×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Котколюбци шокирани от общинската обява за "Ловец на котки", не била в духа на XXI век


08 Февруари 2018, Четвъртък, 18:05 ч.

Гордея се, че живея в град, в който има много улични котки, но няма да се гордея, ако имаме "Ловец на котки", пише наш читател

Бургазлия, явно котколюбец и пазител на пухкавите четириноги, изпрати писмо до Флагман.бг, с което изразява възмущението си от обява на Община Бургас, че търси "Ловец на котки" /ВИЖ ТУК/. 

Съобщението на администрацията е дефинирано точно по този начин, което според нашия читател не било в духа на XXI век. Котките не били опасни животни и нямало как да се "ловуват". 

"Гордея се, че живея в град, в който има много улични котки, но няма да се гордея, ако имаме "Ловец на котки", написа нашият читател. 

Публикуваме цялото му писмо без редакторска намеса:

"Здравейте,

Роден съм и съм израснал в град Бургас, и винаги съм се гордеел, че съм бургазлия.

Винаги също така ме е ласкаело, че родният ми град е определян като „градът на котките и морските птици“. Считам, че това не просто допринася за нашата отличителност, като едно от най-големите пристанища на България, но и само по себе си говори за културата и характера на бургазлии. 

В този смисъл нямаше как да не ми направи впечатление, че в началото на месец февруари всички регионални медии публикуваха новина със заглавие „Община Бургас търси ловец на котки“. Позиция за активен шофьор с изискуем дневен норматив от средно 12 бр. уловени животни на ден, която някои журналисти определиха като „Работа-мечта“.

Тази новина определено ме притесни и породи много въпроси у мен.

Апелирам към Вашата медия да публикува част от тях.

Моля,  всеки от съгражданите ми, да помисли върху същите и ще съм особено благодарен, ако представителите на Община Бургас се ангажират да им отговорят.

Въпросите са следните:

1.       Коректно ли е през 21-век, когато  все по-често говорим за хуманното отношение към животните, Община Бургас да обявява позиция с наименование „Ловец на котки“. Това  ли е наистина най-доброто описание за подобна длъжност ?

2.       По какъв начин ще бъдат ловени котките, за да бъде изпълнена дневната норма от „средно 12 бр.„ ?

3.       В кои ветеринарни клиники ще бъдат „оперирани“ котките. Кастрация ли се има предвид под този термин или нещо друго ?

4.       В какъв размер са отделените от Общината средства за „операциите“? В този смисъл има ли достатъчно осигурени консумативи (упойки, хирургически инструменти, следоперативни лекарства и др.), необходими за „операциите“ на 240 котки месечно ?

5.       Какво ще се случва с котките, които не са достигнали възрастта, след която могат да бъдат кастрирани или чието състояние не позволява да бъдат оперирани ?

6.       Осигурени ли са достатъчно стационари, където животните ще се възстановяват след операциите? Колко са и къде се намират?

7.       Ще бъдат ли връщани на местообитанията си изловените котки? Както всички любители на животните са добре запознати, котките са много привързани към своя дом и територията, която обитават.

8.       Има ли данни Община Бургас, какъв е броят на бездомните котки, които трябва да бъдат изловени и за какъв период е предвидено това да се случи?

9.       Има ли данни  за хора, които са заразени от болест, пренасяна от котки и какво налага драстични мерки, като назначаването на „ловец на котки“ ?

В заключение: Считам, че съм човек, който обича животните и често контактувам с други такива хора. Нито един от тях  не се съгласи, че това да ловиш котки може да е работа-мечта за някого, който изпитва съпричастност и загриженост към тях.

Точно обратното.  Подобна работа е по-скоро мечтана за едни съвсем различни хора.

Неотдавна цяла България заговори за изграждането на един паметник на така наречения „Пазител на Компаса“. Тази тема караше всеки бургазлия, независимо къде се намира, да се усмихва и да се чувства мъничко горд и специален.

Притесняваме, че сега сме на път да издигнем един съвсем различен паметник, който не намирам за присъщ на нашата епоха.

Не знам за Вас, но аз не бих се гордял, че живея в града на Ловците на котки.

Моля Ви, помогнете да се убедим, че няма да имаме повод да се срамуваме от начина, по който се отнасяме към един от символите на града ни.




В категории: Бургас


22
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
22
Коментара по темата
22.
Запознат
12.02.2018 10:41:07
0
1
Направих си труда да проуча въпроса, защото и за мен беше неприятна изненада въпросната обява. До колкото е възможно ще дам няколко отговора на поставените по-горе въпроси:
1. И в момента има назначен ловец на заплата - Румен. Няма да чуете добри неща от хората, които обичат животните. Говори се за масово счупени крака и за наврени по 10 котки в един капан.
2. С капани ги ловят и бройката е определена от общината, дали до момента ловят по толкова никой не казва, но видиш ли, ако е някой по-загрижен за животните ще има норма, че ако не я спази да могат да го махнат.
3. Само в една и то от години, и най-ужасното за по 10 лв. на коте. Кое плащат с тези 10 лв. по напред упойката ли, конците ли, консумативите ли? То такива цени никъде няма.
4. Ей това с бюджета е загадка. Би следвало да е обявено, но еди го намери на сайта на общината.
5. Няма значение в какво състояние са котките, важна е бройката - всичко под ножа, който оцелее, оцелее.
6. Един и той не се отоплява, като морга.
7. Не се записват от къде се вземат, т.е. не се и връщат от където са прибрани.
8. Няма публична информация, поне аз не можах да намеря.
9. Няма такива данни.
21.
Потресена
09.02.2018 22:28:24
0
1
Поредния абсурд в нашата държавица!!! Какво ви пречат котките??!!!? Развитите Европейски държави имат специални служители, чийто професии оценят и следят как стопаните се грижат за любимците си, а ние продължаваме да живеем по времето на хомосапиенс- пускай обява за "ловец на котки". Пълен ужассс и срам,че се наричаме европейци !!!!!!
20.
За животните
09.02.2018 19:48:52
0
2
Чувала съм от много хора, че и сега има ловец - садист, който вкарва в капани много котки и после ги кастрират като касапи и така те умират. Трябва да се спре този кошмар. Спрете ужаса на счупените крака, накълцаните животни, разпорени и пуснати на навън за да умрат не в "стационара", а на улицата.
19.
Гражданин
09.02.2018 11:30:19
0
2
Абе вие нормални ли сте, бе ?! Какви са тия позиции ? Да не е чумната епидемия през 15-ти век. Хамелнският ловец на плъхове и Бургаския ловец на котки.
Разбих си колата по скапаните общински улици, а тия идиоти ще пръскат пари за да убиват котки? Котките ли са Ви проблема ве, мързлевци?! Вие пренасяте повече болести. Покрай Вас корупцията и безхаберието станаха силно заразни.
18.
123
09.02.2018 10:09:56
1
3
Голяма гнусотия е тази обява за "ловец на котки", но според мен никакви котки няма да ловят, само ще си ги пишат и ще крадат парите, които са отпуснати за кастрации. Ей, не се наядоха, то не беше броене на делфини, лястовички и теменужки
17.
ТИТАН
09.02.2018 08:51:41
1
1
Оправете казаните за боклук и популацията сама ще се регулира.
16.
Сълза и смях
08.02.2018 22:19:18
0
3
Някой вярва ли на тези глупости, че да ловиш по 12 котки на ден е работа за нормални хора ?! Хващаш ги, водиш ги, оперират ги и ги хвърляш някъде? С това се занимават крадците на органи, а не хората, които обичат животните.
Това е работа за браконери. Котешкото Гестапо.
15.
До 12
08.02.2018 20:59:12
1
2
Майната ти на теб яре ли си там кво си не знам много искам да пишеш къде да се видим казвам ти честно ще те ритам докато си глътнеш езика !!! Щото тука много се правиш на велик ама на вън си една "МИШКА"
14.
Не на насилието над животни
08.02.2018 20:57:05
1
4
Тази тъпа държава само това може да измисли оставете котките намира ако някои ловец ми вземе моята котка ще му отрежа ръцете съвсем сериозно го казвам !!! Това са най-милите и безобидни животни !!! Никъде не е уточнено за какво ще ги ловуват с каква цел ? Ще се връщат ли после на същото място ! Имайте малко по хуманно отношение към тези мили животни а и не само към тях те са час от нас пазете ги щото един ден ще горите в АДА !!!
13.
Мацка
08.02.2018 20:03:38
3
0
Изроди. От приюта кучетата като ги прибират и после ги пускат много хубава работа вършат щото.
12.
Славчо Жеков Ярето
08.02.2018 19:51:52
8
3
Майната им на котките.
11.
Загрижена
08.02.2018 19:39:16
0
6
Аз искам да обяснят от общината как се поставя норма за ловене на котки. Единственият хуманен начин е с капан, но кое гарантира, че котките ще влязат в капана. От тук възниква и въпроса, а как тогава се поставя норма от 12 котки и как точно се очаква тези 12 котки да бъдат уловени, ако не влязат в капаните. От друга страна, да, много добре звучи това с кастрацията, но има ли достатъчно средства за канстрация на тези животни. Това са скъпи упойки, консумативи. А като върнат котките на следващия ден на улицата какво се случва с тези котки, които след операцията по една или друга причина им се отворят конците? Мъжките котки са с по-леки операции, но женските котки не могат да се връщат на улицата още на следващия ден, а ако им се отворят конците нямат шанс да оцелеят по никакъв начин. И къде е този стационар, където ще прибирате минимум по 24 котки, защото толкова се събират на ден - 12 прибрани през деня и 12 оперирани от предния ден. Извинявайте, но не ми е известно в Бургас да има такъв стационар, в който да могат да се грижат за 24 котки. Също така в клиниката в Славейков има ли толкова подготвен персонал, който да оперира по минимум 12 животни всеки ден. Защото ако начинаещи доктори се учат на уличните котки хич не ми звучи хуманно, а на Вас? Още повече, че още на следващия ден ще ги изхвърлят на улицата дори без да проследят следоперативното им състояние. Тук е мястото да отбележа, че поради стреса от операцията много често се отключват разни вирусни заболявания, които често са животозастрашаващи за котката. А изобщо изследвания преди операцията ще им правят ли, как ще установят, че животното може да бъде оперирано, но за това пари сигурно нямат. Всъщност мога да продължа още много, но не е нужно. Иначе съм съгласна кастрацията е единствения начин за намаляване на популацията, но не опорочавайте идеята само за да усвоите едни пари. Първо направете стационар, в който да остават женските котки минимум 2-3 дни за да може все пак да се проследи тяхното състояние. После осигурете адекватни ветеринарни клиники, които да извършват кастрациите. И чак тогава почнете да събирате котките по улиците и то без да е необходимо да поставяте норма, защото това с нормата вече задължава използването на не толкова хуманни методи за ловенето на котките. И на последно място, кастрираните животни трябва да се връщат на мястото, от където са прибрани. Ако правят същото, което правят с кучетата, които се кастрират и се пускат, където е удобно, почти сигурно е, че котките нямат шанс да оцелеят.
10.
Malumna tablta
08.02.2018 17:49:52
0
9
Kakvo vi prechat kotkite
Po dobre da lovim I kastrirame mangalite ili klosharite
9.
До "браво"
08.02.2018 17:42:29
0
6
Ти от кое село си, какви коне??? Котките и кучетата не са ти проблема, проблема са хората - мразещи, злобни и агресивни. Ако по-малко хора си изхвърляха домашните любимци по улиците нямаше да има проблем, но ти какво разбираш, важно е, че са решили проблема с конете...
8.
Бургас
08.02.2018 17:39:00
1
4
Пак да си назначат някой свой човек за да взима заплата срещу удоволствието да ловува в Бургас. Това е не просто възмутително, отвратително е. Котките на никого не пречат, първо плашеха с глоби ако ги храним, а сега направо ловец си назначават.
7.
браво
08.02.2018 17:32:38
2
5
най после общината ще направи това което трябваше да направи преди десетина години да намали котките до минимум в Бургас. Браво след безспорния успех с конете и кучетата е време и за котките.
6.
Асд
08.02.2018 16:50:14
2
8
Тоя ловец да не ми пипа котката ,че ще му отрежа мъдете на него !
5.
Дес
08.02.2018 16:43:03
2
8
Хуманен лов на котки...сериозно ли???
Въпросите са много, но за мен главният е един: Защо е всичко това?
Животните не пречат на никого, не са опасни. Радват им се както бургазлии, така и гостите на града!
Нужно ли е да смущаваме спокойствието на котките, а и нашето собствено, само за да се усвоят някакви пари?
4.
robbie
08.02.2018 16:35:30
1
14
Човекът е единственото животно, което причинява болка на останалите, без да има конкретна цел...
3.
Бургазлия
08.02.2018 16:00:04
1
13
А тези дето не обичат котки коткомразци ли са ?

Ами "ловец" в интерес на истина не звучи много коректно. Проверете в тълковния речник значението на тази дума.

Освен това наистина има ли хора, които са се разболяли от болест пренасяна чрез уличните котки в града ?

Ще ги ловим защото ни дразнят или защото има някаква опасност, която се разпространява сред популацията им ?

Защото мен честно казано гларусите повече ме дразнят и хич не са малко. А за гълъбите да не говорим.

Ама ако тръгнем да ловим каквото ни дразни бих започнал от Министерски съвет.
2.
Таня
08.02.2018 15:44:23
4
14
Обичам котките, но станаха прекалено много и наистина е нужно да се вземат мерки за намаляване на популацията чрез кастриране
1.
xybavo
08.02.2018 15:34:32
15
6
Че ги тепам без манги.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори