×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо три години еколози, рекетирали бизнесмен за 200 хил.евро, се разминават между капките


Защо три години еколози, рекетирали бизнесмен за 200 хил.евро, се разминават между капките
Вече трета година не можем да започнем да работим на територията на лицензиите, каза изнудваният Пламен Павлов
05 Април 2018, Четвъртък, 11:48 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Делата на зелените активисти за нередности по различни проекти в страната са 70, а от тях така наречените еколози са спечелили само едно

Еколози рекетират бизнесмени. Искат 200 000 евро такса „спокойствие”, разкри разследващият журналист от Нова телевизия Марин Николов.

Тази сутрин бе излъчен негов репортаж за трудния път на едно прокурорско дело, образувано след единственото телевизионно разследване у нас за рекет на еко организации над бизнесмени с енергийни проекти.

Става въпрос за историята с поисканите 200 000 евро такса „спокойствие” от фирмата,  газифицираща Пирдоп и Златица.

Историята започва през 2015 г., когато Пламен Павлов – инвеститор в проект за газификация на градовете Пирдоп и Златица, се оплаква от принуда. А екип на NOVA засне

как екоорганизацията „Коалиция за устойчиво развитие” иска от него 200 000 евро, за да оттегли жалби пред съда срещу решението на екоминистерството проектът му да стартира без оценка за въздействие на околната среда
.

Пари срещу спокойствие. Ако платиш  – няма дело, ако не платиш – делото тръгва, а проектът и печалбите ти от него се забавят с години.

„200 000 евро! Когато си стиснем ръцете и кажем ОК – действаме. Споразумението ще бъде стискане на ръце. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Всичките тези неща се депозират при мен. Аз ги държа при мен”, призна през 2015 г. пред скрита камера адвокат Чавдар Пенчев.

Адвокатът на сдружението води и председателят на „Коалицията за устойчиво развитие" - Дончо Иванов.

„Това не е рекет, това е интерес”, заявява Дончо Иванов. Бизнесменът Пламен Павлов обаче не плаща и жалбите остават, а делата за екооценката му тръгват. А екипът на NOVA пита вече открито: Поискани ли са пари?

Хубава работа! Какви пари?”, отговаря Дончо Иванов, председател на сдружение „Коалиция за устойчиво развитие”.

Следва проверка от Софийската градска прокуратура. Бави се една година. Търси се ясен текст, с който да определят престъплението. Възниква спор коя прокуратура да го води - градската или районната. Започва досъдебно производство и едва от преди месеци, 3 години след предаването ни, Дончо Иванов и адвокатът Чавдар Пенчев са с обвинения за принуда – за това, че са поискали 200 000 евро от бизнесмена Павлов против волята му, със заплаха за увреждане на имущество.

Нашата фирма извършва мониторинг, който вие не искате да разберете”, заяви Дончо Иванов.
Спънките по делото обаче продължават.

В обвиненията на Софийската районна прокуратура не пише кое имущество на Павлов и как са увредили Иванов и Пенчев, след като той не се е поддал на принудата и не им е платил. Заради този пропуск на прокурора съдията от Софийския районен съд връща обвиненията за доизясняване, а оплакалият се от рекет бизнесмен говори за вредата от неизтеглените жалби на екосдружението – хиляди левове пропуснати ползи от 3 години забавяне на проекта.

Вече трета година не можем да започнем да работим на територията на лицензиите”, обясни бизнесменът Пламен Павлов.

Още през 2015 г, зелени организации се разграничиха от екокоалицията на Дончо Иванов. От „За да остане природа в България”, изтъкнаха, че той съмнително сменял позицията си по куп проекти.

От користно заиграване с жалби, блокиращи бизнеса, се оплаква и директорът на държавната фирма „Радиоактивни отпадъци”. Повод са няколко дела на същата еко коалиция срещу проект за погребване отпадъците от АЕЦ Козлодуй за това, че не бил екологично издържан.

Проектът започна да се реализира 2015 година, но започна преди 11 години. С една жалба за много малко средства, всеки един гражданин може да спре проект за милиони, а да не кажа и за милиарди”, обяснява Делян Петров, директор на „Радиоактивни отпадъци” АД.

Случайно или не едно от екоделата на коалицията на Дончо Иванов срещу отпадъците е гледано от съдия Ваня Анчева от Върховен административен съд  – сестра на познатия ни разследван адвокат на активистите Пенчев. Процесът е образуван през 2014 г, а съдия Анчева си прави отвод по него заради родствена връзка със страна по процеса. Но не в началото, а едва пролетта на следващата година – малко след като NOVA излъчва историята с поисканите 200 000 евро.

След покана за интервю със съдия Анчева, от Върховния Административен Съд отговарят, че на случаен принцип, тя е била в състава на две дела по жалби на Коалицията за устойчиво развитие и свързаното с нея сдружение „Хармония”. И по двете се е отстранила с отвод заради брат си и връзката му със страната по процеса.

От едното излязла веднага, а от делото за отпадъците - чак когато установила участието на Пенчев. Той не бил адвокат в залата, а само приел призовката на екоорганизацията. Законът е спазен и делата са решени без участието на Анчева, пишат от съда.

В справка от там за последните няколко години става ясно, че делата на зелените активисти за еко нередности по различни проекти в страната са 70. От тях така наречените еколози са спечелили само едно. Всички останали 69  са завършили с решение, че жалбите им в защита на природата са несъстоятелни. Повечето обаче след забавяния на бизнес намерения за милиони.

В категории: Темида


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
6
Коментара по темата
6.
Марио
06.04.2018 17:31:55
0
0
Поредното доказателство за изнудваческите методи, с които действат зелените активисти жадни за кинти. По интересно е защо и докога държавата ще разрешава да има такива случаи?
5.
Защо бе майка му стара.....
06.04.2018 09:57:31
1
1
НАГРАЖДАВАТ прокурор Милена Стойчева-ГЕНЧЕВА$$ Администратилен ръководител и Председател на РП-Айтос.....
Та ТЯ Прикрива ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ в Айтос и с.ЧЕРНА МОГИЛА на СИЙКА ВЪЛКОВА ТЕНЕВА,но при нотариус Бисер ДЕМИРЕВ 324 от 2010г
....Пр.пр.667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос
4.
Тошо
05.04.2018 19:19:44
0
0
Е щото си плащат на когото трябва. Така никой не ги бара въпреки безчинствата им.
3.
Васил
05.04.2018 17:57:34
0
0
Зелените, в сянката на природата, всъщност станаха едри престъпници, и е крайно време да се пресече това им поведение!
2.
Seven
05.04.2018 13:40:44
0
3
От години се говори за рекет от страна на зелените, но все още няма осъдени..защо ли, май и в прокуратурата играят тия безделници
1.
Мамицата ви и зелени боклуци...
05.04.2018 09:29:11
0
4
Чистата , като сълза българска съдебна система и ефективната ни прокуратура- как да не се почувства човек горд, че им плаща заплатите на тези херои!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори