×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителството прие Истанбулската конвенция за третия пол въпреки волята на Каракачанов


Правителството прие Истанбулската конвенция за третия пол въпреки волята на Каракачанов
Първа конвенцията подписа министър Екатерина Захариева
03 Януари 2018, Сряда, 14:50 ч.
Автор: Антония ЧОРЕВА

Предстои промяна в законите

България утвърди противоречивата Истанбулска конвенция на Съвета на Европа за защита от домашно насилие, за която се смята, че узаконява третия пол. 

Това стана с решение на Министерски съвет в първото заседание на правителството за годината. 

Както "Флагман" писа броени дни преди края на годината, това се очакваше да се случи. А против конвенцията се обяви открито единият от вицепремиерите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов. Той се опита да спре конвенцията, като не я разписа. 

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул и е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави.

България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г. от името на министър Екатерина Захариева, а сега неин вносител е правосъдният министър Цецка Цачева. 

Истанбулската конвенция цели „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“.

В документа обаче непревителствени организации и самият Каракачнов виждат промяна в законите на страната, които да дадат нова формулировка на социален пол.

От Министерски съвет съобщават, че това е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита конкретно на жените и момичетата от всички форми на насилие и за предотвратяване, преследване и премахване на насилието над тях, включително домашното насилие.

Т. нар. Истанбулска конвенция обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени. С присъединяването си към нея България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и за ефективно съдебно преследване на извършителите, както и за събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по проблема с домашното насилие.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданско правната и в наказателно правната област.

"Истанбулската конвенция е приета на заседание на Съвета за съдебна реформа с абсолютно единодушие“, обясни след заседанието министърът на правосъдната реформа Екaтeрина Захариева. „Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове“, подчерта тя. По думите й Истанбулската конвенция е изключително важна, защото ще се опита още най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, което е и една от мерките в одобрения национален план.

Ето тук може да видите какво предвижда конвенцията. 

В категории: Политика


Символ на злото ли е Дама Пика?
Символ на злото ли е Дама Пика? 13/06/2024, Четвъртък 15:06 1
14
Коментара по темата
14.
мишо
04.01.2018 17:18:15
0
0
Май ще излезе, че властоимащите са не само корумпирани, но и извънземни от трети пол.
13.
Вярно е
04.01.2018 00:14:30
0
8
И аз опитах в първите 3 коментара да дам зелен палец не отчита . Как не Ви е срам Флагман ,така да манипулирате !!! Любимите Ви "Патриоти" са по жалки от предните реформаторски патерици и ще последват тяхната съдба - да изчезнат !
12.
алоууу
03.01.2018 19:17:50
4
14
Опитах се да дам точка, зелен палец нагоре за коментари 1, 2, 3, 4 и 7, но не успях.Точки не бяха отчетени. Реших да си направя експеримент и да дам точка на червен палец надолу , тогава вече гласът ми отчетен. ьвторите точки към тези коментари и от мен, без това да е желанието ми. Моля отговорните манипулатори за тази несправедливост в отчитането на системата да поправят грешката . Това днес ми се случва за втори път и към друга статия! Явно не е неволна грешка, а системна манипулация. Да живеят свободните медии !
11.
!!!!!!
03.01.2018 18:52:38
4
14
Абе просто си изчезваме като народ нация и държава!!!!Докато ни настройват са се мразим по междуси си правят каквото искат!!!!А ние продължаваме да се мразим!!!!Мразим лекарите си мразим учителите си мразим военните си полицията си,даже мразим себе си ноооо обичаме шаиката крадци която е подсигурила бъдещето си в чужбина и ни е оставила да се самоизядем от омраза!!!И ние им помагаме!!!!Честита да ни новата педераско-лезбииска нова патриотично веганска Нова година
10.
Али Ага
03.01.2018 16:35:18
2
3
Колко на време е дошъл на власт Ердоган. Може би без него и Турция щеше да приеме третия пол от Истанбулската конвенция.
9.
Физика
03.01.2018 16:22:46
1
2
Ние сме инертната маса. Пъргавите колкото по на запад отиват ,толкова разстоянието между нас и тях се увеличава т.е. и взаимното ни привличане намалява.
8.
Bars
03.01.2018 14:46:44
3
15
Този акт доказва по безупречен начин, че начело на държавата ни стои шайка безродници, безмозъчни ,безволеви ,продажни и марионетни дупедавци - готови да се надупят на всеки брюкселски чиновник. Тази пасмина доказа, че не е в състояние да прави принципна, национално отговорна политика, защитаваща българските ни интереси и достойнство!!! Не Обединени патриоти , а Обединени педерасти.Срам ме е от тях,срам ме е....
7.
още по-паметлив
03.01.2018 14:40:35
6
12
Да не забравяме, че Валерката дълги години беше разпространител на гей порно, когато помиярника му СКАТ още не беше придобил национален статут. И като гледам името, Валката май си пада по скат порно. Мажеш ли шоколада по мустака, ямболски мангал?
6.
*********
03.01.2018 14:15:59
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Аз
03.01.2018 13:44:52
1
18
Не разбрах защо трябва да се разчупват стереотипите за мъжете и жените? Не съм чул досега травестит да е забременял, нито лесбийка да оплоди друга. Както да ги разчупваме, само с мерак природните закони не могат да се променят.
4.
паметлив
03.01.2018 13:19:43
5
19
Никога не забравяйте, Кой е първият български политик разрешил гей парадите ! Това беше Кмета на София, Бойко Методиев Борисов. От тогава америкаците си го харесаха като анално податлив. Голям мъж е Борисов ама и гъзягата му огромна !
3.
демократ
03.01.2018 13:03:12
4
22
Уж "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ а то най-обикновени "ОБЕДИНЕНИ ПЕД_АСТИ " ! ПОЗОР СИМЕОНОВ, СИДЕРОВ и КАРАКАЧАНОВ ! Това е ДЪНОТО ! Опозорихте се за ВЕЧНОСТТА ! Може да правиж компромиси. Може да си премълчаваш но това е ПРЕДАТЕЛСТВО !
2.
80%
03.01.2018 12:44:16
4
23
Валерко замени подкрепата за лифта за гей брак.Патриотично нали? Патриотите приключиха с политиката.
1.
дядо
03.01.2018 12:39:11
5
21
Благодаря ви демократски помии,патрЕотски добитъци и на вас долна гейберясала измет да ви еб@ мамицата!Пожелавам на всички вас,синовете ви ,да ви докарат зетове!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха издирван възрастен мъж в хотел, дал над 10 000 лв. на измамници Откриха издирван възрастен мъж в хотел, дал над 10 000 лв. на измамници Намерени са и няколко нотариални акта на имоти, собственост на 78-годишния мъж Две украинки се изгубиха в гора край Смолян Две украинки се изгубиха в гора край Смолян Операцията по спасяването е била усложнена заради скалиста и труднодостъпна гориста местност Европа се събуди, но идва ли край на пагубната неолиберална политика Европа се събуди, но идва ли край на пагубната неолиберална политика Старият континент днес прилична на разграден двор, в който се изливат фекалиите от целия свят, а управляващите я чиновници активно спомагат за нейната разруха Подгответе се за спортен празник в Царево Подгответе се за спортен празник в Царево Общинските съветници в София взеха решение за заплатите на медицинските сестри Общинските съветници в София взеха решение за заплатите на медицинските сестри Ето какво решиха за доклада за актуализация на бюджета Община Варна погна заведенията заради боклука Община Варна погна заведенията заради боклука Започва проверки на обектите къде изхвърлят боклука Нинова към членовете на БСП: Приемете оставката ми и не давайте партията на търговците Нинова към членовете на БСП: Приемете оставката ми и не давайте партията на търговците Откритото писмо на Нинова бе разпространето от пресцентъра на партията, след като стана ясно, че има подписка за свикване на Националния съвет на 15 юни и тя е заведена в деловодството на "Позитано" 20 Рядка болест покоси майка на две деца от Бургас, близките се нуждаят от помощ Рядка болест покоси майка на две деца от Бургас, близките се нуждаят от помощ Крисена Георгиева е диагностицирана със заболяване, от което са регистриране само 3 случая в света Радев ще обяви в понеделник кога ще свика Народното събрание Радев ще обяви в понеделник кога ще свика Народното събрание Очаквам от изявления да се премине към диалог вежду политическите сили - от тях зависи дали и какво управление ще имаме, каза държавният глава Вижте кои са 240-те нови депутати Вижте кои са 240-те нови депутати Интересни фигури предстои да положат клетва в НС 
Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори