×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Фискална“ битка в ГЕРБ заради тоталната смяна на касовите апарати – ще дръпне ли Борисов пак ръчната спирачка


„Фискална“ битка в ГЕРБ заради тоталната смяна на касовите апарати – ще дръпне ли Борисов пак ръчната спирачка
Министър Горанов предлага спорните промени, Менда Стоянова се оказва изненадана, на ход е Бойко Борисов
19 Февруари 2018, Понеделник, 07:11 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Скандалът е огромен, имаме съмнения за корупция, казва Румен Гечев от БСП


Държавата се опитва да въведе нов тип фискални апарати, които все още не са произвеждани на нашия пазар, стана ясно миналата седмица след заседание на бюджетната комисия в парламента. Това би струвало големи разходи на бизнеса у нас - десетки, а може би и стотици милиони лева.

Проблемът изниква на фона на привидните усилия на правителството и парламента да облекчат фирмите от административните тежести.

Няколко браншови организации вече се обявиха против новите изисквания.


Изненадана от измененията се оказа самата председателка на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя прекрати заседанието миналата седмица, като загатна, че ще има промяна на някои от проблемните текстове.

Бургаският депутат от „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов също бе гневен, тъй като много от земеделските производители са били принудени наскоро да си купят фискални апарати. Сега щяло да им се наложи да ги подменят. 

Цените на апаратите достигат няколкостотин лева, което е сериозен разход.

Промените на практика вече са въведени през изминалата година с поправки в Наредба Н-18 на Министерството на финансите.

Те обаче явно налагат и поправки на закона, заради което проблемът стигна и до парламента.


Пред „Флагман“ депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев, който е член на Комисията по бюджет и финанси, коментира: „Право на държавата е да събира данъците си, но това, срещу което възразявам и аз, и колегите от нашата парламентарна група, е скандалният начин, по който се прави. Първо е без всякакво предупреждение. Второ, няма никакви разчети.“

Гечев обясни, че миналата седмица в комисията трябвало да задава допълнителни въпроси на председателката и на вносителите на промените, за да „изскубне с ченгел“ признанието, че става въпрос за подмяна на 400 000 фискални апарата. Което при минимала цена от около 300 лева прави 120 млн. лева разход за бизнеса в България.
По думите му скандалът е огромен, защото това била цената само за хардуера, а до Гечев достигнали данни, че софтуерът струвал няколко пъти повече.

„Ние разбрахме за тази работа с промените, които те тихомълком правят между първо и второ четене в нарушение на правилника – по същество променят със заключителни разпоредби закона за митниците и ДДС и това също е нарушение на правилника. И цялата тази работа очевидно е за... имаме съмнение, че явно техни фирми вече са готови с новите апарати. Т.е. имаме съмнение за корупция", казва Румен Гечев. 
Според него вина следва да се търси у министъра на финансите Владислав Горанов.

Доколкото разбирам от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, тя също беше искрено изненадана, след като с „кръстосан разпит“ стигнахме до истината. Министърът на финансите пуска някакви наредби за стотици милиони левове, без даже да е уведомил бюджетната комисия или поне председателката на комисията, която е от управляващата партия“, коментира депутатът от „БСП за България“.

Румен Гечев посочва и друг проблем: „В момента има хора, дето се вика, онзи ден са си купили апарати. Възниква въпросът отсега до края на годината какво да правят хората с нови фирми или с разширяване на дейността. Какъв е смисълът да купуват сега апарати до края на годината за няколко месеца?“

Според Гечев властта не разполага с анализ кое налага смяната на фискалните устройства.
„Те казват, че били установили манипулиране на апаратите, за да не се плащат данъци. Вие някъде да сте видели някой да е даден на съд? Питаме ги – къде са имената, кой са заловили, защото ако не казват имена и наказани фирми, те лъжат най-нагло и няма никаква нужда от смяна на апаратите. Аз не твърдя, че не е имало или е имало, ама твърдя, че те нямат никакви факти“,
коментира Гечев.

Според него някой от администрацията трябва да понесе отговорност, ако е позволил пробив в системата, тъй като би следвало фискалните апарати да разполагат със съответната защита.

В момента парламентарната Комисия по бюджет и финанси е ангажирана с мероприятие в Брюксел. Затова вероятно и Менда Стоянова не отговори на нашето обаждане.
Заместник-председателят на комисията Евгения Ангелова от ГЕРБ обясни, че тази седмица основен фокус за тях е интерпарламентарна конференция в белгийската столица.
След въпрос дали все пак е възможна крачка назад за новите изисквания за касовите апарати, Ангелова отговори: „Предстои да бъдат разгледани тези неща. Няма как така на prima vista да ви кажа по-ясно. Ние сме в момента изцяло ангажирани с тази конференция, която се случва в Брюксел. Тя е двудневна. Предполагам, че като мине, ще движим и този въпрос.“
Депутатката от ГЕРБ добави само: „Не бих се ангажирала с лично мнение. Много е интересен наистина въпросът и трябва да бъде подробно разгледан.“

Очаква се бюджетната комисия да обсъди казуса още тази седмица.

Пред „Флагман“ темата коментира и Венцислав Янчев – председател на Управителния съвет на „Българска асоциация на дистрибуторите на фискални устройства“.
Той потвърди, че все още на българския пазар няма произведени фискални апарати по новите изисквания: „Не, още няма произведени такива. Няма и идея да бъдат произведени.“
Не се знае колко време ще отнеме процесът. Според промените, за регистрираните по Закона за ДДС фирми срокът е краят на 2018 г.

„Не можем да ви кажем колко време ще отнеме, защото, за да бъдат произведени, трябва да има пробен сървър, на който произведените устройства или прототипите да се изтестват, за да могат да влязат в производство. Такъв сървър няма още, така че не мога да ви отговоря на този въпрос изобщо. Даже и някакви разумни срокове не мога да ви кажа“, обясни Венцислав Янчев.
Той смята, че реално промени в правилата все още няма: „През септември са въведени изисквания само за QR код и за това, че трябва да предават всеки бон в НАП. Всички останали неща все още не са въведени.“


На сайта на Министерството на финансите на 22 декември били предложени за обществено обсъждане съответни нормативни изменения в Закона за ДДС. Асоциацията е дала свое становище. 

От Националната агенция за приходите (НАП) пък излязоха със своя писмена позиция по спорната тема.
„С последните промени в законодателството, което регулира отчитането на продажбите, са въведени нови изисквания, според които всеки касов апарат трябва да предава по изградената дистанционна връзка и данни от всяка касова бележка към сървърите на НАП. На касовата бележка, която се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.
За да изпълнят новите изисквания, регистрираните по ЗДДС фирми, с изключение на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), трябва да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 г. А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез ИАСУТД – до 30 юни 2019 г.“, посочват данъчните.

От НАП уточняват още, че измененията могат да доведат до подмяна на устройствата, но в зависимост от техническите и функционалните параметри на използваните фискални устройства, те ще могат и да се преработят, така че да отговарят на новите изисквания. Освен това, всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.

От данъчната администрация твърдят и че над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност НАП наблюдава.
Инспекторите от приходната агенция разкриха нови схеми за укриване на приходи с използването на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове. Друга често разпространена практика е манипулиране на софтуери, чрез които се управляват фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на стоки и услуги.
По време на летните и зимните контролни кампании на НАП са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот.
Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта“, посочват от НАП в официалната си позиция.

Директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов казва: „Доброволното спазване на данъчните правила устойчиво се подобрява в последните години, но в някои браншове като заведенията за развлечения и хранене манипулирането на фискалните системи продължава. Това налага промяна в законодателството, към която ще добавим и по-сериозен данъчен контрол.“

Че е необходим по-строг контрол, е сигурно. Друг е въпросът дали начинът, по който се правят промените в правилата, е удачен.

Любопитно оттук нататък е какво ще предприемат управляващите. И най-вече дали премиерът Бойко Борисов пак ще удари „ръчната спирачка“ под натиска на недоволството.

В категории: Бизнес , Политика


20
Коментара по темата
20.
Румен
20.02.2018 09:11:49
0
1
НАП ,ако иска контрол първо ще започне от пазара в Димитровград , Каблешково и всички измислени търговци,които продават стока без доказан произход. ще важат ли тези касови апарати за фирмите ,които пренасят турското и китайско карго? Докога в Сл.бряг ще има фирми фантоми,които продават "маркови" стоки и дори и след като им направят актове няма кой да го плати. Защо ни правите на глупаци? идете един уикенд в Димитровград и вижте каква търговия се вихри! Има ли досега проверени проверени китайски магазини?
19.
Румен
20.02.2018 09:11:49
0
1
НАП ,ако иска контрол първо ще започне от пазара в Димитровград , Каблешково и всички измислени търговци,които продават стока без доказан произход. ще важат ли тези касови апарати за фирмите ,които пренасят турското и китайско карго? Докога в Сл.бряг ще има фирми фантоми,които продават "маркови" стоки и дори и след като им направят актове няма кой да го плати. Защо ни правите на глупаци? идете един уикенд в Димитровград и вижте каква търговия се вихри! Има ли досега проверени проверени китайски магазини?
18.
ivo
19.02.2018 21:34:03
0
6
Ostavka stiga spete gerb ni ebaha maikata
17.
До 14
19.02.2018 20:52:18
10
2
Щом апаратите са купени октомври месец, те ще бъдат преработени. Все още не се знае цената, на едва ли ще бъде повече от 50-60 лв. Със сигурност ще се премахнат апарати с външен терминал и печатащите контролна лента преди дневния отчет. Новите апарати няма да струват повече от 150-250 лв (в зависимост от функциите). Не се притеснявайте, най-вероятно ще одължат срока или ще го направят плаващ, т.е. поетапно.
16.
Аз
19.02.2018 20:10:11
2
11
До кога ще търпим се питам аз?!
Стига с тая репресия!
Тези тунеядци и тяхната “армия” от администрацията,които не можем да
изхраним!
И аз като 13 откровено вече ги мразя!
Баста!
15.
Kolio
19.02.2018 19:45:52
0
11
Колеги, аз казвах, че като свършат еврофондовете - ще започне репресия и бесни, нелогични обществени поръчки и схеми. Е, ами ето, почва се!
14.
Натровен
19.02.2018 19:24:50
1
10
Ай стига ве ! Направо ни разказаха играта тия. Тоя път няма да си сменя апаратите. През октомври 2017 г. купих 3. Ако трябва да ги сменям ще искам лично финансова компенсация от Бойко или от ПП Герб
13.
Gerb Over !!!
19.02.2018 18:33:33
2
15
Откровенно,мразя герб !!!
12.
Аз
19.02.2018 17:45:51
1
12
Направо вече ми се повръща от вас!
Срам ме е,че и аз гласувах за тая шайка измамници!Предатели!Ама като съм наивна,че им вярвах сега се срамувам и от себе си!
“Недей дочаква и зори,
Върви ори, ори, ори...
Като няма прокопсия,
Плюл съм в тази орисия!”
Повръща ми се от вас!
Един българин няма да остане в Родината нин
11.
Marinero
19.02.2018 17:01:58
1
17
Очаквайте скоро нова смяна на регистрационните номера на колите и документите за самоличност. Шенген го налага да не си мислите, че е за пари.
10.
Викито
19.02.2018 16:16:45
3
11
Естествено че Боко суджука ще иска да работят старите апарати който са манипулирани щот'данъчните като влязат на проверка търговеца знае че е в издънка и вади и плаща такса "спокойствие" голям процент от която заминава при Боко нали това е целта на ГРОБ в България се въртят милиарди и от тези такси данъчни,нап,ДАИ,АПИ и т.н.
9.
eheeee
19.02.2018 15:19:14
1
16
борисов да спре тоя срам ,че ще се вдигнем всички ,а и идват избори !
8.
dsf
19.02.2018 15:17:07
3
20
Ей, тия от ГЕРБ не се налапаха !
7.
ццц
19.02.2018 15:15:37
2
22
Слушайте и четете: не приемайте поредната "печеливша" акция на ГЕРБ , да се вдигнем и излезем всички на улицата и да им кажем, как се свързват двата края с тези разходи, а сега и пак да се купуват нови касови апарати ?
Това е изтезание и терор над малкия и среден бизнес и той не е вчера - години наред ГЕРБ непрекъснато афишират "колко" са загрижени, ама явно "загрижеността" им е за комисионните и парите, които ще приберат, а те не са никак малко...
6.
бай мангал
19.02.2018 15:13:37
1
8
бай мангал съма-елате на битака там ща ви продадем всекакви касови апарати- касови , безкасови , дистанзионни ,нови и втора упутреба внос от германия - в ниделя всико е на прумоция касов апарат + безплатен апарат за високу кръвно налиагане
5.
Оставка
19.02.2018 15:10:35
1
20
Оставка и затвор за ГЕРБ
4.
gradski
19.02.2018 14:58:53
1
18
На 4-5 години се захранват производителите на касови апарати. За едни комисиони става въпрос.
3.
grajdanite
19.02.2018 14:45:03
0
15
dyrjava na piqvicite i na mafiqta
2.
.,.
19.02.2018 14:31:53
0
22
Съжалявам тия хора които имат регистрирани фирми.Властта винаги ги смята за врагове на народа и дойна крава. Поне 50% от времето им е заето не да работят бизнеса си ,а да се
бранят от държавните пиявици.
Вярно е ,че те са гръбнака на икономиката защото където има бизнес има пари-заплати и има живот.Примерно в Бургас няма бизнес-няма заплати и всички млади хора духнаха в София и чужбина.
За жалост в нашата страна няма нито пазарна икономика нито демокрация.
Затова сме и най-бедната и провалена държава в света....
1.
Wi
19.02.2018 14:28:06
3
9
Ei ne s naqdohte be bokluci takiwa maika wi alchna , toi gospod zabavq ,ama ne zabrawq ,da nqma nqkoi ochuden ako go spoleti sadbata na Moskovski shibanqri
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори