×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сензация! Наследниците на площада в Пловдив - потомци на българския Онасис


01 Март 2018, Четвъртък, 11:10 ч.

Тридесеттимата наследници на 293 квадратни метра от площад „Централен” са потомци на големия български предприемач Анастас Куцооглу. Елена Станева разказва историята на своя дядо, прославил българските тютюни в цяла Европа, пише Марица.

Анастас Куцооглу Богатство, влияние и изключително висок ранг на Балканите бележат живота на Анастас Куцооглу. Родопчанин по корени, но жител на Ксанти и Истанбул, тютюнотърговецът твърде млад открива формулата на успеха. И я следва до края на дните си.  Регистрира компаниите си в Холандия и прави бизнес в целия континент.

В епоха, когато светът преживява две поредни войни. Идва в града под тепетата с многочленното си семейство, когато е на 75-годишна възраст. За да му завещае някои от най-красивите тютюневи складове, също семейната къща на улица „Лейди Странгфорд” № 7 (днес там е частно училище „Класик”). 

Историята на прочутия магнат на ориенталски тютюни започва през 1853 година в Райково, днес квартал на Смолян. Баща му е заможен скотовъдец и търговец, внася боя за вълна чак от Азия. От него Анастас научава за тютюна - новия бизнес, обхванал Балканските земи. Завършва гръцка гимназия в Солун, където научава много за вярата.

След време внася здравите религиозни основи и в своето семейство. В дома му не сядали на трапезата без първо да четат молитва от Библията.

С гръцко образование е и първата му съпруга Шина Пангалова - дъщеря на видния райковец Вълчо Пангалов. Тя дълги години води усърдно счетоводството на мъжа си. Ражда му десет деца, но внезапно умира през 1902 г. след раждането на последното. Втората му съпруга (от 1911 г.) е Стана Алексиева от Устово - от нея има три дъщери.  Семейството живее между Райково, Ксанти и Истанбул, където е централната кантора на търговеца. В сърцето на разпадащата се Османска империя се пресичат интересите на големите търговци и индустриалци, владеещи пазара на тютюни по онова време. Това помага на Куцооглу да разгърне своята гигантска търговия в цяла Европа. Бизнесът му е свързан с търговия и преработка на тютюни.

Изкупува ги от районите на Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Райково, Устово, Смолян, но и от гръцките Ксанти, Гюмюрджина, Кавала, Софлу, Мегара и Дедеагач (днес Александрополис).  В годините между 1900 и 1930-а Анастас Куцооглу е на върха на своята кариера. Всичките му дружества - АКА, „Холандска банка за Ориента” „Хандель маачапи” фор туркиш и булгарише табакум”, са регистрирани в Холандия, централата им е в Амстердам. Но имат свои клонове в Пловдив след Първата световна война (1922 г.) до 40-те години на миналия век. Никой не може да оспори, че най-мощната фирма на Балканите в търговията с тютюни е неговата АКА (Анастас Куцооглу - Амстердам).

С годините общото производство - на Гърция, България и Турция, е в размер на 130 000 тона. АКА владее 25% от целия пазар в трите страни.  И все пак богатството е относително понятие, обясняват наследниците му днес. В различни периоди от живота си е действал с различен замах. За Куцооглу най-силни са били годините около 1902-1914 г. Бизнесът му с износ на висококачествен тютюн се развива в световен мащаб.

Годишната му печалба се изчислява между 30-35 млн. лева, т. е. близо  6 милиона златни холандски гулден (NLG) - колосална цифра за онази епоха.  Така Куцооглу търгува из цяла Европа, но в същото време управлява близо 100 000 дка земеделски имоти в Ксанти, Дедеагач и Алексадрополис. Заедно с множество магазини, складове, странноприемници, пекарни, гаражи.  Семейството се мести в Пловдив в началото на 20-те години на миналия век.

Под тепетата и в региона Анастас Куцооглу има над десет склада - негова е централата на Булгартабак на ъгъла на „Авксентий Велешки” и „Иван Вазов”. Също складът, където днес е Българската академия на науките на бул. „Руски”, и съседната сграда - на Министерството на отбраната (на ул. „Велико Търново”). Семейната къща издига в подножието на Сахат тепе - там, където днес е частно училище „Класик”, на ул. „Лейди Странгфорд” № 7.

Съседната сграда (бившият ресторант К2) също е собственост на големия търговец. Куцооглу ползва имота за счетоводство и гаражи.  Коя е причината крупният тютюнотърговец да изостави Ксанти? „В Пловдив централата на бизнеса му е по-близо до Европа. Което улеснява връзките му с партньорите му от Стария континент - търговци и индустриалци", обясняват наследниците му днес. Затова и къщата на Сахат тепе, дело на архитект Попов, била голяма и представителна, с просторни салони. Посрещали гостите в красиви свързани помежду си зали и музикален салон с роял. Мебелите били закупени от прочути европейски аукциони за антики. Картини на холандски художници украсявали стените.  Куцооглу умира през 1945 година, без да дочака последвалата национализация. „На него нищо не му е взимано приживе - разказват  наследниците. - Вижда само как настаняват руски войници в дома му - влизат в къщата му с оръжие в ръка. Тогава Куцооглу взима пушката, хвърля я на земята и казва на войниците: ”В този дом с оръжие не се влиза! Добре дошли!”



В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
СПЕЦИАЛИСТЪТ
01.03.2018 09:33:40
1
3
А в най-добрият град за ИМОТНИ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ / Айтос ?/.....Нито една ИНСТИТУЦИЯ НЕ МОЖЕ ПО БЕЗСПОРЕН НАЧИН ДА УСТАНОВИ И ДОКАЖЕ :
1.НА КОГО Е БИЛ НАСЛЕДСТВЕНИЯТ ИМОТ В гр.АЙТОС на ул.МОСКВА 18
2.КОИ СА ЗАКОННИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА.....ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ,брат му ИЛИЯ КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ/ ерген без жена и деца и е починал 7дена преди баща си-КОСТАДИН ТОДОРОВ КОСТАДИНОВ.

И НА КОСТАДИН ТОДОРОВ КОСТАДИНОВ който заедно със сина си ИЛИЯ КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ през 1974г. си купуват заедно имота в гр.Айтос на ул.МОСКВА 18

НО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ ОТГОВОРИ ЗАЩО НОТАРИУС БИСЕР ДЕМИРЕВ 324 АЙТОС СИ Е ПОЗВОЛИЛ ДА ПРИЗНАЕ ....СИЙКА ВЪЛКОВА ТЕНЕВА /бивша съпруга по настоящем ВДОВИЦА на ТЕНЮ ТЕНЕВ/ КАТО НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СОБСТВЕНИК с 15/48ид.ч. НА ЧУЖДИЯТ НАСЛЕДСТВЕН ИМОТ В гр.АЙТОС ул.МОСКВА 18 ....КАТО СЪПРУГА И ВДОВИЦА НА НЯКОЙ ОТ ТРИМАТА:
1.ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ/разведен/
2.ИЛИЯ КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ/неженен т.е.ЕРГЕН/
3.КОСТАДИН ТОДОРОВ КОСТАДИНОВ /вдовец от 1994г погрбал и починал преди двамата си сина-ТОДОР и ИЛИЯ КОСТАДИНОВИ ТОДОРОВИ

И ТОВА НЕЩО "ПРОКУРАТУРАТА" ...НЕ МОЖАХА ДА ГО УСТАНОВЯТ 18 месеца т.е. ...ПРИКРИХА ЕДНА ЯВНА ИМОТНА ИЗМАМА С ЕДИН НАСЛЕДСТВЕН ИМОТ В ЦЕНТЪРА НА гр,АЙТОС ул.МОСКВА 18
1.
Erfcbb
01.03.2018 08:32:23
1
2
Отравят го руснаците
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори