×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Само във Флагман.бг: Как собствениците на Северния плаж в Бургас загубиха половин милион лева и защо събориха Фиестата


Само във Флагман.бг: Как собствениците на Северния плаж в Бургас загубиха половин милион лева и защо събориха Фиестата
Така изглежда ресторант "Фиеста" от дрон, нанесени са щети за стотици хиляди, твърди собственикът му Атанас Атанасов, който е подал жалба в прокуратурата
09 Март 2018, Петък, 11:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Дрон Бургас

Преди година бизнесменът Атанас Атанасов можеше да спаси заведението си, но отказа да се оттегли от битката за плажа, накрая загуби войната

Ресторант „Фиеста“ - емблемата на Северния плаж в Бургас вече е в историята. Плажното заведение в последните 10-12 години бе неизменна част от бохемския живот на бургазлии, но днес е купчина руини.

Действието се разви изключително бързо. На 8 март, около 9:30 часа на плажа спряха няколко тежки машини, а представител на концесионера „Палм инвест“ ЕООД, размахвайки лист с неясно съдържание твърдеше, че има „заповед от кмета да съборят заведението“, която по-късно се оказа нещо съвсем различно.

В 10:00 часа вчера Атанас Атанасов бе на мястото и разговаря с пълномощник на новия стопанин – добре облечен мъж, който отказа да се представи пред наш репортер и всячески се опитваше да се скрие от камерата ни. Според Атанасов двамата са се разбрали – бизнесменът оттегля жалбата си срещу концесията на Северния плаж, подадена от фирма „Уотърсайд“ ООД, с която Атанасов уж няма нищо общо, и остава да работи.

Атанас Атанасов има записан разговор с телефона си, от който става ясно, че въпросният господин го призовава да отидат пред нотариус и да подпишат документ, че няма претенции към бъдещия концесионер на най-голямата ивица в Бургас. Той обаче не го прави, а продължава надцакването, мислейки си, че ще спечели войната за плажа.

След като му дават няколко часа реверанс и виждат, че няма промяна, новите собственици минават към реални действия.

Вчера следобед, около 15:30-16:00 часа телефоните на работниците, които чакат пред машините на плажа прозвъняват и те получават ясна заповед: „Събаряйте!“.

За няколко часа половината заведение е унищожено. Тази сутрин работниците на Атанас Атанасов панически се опитваха да спасят поне техниката в кухнята, а самият той тичаше към полицията, община и прокуратура, за да подава жалба след жалба.

„Потрошено е имущество за 500 хил.лева. Ще ги съдя!“, твърдеше днес Атанасов пред Флагман.бг. По думите му изобщо нямало влязла в сила заповед за събаряне на заведението, имало само искане до Общината, което е отправено от бившия наемател „Съмър инвест“ ЕООД, чийто договор вече е изтекъл и във владение би трябвало да е влязъл новият концесионер - „Палм инвест“ ЕООД. Формално тя няма нищо общо със „Съмър инвест“ ЕООД, но според вицепремиера Валери Симеонов и зад двете фирми стоят братята Красимир и Николай Маринови-Маргините.

Наша проверка показа, че в Районна прокуратура-Бургас е образувана преписка по случая със събарянето на Фиестата. Конкретен резултат ще има в началото на следващата седмица.

Защо и кога Атанас Атанасов загуби войната?

Атанас Атанасов водеше война за плажа и това е публична тайна. Той не пожела да загуби една битка – за стопанисването на ивицата, за да спаси поне част от бизнеса си, в случая оборотното доскоро заведение Фиеста. 

Атанас Атанасов е бивш наемател на Северния плаж, стопанисваше го 6 години. В три от тях плажът бе перфектен. Още в началото Атанасов въведе ред, намали броя на заведенията, изчисти ивицата и не пестеше средства за поддръжката. Към края на договора обаче състоянието се влошаваше, причината бяха финансовите проблеми на Атанасов, който вече се опитваше да пести от всичко. С юридически трик той удължи договора си с още една година, а миналата зима до последно жалеше концесията с надеждата, че ще го оставят за втора поредна година да стопанисва плажа с анекс.

В Министерството на туризма обаче не се съобразиха с неговите мисли и обявиха търг за наем на плажа. Условията бяха ясни – печели този, който даде най-висока цена за наем.

В подобни процедури съществуват неписани правила, които никой чиновник или действащите към момента закони не могат да спрат – участваш с една фирма, която надува цената безбожно много, за да откажеш всички останали, подаваш и още една оферта от името на друга фирма, която е със сравнително разумна стойност. Първата фирма, която печели търга се отказва, губи единствено депозита, който в случая е около 15 хил.лева.

В случая със Северния плаж имаше едно изключение от това неписано правило - скъса се нишката и така се стигна до загуба с половин милион лева за миналогодишните наематели "Съмър инвест" ЕООД  


Ето как стана това: 

Първата фирма, която спечели търга „Съмър инвест“ ЕООД предложи за едногодишния наем 720 хил.лева (оферта по учебник, за да откаже всички останали, б.а.), което е три пъти над началната цена от 204 хил.лева. На второ място се класира „Уотърсайд“ ООД, а на трето „Крам инс“ ЕООД с цена от 170 хил.лева.

„Съмър инвест“ можеше да се откаже, но договорът трябваше да бъде предложен на „Уотърсайд“ ООД, фирмата - която е контролирана от Атанас Атанасов. Той обаче отказа да оттегли офертата си и с това пропаднаха предварителните плановете ивицата да отиде в ръцете на третия по веригата свързан участник „Крам инс“ ЕООД.

Според наши източиниц още тогава с Атанасов са водени разговори, обещано му е, че ще запази ресторант „Фиеста“, ако не пречи на „Крам инс“ ЕООД да вземе плажа. От действията му миналата година е станало ясно, че няма да се откаже, заради което „Съмър инвест“ ЕООД не се поколеба да плати баснословната сума от 720 хил.лева, за да стопанисва бургаския плаж само за един сезон. 

Атанасов смяташе, че ще спечели концесията и никой няма да го пипне, но сметките му не излязоха точни и 20-годишната концесия отиде при „Палм инвест“ ЕООД.

Щом се случи това бе ясно, че Атанас Атанасов ще трябва да си плати сметката за миналата година. Заведението му по груби изчисления струва половин милион лева, толкова колкото загубиха наемателите през 2017 година.

Най-вероятно самият Атанасов е предусещал, че искат да му съборят плажното заведението, за да го разорят. Заради това е отказал да оттегли жалбата си, мислейки, че стопаните на плажа блъфират. Това обаче, този път, не се оказа блъф и те не се поколебаха да сринат култовия ресторант.

Ето какво остана от Фиестата днес, снимки: Дрон Бургас:В категории: Бизнес


Дъжд наводни мис България
Дъжд наводни мис България 08/07/2020, Сряда 11:20 0
18
Коментара по темата
18.
бургазлия
12.03.2018 08:28:13
0
2
Какъв е що е Атанас, но при него плажът беше перфектен - чист, осигурен със спасители, медицински персонал. А през сезон 2017 год. Бургският плаж беше в ужасно състояние - мръсен, пълен с чадъри, недостатъчно спасители, а медицинско лице често липсваше.
17.
Краева
11.03.2018 13:03:39
1
1
Как да изплаща заплати като таня краева го занули от всякъде ?
Доста и се вдигна стандарта 100 за шефа 200 за нея.
А колко изреваха от нея на предишните и работни места няма един работодател които не е окраден от нея .
За бай Наско пари не остават а и магазина му в какъв вид е ужас празен ,но кисийката на Таня нали е пълна
16.
Ваня
10.03.2018 19:08:42
1
2
Значи може да съди хората за щети 500хиляди а него гой да съди за неизплатени заплати ? Атанасе ако си сметнеш неизлатените заплати няма ли да излязат малко повече отколкото щетите които ти нанесоха ? Ами те му взеха и Извора по същия начин сега е наред и магазина БОГ БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ ! НАКОЛКО ХОРА НЕ ПЛАТИ ЗАПЛАТИТЕ ?
15.
Доставчик
10.03.2018 11:28:31
2
6
Къв Баровец може да е тоя жалък човечец незнам.
Добре че е управителката на магазина му ,че да му дава от личните си пари да си плаща тока на култовото заведение Фиеста и да му плаща доставките и да му се присмива че му е влязла на партия вече.Смешник
14.
култ
10.03.2018 08:36:42
2
18
Култово заведение беше ресторант Черно море.Това беше една грозна и мръсна и то незаконна барака.Аман от култови неща в Бургас!
13.
Frjcrzj
10.03.2018 07:23:27
2
13
Този калпазанин съм го виждал нашмъркан до безобразие, а и се слави като некоректен работодател на доста хора дължал пари и заплати. Всичко се забавя, но не се забравя : ))))
12.
*********
10.03.2018 06:41:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
КМЛ
09.03.2018 22:43:01
0
22
Първата фирма, която спечели търга „Съмър инвест“. На второ място се класира „Уотърсайд“ ООД, а на трето „Крам инс“ ЕООД .
Но сметките му не излязоха точни и 20-годишната концесия отиде при „Палм инвест“ ЕООД.
Сега не знам кой какво сметки е правил и кой как е спечелил, но ако от тия обяснения някой е разбрал нещо, то флагман са гениални парапсихолози.
10.
Of
09.03.2018 20:59:57
6
26
Ко ма интересува за тоя мутраген наркоман и тъпото му заведение ,толкова хора едвам свързват двата края с мизерните заплати в бг ,а вие ни занимавате с няква утрепка и тъпата му дупка.Ами да го духа ,за всичко идва Видовден!
9.
Ivan
09.03.2018 20:15:18
1
4
На 26.03.2018 на ВАСС ще бъде определен концесионера за 20 години
8.
Ivan
09.03.2018 20:05:29
0
4
На 26.03.2018 на ВАСС ще бъде определен концесионера за 20 години
7.
Цирк
09.03.2018 19:45:40
1
24
Собственик на плажовете в българия са мутрите..а и на държавата
6.
Боцмана
09.03.2018 19:18:57
3
14
Собственик на плажовете в Бг е държавата!)
5.
55
09.03.2018 19:14:36
5
16
За пръв път чувам някой да говори за имот в ЛЕВА, но за половин милион ЛЕВА ще издигнеш 2 кооперации, а тея дъски?!?
4.
My Lighthouse Hurts
09.03.2018 17:53:56
2
14
Боли ма фара
3.
Marinero
09.03.2018 17:41:19
3
21
Забравихте да добавите, че от страна на държавата и общината всичко е ОК и няма никаква корупционна практика.
2.
Мария
09.03.2018 17:28:34
3
23
И на мен Атанас ми дължи 1000 лв ,дори и на снахата !!!
1.
проф. Вучков
09.03.2018 17:26:12
3
23
Благодаря Ви Флагман, пак научих нещо ново от Вас! Досега не знаех, че реверанс=толеранс.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Босът на „Хасиенда бийч“ Димитър Тодоранов взема на безценица плажа в Лозенец Босът на „Хасиенда бийч“ Димитър Тодоранов взема на безценица плажа в Лозенец

Компанията му ще плати 5 700 лева годишна такса, а ще предлага чадър и шезлонг за по 10 лева

 

Кристиан, помел с джипа си Милен Цветков, поиска свобода Кристиан, помел с джипа си Милен Цветков, поиска свобода Припомняме, че дрогираният с 4 вида наркотици уби Милен Цветков навръх Великден БСП и ГЕРБ с декларации: Борисов спял с пачки, „червените“ били с празна каса и без лидер БСП и ГЕРБ с декларации: Борисов спял с пачки, „червените“ били с празна каса и без лидер

Управлява тройна коалиция, в която са ОП и ДПС, обяви отново Корнелия Нинова

4-ма футболисти и 50 фенове на Локо Пловдив с коронавирус след празненствата за купата 4-ма футболисти и 50 фенове на Локо Пловдив с коронавирус след празненствата за купата "Черно-белите" отпразнуваха големия успех с купон в дискотека "Сикретс" под тепетата, където вече шестима души от персонала са доказано заразени Бард помага на деца с увреждания Бард помага на деца с увреждания

Акустичният концерт на журналиста и бард Румен Спасов ще е тази вечер в Дома на писателя в Бургас

Първи снимки от катастрофата, затапила входа на АМ „Тракия“ Първи снимки от катастрофата, затапила входа на АМ „Тракия“

Инцидентът е станал в района на „Чикън груп“, задръстването започва малко след хипермаркет „Метро“

Коронавирусът прекроява световната автомобилна карта Коронавирусът прекроява световната автомобилна карта

Китай се възражда, докато САЩ продължават да се борят с проблемите около пандемията и свитото търсене, следвани от Европа

Детски празник организират младежи на 11 юли Детски празник организират младежи на 11 юли Детската забава се осъществява с подкрепата на Община Бургас Арестуваният Георги Илиев е основен свидетел срещу Митьо Очите, искаше да промени показанията си Арестуваният Георги Илиев е основен свидетел срещу Митьо Очите, искаше да промени показанията си

Илиев е подал декларация, че се отказва от първоначалните показания, „искал да каже истината“

Борисов за Covid-19: Трябва ли бе, българи, заповед? Не можем ли да се пазим? Борисов за Covid-19: Трябва ли бе, българи, заповед? Не можем ли да се пазим?

Премиерът обясни, че не трябва да се затварят отново бизнеси, защото социалната система няма да издържи

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия

Ранени са повече от 40 души

Локална карантина в Испания заради препълнени барове Локална карантина в Испания заради препълнени барове

Карантината, която ще продължи до петък, засяга около 70 000 души

Бойко Борисов Бойко Борисов Завиждам на Радев, че успя със съдебната реформа - пращат му актове предварително Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- През 1703 година я запалих на клада и тя се закле, че ще ме намери и ще си отмъсти.
Виц на деня Виц на деня 100 жени на вратата на ада и дяволът казва:
- Да влязат тия, които са тормозили системно мъжете си!
Влизат 99.
- Доведете и глухата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Учените откриха най-страшният звяр: Жена на диета, в цикъл, мъчеща се да спре цигарите и разочарована от мъжете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори