като че светът ще стане мой. А в неделя вечер, когато проверявам резултатите, можеш да си представиш какво ми е. Никаква литература, никакво изкуство, нищо не може да ми даде тоя час на лудост, защото знаеш, че и този път всичко е било напразно, но илюзията си остава непокътната.“

Много пъти съм се убеждавал, че това масово комарджийство за много хора беше не толкова убиване на времето, колкото „източник на надежда“. Безброй пъти от различни уста излизаше една и съща фраза, придружена от най-дълбока въздишка:

„Ако спечеля от тотото!“

Повечето хора бяха достатъчно интелигентни, за да знаят, че печалбата не ще промени нищо, но и те имаха нуждата да вярват, че 15 хиляди лева можеха да променят живота им в щастлива насока. В един свят, където всички обществени илюзии бяха отдавна разбити на пух и прах, имаше най-жизнена нужда от този вид мазохистични илюзии.

Особено характерен беше примерът с един мой колега инженер. Той беше съвсем нормален и свестен гражданин, женен, с две деца. И като всички други си попълваше редовно купона за тотото. Но за разлика от другите един ден улучи шестте цифри и взе първата печалба. В разстояние на една година той напусна семейството си, заживя със серия любовници, пропи се до пълен алкохолизъм, напусна работа, защото „не съответствувала на възможностите му“, реши, че ще пише пиеси и сценарии за филми, след това премина на писане на опери, след това заряза писането (което никога и не бе започнато), купи някаква скъпа кола и катастрофира така, че само по чудо остана жив, и с остатъка от парите продължи да играе като луд на тотото, убеден, че късметът му отново ще проработи. Когато го видях след време, той се движеше по „Раковска“ като замаян и казваше на хората, че написал роман и го изпратил на Нобеловия комитет в Стокхолм. След това го лекуваха в психиатрията.

„Пусна ли тотото?“ — почти всяка съпруга пита мъжа си в петък или събота, сякаш произнасянето на тази фраза е парола за щастие.

Но ако човек може да разбере тази страст в онези години, когато всички бяхме ужасно бедни и заплатата обикновено стигаше само за първата седмица от месеца, в последвалите години, когато настъпи известно подобрение, комарджийството не само не спря, но още повече се увеличи.

И щом като комунистическата държава ползуваше магиите на съдбата, за да превръща лудите илюзии на хората в твърде реално парично богатство, то нравствената задръжка на отделния гражданин пада и той се чувствува свободен да мами и себе си, и другите чрез илюзиите на комара.

В категории: Политика


15
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
15
Коментара по темата
15.
*********
15.07.2022 20:54:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
14.
Sabina
07.07.2022 12:19:21
0
0
Благодаря ви д-р Огунделе! Съпругът ми искаше развод, защото се виждаше с друга жена, разбрах за страхотен магьосник. След работата на д-р Огунделе съпругът ми отмени процеса по развода. И се върна у дома след 24 часа и сега сме щастливи заедно. Казах на д-р Огунделе, че ще споделя добрата му работа, затова споделям това тук, за да знаят хората за този велик и честен човек, ако имате проблеми с връзката или брака или други проблеми, можете да му пишете в WhatsApp и Viber чат: +27638836445. Името ми е Сабина.
13.
*********
21.06.2022 14:10:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
12.
*********
13.05.2022 23:32:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
Поет
06.04.2018 10:53:35
3
3
Никога в България и никоя друга страна, не е имало комунизъм!
Но ще има.
10.
М.
06.04.2018 10:34:14
2
2
От това време,започва,да се пише историята,за Делян Пеевски благодарение на майка му Ирена Кръстева.Евала на такива майки,които мислят,за бъдещето си на децата.Честити,да са ви печелившите билети!!!
9.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
06.04.2018 10:05:09
0
2
Перефразирайки една известна мисъл на Улянов/В.И./ще кажа,че
държавният хазарт е опиум за народа.
8.
Ротшилд
05.04.2018 22:56:55
0
13
Държавния спортен тотализатор във всички държави е вид данък към народа, но представен ни като възможност за печалба той не е възприеман от хората като данък. В ново време, днес вече навсякъде по света има частни лотарии, в България са 2, те обикновенно са собственост на мастити олигарси, които имат възможностите и лобито да вкарат закони, чрез които да плащат минимален данък на държавата на фона на огромните печалби, които генерират всеки ден. ТОТО=данък!
7.
флагман психиатрия
05.04.2018 22:48:06
5
13
аха, сега комунизма измислил и хазарта, да ви таковам драскачите прости
6.
2XL
05.04.2018 21:59:17
7
15
Това си е статия "ала промивка на мозъци"...
Не се хабете момчета и момичета! Има още живи,които помнят...
5.
АЗ
05.04.2018 21:50:04
9
17
САМО АБСОЛЮТЕН КРЕТЕН МОЖЕ ДА НАПИШЕ ПОДОБНА ГНУСНА ЛЪЖА.САМО БОЛЕН МОЗЪК НА ПРОДАЖЕН ДРАСКАЧ,ПРОПИТ ОТ АЛКОХОЛНИ ПАРИ Е СПОСОБЕН ДА СЪТВОРИ ТОЛКОВА ИДИОТСКА И ПОРЧКОВА СТАТИЯ....
4.
Хаха
05.04.2018 21:21:06
6
18
А и това, че при комунизма парите стигали за първата седмица, е пълна лъжа!!!! Ако е имал 5 деца или е харчил като луд тогава може, ама иначе парите са стигали. Мойте двама дядовци имаха жени , които не работиха и успяваха хем жените си да гледат, хем двете си деца. И двамата ми дядовци имаха по две деца и безработни жени. Иначе в комунизма държавата имаше 10 милиарда дълг, АМА ПРЕЗ КОМУНИЗМА ДЪРЖАВАТА СТРОЕШЕ МАЩАБНО ПЪТИЩА, ЛЕТИЩА, ПРИСТАНИЩА, ЯЗОВИРИ, ФАБРИКИ, ПОДЪРЖАШЕ ОГРОМНА АРМИЯ.... а сега тия демократични б*клуци нищо не строят, и нямаме армия, но сме с 30 милиарда дълг!!!! Така че, тоя автора явно опитва да внушава лъжи на младите
3.
Хаха
05.04.2018 21:14:13
2
23
При комунизма поне влизаха парите в държавата, а сега влизат в джоба на някви гадни мутри, които празнуват рожденни дни за 1-2 милиона евра
2.
t4
05.04.2018 20:58:17
1
13
Искам някой да ме убеди, че пуснатите числа от фишовете на хората, системата не ги разчита веднага, и автоматично при тегленето генерарира всякакви други комбинации, но не и пуснатите от хората.
1.
фен на тото
05.04.2018 20:45:53
1
16
За социализма е ясно. Но сега при капитализма положението е още по-гадно, като се вземат ежедневните лъжи по тв за огромни печалби.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори