×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Румъния се измъква, а България остава под наблюдение в ЕС


03 Февруари 2018, Събота, 20:41 ч.
Източник: Вестник Сега

Комисията по бюджетен контрол в ЕП смята, че напредъкът на страната ни не е достатъчен, а от северната ни съседка се иска само да запази постигнатото

Отлитат надеждите на правителството на Бойко Борисов да се освободи до края на тази година от унизителния контрол за върховенство на закона, въведен само за България и Румъния от първия ден на членството им в ЕС. След 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Румъния е на път да достигне европейските стандарти по отношение на правосъдието и върховенството на закона, както и в борбата с корупцията. На България обаче все още й предстои дълъг път. Това става ясно от проучване, поръчано от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Влиятелната парламентарна комисия, която следи за изпълнението на бюджета на ЕС, стигна вчера до извода, че двете държави са на различно равнище на справяне с корупцията и с реформата на съдебната си система. Независимата румънска евродепутатка Моника Маковей, бивш министър на правосъдието, направи следното сравнение: В Румъния са осъдени за корупция 13 министри, 90 депутати и 88 магистрати (съдии и прокурори), а в България няма осъдени на такова високо равнище. Въпреки огромната разлика тя настоя МСП да се запази и за Румъния, защото има важна стимулираща роля.

От българска страна никой не представи точни данни за произнесени ефективни присъди срещу висши функционери. Председателката на Комисията по бюджетен контрол Ингеборг Гресле (ХДС, Германия) с досада констатира, че след като 10 години е получавала едни и същи отчети, може да каже - от сън да я вдигнат - каква е ролята на главния прокурор за неефективната правосъдна система. Напредък бе отчетен в борбата с организираната престъпност, защото "историческите проблеми с големите силови групировки са преодолени и понастоящем се работи за справянето с обичайната организирана престъпност и престъпленията на белите якички". За съдебната власт се казва, че "продължаващото влияние на изпълнителната власт" върху нея предизвиква възражения. Но "най-слаб напредък е постигнат в областта на борбата с корупцията", се казва в доклада, който е сто страници.

Докато от България все още се чакат видими резултати, за Румъния главното изискване е да гарантира необратимост на реформите. Ингеборг Гресле предупреди, че "реформите могат да бъдат обратими, но необратими са очакванията на гражданите за справедливост". От българските евродепутати най-активен в дебата бе Георги Пирински (БСП), който каза: "В нашето общество не само има очакване, но има и решителност за постигане на осезаеми резултати". Той даде за пример протестите напоследък в защита на природния парк "Пирин", мотивирани от подозрение за корупция в инвестиционните намерения, защитавани от правителството, защото фирмата, която иска да ги изпълнява, е офшорна и крие физическия си собственик.

Финалният въпрос, който поставя докладът на изследователския център, е: "Трябва ли да продължи прилагането на МСП в бъдеще?". Отговорът е "да", но с три възможни варианта. Първо, ако МСП продължи действието си, един от вариантите е да се предоговорят целите и показателите с националните правителства, а след това Комисията да изготви конкретни препоръки с фиксирани срокове, свързани с тях. Реалистичен срок за изпълнението на тези препоръки би могъл да бъде две години. Второ, като алтернатива, за да се направи по-приемливо продължаването на реформите по МСП и да се преодолеят слабостите в други държави членки, би могло да се обмисли въвеждането на "облекчен" вариант на МСП в целия ЕС. Вече има опит в тази насока, защото през 2014 г. бе огласен Първият антикорупционен доклад в ЕС, но Комисията на Жан-Клод Юнкер попречи две години по-късно на публикуването на втория и реши да го замени с друга процедура, наречена "европейски семестър". Трето, рамка за насърчаване на по-систематичен мониторинг на корупцията е тази на европейския семестър, която понастоящем се използва за координиране на икономическите политики в целия ЕС и може да бъде адаптирана за сферата на правосъдната реформа.

Която и от трите форми да се избере, накрая се посочва, че "на България може да бъде предоставена допълнителна подкрепа за изпълнение на нейната съдебна реформа и стратегии за борба с корупцията", което означава на дипломатически език, че ще остане обект на специално внимание в Брюксел.

Интересна е поуката от 10-годишните мъки на ЕС да въведе стандартите на правовата държава в България и Румъния. "Поуката, която може да бъде извлечена от опита на МСП в България и Румъния, е, че би било уместно система, подобна на МСП, да стане част от бъдещите преговори за присъединяване към ЕС. Това би помогнало да се гарантира, че държавите кандидатки не само транспонират достиженията на правото на ЕС, но също така подобряват институциите по начин, който им позволява да достигнат европейски стандарт на съдебните си системи към датата на присъединяване и да избегнат останалите последващи системи за мониторинг."

В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
Флагман.БГ Хутите свалиха американски дрон Хутите свалиха американски дрон 17/05/2024, Петък 16:00 1
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
9
Коментара по темата
9.
Ники
04.02.2018 07:56:11
0
1
Ми то когато няма корупция
Кой да осъдят тогава
8.
прокурор
03.02.2018 23:41:38
0
4
Всеки народ си заслужава управниците - организирана престъпност , включително и на държавно ниво, организирани престъпни групи тероризиращи народа, корумпиран или неприлагащ законите съд , необуздана и алчна надпревара за зони на влияние, пренебрегване на общественото мнение , неглижират се богаташките остатъци от бивши сикаджии и висаджии , чиито деца учат в престижни университети в Европа и Америка, оформяне на олигархия, която няма как да докаже парите, а влияе регресивно на политиката на държавата...
Ето това е и затова сме най-назад и няма никога да се откъснем от дъното !
7.
Xa
03.02.2018 23:12:49
1
1
Имаме прекрасна държава...и 0% политици.
6.
стар десен пес
03.02.2018 22:42:51
0
6
Бокич,що не ги замая тия от ЕС с твоята харизма.Някой ганьовски виц,хумореска от детските ти години,БСП са виновни дали нямаше да мине.Е ЦЕЗАРЮ явно и твоето време свърши.Всеяден,бездарен,ниско интелигентен,корумпиран търбух.
5.
Оффф
03.02.2018 21:02:14
1
4
Българите плямпаме едно и също- били сме на 3 морета, турците ни виновни, руснаците ни виновни.... Абе я да се затриваме най-после и да мирясаме. Винаги сме подценявали другите, но ето резултатът - Румъния е ок. Бг - ще си е кенеф за всички. Добре че спасих децата си от тоя кенеф. Благодаря ти Бойко, че ме принуди да избягам.
4.
DJARO
03.02.2018 20:58:03
1
3
Prosto da si ZNAETE 4E STE ROBI...6te vi IZTRIEM ot lizeto na Zemqta...malko po-malko...s hrani 10to ka4estvo...s Istanbulskata konvenziq....dezata VI..i taka natatak...KAZAL ES na BG
3.
всичко излиза на ЯВЕ
03.02.2018 20:41:52
1
3
под формата на резултати –НЕОПРОВЕРЖИМИ ФАКТИ /МНОГО СМЕ ГОЛЕМИ ЧРЕЗ ЛЪЖИТЕ И НИЩОПРАВЕНЕТО–РЕФОРМИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ ЗАЩОТО ПРОСТО СМЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕКАДЪРНИ И УМЕЕМ ДА ЛЪЖЕМ МАЖЕМ И ОТВЛИЧАМЕ ВНИМАНИЕТО С БЕЗСМИСЛЕНИ ПРОСТОТИИ"ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА"
2.
всичко излиза на ЯВЕ
03.02.2018 20:41:52
1
6
под формата на резултати –НЕОПРОВЕРЖИМИ ФАКТИ /МНОГО СМЕ ГОЛЕМИ ЧРЕЗ ЛЪЖИТЕ И НИЩОПРАВЕНЕТО–РЕФОРМИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ ЗАЩОТО ПРОСТО СМЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕКАДЪРНИ И УМЕЕМ ДА ЛЪЖЕМ МАЖЕМ И ОТВЛИЧАМЕ ВНИМАНИЕТО С БЕЗСМИСЛЕНИ ПРОСТОТИИ"ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА"
1.
прост и уплашен НАРОД
03.02.2018 20:28:07
1
7
СЛАБА ДЪРЖАВА –ГРУХТЕТЕ СИ ДОВОЛНО В "СТАБИЛНАТА"КОЧИНА –И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ И АЗ СЪМ ПРОСТ/ НО ХИТЪР КАТО ВИ ЛЪЖА ЧЕ РАБОТЯ ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС/И ВИЕ МЕ ИЗБИРАТЕ ХАХАХАХА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Мистерия: Изчезна един от задържаните за контрабандната афера с горива в Бургас Мистерия: Изчезна един от задържаните за контрабандната афера с горива в Бургас Всичките 11 души, които са били арестувани, са освободени, но от оператора на най-важната инсталация в порта няма и следа Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори