×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След писмото на Златина и други случаи: Дете без майка и баща в инвалидна количка не взема никаква помощ от държавата


След писмото на Златина и други случаи: Дете без майка и баща в инвалидна количка не взема никаква помощ от държавата
Златина успя да събуди институциите
Ключови думи: майка, Мая Манолова, деца
29 Декември 2017, Петък, 15:30 ч.
Автор: Флагман

Светлина в тунела за самотни родители след тъжното писмо на Златина. Мая Манолова иска спешни законодателни промени

Има десетки случаи на български родители, лишени от подкрепа от държавата.

Това обяви на специална среща днес омбудсманът Мая Манолова на среща с държавни институции по повод писмото на самотната майка на три деца Златина Хаджипанайотова, която написа тъжно и ядосано писмо до дядо Коледа,че мигранти и роми вземат повече помощи в България от самотните родители. 

Причината за това е, че починалият родител няма изискуемия стаж, а живият родител получава доход над гарантирания минимален доход. Така, за да получи едно дете подкрепа, родителят му трябва да получава доход под 130 лв. За да получи помощ от държавата, четиричленното семейство на Златина трябва да има доход от 260 лв. месечно.

Заради това Манолова настоя за законодателни промени - да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител на възраст до 25 години, както и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител.

Освен това Манолова настоява и за промяна на наредбата, с която се определя редът, по който децата с един родител получават стипендия в училище и на тази за пенсиите и осигурителния стаж като отпадне изискването за доход за отпускането на персонална пенсия.

Манолова поздрави Златина за куража за каузата й за защита на правата на децата с един починал родител.

От своя страна Златина разказа историята и на бащата Добромир от Монтана, който претърпява катастрофа.  В резултат на това той остава прикован в инвалидна количка, година по-късно умира съпругата му. Детето му не получава нито наследствена, нито персонална пенсия, защото доходът му надвишава с 40,93 лв. гарантирания минимален доход.

"Нека сумата, с която държавата ще подкрепя един сирак, да не свършва със 108 лв., а да започва от 108 лв,", каза омбудсманът Мая Манолова. 

Представители на неправителствените организации настояха, че всяка една работеща майка у нас е дискриминирана от държавата, тъй като доходът ѝ не отговаря, за да получава детски надбавки или социални помощи. В Германия, например, за първо дете държавата осигурява помощ в размер на 194 евро, без значение на дохода, за 2-ро дете също 194, а за 3-то дете - 223 евро.

2018-та започва с национална кръгла маса, на която да бъдат поставени проблемите, за да стане ясно колко са тези деца, какви са разчетите, какво ще струва това да бъде променено.

В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
аве шушляци
30.12.2017 02:00:30
0
0
ЩО ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ , КО КАТО МАЙКИТЕ И ТАТКОВЦИТЕ ИМ ПОЛУЧАВАТ ПО 500 ЛЕВА ЗАПЛАТА ,А ШПИНГИ ,,УМНИ,,
3.
baba
29.12.2017 14:48:39
0
6
Кошмара около децата у нас започва още преди раждането им.
За разлика от белите държави тук бременната жена си плаща прегледи и повечето изследвания. После идва плащане за избор на екип за раждане . Плащане на всичко необходимо за престоя в болницата /от чаршафи та до храна за родилката/ . И всичко за бебето.
И след това не ти дават дори мизерните детски, защото така са
го сметнали, та само безработни да имат право на тях.
Да добавя и това, че в Германия дават детски до 25 годишна възраст, ако детето следва или се квалифицира за професия.
Та геноцида над българските деца
и родители е узаконен напълно и всеобхватно.
Ако има здравен проблем пак се разчита на добри хора, които събират средства за спасение.
Държавните институции не само не помагат, но и принуждават младите хора да напускат България.Вече 30 години .
2.
restodeliver
29.12.2017 14:08:42
0
5
Do Kiro: Zlati be instruktor na studentite po nacionalna sigurnost oligofren klaviaturen.Kato stanesh ot kompjutyrcheto ne se izkazvai nepodgotven,da ne potrqbva I za tebe pensiq.
1.
Киро
29.12.2017 12:50:58
7
0
Че й напрайм четвърто
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те Зодиите, които имат най-борбен дух Зодиите, които имат най-борбен дух Дали вашият зодиакален знак е един от тях? Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца Огнен ад в сърцето на София, гори сграда срещу джамията Огнен ад в сърцето на София, гори сграда срещу джамията Сграда в непосредствена близост до реновираната сграда на Централните хали в София пламна по време на бурята Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете Ограничаващите ви вярвания подхранват самосаботажа около храната Инж. Петър Кънев: „БСП остана единствената партия в парламента, която не се продаде на никого за нищо“ Инж. Петър Кънев: „БСП остана единствената партия в парламента, която не се продаде на никого за нищо“ Когато БСП управлява – го прави с грижа за хората, казва водачът на листата
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори