×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изсъхнаха ли кипарисите на Тракия край Карнобат? Не се притеснявайте, само ги окрадоха


Изсъхнаха ли кипарисите на Тракия край Карнобат? Не се притеснявайте, само ги окрадоха
Министър Николай Нанков успокои Флагман, че кипарисите с жълти, защото видът им е такъв
Ключови думи: кипариси, Карнобат, Тракия
24 Март 2018, Събота, 05:19 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Две седмци след поставянето на кипаристе, които да пазят най-проблемния участък край Карнобат от преспи, и балите им вече били откраднати

Кипарисите на магистрала Тракия край Карнобат, които от Министерство на регионалното развитие и благоустройството засадиха срещу снегонавявания, са пожълтели и оредели , видя репортер на Флагман.

МРРБ се похвали още в началото на ноември за идеята да засади там дървета, които да пазят пътя.
Това е един от най-проблемните участъци на Тракия, който при сняг и вятър често се затваря, а често там остават блокирани и бедстват хора.

За да не се случва занапред, от МРРБ обявиха, че засаждат 700 кипариса на проблемния участък от 350 метра. Те са намират само от дясната страна по пътя Бургас – София.

Флагман попита министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в парламента защо кипарисите вече са изсъхнали – само четири месеца откак бяха засадени, което се случи в края на ноември миналата година. 

„А, не са изсъхнали, не се притеснявайте. Просто  са жълтеникави“, каза министър Нанков. И обясни, че този вид кипариси трябва в рамките на година да развие по-широка и плътна корона. А ефектът от тях ще е най-голям след 2 години.

„И тази година имаше ефект, затова ще продължим с тази дейност и по други проблемни участъци“, каза още Нанков.

Често пътуващите по магистралата са на мнение, че така поставени на върха на билото в проблемния участък, кипарисите не могат да пазят пътя от снегонавявания, тъй като там е завет, а истинският е проблем в по-ниската част на хълма.

Експертите от МРРБ обаче са категорични, че мястото на дърветата е точно там.

Интересен факт и технологията по засаждането на кипарисите.

За разрешаване на проблема през зимата около дръвчетата допълнително се поставят бали слама за уплътнение.

Оказва се обаче, че тези бали вече са били окрадени и заради това кипарисите са висели известно време. Сега обаче от МРРБ са закупили отново бали и са укрепили кипарисите.

„Няма да казвам кой етнос открадна балите. По едно време изчезнаха – още на втората седмица. Сега ги възстановихме. Естествено нови разходи на държавата“, обясни министър Нанков.

От МРРБ бяха категорични пред Флагман, че кипарисите са такъв вид и след 2 години ще имат най-добрия ефект срещу снеговете. Затова ще бъдат поставяни и на други проблемни участъци в страната.
А опитът за тази технология за предпазване на магистрали от преспи се използва в Италия и Австрия.

В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
Ще видим ли поне една оставка?
25.03.2018 12:19:00
0
9
И за дупките , и за "иновативната" технология за запълването им, и за новите магистрали, по който получаваш морска болест, докато караш, и за малоумната идея за кипарисите по магистралата?Някой имал залежала стока , непродадена , дал "компетентен" съвет на правилните хора и -воала!!Това е разултатът, платен с нашите данъци , с актовете и глобите , с пенсиите , които родените след 60-та година , няма да получат. Този мил човек, който е станал министър, дали си е направил труда да попита някой компетентен наистина човек - има Камари , на инженери, архитекти, ландшафтни архитекти за начина , по който се правят защитни пояси, за видовете, които са подходящи за засаждане и най - вече за грижите , които трябва да се полагат ежегодно за тези пояси?ОСТАВКА!!
15.
Б
25.03.2018 10:54:20
0
12
Ами дръвчетата на Морска гара и на тях ли им е такъв нормалния цвят?!Няма нито едно зелено.
14.
Даам
25.03.2018 10:12:02
2
4
За какво да се притесняваме, нали си имаме кумпитиентен областен управиетел като Въчо Чокалов. Все ще прецака някой
13.
Смях
25.03.2018 09:33:20
1
9
Откъде го намериха този. Нестига че прелича на бобър ами и говори като картечница. За нищо не става ама от кипариси разбира.
12.
12
24.03.2018 23:57:14
9
7
Абе дървени философи-озеленители, що не се направите вие на кипариси, поне да свършите нещо полезно в живота си, стига сте мрънкали, баси специалистите по всичко!!! Напъните си аспирините в главите, може и някой лев да изкарате, не е толкова трудно.
11.
xaxo
24.03.2018 22:31:50
2
28
Една бала сено струва 2,50лв.Фирмата която ги реди около пътя взима по 15лв/бр. от държавата / от нас.За тия 700 кипариса, хвръкнаха още няколко милиона.Цените са като за озеленяване на Версайския дворец.
10.
маа му стара
24.03.2018 22:20:40
0
13
прав е професора за ония 80 %
9.
88
24.03.2018 20:49:07
2
29
В никое правителство досега в историята на България не е имало толкова бездарни олигофрени.А този малоумник е специално избран от Буда защото каквото и да каже нищо не се разбира.
8.
Гого
24.03.2018 20:37:24
0
6
Маниполатияно заглавие от пълните бездарници който са го писали
7.
*********
24.03.2018 20:20:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
6.
Бичето
24.03.2018 20:12:35
2
16
Айдр да си кажем истината всеки който пътува от там всеки ден знае че не бяха посадени докрай
Малко след половината свършиха
Зад тях има балли сено а самите дръвчета вързани с въжета
Абе цялата работа е евтино за брашното скъпи за триците
5.
абсурдистан
24.03.2018 19:30:26
2
39
Колко трябва да си прост ,че да си мислиш ,че с 1 ред кипариси ще спреш снега ? хахахахахха
Абе пътните "инженери " има си учебници по пътно строителство на магистрали .Там пише колко широк и от какви дървета да е залесителния пояс на магистрала !
Пишело 20 метра ширина ,ама трябвало да отчуждават имоти и нямало пари ,нямало как!
Кажете истината на хората - пояса трябва да е 20-25 метра широк със смесена разстителност. Нямаме пари за отчуждаване на имотите ,нямаме пари да направим, ААААА НЕ да лъжете и да крадете с някакви безумни кипариси...
4.
Стабилен министър, жълтеникаквъв
24.03.2018 19:27:46
2
21
Трябва да засадят пожарникар-кипарис-милиционер та да има кой да ги полива тия дървета иначе жълтеникави, но вече платени от данъците ни
3.
политика
24.03.2018 19:07:21
3
17
как знаех че това ще стане
2.
magistral
24.03.2018 19:07:18
5
25
Кипариси там имаше на едно две места за около две седмици, сега са останали няколко мижави дървета. Дали са откраднати или въобще не са засаждани е друг въпрос, но факта е, че тази зима нямаше проблем поради липса на сняг. Стига вече шменти капели!!!
1.
АЛО-АЛО
24.03.2018 19:06:24
5
27
Некадърници,докато пораснат Вас няма да Ви има.......толкова или Ви е умственият багаж......ялови крави....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори