×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Попречи ли Константин Бачийски за изграждането на Медицинския факултет в Бургас?


Попречи ли Константин Бачийски за изграждането на Медицинския факултет в Бургас?
Станал съм съветник, за да защитавам обществения интерес и спазвам законността, категоричен е Константин Бачийски
Тема в развитие
виж още
скрий
30 Януари 2018, Вторник, 17:22 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Проблемът бе, че с тази докладна ни караха да санираме друго предложение - за продажбата на сградата на Медицинския център, което противоречи с нормативната база

Константин Бачийски, председателят на най-голямата опозиционна група в местния парламент НФС-СЕК, бе един от съветниците, които днес гласуваха против намаляването на капитала на Медицински център III в ж.к.Меден рудник.

Неочаквано точката се превърна в най-големия проблем на общинската сесия. Според твърденията на администрацията сериозно се удря спирачката по изграждането на бъдещия Медицински факултет към университет „Проф.д-р Асен Златаров”. (ВИЖТЕ МНЕНИЕТО НА ЗАМ.-КМЕТА НА БУРГАС Д-Р ЛОРИС МАНУЕЛЯН ТУК)

Вотът на Константин Бачийски бе ключов, тъй като част от съветниците на ГЕРБ така и не се появиха след обедната почивка и на практика, ако Бачийски бе подкрепил това предложение, докладната щеше да има необходимото квалифицирано мнозинство. Младият съветник обаче категорично отказа. Пред Флагман.бг той посочи и мотивите си.

-Г-н Бачийски, какви са вашите мотивите да не подкрепите докладната за намаляване на капитала на Медицински център III, което щеше да осигури  средства за Медицинския факултет? От администрацията и лично кметът Димитър Николов се опита да ви убеди, но останахте непреклонен.

-Нашата група - на НФСБ и СЕК сме заинтересувани от реализирането на Медицински факултет и заради това подкрепихме днес отпускането на допълнителни средства от бюджета на Община Бургас за неговото довършване, които щяха да бъдат спестени на бургаските данъкоплатци, ако имотите на поликлиниката в ж.к."Меден Рудник" бяха продадени съгласно закона, което би гарантирало по-високата продажна цена с поне 1 милион лева напълно покриваща дефицита. В конкретния случай е прието разпореждането с недвижимите имоти, апортирани в капитала на „Медицински център-III-Бургас” ЕООД,  да бъде извършено срещу обща продажна цена в размер на 3,40 млн.лева , докато данъчната оценка на имотите е  4,52 млн.лева.

-От администрацията твърдят, че отхвърленото днес предложение ще спре строителството. 

-В случая не мисля, че има толкова голям проблем, колкото администрацията се опитва да го изкара. Обществената прочъка за новата сграда е проведен преди година, има избран изпълнител, който в момента строи. Рано или късно той ще си получи парите. Проблемът бе, че с тази докладна ни караха да санираме друго предложение - за продажбата на сградата на Медицинския център, което противоречи с нормативната база. В случая се нарушават две наредби – за продажбата на общинска собственост и наредбата за упражняване на правото на собственост в търговските дружества. Сградата на поликлиниката в Меден рудник е в търговско дружество, което е 100 % собственост на Община Бургас. В тази наредба пише, че всеки имот, собственост на търговско дружество, където общината има над 50 % може да се продава с търг или конкурс на цена не по-ниска от данъчната оценка. 

-Но вие говорите за друга сделка, предходна на тази докладна. Въпросът е защо не подкрепихте днешното предложение, което бе само за намаляване на капитала?

-Да, защото начинът по който беше направена докладната за продажба на сградите въведе Общинския съвет във заблуждение, с неточни, избирателно пропуснати данни и изопачаване на фактите и с неправилно поднесените им правни изводи. Представяха се неверни или несъществуващи факти, което доведо до заблуждаване на общинските съветници особено, за тези който не са разгледали подробно прилежащите документите. А и в момента ще ви кажа, че самата сделка се проверява и докато не свърши тази проверка не бива да предприемаме подобни действия, защото сделката може да бъде анулирана и да се обяви нов търг или конкурс. Още преди 3 месеца казах, че тези 3,4 млн.лева няма да стигнат и исках да вземем по-голяма сума, но тогава не ме послушаха. Оказах се прав, защото сега в бюджета са заложени други 600 хил.лева за Медицинския факултет.

-Какво се опита да ви обясни кметът, видяхме, че разговаряте доста дълго?

-Кметът се опита да обясни, че трябва да вземем това решение сега, а дали има нарушения щяло да се установи допълнително. Не бих гласувал, защото подобно поведение ще бъде непоследователно за мен. Няма как да подкрепям решения, който смятам за незаконосъобразни и противоречащи на нормативната база и добрите нрави, независимо че незаконността на дадена сделка е облечена в добри намерения. Дошъл съм в общинския съвет и си отделям от личното време  да защитавам обществения интерес, а не частни интереси. Ако ще защитавам лични интереси бих го правил в личния си бизнес, къде за времето, което отделям за обществени каузи бих изкарал много повече отколкото полагащото ми се като общински съветник. Затова обществената дейност, която извършвам е безвъзмездна и от години дарявам всичките си заплати в ползва на здравеопазването на Бургас.


В категории: Политика


16
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
16
Коментара по темата
16.
Bingo
31.01.2018 10:28:03
1
8
Щом като самата Община не спазва собствените си наредби, защо ние трябва да ги спазваме, и аз искам като купувам имот нотариално сделката да се изповядва на по ниска цена от данъчната оценка, ама не може. В тази сделка даже не се и споменава термина "Пазарна цена", тази сделка си е направо за прокурор но от някоя чуждестранна прокуратура. Бачийски да продължава да отстоява принципите си, понякога малкото камъче може да обърне каруцата на корупцията. А този дето щял да изгуби 10 млн. Заради мед. факултета да мълчи че ние изгубихме многократно по 10 млн. Заради такива ГЕРБо-Комунистически сделки.
15.
*********
31.01.2018 10:09:44
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
14.
RE-1
31.01.2018 08:07:55
1
5
Оценителят на ДКЦ ..... какъв опит има, освен да е кадър на общината.
Това явно е било моментът на живота му.
13.
Ебах мързела
31.01.2018 06:10:55
15
9
Той пести един милион пък ние губим 10 заради липсата на университ и студентите.
Егати сталинската математика.
Борсук!!!!!! Провален колхозник.
12.
Въпрос
31.01.2018 01:21:45
2
16
А защо заглавието не е: "Попречи ли Константин Бачийски за продажбата на общинска собственост с 1мил. лв. по-малко от данъчната оценка."?
11.
www
31.01.2018 00:22:52
1
19
Един от малкото хора в града, които работят за принципи и законност, а не само с мисъл за облаги. При това го прави грамотно и компетентно. Хубаво щеше да бъде да има повече такива като него, тогава и нивото на общинския съвет, а и на цялата администрация, щеше да е друго.
10.
*********
31.01.2018 00:21:22
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Запознат
30.01.2018 23:57:17
0
19
адмирации за това момче,дано не го смачкат
8.
Burgas
30.01.2018 22:40:43
1
22
Браво Коце!
7.
Закон
30.01.2018 22:28:20
1
26
Добър или лош , но закон! Трябва да се спазва , адмирации Коце
6.
БУРГАС
30.01.2018 22:26:38
2
26
Значи някой в общината(сещайте се сами) шитка обществената собственост на свой хора на тънка лайсна с поне милион под цената и сигурно сгъва някой лев за услугата, а гражданите ги пускат по пързалката. БРАВО на тоз човек, дет им разкрива кирливите ризи. Късай здраво.
5.
*********
30.01.2018 21:59:39
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Dobri
30.01.2018 21:48:38
5
25
Това момче започва да ми харесва! Мъж с топки!!! Браво!
3.
Gdr547
30.01.2018 21:34:07
3
15
Вината е на тия съветници от ГЕРБ които вместо да свършат нещо полезно са отишли за своята сиеста.
2.
Бургазлия
30.01.2018 21:12:59
3
25
Спрете изграждането на нов стадион.имаме си два.спасете Черноморец и Лазур.тъпунгери
1.
Само
30.01.2018 21:03:25
4
11
Мушмуроци в ОСБ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори