×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предлагат родителите да извиняват отсъствия вместо джипито


03 Април 2018, Вторник, 20:45 ч.
Източник: Marica.bg

И без това повечето медицински бележки са формални или фалшиви, мотивира идеята си Емил Начев от СУ "Найден Геров"

Медицинските бележки да отпаднат изцяло като документ за оправдаване на отсъствия в училище. Това революционно предложение отправи писмено до министъра на образованието директорът на СУ „Найден Геров” Емил Начев, след като наскоро на среща с школските шефове в Пловдив Класимир Вълчев призовал те да са активни и да предлагат решения на проблеми в системата.  Като алтернатива на документа от лекар Начев предлага отсъствията на учениците да бъдат извинявани само с бележка от родителите, които обаче лично да я представят в училището, каквато е практиката в много държави в Европейския съюз.

Според Емил Начев такава промяна ще има голям положителен ефект в няколко аспекта. Единият ще е да секне снабдяването с фалшиви медицински бележки, към което в момента прибягват не само учениците, а дори и техните родители. Както „Марица” писа, преди националните външни оценявания е масова практиката майките да искат от джипитата една седмица болничен, за да не ходи детето на училище в последните дни преди решаващите тестове и уж усилено да се готви за тях на финалната права. Така в класните стаи в този период остават на места по 7-8 деца. Училищата обаче нямат механизъм да пресекат тази тенденция, защото отсъстващите са представили изискващия се документ от джипито.

Вместо да се хитрува по този начин, родителят може да дойде и да каже направо какво е решението му, но да поеме отговорност и ангажимент за периода, в който ученикът не е в клас, казва Начев.  Така според него премахване на медицинските бележки ще доведе до по-голяма ангажираност на семейството и ще се подобри съпричастността на родителите към учебно-възпитателния процес.

От друга страна, ако детето пък наистина е вдигнало температура, защо да се води директно при личния лекар заради необходимостта от извинителна бележка, вместо родителят да го устави у дома на топло и да пресече заболяването с няколко аспирина, пита Емил Начев.

Евентуално генерално решение за отмяна на медицинските бележки, освен че ще облекчи джипитата, също така ще смъкне огромен административен товар от педагозите, излага друг мотив школският директор. В момента класните ръководители  приемат извинителните бележки и следят отсъствията на паралелката. Те трябва да подават справки, които после администрацията на училището обобщава. В края на всеки месец учебните заведения докладват  на Регионалната здравна инспекция за деца, които на натрупали повече от 50 извинени отсъствия.

Тази система се прилага, за да се правят насрещни проверки дали няма злоупотреби и дали джипита не издават фалшиви болнични и документи. За да става това обаче, учителите се натоварват с несвойствени задължения, вместо да се фокусират върху учебната работа, негодува Емил Начев. И посочва, че в Унгария например проблемът със затрупването на педагози с такива административни задължения е решен, като на 4 паралелки има един класен ръководител, а не отделен на всяка като у нас.

Школският шеф не е убеден и доколко има обратни проверки въз основа на справките, които постоянно се изпращат от училищата.

Според Емил Начев е нужна драстична промяна в правилата, за да има и реални резултати, а не формално затягане на контрола. То бе направено с новите правила по Закона за предучилищното и училищното образование, според който в момента класният ръководител може да извинява най-много 3 дни по уважителни причини, а директорът - още 7. За всички останали допуснати отсъствия ученикът трябва да представи документ.

Промяна на тази система с отмяна на медицинските бележки и извиняване на отсъствията от родител ще гарантира, че той е запознат с причините за отсъствие на ученика, пише в заключение в писмото си до министъра Емил Начев. Не на последно по важност място той подчертава, че очаква и възпитателен ефект по отношение на учениците, като не им позволява да злоупотребяват с фалшиви бележки.
Какъв да е лимитът на отсъствията, които могат да бъдат оправдани от родителя по предложения алтернативен начин, според Емил Начен трябва да се реши след обществена дискусия.



5
Коментара
Флагман.БГ Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? 11/05/2024, Събота 16:40 1
5
Коментара по темата
5.
me
03.04.2018 18:44:43
0
6
Да ги махат. Сега е ужас - хваща грип детето - айде на лекар. Че иначе няма бележка за училище. Варицела - пак. Дрисня - отново. Въшки (шшшштттт, забранена дума в училищата) - пак лекар искат. За всяка глупост - бележка. Е не става така! Има лека темепратура и малко сополи - ами няма да го водя на лекар, щше го спра за два три дена да си стъпи на краката. Вън минус 10 зимата - на лекар. Лудост! И на опашката за бележка с преглед още 20 тежко болни. И се прибираш вкъши с два вида грип, една настинка и разстройств. Кой каквото си избере. На нас бележки по телефона не ни дават. Трябвало преглед. ВИНАГИ! Веднъж успях да взема, зада не водя детото на кучия студ навън, то стана урбалия. Скарах се с лекарка, сестра, всички по пътя. За една скапана бележка. Адът на бюрокрацията.
4.
Учител
03.04.2018 18:21:06
0
5
Хич не ми дреме дали бележката и истинска или фалшива. Пука ми на оная работа. За мен е важно да има документ.. . Че иначе мен гонят после. Пък дали е истински или не??? То всичко си е за сметка на учениците и радителите.
3.
3
03.04.2018 18:18:57
1
1
И без това всички се самолекуваме.
Често по-добре се справяме сами вкъщи на самолечение.. .. По-често личния лекар дава грешна диагноза и ни праща в определена аптека да пазарим, за да си вземе той 10%
2.
дааааа
03.04.2018 17:53:10
0
2
ТОВА Е НАЙ ПРАВИЛНО
1.
мвр
03.04.2018 17:51:04
0
5
Разумни доводи,джипитата ще скочат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване
Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но...
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори