×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страхотен скандал сред бургаските писатели – обвиняват се в плагиатство и се заплашват с полиция и прокуратура


Страхотен скандал сред бургаските писатели – обвиняват се в плагиатство и се заплашват с полиция и прокуратура
В основата на конфликта са Иван Сухиванов (вляво), Румяна Емануилиду (в средата) и Керана Ангелова (вдясно)
31 Март 2018, Събота, 17:43 ч.

Напрежението ескалира заради "едни кавички", а писателската общност стана за смях пред цял Бургас

Грандиозен скандал тресе пишещите в Бургас през последните дни – един-друг се обвиняват в плагиатство, заплашват се с полиция и прокуратура, сипят се закани.

Старт на поредната кавга между писателите дава Иван Сухиванов (спечелил наградата „Христо Фотев“ за 2016 г.). Той изпраща имейл от пощата на литературния сборник „Алманах Бургас“, където работи, до Етичната комисия на Бургаската писателска общност.

В писмото Сухиванов обвинява журналистката Румяна Емануилиду в плагиатство. Той посочва, че в книгата си за бургаския театър тя е преписала от доайена на българската поезия Иван Теофилов, работил през 60-те години като драматург в морския град.

Като доказателство Сухиванов цитира писмо от Теофилов, изпратено до него преди 2 години, в което драматургът обяснява, че страда от рядка болест и някак си между другото вмъква изречението: „И случаят Румяна. Вярно, цитира ме много пъти, но някъде на казаното от мен е забравила да постави кавички…“

Колеги, най-срамният и долнопробен грях за пишещия е да открадне чужд текст, точно това прави т.нар. “журналистка” Румяна Емануилиду в книжлето си за бургаския театър… Моралната нечистоплътност не се лекува, видно е…“ – коментира Сухиванов.

Срещу него скача поетесата Керана Ангелова. В имейл, отново изпратен до всички членове на БПО, тя нарича Сухиванов „жалък“, вбесена от негов пост във фейсбук.

„Давам ти срок до утре да се извиниш, да обясниш, че вероятно си бил в нетрезво състояние, че са те отвлекли извънземни и са ти промили мозъка…, че вместо мозък в главата ти има миризлива субстанция, че си го написал от злоба, от завист, от черна болест невярно… Каквото там искаш измисли. За честта ми на жена и майка ще има да отговаряш! Запомни това“ – пише гневно Ангелова.

Авторката на награждавания роман „Елада Пиньо и времето“ заплашва Иван Сухиванов, че ако не ѝ се извини, тя ще отиде при кмета, заместник-кмета Йорданка Ананиева, в полицията, при адвокат, ще поиска от ГДБОП да се запознае с публикацията му, ще сезира прокурор…

„Искам на същата тази твоя миризлива стена в социалната мрежа да ми се извиниш, да кажеш, че си се пошегувал, че си имал висока температура… каквото искаш. Иначе този път прошка няма“ – заканва се Керана Ангелова.

В кореспонденцията се включва и поетесата Ирина Войнова.

„… Този индивид (не го наричам “човек”, за да не обидя човешкия род) е способен на всичко. Не е важно сам по себе си какъв е Иван Сухиванов. По-страшното е, че под негово въздействие върху литературния живот в Бургас отдавна витае страх, лицемерие, интриганство, фалш, некоректност и пр. и пр. Жалко, защото ако с цялата тази енергия беше хранил писателската си дарба, би могъл да бъде бургаският Кафка. Сигурна съм, че Бургас ще го помни не с книгите му, а с разрушението, което внася в писателската общност – коментира Войнова. – Според мен Иван омърси лицето на Сдружението и това лице днес е само една изкривена, двулична грозна маска. Макар че в Бургас има невероятни таланти и много честни автори“ – заключава тя.

Очевидно възмутена от създалата се ситуация, в публичния спор се включва и поетесата юрист Елка Стоянова. Тя съветва Сухиванов да остави Етичната комисия да си свърши работата по своя преценка, а включването в кореспонденцията на още сто човека показвало единствено неговата дребнавост.

„С всичките панаири, които устройваш заради възпаленото си его и погрешната представа, че някой ти дължи нещо на тоя свят, успяваш да превърнеш Бургас в посмешище пред цяла България“ – отсича Стоянова. Тя моли пишещите повече да не я занимават с дребнавите си дрязги и имейлът ѝ да бъде изваден от списъка на писателската общност.

Настоящият скандал е само поредно доказателство за нетърпимостта между пишещите „братя и сестри“ в Бургас. Конфликтите между тях не са от вчера – те тлеят от години и от време на време ескалират, както и в този случай.

В резултат има толкова много писателски дружества и клубове в морския град, че дори задминават и политиците с техните партии.

От Общината направиха опит да постигнат някакво обединение сред пишещите, създавайки Дома на писателя и сдружението „Бургаска писателска общност“ през 2015 г. Въпреки това помирението между писателите изглежда като мираж, защото водещото при тях е вътрешният „Аз“ – егото, което очевидно не могат да преодолеят.

Източник: 7dniburgas.bg

В редакцията се обади и Румяна Емануилиду, за да изрази възмущението си от абонирания за общинско финансиране Сухиванов. В книгата ми ясно са разграничени цитатите от авторския текст. Наскоро в Бургас ще има събрание на Съюза на писателите и Сухиванов просто отстрелва всички неудобни. Уважавам Флагман.Бг и недуомувам защо дава трибуна на такъв човек, каза тя.


В категории: Просвета


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Редакторът
04.04.2018 17:08:18
0
1
Флагман, къде са ви кавичките в цитата с Румяна Емануилиду, който сте добавили към статията? Излиза ли, че вие сте плагиатствали нейното мнение?!
А сега, де!
17.
Георгиев
03.04.2018 18:02:24
0
0
Абе Флагман що не се занимаете с този интригант ще направите наистина сензационна статия. Почнете от тук и свършете до Ориса ме Алиса а"Подател: Иван Сухиванов <[email protected]>
До: [email protected], [email protected]
Относно: предложения на Худ.съвет
Дата: 04.04.2016 09:27
Здравейте!
На 6 септември навършвам 55, добре е т.нар. сдружение да ме предложи за почетен гражданин.
Освен това - наред съм да бъда номиниран за Златен пегас през декември.
Имам и ръкопис даден за преводна книга на италиански, там ще ми трябват около 1200лв. най-малко...
16.
Румяна
02.04.2018 09:35:36
1
2
Колеги, някой взе ли книгата, където има стотици цитирани хора, интервюта и библиография. Цитат, който е дълъг половин страница, се разделя с кавички и преразказ по средата. Няма как да си пришия спомен на Теофилов от 50-те години на миналия век как са поставили първата му пиеса в Бургас - как Вили Цанков го е заключил в стаята десет дни, докато завърши пиесата и му е носил кебапчета и лимонада. Дори и да съм се раждала по това време, не мога да си пришия такъв спомен и е смешно да се използва с такава цел. Направих запис с Теофилов - не в такъв контекст е това изречение, плод на някакви амбиции на Сухиванов и той не му е давал право да използва името му с такава цел. Тук юристите трябва кажат. На 26 април има общо събрание на Писателското дружество. За Сухиванов е добре проблемът да се измести с измислени скандали, вместо да се види какви ги е вършил конкретно той. Това е неговата цел и вие му правите услуга
15.
Ицо
01.04.2018 20:39:09
0
1
Този наглец Сухиван. не е ли същия, който преди време сам се предложи за почетен гражданин на Бургас? Що не си седи като почетен селянин в селото си. Когато на наглостта не й пресечеш ръцете, тя се стреми към по-големи височини, без да има основание за това.
14.
Де е Киро на КИРИЯ
01.04.2018 19:47:52
0
2
О Бургас град прочут с леки адидаски батки и с умни черни Златки
Общината кат фалира
ше ви гледаме сеиира
вси4кото лапач сдаде фира като тира на баира
некои маи ще емигрира
13.
gerb poetesata Salatewa
01.04.2018 19:35:28
0
1
Които пише в моа Алманах ши
яде пердах
кат не плаша пьтя си да хваща
12.
*********
01.04.2018 14:12:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Валерката
01.04.2018 13:51:26
0
3
Този наглец Иван Сухиванов участва във всевъзможни комисии и журита, където му се плаща.Взема пари от Общината да си издава нечетивните книжки, взема си допълнителни хонорарчета от това сп. Море, където получава заплата. Държи в страх или с ласкателство голяма част от писателите, а зад гърба им ги нарича графомани. Г-жо Ананиева,защо не го уволнихте от издателството за сблъсък на интереси и кражба, а само го освободи от конкурса Хр. Фотев? И ли вас ли ви е страх от него?
10.
Бургазлия
01.04.2018 09:27:05
0
2
Килипирджия !!!
9.
Личев
01.04.2018 03:47:48
0
7
Какво е мислела общината, каква стана тя. Направили дом на писателя, а той стана едно много скъпо кафене. Т.н. пис общност/ това не е общност на писателите/?/ в Бургас, а е едно по-голямо дружество/ където хазяйничи една групичка, която си разпределя парите от общината, раздават си награди, за което си търсят подходящи съмишленици за членове на журита, раздават си субсидиите на общината на свои хора за издаване на книги, канят за гости свои приятелчета, като им плащат добри хонорари от общинските пари. А после се оплакват, че никой не купува книгите им и не ги чете. А що се отнася до изданието "Море"/ то вече не е списание, нито алманах, нито сборник, а бог знае какво/ там е пълен отврат- сега останаха двама некадърници да лапат парите на общината и да се правят че издават нещо. През годините, когато излизаше по някоя друга книжка с техни приятелчета от Бургас, но се изпокараха и вече рядко има и бургаски автори на страниците. Условието им е да не им противоречат. И това става с подкрепата на кмета и екипа му. Жалко за Бургас!.
8.
Георги Михайлов
01.04.2018 00:11:56
0
12
Как Балзак не преписа от Зола -дребни псевдописателски души.
Кой е слушал за вас и кой ви чете??????
7.
Брррррррр
01.04.2018 00:05:15
1
11
Тази писателска общност е микс от противоречия с цел получаване на награди, макар, че никой не чете книгите им. Борба на паяци в буркан.
6.
кулайо
31.03.2018 23:40:29
2
7
Горкият Иванчо опять обосрался.
5.
Quokka
31.03.2018 22:28:25
0
9
Стане ли скандал всеки плаши със съд и прокуратура. Уж работа не вършели. Угодия няма. Вземете научете какви функции изпълняват съответните структури.
4.
Румяна Емануилиду ХАХАХАХАФАХА
31.03.2018 22:12:41
0
7
Е стига НИЗОСТИ то бива бива ама тази ""ТВОРЕЦ"" ЕЙ ХОРА НАЙ НЕКАДЪРНИТЕ ВИ МАМЯТ ЗА ПАРИ
3.
Гочо
31.03.2018 21:54:07
0
6
А къде е Теменуга Захариева ?
2.
bgman
31.03.2018 21:42:45
2
13
Писатели, в Бургас???? Хахахаха...
1.
Само мнение
31.03.2018 21:30:05
2
7
Топ писател от Бургас е Янчо Чолаков. Тези мушмороци от къде са?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“  
Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори