×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимание, персонално наблюдение! Facebook вреди на вашето здраве


22 Януари 2018, Понеделник, 11:09 ч.

Да скъсаш със социалната мрежа не е никак лесно. Защо?

През зимата на 2016 кореспондентът на "Гардиън" Арва Мадави преживява нещо като Facebook криза, след като е прекарала три дни в социалната мрежа и осъзнава, че се нуждае от помощ.

Все пак да скъсаш с Facebook не е никак лесно. Всички ние се шегуваме със зависимостта си от социалните мрежи, но рядко приемаме това за истинско пристрастяване, което сериозно може да навреди на здравето ни. В крайна сметка не е противозаконно използването на социалните мрежи. И най важното никъде не е казано: "Facebook вреди на вашето здраве!".

Много от нас считат, че проверката на социалните мрежи по няколко пъти на ден е нормално, казва Мадави. Статистиката говори сама за себе си: месечната аудитория на Facebook е 2 милиарда потребители.

През 2016 г., компанията е изчислила, че хората прекарват средно във Facebook, Instagram и Messenger по 50 минути на ден. Днес тази цифра е може би равна на час, пише "Труд".

Това е така, защото за нас, стоящите в социалните мрежи, е трудно да се разберем, че навикът да превъртаме постоянно лентата с новините е проблем. През 2014 г. Арва Мадави, работейки за рекламния бизнес, посещава централата на Facebook. Мениджърите по продажбите надълго й разказват колко и какви данни са събирали за потребителите на социалната мрежа и как са ги използвали, за да принуждават хората да кликват върху рекламите.

"Беше страшно. Оттогава не съм публикувала никаква лична информация във Facebook. Трябва да започнете да възприемате Facebook като система за персонално наблюдение, а не като социална мрежа", пише тя в статията си. Въпреки това, Мадави продължава да използва Facebook и другите социални мрежи. Тя безмилостно сканира Facebook и Instagram много пъти на ден и прекарва часове в Twitter.

"Това не беше просто загуба на време. Навикът да стоя в социалните мрежи започна да оказва психологическо въздействие върху мен. Постепенно разбрах, че използването на социалните мрежи е един вид мазохизъм. Когато бях болна, разглеждах снимките на други хора с техния "идеален" живот и се чувствах още по-зле. Сравнявайки себе си с другите, започнах да мисля за необходимостта да бъда като всички тях, нещо, което никога не съм правила преди".

Мадави се опитва да напусне Facebook и установява, че социалната мрежа не толкова лесно освобождава потребителите. Няколко кликвания отиват само за намиране на страницата с бутона за деактивиране на профила. С кликване върху него и повторното въвеждане на паролата, потребителят е изправен пред факта, че Facebook показва снимки на неговите "приятели" и предлага и на тях да им бъде изпратено съобщение. След това социалната мрежа иска да се обясни причината за деактивирането и Мадави пише: "Прекарах прекалено много време във Facebook", но социалната мрежа й предлага да намали броя на изпратените до нея съобщения и електронни писма. След като отказва, Мадави отново натиска бутона за дезактивиране и отново мрежата я пита дали е сигурна. В крайна сметка процедурата за деактивиране на акаунта й отнема 10 кликвания, но деактивирането практически не означава нищо.

"За да активирате профила си отново, трябва само да въведете потребителското си име и паролата си и може отново да използвате Facebook. Изключително трудно е да изтриете завинаги акаунта си", пише Мадави.

Намалявайки ползването на Facebook и Instagram, тя установява с облекчение: "Спрях да се сравнявам с другите и започнах да се чувствам много по-щастлива. Престанах да се тревожа през цялото време. Непрекъснатият поток от новини, умножени от социалните мрежи, лесно могат да нарушат вашата психика".

Разбира се, социалните мрежи имат и своите предимства и носят удоволствие и полза, стига ползването им да е умерено и в това е проблема. Социалните мрежи са проектирани така, че да пристрастяват и тъй като компаниите събират все повече и повече данни за потребителите, зависимостта им става все по-силна.

Преди да се откаже от Харвард, Марк Зукърбърг е учил психология и Facebook е по скоро социално, отколкото компютърно програмиране. "Тази мрежа е създадена, за да използва човешките слабости", признава първият президент на Facebook Шон Паркър в интервю за Axios през ноември миналата година.

Той обяснява, че още с появата на Facebook, създателите му са се борили как да привлекат много от времето и вниманието на потребителите. За тази цел измислят бутона "Like".

"Това е като инжектиране с допамин и насърчава потребителите да изтеглят все повече и повече съдържание. Това е зависимост от социална оценка и обратна връзка и е точно онова, което хакер като мен може да измисли, защото социалната мрежа използва уязвимостта на човешката психология и ние – създателите на Facebook, сме наясно", казва Паркър.

Дори ако Зукърбърг и приятелите му да са знаели, че създават мрежа за пристрастяване, едва ли са могли да предвидят последствията. Според Мадави през следващите десет години ще се изправим пред криза в общественото здравеопазване, тъй като въздействието на социалните мрежи върху мозъка на потребителите, взаимоотношенията и политиката на хората стават все по-очевидни.

"Днес има доказателства, че Facebook има отрицателно въздействие върху умственото и физическото здраве на хората и започваме да разбираме, че една социална мрежа може да ни манипулира, да контролира нашите емоции и да причинява самоизолация. Ако Facebook и другите социални мрежи не приведат огромното си влияние в хармония с отговорността си, трябва да се запитаме искаме ли да бъдем част от тяхната игра за световно господство". казва Мадави.

В категории: Бизнес


1
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
1
Коментара по темата
1.
dryjk
22.01.2018 10:33:38
0
5
Всичко това е абсолютно вярно...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори