×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: През 1960 г. Живков иска да възстанови Коледа, учените от БАН го порязват


Спомени от соца: През 1960 г. Живков иска да възстанови Коледа, учените от БАН го порязват
На 2 януари с писмо до генералния секретар на БКП писателят Димитър Осинин иска да се възстанови празнуването на Коледа
23 Декември 2017, Неделя, 00:14 ч.

Според тях „за съжаление“ Коледата била християнски празник

През 1960 г. у нас тайно от обществото се разиграват драматични събития. На 2 януари с писмо до генералния секретар на БКП писателят Димитър Осинин иска да се възстанови празнуването на Коледа. Разбира се, заради господстващата в онези години атеистична идеология не като християнски празник, а само като народна традиция, пише socbg.com.

Тодор Живков явно се отнесъл сериозно към проблема и поискал мнение от учените от БАН. Те обаче доста се поизпотили, защото не били изследвали подробно проблема. Все пак накрая дали отрицателно становище – според тях „за съжаление“ Коледата била християнски празник. За това говорят документи, които “168 часа” разкрива за първи път.

Характерно за епохата, в която са писани, те са пълни с абсурдни твърдения и говорят красноречиво не само за липсата на свобода и демокрация, а и на каквато и да е малка радост за населението в онзи период. Но дали заради тях, или по друга причина някъде от този период политиката на БКП по отношение на Коледа се променя. От радикални забрани културтрегерите се ориентират повече към подмяна на вековните традиции и свързването им с Новата година. Писателят Димитър Осинин на народен събор във Видинско през 1967 г. Така традиционни коледни обичаи – сурвакане, обикаляне на коледари и изпълнение на народни песни изкуствено са пришити към 1 януари – Нова година. Освен това през 1968 г. Българската православна църква също въвежда реформа и премества честването на Рождество от 7 януари на 25 декември.

Авторът на посланието Димитър Осинин, който макар и учил в духовна семинария на младини, също е заслужил комунист и вероятно умишлено се опитва да вкара в заблуждение Живков, че празникът няма нищо общо с “опасното” християнство и в писмото си риторично пита: “Защо доста некритично се отказваме от едно изключително богатство? …Коледата няма нищо общо с Рождество Христово. Тя и по име, и по съдържание е чисто новогодишен празник. Черквата нарочно го е свързала с Рождество Христово с надежда да го обезсили. За щастие не е успяла: християнството е оставило следи само в някои имена на светци, на Христос и Богородица. Празникът си е останал величание на възраждащия се живот с издигането на слънцето. Празник на народ земеделец и скотовъдец. Нашият народ не е създал нищо по-бодро, жизнерадостно и поетично от тоя празник. Това е единодушна оценка от всички, които познават добре празника.”ДОКУМЕНТ: Писмото на писателя Димитър Осинин с резолюция от Тодор Живков. Според Осинин дори изкривеното разбиране за тържеството по-скоро обслужва “реакционните сили” в обществото. “Моята мисъл е, че трябва да възстановим коледуването, като очистим песните от християнски остатъци и пренесем празника срещу Нова година, където си е мястото му. Бъдни вечер е новогодишната нощ, не Рождественската. Възстановяването на коледуването ще има голям, необикновен ефект у народа. То ще запълни и оживи новогодишната нощ на село. Освен това тоя обичай дава пълна възможност да се свърже миналото с песни за днешния наш живот и по тоя начин ще се дообогати. Въпросът заслужава сериозно обмисляне. С комунистически поздрав и с новогодишни пожелания за здраве и нови успехи: Димитър Осинин”, пише в заключение писателят в посланието си до правешкия диктатор.

Отговорът от отдел „Наука, образование и из­куство“ на ЦК на БКП след съгласуване с БАН идва след близо три месеца – на 21 март 1960 г. По  своята абсурдност изводите, до които стигат учени­те, и аргументацията им е още по-забавна от предло­жението, дало повод за официалното становище. След като цитират основ­ните моменти от писмото на Осинин, „специалисти­те“ стигат до следните за­ключения:

„От проучванията, кои­то направихме с помощта на Етнографския институт при БАН, се оказа, че

коледуването има религиозен произход и характер, което народът ни всякога най-тясно е свързвал с Рождество Хри­стово (с малки букви).

Др. Осинин като изхожда от големия въпрос за нарОднотворческото ни на­следство и неговото изпол­зуване, макар несъзнател­но, с препоръката да се възстанови коледуването, фактически възстановява отхвърлени религиозни вярвания в живота на наро­да ни.“

Оказва се обаче, че истинолюбивите изследовате­ли още не са имали въз­можност да проучат в де­тайли празника, тъй като до този момент са съсредо­точили усилията си в това отношение към други български традиции..

„Етнографският институт е включил в своя научен план изцяло проблемите за старите народни обичаи, с оглед те да бъдат съживени и преосмислени, като им се даде социалистическо съдържание, пише в отговора, който е подписан и от зав.отдел „Наука, образование и изкуство“ на ЦК на БКП Рубен Аврамов. – Съгласно тазгодишния план.

Институтът се занимава със сватбата и кръщението(и двете са подчертани), защото то¬ва са обичаи с най-масово и ежедневно практикуване. Всички други обичаи с най-масово и ежедневно практикуване ще бъдат разработвани.“, уверяват още от БАН, за да не ги заподозрат, че нищо не вършат.;

Не е известно каква е била реакцията на Тодор Живков на въпросното „високонаучно становище“, но е факт, че някъде след този период в идеологическо отношение се прави завой. Линията на тотално отрицание на празника се променя и се появява тенденция да се обвържат народните обичаи, свързани с него, с отбелязването на Нова година. В конкретния случай прави впечатление, че иначе неблестящият с интелект генерален секретар с вродения си усет за оцеляване и излизане от трудни ситуации е предпочел да прехвърли неудобния въпрос към учените глави,за да не се ангажира лично с решаването му.

Куриозното е, че случаят с „експертизата“ на социалистическата наука и развитието на идеологическата пропаганда след това до голяма степен съвпада с блестящо сатирично есе от Георги Марков, озаглавено „Доклад за осъвременяването на посрещането на Новата година от академик Мончо Пипонков (подслушан тайно и записан дословно)“.

В ироничен „доклад“ убитият в Лондон писател майсторски пресъздава отношението на официалната соцнаука към християнския празник: „Другари и другарки, мисля, че е крайно време да спра вниманието ви върху един въпрос, чието важно значение досега е било някак пренебрегвано. Отдадени на упорита работа в борбата за построяването на социализма в нашата страна, за подобрявала на материалното и културно равнище на живота у нас, за изграждането на нов тип гражданин с нова душевност и за ликвидиране на всякакви вражески напъни,ние не дооценихме известни идеологически аспекти, които в последна сметка се превърнаха в нещо като спирачки действащи върху колелото на историята. Ние правилно се постарахме да заличим от миналото на нашия народ всичко онова, което малко или много противоречи на нашата идеология и на текущата политика на нашата партия. Ние също правилно премахнахме традицията, произтичаща от християнския календар с разните там светци, и я заменихме с наша традиция и календар с наши герои. Разбира се, в това отношение бяха допуснати някои крайности, които впоследствие трябваше да се поправят. Ние премахнахме Кирил и Методий, за да ги възстановим по-късно. Ние премахнахме Климент Охридски също, за да го възстановим, защото с известно закъснение разбрахме, че най-добрият начин да се ликвидира една традиция е, като си я присвоим. Но тъкмо тук, другарки и другари, в присвояването на обичаи, ритуали, песни, танци, легенди и предания се появи голямата опасност. Нека бъда съвсем ясен: Няма нищо лошо в това да си присвоим една дата, ако ще да е и датата на свети Иван Главорез. В края на краищата, волю-неволю ние трябва да приемем, че Нова година започва на Първи януари, а не на 9 септември (както имаше предложения навремето, нито на 7 ноември (както се внушаваше от съветска страна).

В категории: Ретро Флагман


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
...писмо до “генералния” секретар...
25.12.2017 13:28:01
0
1
През 1960 г. все още нямаше генерални секретари. Живков стана такъв едва през 1981 г.
8.
оффф...
24.12.2017 18:17:51
0
2
Ей тези същите професори ни дават дипломните за висше образование. И после дипломантите казват: "Аз съм вишист, а умирам от глад! Защо?"
Ха, познай защо!
7.
SS
24.12.2017 16:26:07
1
2
TI KVO SA PRAICH NA VASIL LEVSKI VE HAMSTER.
6.
До 4
24.12.2017 14:00:32
4
5
Време е да разпънем на майкати,шоколадовият цех.
5.
Васил Левски говори
24.12.2017 12:02:37
5
2
Те чакам скоро при мене.Ще възстановим всички традиций.Да вземеш и малко свещи,че тука е малко тъмно.
4.
специализирал психотерапевт
24.12.2017 11:49:47
6
5
Уважаеми журналисти от в.Флагман, не е ли време да подемете една благотворителна кампания за събиране на средства относно психиатричното лечение на трола с никнейм "Васил Левски говори"....Пациента определено не си взема предписаните от лекуващия го лекарски консилиум медикаменти може би поради финансови затруднения :)
3.
(м)ученик
24.12.2017 10:52:27
6
3
През 1980-те години в училище ни четяха заповед да не ходим в църквата за Рождество Христово. Нашият съученик Жеко се обърна към класната ни: - Ама другарко, тогава беше такова обръщението, аз не ходя в църквата да се моля, а да гледам сеира на пияното отче!
2.
Юри
24.12.2017 09:27:19
2
11
Още един пример как политиците убиват народа.
1.
Васил Левски говори
24.12.2017 09:26:19
10
12
Мръсни социалистически московски псета и софийски мазни селяни и диктатори заради вас сега скитаме из чужбина немили недраги. Смърт на социализма. Fuck “free” schools. Fuck Бойко Нинова Доган измисляри вече 25 години не можем да излезем от дупката на социализма!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приятел на починалия от COVID-19 лекар д-р Юлиан Стамов със скандални разкрития Приятел на починалия от COVID-19 лекар д-р Юлиан Стамов със скандални разкрития

Негови колеги от Спешна помощ отказали да го закарат в болница, твърди приятел на починалия д-р Стамов

Още 15 ученици и учители във Велико Търново са с COVID-19 Още 15 ученици и учители във Велико Търново са с COVID-19

Те са контактни на зрелостника, дал положителна проба за коронавирус

Хванаха 21 нелегални мигранти в Свиленград Хванаха 21 нелегални мигранти в Свиленград

Задържани за 72 часа са и двама българи, съпричастни към случая

11 новозаразени с коронавирус в Сливенско, 6 от тях са в болница 11 новозаразени с коронавирус в Сливенско, 6 от тях са в болница

Инфектираните са от общините Сливен, Нова Загора, Твърдица

Гешев възмутен заради хулиганството на висш прокурор: Времето на двойните стандарти свърши Гешев възмутен заради хулиганството на висш прокурор: Времето на двойните стандарти свърши

Въпросният прокурор е арестуван за 24 часа

Полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник Полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник

Настояват за смяна на ръководството на дирекция „Правно-нормативна дейност”

Затвориха за туристи ГКПП „Маказа” още днес Затвориха за туристи ГКПП „Маказа” още днес

Към Гърция ще може да се минава само през „Кулата”

Шефът на полицейско управление загина в тежка катастрофа Шефът на полицейско управление загина в тежка катастрофа Трагедията се разигра в района на бензиностанция ОМВ до пътния възел за град Каспичан Русенец загина в катастрофа с автобус на „Хемус“ Русенец загина в катастрофа с автобус на „Хемус“ Инцидентът е станал край пътен възел „Каспичан“ Звезди въртят кръчми по морето: Ники М. отвори ресторант в Лозенец, Божана и Чилева атакуват Созопол и още… Звезди въртят кръчми по морето: Ники М. отвори ресторант в Лозенец, Божана и Чилева атакуват Созопол и още…

Бизнесът им в повечето случаи е успешен

 

Мъж, оцелял при атентатите на 11 септември, почина от коронавирус Мъж, оцелял при атентатите на 11 септември, почина от коронавирус Стивън Купър, електроинженер от Ню Йорк, е починал на 28 март във Флорида Тигър уби пазач в зоопарк в Швейцария Тигър уби пазач в зоопарк в Швейцария

Друг пазач се е притекъл на помощ, но мъжът е починал мигновено

Индиец си поръча маска от злато срещу COVID-19 Индиец си поръча маска от злато срещу COVID-19 Бизнесменът е платил 4 000 долара за изработката Жертви и безследно изчезнали след воден ад в Япония Жертви и безследно изчезнали след воден ад в Япония На 200 хиляди души е наредено да се евакуират Английските пиячи се втурнаха към баровете, дистанцията е мираж Английските пиячи се втурнаха към баровете, дистанцията е мираж 15 милиона халби бира в 23 000 заведения из цялата страна в първия ден след разглабванеот на мерките Над 212 000 случая на коронавирус за денонощие по света Над 212 000 случая на коронавирус за денонощие по света Най-големите увеличения са регистрирани в САЩ, Бразилия и Индия, сочи ежедневният доклад на СЗО Бащата на Борис Джонсън не се извини за нарушението, защити пътуването си до Атина Бащата на Борис Джонсън не се извини за нарушението, защити пътуването си до Атина

Стенли Джонсън заобиколи забраните, като влее в Гърция през България

Истерия в Русия заради "гейски" сладолед Истерия в Русия заради "гейски" сладолед Путин коментира и веещия се на посолството на САЩ в Москва флаг в цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ обществото Почина най-старата котка в света Почина най-старата котка в света Рабъл се спомина на 31 години Германия намали ДДС. Lidl и другите вериги свалиха цените Германия намали ДДС. Lidl и другите вериги свалиха цените Намалените ставки на ДДС се въвеждат временно като антикризисна мярка, която ще важи до края на годината
Николина АНГЕЛКОВА, министър на туризма Николина АНГЕЛКОВА, министър на туризма Колкото българи отиват в Гърция, толкова гърци идват в България Виц на деня Виц на деня Пресконференция на оперативния щаб: Вчера съобщихме за положителен тест на млада жена от град Х. Всъщност, тестът е бил за бременност. Виц на деня Виц на деня - Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много хора се страхуват да кажат какво искат. Затова много хора не получават това, което искат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори