×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 70-годишна сага, обезщетиха наследниците на имота, където днес е Турското консулство в Бургас


След 70-годишна сага, обезщетиха наследниците на имота, където днес е Турското консулство в Бургас
Имотът е иззет от Симеон Пенчев през 1948 година и до ден днешен наследниците му не можеха да получат обезщетение
18 Януари 2018, Четвъртък, 10:37 ч.
Автор: Флагман.бг

В последния ден на 2017 година, областният управител Вълчо Чолаков подписа договора и с това сложи край на административната сага за наследниците на Симеон Пенчев, изгубили имота си край Морската градина

След 70 години, множество правителства,  10 областни управители и стотици документи, собствениците на одържавения през 1948 г. имот, в който днес се помещава резиденцията на Турското консулство, бяха обезщетени.

В последния ден на 2017 година, областният управител Вълчо Чолаков подписа договора и с това сложи край на административната сага за наследниците на Симеон Пенчев, изгубили имота си край Морската градина.

През 1948 г. с влизането в сила на Закон за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост, имотът е актуван за държавен и собствениците трябва да напуснат дома си.

По-късно къщата е прeдoставена на Република Турция, което става пречка семейството да се възползва от реституционните си права, нещо, което редица хора успяват да направят след демократичните промени у нас.

Наследниците завеждат дело и през 1994 г. Бургаският окръжен съд потвърждава собствеността им. Казусът се усложнява допълнително с намесата на международното право, дипломатическите отношения между България и Турция, както и неприкосновеността на територията, превърната в резиденция. Оттогава до днес опитите на едно бургаско семейство да бъде адекватно обезщетено за неправомерно отнетия бащин имот, остават без резултат.

Исканията им до Областна администрация Бургас датират от времето на първия й ръководител след промените. Проблемът е бил повдиган многократно и завъртан в центрофугата на държавната администрация. Преписката е обиколила редица ведомства, но  до решение не се стига.

„Частната собственост е неприкосновена, това не може да бъде обект на никакъв коментар в една демократична държава. Ситуацията, в която семейството е поставяно толкова години, е унизителна. Предлагани са им имоти, които с право са отказвали. Това, което винаги са искали тези хора е реципрочност при обезщетяването чрез замяна, при положение, че не могат да влязат във владение на собствеността си. За мен всичко, което се е изисквало през годините, за да се разреши казусът, е просто институционална воля. Преписки като тази, минали през няколко поколения, са повод хората да се чувстват незащитени. За малко повече от година успяхме да приключим една сага, която изискваше само упоритост и желание за разрешаване." - коментира Чолаков.

В категории: Политика


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Милен Банкин
18.01.2018 17:11:03
1
1
А измамените наследнички в Айтос от племенниците +тяхната майка...СИЙКА ВЪЛКОВА ТЕНЕВА ...които се покровителстват от прокурор МИЛЕНА СТОЙЧЕВА-ГЕНЧЕВА и съдия МАРИЯ ДЖАНКОВА кой ще ги обезщети?
ТЕ ЧЕ ХАЙР НЯМА ДА ВИДЯТ ОТ СТОРЕНОТО ТО СЕ ЗНАЕ....ЗАЩОТО Е ГРЕХОТА ДА КРАДЕШ ОТ БОЛЕН И БЕДЕН ...И НАЙ-ВЕЧЕ ЛЕЛЯ СИ
13.
макс
18.01.2018 16:32:26
1
5
И аз да се включа , може би не точно по темата , но ми харесаха някои коментари на будни граждани и реших и аз да отговоря . Трябва да се забрани продажбата на тези меризливи дюнери, кебапчета и странджанки в набързо сковани барачки по центъра, до училищата или по кварталите, не може така да се тровят децата ни и да загрозяват средата в която живеем. Също да се забрани на магазинчетата да изваждат закачалки, манекени , дрехи , парцалки по тротоарите ( да има големи глоби за нарушителите). Идеята за дупката на Тройката я подкрепям горещо, време е Общината да вземе парцела от фирмата , със сигурност има право на това , безобразно е години наред едно недовършено нищо да стои в центъра на град Бургас и всички управници да нехаят за това . Редно е тогава и ние като Граждани на града да поемем някаква инициатива - ЗА ПО - КРАСИВ, ПО-ЧИСТ И ПО-ПРИВЕТЛИВ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ ! Проблемът с Кроношпан и Лукойл също са на дневен ред пред Бургазлии и не трябва да се примиряваме с лъжливи обяснения , че не вредят на здравето на бургазлии. Не можете да си представите сутрин рано каква смрад е и как всички вкъщи се давим в кашлици и задух и това разбира се не е само в моето семейство , сигурна съм , че е в стотици семейства . Град Бургас е на първо място по белодробни заболявания и ракови заболявания !!! А защо ? На първо място МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ от горецитираните фабрики и рафинерия . До кога ще търпим нашите деца да боледуват , да имат хронични заболявания и да страдат ?! Време е да се организираме и да направим най-доброто за всички нас и то е - ДА ИЗИСКАМЕ ОТ ОБЩИНАТА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ТЕЗИ ПРОИЗВОДСТВА ДАЛЕЧ ИВЪН РЕГИОНА И ДА БЪДЕ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ЗАЛЕСЕНО СЛЕД ТОВА ОКОЛО ТЯХ ! Ясно е , че с годините Бургас расте , разширява се и трябва да се има това впредвид , когато се разработват дългосрочни проекти и да не се допускат и разрешават производства в близост до града ( говорим поне радиус 200 км ), а вече съществуващите да бъдат премествани !!! Това се прави във всички цивилизовани държави ! НЕ БИВА ПОВЕЧЕ ДА ТЪРПИМ ТОВА БЕЗХАБЕРИЕ !!!
12.
?
18.01.2018 15:02:35
0
3
Какво е обезщетението?
11.
до 8
18.01.2018 14:10:52
4
2
Като ти гледам коментара по скоро си от меден рудник ,то бива комплексарщина и простотия ама твойта пръска вземи прочети история
10.
Гражданин
18.01.2018 13:54:40
4
11
Обезщетението възлиза на 1 млн. лева. Адвокат е уважавания Михаил Екимджиев.
9.
Гражданин
18.01.2018 13:52:55
0
11
На скоро държавате беше осъдена да заплати най-голямо обезщетение заради това, че е била отнета Павлитовата или още наричана Синята къща в Пловдив. Благодарение на съда в Страсбург, ще преборим корупцията в Българските съделища.!!!
Разгледайте случая за който говоря, делото се нарича "Ченгелян и други срещу България".
Алчни кметове, алчни упоравници, алчни държавни глави, алчни работодатели, алчна система! Търсете си правата Братя БЪЛГАРИ.
8.
Bulgaria is the new Switzerland
18.01.2018 13:15:00
4
2
Nie ne sme Bulgari nie sme Burgas.
Bili sme sus Rim, VIzantia i Osmanskata imperia kogato tova e bilo dobre za nas. No vinagi si ostabame Burgas purvo.
7.
Do 5
18.01.2018 13:12:37
5
2
Върховната рада на Украйна прие на второ четене законопроект за реинтеграция на Донбас, съобщава местната медия УНН, цитирана от Газета.ру.

В документа Русия се нарича "държава агресор", контролираните от сепаратистите райони Донецк, Луганск, както и анексираният от Русия полуостров Крим, се определят като "временно окупирани територии".

Отговорност за всички материални щети в тези украински райони се хвърля върху Русия.

"Украинска правда" отбелязва, че Киев ще признава само два документа от тези територии: свидетелство за раждане и смъртен акт.
6.
RADIO FREE BULGARIA!
18.01.2018 13:10:51
6
1
Do 5: triabva da go pravim bavno i bez drugite da usestat kakvo pravime.
Da se otdelim nezavisimi ot vsicki i da si stanem ofshoren centur. Obache te ste se opitat da svaliat bosovete ni zatova triabva da si napravim konstitucia kato Monaco ili Lihtenstein i da po priatelski da rabotim s drugite strani no da si nastoyavame po konstituciata.
Edin vid -- da pobedim s umna demokracia.
5.
Васил Левски
18.01.2018 12:54:10
7
6
Предлагам да се отделим от София затова отдавна се говори в града. Ние сме велик град най-красивия в България, нека имаме собствена армия, нека нстанем велика държава, има държави с малко население, защо да не станем самсотоятелна държава. Имаме море, уникален град, инфраструктура, не ни е нужна София, а ако се опитат да ни спрат ще пратим новата на армия на война !!
4.
Васил Левски говори
18.01.2018 12:41:46
8
13
Флагман моля ви организирайте подписка да изкупим Дупката на Тройката от собсвениците насилно и да направим парк за бъдещата генерация там. Един ден ще ме благославяте за идеята. Един ден когато искаме да сме независими от София и да сме си собствена столица ще ни трябва площади за армия и за празненства по средата на града.
Това е добра застраховка да имаме место за общи цели!!!!!
3.
Център за психично здраве - Бургас
18.01.2018 12:23:06
5
11
Моля господина с многото имена да остави актуален тел. номер, имена и адрес в редакцията на Флагман.бг. Ще се опитаме да Ви помогнем чрез немедиакментозно, щадящо лечение последен писък на науката в борба с шизофренията.
Благодарим Ви за съдействието !
2.
Д
18.01.2018 11:49:24
6
9
Този целия квартал там тряба да стане Дипломатически. Там ни тряба Амероканско и Китайско посолство и Японско.
1.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
18.01.2018 11:47:13
8
12
Предлагам Общината да изкупи дупката на Тройката със един заем от Японска банка. Така ще направим парк там със фермерски пазар всяка неделя само за локална продукция и арт. На Бургас му трябва повече открити площи и паркове и това ще облекчи застроенността.

Предлагам турското посолство да се смали до дигитално а тази сграда да стане артистичен център.

Няма нужда от повечето общински функции и административни. Те трябва да се смаляват и да стават дигитални. Всички общински сгради да се приватизират и разпродават за да може частници да св грижат за тях.

Също всички ресторанти и хотели със много нисък рейтинг да им се иззема лиценза включително и тези със дюнерите които бълват зарази от нечисто месо.

Също е време полицията да слага глоби бележки на всички коли паркирали по тротоарите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори