×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Режат безплатния градски транспорт за част от служителите в МВР


Режат безплатния градски транспорт за част от служителите в МВР
Униформените служители няма да бъдат засегнати от промените, увери министър Радев депутата Иван Иванов
05 Април 2018, Четвъртък, 14:07 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Да ползват ротационни, а не поименни карти, предлага министър Радев


Част от служителите в МВР вече да не ползват безплатно градския транспорт за лични нужди. Това иска министърът на вътрешните работи Валентин Радев, стана ясно на петъчния парламентарен контрол. Мярката няма да засегне униформените служители, а вероятно само лицата, чийто статут е регламентиран по Закона за държавния служител.

Въпроса към министъра зададе депутатът от БСП Иван Иванов. Към него постъпила информация, че се готви реформа, която ще доведе до отмяната на безплатните абонаментни карти в МВР.

Министър Радев отговори, че служителите пътуват безплатно в градския транспорт и това е регламентирано в Закона за МВР.
Размерът на средствата за превоз на служителите, ползващи право на безплатно пътуване при изпълнение на служебните си задължения, подчерта министърът, е когато това е предвидено в закон, и се определят ежегодно с постановление на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет на Република България за съответната година. Средствата се предоставят от Министерството на финансите на общините, които са спазили нормативно установения ред за възлагане на обществени пътни превози под формата на целеви трансфери от централния бюджет чрез системата за електронни бюджетни разплащания – СЕБРА.

С писмо на Министерството на финансите от 12 януари 2018 г. са определени за 2018 г. средства за компенсиране на стойността на безплатните пътувания при изпълнение на служебни задължения на служителите от МВР в размер на 13,765 млн. лв.

Служителите със статут по Закона за държавния служител обаче не попадат под тази категория лица.
„Знаете, че имаме и такива вече, които имат право при изпълнение на служебните си задължения да пътуват безплатно, ползвайки поименни карти, тъй като в Закона за държавния служител законодателят не е предвидил подобна възможност. Те са около 2000 души, между впрочем”, каза Валентин Радев.

Средствата за закупуване на неперсонализирани карти или билети, които да им се предоставят евентуално при необходимост, когато ползват градски транспорт, изпълнявайки служебните си задължения, може да се осигурят на основание на един друг член от постановление на Министерския съвет от 22 декември 2017 г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2018 г.

„Съгласно посочената разпоредба, въз основа на служебните задължения и длъжностна характеристика, работодателят утвърждава списъка с лицата, тоест аз, имащи право на транспортни разходи”, обясни още министърът.

Затова със заповед е създадена работна група, която трябва да изготви нова заповед, определяща реда за заявяване на карта на служител с оглед необходимостта за изпълнение на служебните задължения, ползвайки обществения градски транспорт.

Работната група предложила абсолютно всички служители на МВР да ползват безплатно градски транспорт, което обаче министърът не одобрил. Въпросът щял да се обсъди днес със Съвета за социално партньорство (синдикатите). След това Валентин Радев щял да вземе окончателно решение.

Депутатът Иван Иванов в репликата си каза, че не е разбрал какво точно предлага министърът и попита специално дали ще бъдат засегнати униформените служители.
Валентин Радев отговори, че решение все още няма и обясни: „Аз Ви казах, че след като го обсъдят със Съвета за социално партньорство, аз ще взема решението. Но за предложението сте прав, мога да го оглася и отсега, какво точно предлагат и каква е идеята въобще, аз не Ви казах това, защото чакам да чуя синдикатите какво ще кажат.”

От думите на министъра стана ясно, че иска да спести част от над 13-те милиона, които министерството плаща за безплатния градски транспорт. И се обоснова: „Когато ми представиха първата заповед там - без мен, на всички даваха служебни карти и аз питам: Добре в министерството има служители, директори, заместник министри и всички останали, които ползват служебни автомобили, за какво са им тези карти? Защо да не спестим от тези 13,7 милиона, примерно 2, 3, 5 милиона и да ги дадем за закупуване на компютри, на каквото трябва там, в районните управления, за битовите условия. Това е подтекстът, въобще на целия преглед, който помолих и вижте колко дълго време се бори администрацията, и не може да вземе решение. Аз разбирам, че това е и социална придобивка, но Вие сте прав и ме попитахте точно за тях, за което Ви благодаря - какво става с униформените, какво става с постовите? Никой от тези няма да пострада. Всички, на които им трябват за служебно изпълнение, ще си ги получат.”

Идеята е част от поименните безплатни карти да бъдат заменени с други, които да се ползват на ротационен принцип.
„Една паничка с картите – взима, отива, пътува между министерствата, те са в различни сгради, прибира се, оставя го, взима го друг. Няма нужда да има персонална карта и да харчим такива пари. Това е идеята и аз мисля, че ще се съгласите да бъдат спестени пари, но в никакъв случай от тези, които изпълняват такива функции, за които Вие ме питате”, каза още министър Радев.

В категории: Политика


Автор
13
Коментара
Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 0
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 0
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
13
Коментара по темата
13.
Милиционер
05.04.2018 21:30:44
0
10
Благодарим за перфектната работа на синдикатите !!
Само хрантутници!
Най вече представителите им в бургаската дирекция!
12.
123
05.04.2018 19:56:50
1
4
Щом пита синдикатите, значи това което е намислил няма да стане - те искат на всеки карта и толкова, а че плаща министерството това не ги засяга - те толкова далеч не мислята, пък 10 - 20 млн. какво са за тях . Развикат се малко по площадите и оп ....100 млн.
11.
бай Драган
05.04.2018 19:40:00
6
9
Полицаите са едни хрантутници Крайно време е да им отнемат привилегиите и да започнат да си плащат осигуровките и в това число и безплатните карти за пътуване
10.
Бай хой
05.04.2018 19:01:42
2
5
Не си прав 9! Виж,пак протестират хората,че нямат пари.
Предлагам да ги подкрепим и като видим полицай да му хвърляме по някоя стотинка,семейства хранят все пак!
Да живеят чистачките,by the way!
9.
до 8
05.04.2018 18:44:18
6
8
Пропусна да напишеш,че си правят лев от дрога,проституция и други престъпления.Полицаите в днешно време заприличаха на строители,какви къщи вдигат и вили не е истина и то с мизерните си заплатки.Завалииките да ги оплачеш живи!!!!!!!!Мръсна гад са!!!!!!!
8.
Бай хой
05.04.2018 18:39:17
5
8
Те са богопомазани! Данъци не плащат, осигуровки,градски транспорт. Щастлив съм,че им ги плащам аз! Даже сега,ако може и на лешперите по затворите заплатите да вдигнат.... Виждате под какъв стрес работят!
Това там с пистолети,гранати да ги заплашват....добре,че на чистачките са им малки заплатите и им е паднало пердето от глад,че гонят престъпниците......
7.
моряк
05.04.2018 18:34:44
1
7
Най после едно разумна идея на МВР Радев че от къде на къде всички от неговите заместници до последния що се води на работа в полицията ще ползва безплатен градски транспортПо тази логика би трябва и кадровите войници и матроси да ползват тази социална придобивка като приемници на наборните войниции матроси както някога пътувахме безплатно в градския транспорт .
6.
Наблюдателен
05.04.2018 18:16:15
3
16
Виждал съм коли на полицаи и техни роднини,нямат винетки и карат извън градско.Защо полицаите не си купуват винетки,ние балами ли сме да даваме по 100лв,а те не?
5.
Абе
05.04.2018 18:12:40
1
7
Дайте им някой лев отгоре на куките,че плющат само стари,сбръчкосани лелки,дайте им лев ,че веднъж и те да се облажат.Друго си е младото .
4.
Боцмана
05.04.2018 18:12:30
1
12
Да им отрежат и така наречената 13-та заплата......да им дават по коледа по един годишен винетен стикер и да им го удържат от заплатата на Милифонтените!
3.
sorko
05.04.2018 17:57:43
0
16
ЩО ПЪК НЕ ПОМИСЛИ ЧЕ МОЖЕШ ДА СПЕСТИШ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ 13 000 000 МИЛ.ЛЕВА КАТО РАЗКАРАШ ТИЯ ХРАНТУТНИЦИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ДEТО ПО ЦЯЛ ДЕН НИЩО НЕ ПРАВЯТ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГИ НОСЯТ НА ГЪРБА СИ ЧЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА ВЗЕМАТ И ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ЧЕ И БЕЗПЛАТНО ПЪТУВАТ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ А МЛАДИТЕ ЩЕ ИМ ВЗЕМАШ КАРТИТЕ . НЯМА ЛОГИКА В МИСЪЛТА ТИ
2.
до спестителя
05.04.2018 17:08:25
3
11
Ами служителя като вземе картата от паничката колко хубаво звучи Ами той ще забрави да я върне беееее ами тогава какво правим ? Те куките за такива работи много забравят
1.
ииии ,, въй
05.04.2018 16:48:27
3
2
ima logica
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори