×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За първи път във Флагман.бг! Вижте какви жени е имал Бургас преди два века (СНИМКИ)


За първи път във Флагман.бг! Вижте какви жени е имал Бургас преди два века (СНИМКИ)
Еленка Добрева – Русалиева. Снимка на ДА „Архиви“ - Бургас. Публикува се за първи път.
24 Март 2018, Събота, 02:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Даваме на България първата жена архитект, първата жена зъболекар и първата жена, завършила висша математика

През женския месец Март Флагман.бг реши да подготви статия, посветена на най-известните бургаски дами, които са оставили диря в историята. В процеса на работа обаче попаднахме на толкова необикновени биографии на силни, високообразовани и горди бургазлийки, че няма спор! – тази статия трябва да прерасне в поредица!

Първият ни разказ е кратък обзор за бургаската жена до началото на ХХ век. Прашните рафтове на архиви и библиотеки разкриха пред нас много имена и силуети. Първата бургаска жена от XIX век, която можем да видим на стара (и силно повредена) снимка е съпругата на възрожденеца Яни Русалиев, и майка на първия демократично избран кмет на Бургас – Ясен Русалиев. Нейното име е Еленка Добрева-Русалиева.

Открихме обаче личен документ на още по-стара бургазлийка - от самия край на XVIII век. В смъртния акт на Стояна, починала през 1895 г. е записано, че тя е на 100 (сто!) години, „родом и жителка бургаска!“ Трудно е да се издирят днес нейни наследници, но имената на баща й Пейчо Вълков отвеждат към връзка с прочутите Бимбелови.


Детайл от смъртния акт на Стояна Пейчова Вълкова, родена през 1795 г. в Бургас. Публикува се за първи път.

След Освобождението експлозивно и ексклузивно развиващият се Бургас привлича хиляди хора от страната. И то какви хора – очевидно много от тях са надарени и напредничави! Това с особена сила се отнася за дамите в града. Днес изглежда невероятно, но по калните улици на Бургас преди 1920 г. се е разхождала първата жена, завършила висша математика в България. В началото на ул. „Александровска“ тя сигурно се е поздравявала с първата жена – архитект в България, която е оглеждала терена за първата си сграда. А най-вероятно и двете са лекували зъбите си при първата жена – зъболекар в България.

И още нещо: в епохата, в която жените все още били длъжни да стоят до „печката и децата“, великата Жени Патева е пътувала по европейски и световни конгреси, за да проповядва и защитава правата на жените и децата!

Каква иронична (и пряка) връзка с актуалната конвенция от настоящата година! Бургазлията проф. Рашко Зайков (роден през 1901 г., асистент и приятел на самия Алберт Айнщайн) е все още малко познат в родния си град. Като семейна легенда се разказва случката за разхождащата го негова майка, която била спряна от италиански учен в бургаската градска градина. Той помолил да огледа черепа на малкия Рашко (според тогавашните модни научни теории), след което авторитетно заключил: „Вие сте майка на гений!“ Но щастливата майка Славка Зайкова е не по-малко необикновена. Тя вече е завършила дентална медицина в Прага (още в края на XIX век!), което я превръща в първата жена-зъболекар в Бургас, а вероятно и в България! (за необикновения баща и още за Зайкови – в следваща статия!)


Проф. Рашко Зайков, син на първата жена-зъболекар в Бургас

От стара снимки ни гледа момиче на около 18 години с леко притворени очи, с гордо и интелигентно излъчване. Това е Донка Матева, първата жена в България, завършила висша математика в Брюксел още през 1899 г. Предстои й да се омъжи и да приеме фамилията Качева, а нейната дъщеря да стане съпруга на самия Петко Задгорски!


Донка Матева – Качева. Снимка от семеен архив на сем. Задгорски. Публикува се за първи път

Арх. Мария-Луиза Досева вече е позната на бургазлии, и особено на тези, обичащи старата архитектура. Нека признаем – дори самият Тоскани не успява да направи това, което постига тази скромна на вид жена – да „донесе“ най-модерните европейски тенденции в Бургас. Не случайно специалисти заявяват, че 20-те и 30-те г. на ХХ век са единственият период, в който нашата архитектура е синхронна на европейската.


Арх. Досева и първото й творение (около 1920 г.) в Бургас – запазената и до днес сграда на „ Александровска“ № 2

Баба Ганка и Жени Патева: две изключителни жени, гордост за Бургас! Но ако Баба Ганка отдавна е призната и обикната от бургазлии, то Жени Патева – високо интелигентна и прогресивна жена с безброй заслуги приживе, в края на живота си е разорена, унизена и забравена от комунистическата власт. Като че ли Бургас все още е в дълг към тази светица...


Баба Ганка и Жени Патева. Снимка на ДА „Архиви“ - Бургас

И всички те са родили и отгледали бургаски деца! Жени... Красиви, умни, образовани... Красивата гордост на Бургас.

Очаквайте още непознати досега подробности за тези знаменити жени само във Флагман.бг. Редакцията възложи изследването на биографиите им на историографа Митко Ивано.
Благодарим за осигурения снимков материал, който се публикува за първи път

В категории: Бургас


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
Флегми
24.03.2018 20:36:49
1
5
Ей ся митко ще съчини нова история на Бургазъ
18.
Амин
24.03.2018 20:33:00
2
19
А сега в Бургас само ямболски шебеци и сливенски мангали...
17.
до 16
24.03.2018 17:31:37
2
10
Повечето завършили БСУ.
16.
*********
24.03.2018 17:24:28
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
До 11
24.03.2018 16:14:26
2
7
В милата ни Татковина въобще не става дума за "руки в гъзуки", а за това можеш ли да крадеш и да лъжеш. Е, малко са. Другите се опитват по честния начин. Ма както е казал поета - честните днес считат за луди и за "руки в гъзуки". капише Разбирачев?
14.
Gocho
24.03.2018 16:13:22
5
24
Еееех ....
На времето Бургас беше Град !
С наистина красиви и талантливи Жени ... ! Майки !!!

За това се раждаха и най-талантливите поети , актьори , певци , творци и интелигенция именно в този град !
Дал културата на Бьлгария !
А сега ?!
Само маргинални кифли , с претенций !
Домькнали се от ....
... от кол и вьже !
Едни яйца не може да спьрже !
А с претенциййй....?!
Се по моловете родени !
А на времето - имаше Жени !!!
13.
до Флагман
24.03.2018 14:46:55
4
9
Изтрийте цялата смрад, под добрата публикация.
12.
До 11
24.03.2018 14:16:46
4
15
Може и да съм с ръце в г*за, ама не хленча за С класи, като теб, чийто ръце са хем в г*за, хем С класи иска. Трябва някой да ми вкара в правия път, но за жалост в политиката са на власт точно такива - прости и некадърни, ама искащи частни самолети, мега яхти, острови, банкови сметки с безброй цифри
11.
do 10
24.03.2018 14:05:29
13
8
А на калпавия човек бизнесменът му е виновен.Като си с руки в гъзуки как ще имаш денги бе шмайзер.......
10.
До 2
24.03.2018 14:02:23
7
25
Къде си тръгнал да се сравняваш с бизнесмените от преди 1 век, които бяха умни, иновативни и по-човечни. Къв бизнесмен си ти? Някъв палячо намерил 2 лева и направил бизнес с връзки сред чиновниците, защото в тази държава всеки идиот с 2 лева и приятели в институциите може да направи бизнес и да просперира на гърба на работниците и клиентите си. Нали ви гледам, кво сте постигнали? Едно време БГ беше държава за пример, а сега всичко е отвратително застроено и разрушено. Да седнеш да се наядеш в ресторант е равно на опит за самоубийство, защото не знаеш с какво ще те отровят. Продават се само китайски ментета с отровни бои и пластмаси. Парфюмите масово ментета. Храните масово ментета. Пътищата се рушат след първия дъжд. Частните ви болници не могат едни сливици да извадят. Кажи ми кво си създал като бизнесмен, което е иновативно, модерно, екологично, на прилична цена? Пълни ута*ки сте? Ама искате С класи да карате и да ходите по Малдивите. На калпава ракета - космосът й е кръв. На калпави бизнесмени - работниците им виновни
9.
до 1,3,4,6 и 7 писани от един
24.03.2018 13:35:13
8
9
Усещаш ли колко си смешен,ако не усещаш значи с всеки изминал ден ставаш все по-зле.Парите как си ги виждал,на сън ли?
8.
До 2
24.03.2018 13:35:08
6
14
По-добре спирай да работиш, защото колкото повече работят такива "бизнесмени" като теб, толкова повече се руши и затъва тази държава. Имате по 5 висши образования, а сте тъпи и некадърни като примати, дори те са по-интелигентни от вас и са по-хуманни. Имате само едни големи и гнусни усти да се оплаквате как нямало кой да работи. Ами работете вие ве ут*йки, за да видите как се работи. Всеки може да е директор и да маха с пръст, ама я стани инженер, хирург, копач, миньор, та да те видим колко отворен ще си
7.
Do 3
24.03.2018 13:30:09
4
13
Пич, евала за коментара.
6.
до 5
24.03.2018 13:27:03
7
11
Голям си паляк ха-ха Имам си пари и не бачкам ве олигофрен , просто съм честен и обективен човек
5.
до 3
24.03.2018 13:14:30
18
9
Определено си едно много нещастно и злобно копеленце.Знаеш ли радвам се,че си зле.Ти си комплексиран,че нямаш кинти и че не ставаш за нищо.Сигурно си някой льолю.
4.
кмета
24.03.2018 13:09:27
2
18
Държавата трябва да осигури условия за работа, затова всички находчиви мигрират в чужбина
3.
До малоумния бизнесмен 2
24.03.2018 13:08:41
8
33
По-големи хрантутници и некадърници от БГ бизнесмените няма - укриване на данъци, малки заплати и осигуровки, никакви почивни дни, източване на болнични, лошо качество стоки и услуги, високи цени, инфрасткруктура от държавата, евро и държавни субсидии, банкови кредити с привилегии от приятели, абсолютна некадърност и невъзможност да конкурират западните предприемачи. НАРОДЕН СЪД БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ЗА ДНЕШНИТЕ ГНУСНИ БГ БИЗНЕСМЕНИ
2.
Бизнесмен-работещ мъж до 1
24.03.2018 13:01:33
19
16
Всеки може да си докара добри доходи,стига да е кадърен и находчив.Като ти е малка заплатата ,занимавай се с частен бизнес,за да видиш реално как се вадят пари,но по лесно е да ревеш и държавата да те хрантути,защото не умееш нищо,но папаш от нашите пари.Яд ме е на такива като теб,който не вършат работа за 1лев,а имат претенции за много пари.Некадърници....
1.
STARI SPOMENI
24.03.2018 12:54:46
7
10
ZA PROSTOLUDIETO.S CEL DA PRISPQT VE4E SPQ6TOTO NASELENIE NA BALGARIA,ZA DA MISLQT ZA DRUGO NO NE I ZA NISKITE ZAPLATI I PENSII I GENOCIDA KATO CQLO.KAM GLAGMAN:NE GO TRIITE KOMENTARA ZA6TOTO E SAMATA ISTINA.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори