×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Откриха първия по рода си Фестивал на хляба и виното в Тополовград


05 Февруари 2018, Понеделник, 21:02 ч.

През първия ден участниците посетиха Лозовите масиви край града

От 24 до 26 януари 2018 г. се проведе Фестивал на хляба и виното в Тополовград. Фестивалът е  част от изпълнението на проект  „Мрежа за трансгранично сътрудничество в областта на туризма  „Тополовград - Пинархисар“ финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България — Турция 2014—2020.  Водещ партньор по проекта е Читалище „Св.Св. Кирил и Методий- 1894“ и партньор по проекта – Община Пинархисар, Република Турция.  Във Фестивала участваха 51 представители на община Пинархисар.



През първия ден участниците посетиха Лозовите масиви край Тополовград, където домакините разказаха за Традиционния обичай „Трифон Зарезан“, а актьорът Стамо Стамов и танцьорът Мартин Пъстрилов зарязаха лозята по стар обичай и нарекоха годината да е на берекет. Гостите от Пинархисар с удоволствие зарязаха лозята, направиха си венец от лозовите пръчки и се хванаха на хорото. В събитието участва Съставът за народни танци „Луди млади“ с ръководител г- жа Тодорка Бурналова.



На 25 януари Групата участници във Фестивала на хляба и виното от Пинархисар  посети село Срем, община Тополовград, където Съставът за автентичен фолклор при Читалище „Изгрев – 1927“ с ръководител г-н Йонко Гинев представи Традиционния обичай „Месене на хляб“.  В изключително интересно представения обичай с песни, посветени на Празника Трифон Зарезан участва и Кмета на село Срем г- жа Маргарита Сулева.
 
В рамките на Фестивала се проведоха:
- Официално откриване на Фото алея „Богатствата на трансграничния регион Тополовград – Пинархисар“, което се състоя на площад „Освобождение“. Фото алеята се състои от 20 табла с фотоси, представящи най- значимите културно- исторически и природни забележителности в общините Тополовград и Пинархисар.



- Изложение на обредни хлябове и вино. Изложението привлече изключителен интерес от страна на гостите и гражданите на Тополовград. Участваха 11 –ма производители на хлебни изделия и 13 винопроизводители от Тополовград и Пинархисар. Посетителите на Изложението имаха възможност да дегустират домашно произведени от тополовградчани бели, червени и вина розе. 



Фестивалът завърши със съвместен Българо- турски концерт с участието на художествени състави и индивидуални изпълнители от Тополовград и Пинархисар.

Всички участници във Фестивала получиха плакети, специално изработени за събитието по проекта.
Официални гости на съвместното събитие по проекта бяха:  г-н Васил Сяров- председател на Общински съвет – Тополовград, г-н Наско Стоянов- Зам. Кмет на Община Тополовград, г- жа Йомюрлю Динчер- Зам. Кмет на Община Пинархисар, г-н Хюсню Уз- Началник на Полицейско управление на град Пинархисар и г- н Салим Алемдар- представител на Област Къркларели, г- жа Красимира Ятакчиева- началник на отдел „Хуманитарни и социални дейности“, г-н Трифон Ламбов- председател на читалище „Св.Св. Кирил и Методий- 1894“- Тополовград и ръководител на проекта и г-н Тодор Колев – председател на Клуб „Дар от лозата- Тодор Узунов“.
Чест за Фестивала бе гостуването на г- жа Мюзеян Узунова- Консул на Генералното консулство на Република България в Одрин.


Проектът е съфинансиран от
ЕС чрез Програма ИНТЕРРЕГ- ИПП ТГС България-Турция 2014-2020
 
„Настоящата публикация е осъществена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020 (CCI № 2014TC16I5CB005). Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на Читалище „Св.Св. Кирил и Методий- 1894“ и по никакъв начин не отразява позицията на Европейския съюз или на Управляващия орган на програмата.“



Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори