×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Невена Манолова: Болница „Дева Мария“ ще бъде първата в региона с програми за немедицинска грижа към онкопациентите


Невена Манолова: Болница „Дева Мария“ ще бъде първата в региона с програми за немедицинска грижа към онкопациентите
Ключови думи: дева мария, флагман, бургас
17 Януари 2018, Сряда
Автор: Флагман.бг

Основателката на центъра за немедицинска грижа „Дара Хелп“ за нуждата от емоционална подкрепа при пациенти с онкологични заболявания

- Здравейте, г-жо Манолова, вече 2 години по Ваша идея функционира центърът за немедицинска грижа „Дара Хелп“ в София. Как се роди той?

- В България ежегодно се диагностицират нови над 35 000 случаи на онкологични заболявания. Пациентите са над 300 000. Заедно с техните близки това е огромен брой променени човешки съдби, сблъскващи се с нови не само физически, но и емоционални трудности. Това е сериозно предизвикателство за всеки човек. И все пак да имаш онкологично заболяване не е присъда, а време за равносметка и ново начало.

Емоционално привързана съм към този проект и причината е силната ми връзка с две имена, които промениха българската онкология. Едното име е това на един от основателите на центъра за защита правата в здравеопазването- Теодора Захариева, голям Човек с главно Ч и приятел. Посвeтихме проекта на нейната борба за по- добри възможности за лечение и достойно отношение към пациентите с онкологични заболявания. В нейно име и в името на нашия учител  доц. д-р Валентина Цекова (също съосновател на ЦЗПЗ) приемаме тези идеи и тяхната реализация като наш приоритетен проект.

- Вие сте част от екипа на отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“ в Бургас от неговото откриване. Можем ли да очакваме в Бургас също да бъде развита немедицинската помощ за онко-пациентите?

- Пациентите определено имат нужда от това. Надявам се с екипа за немедицинска подкрепа към университетска болница „Дева Мария“ да постигнем резултати. Виждам силна мотивация и желание в тях.  Смятам, че е много важно физиологичното лечението на пациентите с онкологични заболявания да върви ръка за ръка с емоционалната подкрепа, даване на отговори и насоки в чисто човешки аспект. Една от целите, които сме си поставили е да достигнем до възможно най- много пациенти, за да бъдем тяхна подкрепа, тяхна опора в трудният период на онкологичното заболяване.

- Сблъсъкът с диагнозата рак е шок както за заболелия, така и за неговите близки. Каква е ролята на центровете за немедицинска помощ за преодоляването на първоначалния стрес и мотивирането за справяне с проблема?

- Целта на съвременната онкология е да превърне едно изключително значимо социалнo заболяване в хронично такова с максимално дълги периоди на контрол. Наш приоритет е да подпомагаме пациентите да се възстановят максимално бързо, да водят пълноценен, социално- икономически активен живот. Стремим се да сме в помощ за преодоляване на страховете от диагнозата, страхът от стигмата и  чувството на обреченост. Искаме да подпомогнем пациентите и техните близки да разберат, че диагнозата не е само борба, а начин да променят мислите си за живота, начин да се чувстват значими и специални преди всичко пред себе си. Заедно да успеем да се насладим на красивото около нас.

- Успели сте да развиете огромно портфолио от обучения и услуги в помощ на онко-пациентите- от координация между болниците и доболничната помощ през психологическата подкрепа до съвети за специализирани аксесоари, с които да бъде улеснен техният живот. Защо е необходимо всичко това, толкова ли е сложно за ориентиране морето от информация?

- Разработили сме различни направления, програми и обучителни материали, които да подпомагат физическото и емоционално справяне на пациентите и техните близки с диагнозата, лечението и запазването качеството на живот. Една от най- силните ни страни са програмите, разработени в екип от специалисти със съдействието и през погледа на наши пациенти. Именно този аспект ни позволява да усетим какви са нуждите на пациента и неговите близки извън медицината, какво би им помогнало да преминат по-лесно в този труден етап от живота им. Направленията и програми, по които работим са :Какво да очакваме от лечението, Справяне с видимите ефекти от лечението, Психологическа подкрепа, Диетика и Хранене, Рехабилитация, Справяне с лимфоедема, Справяне с ежедневните активности, Справяне в системата на здравеопазването, Кожна токсичност, План след лечението. Отделно имаме различни допълнителни програми като арт терапия, акупунктура и точкова терапия, хипотерапия. Всички тези програми се доизграждат и развиват заедно с нашите пациенти.

- Какво се случва в момента в отделението по медицинска онкология в „Дева Мария“?

С ръководството и екипа на университетска болница „Дева Мария“ успяхме да създадем болнична библиотека, в която всеки може да дари книга с послание. Инициативата не случайно се казва „Думите лекуват“. Посланията, които получават нашите пациенти са от хора с големи сърца и помагат за по- лесно преминаване през лечението. Всеки наш пациент можа да запълни престоя си в болницата с хубава книга в ръка.

Направихме и първото обучение за немедицинска подкрепа. Имаме много какво да учим още. На този етап разговаряме с новодиагностицираните пациенти и се стремим да им дадем отговорите от които имат нужда. Очакваме скоро да имаме психолог в отделението. Предстои издаването на обучителни материали по важните за пациентите теми, така че всеки да има безплатен достъп до тях. Надявам се да се осигурят  технически възможности за провеждане на семинари с водещи специалисти от София (диетолози, лекари, рехабилитатори, акупунктура и точков масаж) чрез скайп- сесии или на живо. Чака ни много работа. В региона болница „Дева Мария“ ще бъде първата болница с познания и програми за немедицинска грижа, която е също толкова важна колкото и самото лечение на заболяването.

Напомняме, че продължават безплатните консултации  за пациенти с онкологични заболявания в отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“. Час може да бъде записан на 056/ 89 62 62.

В категории: Здраве


Секс по договор
Секс по договор 16/02/2019, Събота 20:12 0
Георги МАРКОВ Георги МАРКОВ Да отменим изборните поправки! ГЕРБ сам си скрои “Костинброд - 2” Виц на деня Виц на деня Блондинка става сутринта на Коледа и намира под елхата малка кутийка с пръстен.
Отваря я и прочита:
- Ще се омъжиш ли за мен?
- Миличък! - крещи тя.
- Ставай бързо, Дядо Коледа иска да се ожени за мен!
Виц на деня Виц на деня Екскурзоводът:
- На това легло са спали Луи XII, XIII, XIV, XV и Наполеон!
- Ужас - казва блондинка - колко ли им е било тясно!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжът е като каймата... 60% свиня, 40% говедо и две яйца. А сместа е предназначена за принцеси!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter