×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ученици към депутатите: В час е скучно, искаме млади учители, разбираеми учебници и съдържание в крак с времето


Ученици към депутатите: В час е скучно, искаме млади учители, разбираеми учебници и съдържание в крак с времето
Депутати предупредиха децата, че застаряването в учителската професия е неминуемо, но не е толкова голям проблем
28 Март 2018, Сряда, 17:01 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Тежките раници също са проблем - за него народните представителите предложиха най-много решения


Тежки раници, възрастни учители, неразбираеми учебници, липса на практическа насоченост и скука в час. Това бяха основните проблеми, които поставиха ученици на среща с депутати и с представители на Министерството на образованието и науката.

Дискусията в парламентарната комисия по образование бе под надслов „Актуални проблеми на образователната система в България – децата говорят”.

На хората от властта гостуваха 12 момичета и момчета в 6 и 7 клас. Става въпрос за подбрани ученици по проект „Детска лидерска  академия” (ДЛА).

Децата и тяхна учителка представиха в парламента и писмени предложения към народните представители.
„Често ни е скучно в час. Това, което ни преподават, ни се струва безинтересно и без никаква връзка с живота, а учителите ни са изморени и изнервени от купищата документи, с които се занимават, от хаоса, който ние създаваме, когато ни е скучно”,
посочват децата от ДЛА.

Според тях има начини да им бъде задържано вниманието по време на обучителния процес.
„Особено ни е интересно, когато ни преподават млади, добре подготвени хора, които говорят на нашия език, и са по-близо до нашата възраст, понякога дори споделяме общи интереси
. Липсата на дълъг опит може да бъде компенсирана с работа под супервизия, в която да усвояват успешни педагогически практики”, смятат още учениците от ДЛА.

Според тях е нужна и сериозна актуализация на учебния материал.
„В момента учим много и различни предмети (български език и литература, математика, човек и природа, човек и общество, география, музика, изобразително изкуство, информационни технологии) без да разбираме каква е връзката помежду им и как можем да използваме наученото в училище в реалния живот и за да се справяме с предизвикателствата, с които се срещаме всеки ден. Считаме, че учебното съдържание има нужда от сериозна актуализация и че е важно ние, децата, да участваме в този процес, защото ние сме пряко засегнати от проблема”, се казва в становището на ДЛА.

„За нас е от съществено значение учебният материал да бъде съответен на времето, в което живеем, а не на онова отпреди 50 години например. Необходимо ни е да учим за нещата, които ни заобикалят днес, в живота ни извън училище, и да се подготвим за онова, което ни предстои в бъдеще”, пишат още децата от лидерската академия.
Те предлагат и въвеждане на изцяло нов предмет - „Финансова грамотност”. Така щели да се създадат условия за „по-щастливо и образовано общество, което постига повече успехи, изграждане на стабилна икономика и здравословна среда за предприемачество”.

В самата комисия децата също бяха попитани за проблемите им.
Според Мария например, един от тях продължават да са тежките раници.

Депутатката Ирена Анастасова ("БСП за България") попита децата: „Разбирате ли това, което пише в учебника?”
Отговорите бяха различни: „да”, „не”, „не винаги” и „никога”.


Анастасова попита втори път. Тогава се чуха по-смели отговори в негативна посока. Депутатката обобщи, че „не винаги” е това, което тя е чула в най-голяма степен и обясни, че депутатите знаят за този проблем.

Най-много съвети децата получиха по отношение на тежките раници. Бургаската депутатка от ГЕРБ Ася Пеева например препоръча на учениците да пишат на листи, вместо на тетрадки. Освен това децата можели да се комбинират по двама – единият да носи един учебник, а другият – друг. В час те можели да са на един чин и така да четат заедно от едно помагало.

Електронни учебници, комплекти, които да стоят в кабинетите, подредба на раниците, шкафчета в училищата бяха сред други идеи на депутатите и на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

Повечето депутати посъветваха децата да се примирят с възрастните учители. Това бил проблем, който вече съществувал в цяла Европа и се задълбочавал.
Освен това нямало млади и стари, а много добри и не толкова добри учители, както обясни депутатът от „Обединени патриоти” Милен Михов.

Проф. Иво Христов пък разкритикува „неолибералната вълна” и по-точно тенденцията ученето да е „гот и удоволствие”.
Дайте да се разберем, образованието е усилие. Животът е стълба нагоре, която се изкачва с усилие – после идва готиното, обяви професорът от БСП, който преди няколко месеца каза, че 80% от българите са дебили.

Проф. Станислав Станилов от „Атака” попита децата дали вече знаят с какво искат да се занимават, като пораснат. Четири от 12-те вдигнаха ръка.
Всички те бяха момичета. Едно каза, че иска да е програмист, друго – лекар, трето - архитект. Четвъртото отговори, че предпочита да запази отговора за себе си.
След въпрос кои от тях искат да станат учители, никое не вдигна ръка.

Чиновник от министерството отговори, че това е проблемът. То било още едно доказателство, че учителската професия е непривлекателна и че следователно децата не бива да се надяват на млади даскали.

Депутатката Веска Ненчева ("БСП за България") коментира, че би било добре учителите да се пенсионират след само 20 години стаж. Така щял да се подмладява съставът. Това обаче бе прието повече на шега и с усмивка от колегите й.







В категории: Политика


23
Коментара по темата
23.
смях в залата
30.03.2018 18:23:02
0
1
Децата искат млади учители, това е вярно! Но директорите не искат! Ако мислят, че е лъжа нека публично да извадят само годините на раждане на всички учители в училищата в Бургас, за да видите за какво чудо става дума- пенсионер до пенсионера! Ама не го правят, само голи приказки! Отделно други баби със синекурни длъжности в РИО и Общината лобират за пенсионерите и ги държат до умиране. С години не дават шанс на младите да се реализират и научат да работят, докато ги отвратиха и продължават да отвращават от учителската професия! Сега пък обратен ефект- всичките туркини, неграмотни от селата щат-не щат ще трябва да ги вземат! Бабите се мислят за страшно кадърни и незаменими, а истината е, че са алчни и не дават шанс на младите да работят и да се научат. Толкова тъпи и прости хора като тези в училищата няма никъде! Млади хора стават директори и министри с шест месечен изпитателен срок, тук те въртят с едногодишни договори, чакат някой да лобира или като цяло се гаврят с теб, докато те изгонят или се откажеш сам! Най-тъпото съсловие се оказа училищното и грам няма как да дръпнат напред с тези тъпи директори, едногодишни договори, бюджети управлявани от тях, шуробаджанащини и липса на постоянни работни места, заради пенсионерките!
22.
Аха
29.03.2018 08:20:30
0
9
Аз завърших отдавна,2000г.Но,още тогава по история,география учителките ни диктуваха сбити уроци и отричаха глушостите в учебниците,защото бяха сложно написани и формулурани.Учебната система тук е много демоде и направена ,така че да се ходи на уроци.
21.
21
29.03.2018 08:17:16
0
7
Едно е много сигурно-че и учителите искат учениците да имат млади учители. Но 240 "богопомазани" в държавата не искат това.
20.
До 17.
29.03.2018 03:32:09
2
9
Това, че на Вас Ви е било скучно преди n-брой години, си е Ваш проблем. Заради такива като Вас, финландските ученици са първи по IQ в света, а нашите - последни. Именно 'щото "всичко е точно" и системата е ОК. Гимназистите не знаят как да обработват и възпроизвеждат информация правилно, за бога!? И как да знаят, като от 3. клас са принудени да учат дословно уроци във вид на турски локуми, за да изкарват хубави оценки занапред? Да не забравяме, че ученик 3. клас е преди всичко дете, не книжен плъх.
Абсурдно е 5-ти клас деца да изучават икономически и т.п. термини, и учебниците да са им на почти същия език като на студент I курс!!! Имаше репортаж по bTV как студент може да вземе няколко изпита с учебник по „География и икономика“ точно от 5. клас; да не кажете, че пиша измислици!
Бедна ви е фантазията на отдавна завършилите школо, че изученото в гимназиален курс е далеч даже от шепата кандидатстудентски изпити, за които родителите на учениците са принудени да плащат 3-4-цифрени суми за частни уроци, защото иначе няма да приемат децата им в желания ВУЗ.
Знаете ли какво е да завършиш гимназия/университет с диплома 5,50+ и накрая навсякъде да те ритат и да ти казват, че си негоден за работа само защото някой тарикат е научил нещо повече от теб, което няма как да се научи в каквото и да е училище?
Сигурен съм, че шепата от завършилите не можете да изчислите лихва в пари на заем/кредит с период на погасяване 6 месеца, камо ли за 2+ години (20% лихва на хилядарка, тýри го 1200, тъй ми)... Или пък нещо друго, свързано с лични финанси. Е, тогава времето в училище не е ли пропиляно? Помислете и пак кажете, че учениците били виновни! За финал да споделя, че не виня учителите – системата е такава...
19.
96
28.03.2018 23:16:40
9
10
Категорично съм против такива дискусии,ученикът не му е мястото там ,мястото му е в училище да учи !!!!!!!!
18.
тъжен човек
28.03.2018 23:10:47
1
6
Като чета отговорите на депутатите,та жал ме хвана ..то събрали се все "умни "глави и един през друг се надпреварват акъли да дават ,особено пък г-жа Ася Пеева ,тя и без това не и беше мястото там и на принципа на тотото влезе там ,но кокал сладък как се изпуска ..та и тя да каже някоя "мъдрост"...В едно са прави обаче -няма стари ,няма млади ,има можещи и неможещи ,искащи и неискащи ,обичащи професията и сребролюбци..и не на последно място ,тези млади ,които нийде не могат да се реализират ..всичко се втурна учител да става.Тежко и горко на майка България от такива даскалки и даскали........
17.
някогашен ученик
28.03.2018 22:46:17
2
7
Ми то и на нас ни беше скучно едно време ама никой не си и помисляше, че може да е друго
16.
Георгиев
28.03.2018 22:39:46
0
8
Ако може в междучасието да пушат един до друг......ученик -учител....ей това е възпитание! А респект от всичко това е на лице...били им на години учителите......
15.
вьи чуеек ква е тая
28.03.2018 21:14:16
1
12
Тая АСЯ голям ТИТАН на мисьлта да пишели на ЛИСТИ
И когато са намачкат и скьсат и разпилеят тогава кво правят
За да ПЕСТЯТ и да не им тежи децата да носят общо 1 яке 1 раница и 1чифт маратонки и да си менкат-разнасят за да не им тежи по физическо тая гербавата АСЯ явно е калинка с фалшива диплома и аикю на 1КЛЕТЬЧНА амеба
14.
Ами
28.03.2018 20:51:48
2
2
Дано някой баща нее в парламента. Те открадват паритеби изобщо не гининтересува. Затова няма младинучители да, работят за, слава и, да стоят гладни затова няма нищо..Ами кажете това на,децата,те ще,разберат.Рано или касно ще научат истината.
13.
Точно така
28.03.2018 20:37:01
1
9
...и в междучасието ако може и дрога да им раздават на тъпанарчетата
12.
otdavna uchenik
28.03.2018 20:01:38
0
9
Привлекателните професии са т.нар. авторитетни и след като авторитета на учителите бе смазан даже законно, няма какво да ни учудва. Що се отнася до учебния материал, то в основното училище се учат основни неща от всякакъв вид. Колкото и да не е интересно е полезно да ти мине през главата, за да може по-късно да разбереш какво искаш да правиш. Проблемът обаче е, че да си успешен трябва да си послушен, т.е да спазваш закона. Дали обаче реално е така всеки може да си отговори.
11.
shaider
28.03.2018 19:28:31
2
6
1. Ква финансова грамотност в 6 клас бе дечко? Перколясахте съвсем, лапетата! Отде накъде подобна идиотия да я преподават в общообразовалтено у-ще? Да не си в икономето или УНСС, че да ти го преподават тва? ..
2.За тежките чанти... да. Имал съм случаи, когато едвам съм си вдигал раницата, защото ми е тежала 15 килограма по кантар, преди да вляза в гимназия. След това стана 20.
3. Няма млади и стари учители - има ДОБРИ и ЛОШИ, кадърни и некадърни. Още малко ще поискате и едни-други да си преподавате матряла, ей така, да говорите на един език.
4. Интересно ми е четвъртото момиченце, дето си пази отговора за себе си, с какво е решило да се занимава - може би да вдига мерака на разни батенца срещу заплащане?
5. Учителската професия ще стане привлекателна, когато се свършат дришльовците, на които им е вменено от мама и тати, че могат да правят каквото поискат безнаказано и да получават всичко поискано на момента!
6. До 3 - Заради Бойко и такива оцелели аборти като теб тая държава клета няма да мръдне от дъното! Глупак.
10.
Shaider
28.03.2018 19:27:50
0
5
1. Ква финансова грамотност в 6 клас бе дечко? Перколясахте съвсем, лапетата! Отде накъде подобна идиотия да я преподават в общообразовалтено у-ще? Да не си в икономето или УНСС, че да ти го преподават тва? ..
2.За тежките чанти... да. Имал съм случаи, когато едвам съм си вдигал раницата, защото ми е тежала 15 килограма по кантар, преди да вляза в гимназия. След това стана 20.
3. Няма млади и стари учители - има ДОБРИ и ЛОШИ, кадърни и некадърни. Още малко ще поискате и едни-други да си преподавате матряла, ей така, да говорите на един език.
4. Интересно ми е четвъртото момиченце, дето си пази отговора за себе си, с какво е решило да се занимава - може би да вдига мерака на разни батенца срещу заплащане?
5. Учителската професия ще стане привлекателна, когато се свършат дришльовците, на които им е вменено от мама и тати, че могат да правят каквото поискат безнаказано и да получават всичко поискано на момента!
6. До 3 - Заради Бойко и такива оцелели аборти като теб тая държава клета няма да мръдне от дъното! Глупак.
9.
Shaider
28.03.2018 19:23:27
1
18
1. Ква финансова грамотност в 6 клас бе дечко? Перколясахте съвсем, лапетата! Отде накъде подобна идиотия да я преподават в общообразовалтено у-ще? Да не си в икономето или УНСС, че да ти го преподават тва? ..
2.За тежките чанти... да. Имал съм случаи, когато едвам съм си вдигал раницата, защото ми е тежала 15 килограма по кантар, преди да вляза в гимназия. След това стана 20.
3. Няма млади и стари учители - има ДОБРИ и ЛОШИ, кадърни и некадърни. Още малко ще поискате и едни-други да си преподавате матряла, ей така, да говорите на един език.
4. Интересно ми е четвъртото момиченце, дето си пази отговора за себе си, с какво е решило да се занимава - може би да вдига мерака на разни батенца срещу заплащане?
5. Учителската професия ще стане привлекателна, когато се свършат дришльовците, на които им е вменено от мама и тати, че могат да правят каквото поискат безнаказано и да получават всичко поискано на момента!
6. До 3 - Заради Бойко и такива оцелели аборти като теб тая държава клета няма да мръдне от дъното! Глупак.
8.
Истината
28.03.2018 19:13:51
2
5
Не финансова грамотност ами купуване продаване и строене на компании с финансиране.
Дайте малко по напред с тези теми.
7.
Аааа
28.03.2018 19:07:48
8
3
Не може ли да учат по 4 езика ?Защото моето дете учи 4 езика.
6.
Истината
28.03.2018 19:03:26
9
4
Финансова грамотност е най добрата идея.
И Английски! Това трябва да са задължителни.
Английския трябва да стане втори официален език на Слънчев Бряг и на Бургас.
5.
Super
28.03.2018 18:59:17
1
18
1.Незнам кой е писал учебниците на вътре има пълни глупости .
2.Пълнят главите на децата със много излишна информация която не им е нужна .
3.Задължително униформи
4. Вечерен час -Задължително!!!!
За да е всичко наред моля ви не пълнете главите на децата със излишна информация,нека да учат това която им и ще им бъде занапред необходима.Като останалите у-ще в Европа!
4.
do 1
28.03.2018 18:55:34
2
6
dano ne stane6...
3.
Хахах
28.03.2018 18:47:08
2
8
Ще искате среща с човека държава боеко борисов. На тези бушони и да им говорите за леки чанти и млади даскало само тока в сградата хабите. Да доеде боеко да се разпореди, понеже без него нищо не мърда в тъпата държава дето му се отчита
2.
АЗ
28.03.2018 18:44:42
7
23
ЛИГЛЬОВЦИ......УНИФОРМИ,ШАМАРИ И ВЕЧЕРЕН ЧАС,САМО ТАКА МОЖЕ ДА СЕПРЕВЪЗПИТАВАТ ПОДРАСТВАЩИТЕ ЛАЙНЕНЦА....
1.
ffffffffff
28.03.2018 18:39:41
4
11
Да стане 2000 лв. заплатата и ставам учител!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори