×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В дигиталната ера: Е-търговията промени навиците ни за пазаруване


25 Февруари 2018, Неделя, 21:07 ч.
Източник: investor.bg

Клиентите купуват повече, но са и все по-претенциозни


Глобалните онлайн продажби през 2017 г. са нараснали с над 20% на годишна основа, подкрепени от значителния растеж в Европа и Азия, съобщава консултантската компания Knight Frank в доклада си „Електронната търговия – само на един клик разстояние“.

Нарастването на електронната търговия на европейския пазар е подкрепено от икономическия растеж, повсеместния достъп до интернет и силната трансгранична търговия между европейските страни. Според експертите от Knight Frank обаче Азия, и по-специално Китай, ще задават тенденциите в електронната търговия в идните години. 19% от китайските потребители вече купуват онлайн всеки ден, а 65% правят това през мобилния си телефон, сочат данните на консултантската компания.

В ЕС средно 57% от потребителите на възраст между 16 и 74 години са пазарували онлайн миналата година, като 45% от британците и 40% от германците са купували в интернет поне веднъж седмично.

Електронната търговия и потребителите в дигиталната ера

Количеството и разнообразието от продукти, които могат да бъдат открити в интернет, наред с все по-краткото време за доставка променят начина, по който пазаруваме. Сайтовете, които предлагат всичко, по всяко време и навсякъде, променят навиците на потребителите, като увеличават вероятността клиентите да купуват повече, но също така повишават очакванията им. Тенденциите вече се оформят не само от марките, но и от нуждите на потребителите. В свят, в който клиентите стават все по-претенциозни, е важно за компаниите да разработват методи за дълготрайни отношения, съветват експертите от Knight Frank.

Възможностите, които дигиталният свят предлага на хиперсвързаните потребители, растат главоломно. На този фон марките са принудени не само да се конкурират помежду си, а също така и с други дейности. За тях става все по-трудно да привлекат вниманието на съвременния потребител, тъй като той получава твърде много послания по различни канали и има достъп до неограничен брой възможности, отбелязва Knight Frank.

Клиентите все повече извличат информация не само, докато сърфират в сайтовете на търговците на дребно, но и по време на посещенията им във физически магазини чрез интерактивни дейности, приложения и сензори, които следят движенията им. Това е още един знак, че пропастта между онлайн и офлайн светът се стеснява, счита Knight Frank.

Предизвикателството, пред което сега са изправени продавачите на дребно, е да разберат какви данни да събират и да имат вътрешната гъвкавост да направят необходимите промени на всички нива, за да превърнат тези знания в положителни резултати за бизнеса им.

Второ поколение флагмански магазини

Физическите магазини остават ключов елемент в процеса на пазаруване. Клиентите продължават да пазаруват в такива магазини, тъй като те им предлагат възможността да видят и докоснат продуктите, да ги купят незабавно в сигурна среда, както и възможността да получат допълнителна информация и да се радват на пълноценно преживяване по време на пазаруването.

Компаниите използват физическите магазини, за да се доближат до клиентите и да спечелят доверието им чрез комплексни преживявания. Например, книжарниците се адаптираха и се превърнаха в разнообразни културни пространства, като организират събития с автори и редактори, клубове по четене, куклени представления или канят клиентите да пийнат вино, докато четат, пише Knight Frank.
Търговците на дребно продължават да инвестират във физически магазини като един от основните им канали за продажби. Водещите марки залагат по-конкретно на второ поколение флагмански магазини, където централно място заемат комплексните преживявания. Те се превръщат в идеално пространство за комбиниране на онлайн бизнеса с традиционната търговия на дребно.

Тези нови флагмански магазини не са само пространство за продажба на продукти, а предоставят ексклузивна среда, в която големите марки могат да бъдат иновативни, да представят най-творческия си дизайн и технологични концепции и да продължат да се преобразяват, за да осигурят на клиентите си наистина уникални преживявания.
Предпочитания към физически магазини по сектори

Начинът, по който клиентите използват онлайн и офлайн каналите, когато пазаруват, зависи до голяма степен от вида продукт и неговите характеристики. Като цяло повече хора предпочитат да влизат в интернет, за да потърсят информация, отколкото действително да направят покупка. Клиентите сърфират и сравняват в интернет, след това пробват, откриват и експериментират офлайн.

По отношение на електрониката и дигиталното съдържание, хората все повече пазаруват онлайн. Книги, музика, филми и видеоигри са сред първите продукти, при които електронната търговия взе превес над физическите магазини в Испания. Не е съвпадение, че това бяха първите продукти, които Amazon използва за създаване на бизнес модела си, отбелязва Knight Frank.

Физическият магазин остава основен канал за някои сектори, в които клиентите могат да видят продуктите и да направят избора си в магазина, особено що се отнася до бижута и часовници, здравни и козметични продукти, играчки и инструменти.

По отношение на храната повечето хора предпочитат да пазаруват във физически магазин. Тези тенденции обикновено са сходни сред клиентите във всички основни страни в Европа. Размерът на електроуредите, спортната екипировка и мебелите ги превръща в основни кандидати за по-нататъшно развитие на потенциала на електронната търговия.

Въпреки че физическите магазини продължават да заемат основно място в повечето сектори, клиентите предпочитат да търсят информация в интернет за продуктите, които ще купуват. Нарастващата употреба на мобилни телефони и други преносими устройства дори в рамките на физическите магазини за сравняване на цени, откриване на информация за продуктите, заплащане, получаване на новини и промоции и общо взаимодействие с марката означава, че клиентите все повече използват и двата канала за откриване на информация и извършване на покупки, което отново размива границите между онлайн и офлайн света.

Интегриране на електронната търговия в търговските центрове

Електронната търговия играе жизненоважна роля в предлагането на нови възможности за търговските центрове, като им придава нов имидж. Потребителите търсят висококачествено преживяване, а търговските центрове се променят, за да предложат това на посетителите си. Целта е новите търговски центрове да се превърнат в пространство за забавление, където хората искат да пазаруват. Новите молове стават отворени пространства за смесена употреба, при които търговците на дребно могат да използват магазините си, за да рекламират онлайн канала си и да споделят пространството си със спортни зали, кина и театри, тематични паркове и открити пространства.

В категории: Бизнес , Животът


4
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
4
Коментара по темата
4.
до ВСС,ИВСС,ДАНС,Гл.Прокурор!
26.02.2018 11:46:54
0
1
Молим Ви да се сезирате

Трябва ли с една бедна българка да се постъпва по този начин .
По същество:
С ФАЛШИВА НЕЙНА ЛИЧНА КАРТА ДА СЕ ИЗПОВЯДВАТ СЪМНИТЕЛНИ СДЕЛКИ ,НО ПРИ НОТАРИУС БИСЕР ДЕМИРЕВ 324 АЙТОС
И ДА СТАВАТ ТОЛКОВА ЯВНИ ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ ....
И ДА СЕ ПРИКРИВАТ ОТ ПРОКУРОРИТЕ;
МИЛЕНА СТОЙЧЕВА
ЕЛГИНА ЧАЛЪМОВА
ЕМИЛ ХРИСТОВ от АП-БУРГАС
3.
СПЕЦИАЛИСТЪТ
26.02.2018 09:48:14
0
2
В тази дигитална ера....при нотариус Бисер ДЕМИРЕВ 324 може да си платите и да не получите "НЕЩОТО" за което сте си платили до последната стотинка .....

ЗАЩОТО АЙТОС Е НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД НО ЗА ИМОТНИ ИЗМАМИ ,но при нотариус Бисер ДЕМИРЕВ 324 Айтос
2.
СПЕЦИАЛИСТЪТ
26.02.2018 09:39:32
0
2
В тази дигитална ера....АЙТОС СТАНА НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ИМОТНИ ИЗМАМИ....СИРЕЧ.....НЕ ПЛАЩАШ.....А ПОЛУЧАВАШ НЕЗАКОННО ЧУЖДО НАСЛЕДСТВО ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ,но при нотариус Бисер ДЕМИРЕВ 324 айтос
Но и съдия Мария ДАМАДЖАНКОВА ТРЯБВА ДА Е ВАШ ЧОВЕК?
1.
zv
26.02.2018 09:15:47
0
0
BigBradar
Вижте, аз първо да кажа, че аз не мога да бъда потърпевш, защото аз там където съм бил съм разказвал много по-страшни неща, които съм бил достатъчно ироничен към себе си. Момента, в който се [отприщи] донякъде моята, така, моето нетърпение към този човек беше в момента, в който нападна хора, които наистина нямат отношение към тези, които мрази. Особено една моя позната, която е изключително почтен човек, майка на три деца, човек, който си вади по възможно най-труден начин хляба и той я напада за неща, които нямат нищо общо с омразата му към Приморско и към останалите хора в този форум. Така че това беше причината, поради която вече наистина се опитах да дам гласност на, нали на... кой е този всъщност човек. Проследих много внимателно във времето всичките му жалби, които започват от 2001 г. и ако човек по-внимателно ги разгледа ще види, че стилът му общо взето е един и същ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Има и бус на криминалистите  Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори