×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургазлии да плащат и за отпадъците в останалите общини? Няма да стане


Бургазлии да плащат и за отпадъците в останалите общини? Няма да стане
Криза за събирането и третирането на отпадъците няма, каза зам.-кметът на Бургас Руска Бояджиева
15 Декември 2017, Петък, 23:47 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА снимка: Флагман.бг

Ще защитим правата на нашите граждани, ще вземем независими от останалите кметове решения за справяне с отпадъците на територията на общината


-  Г-жо Бояджиева, как ще коментирате появилата се информация от екоорганизации, че има изтичане на инфилтрат от депото за отпадъци в Братово след наводненията?

- Ситуацията и на двете депа за твърди битови отпадъци – Регионално депо „Братово – Запад“ и старото депо „Братово“ е напълно овладяна. По време на наводнението обилните валежи предизвикаха компрометиране на дигата на клетка 1 в Регионално депо „Братово - Запад“ и изтичане на инфилтрат в дерето след клетката. Благодарение на бързата реакция на общината и фирмите, които бяха ангажирани с овладяване на бедственото положение, изтичането на инфилтрат и отпадъци от клетката за депониране бяха ограничени в границите на депото, в последствие изчерпани и отведени за обезвреждане и депониране.

-   Отстранени ли са последиците от бедствието в регионалното депо за отпадъци и има ли в момента криза със събирането и обработването на отпадъците на деветте общини, които обслужва?

- Криза за събирането и третирането на отпадъците няма. Съгласно указанията на РИОСВ и МОСВ, от 1 декември е възобновена работата както на клетката, така и на сепариращата инсталация. В режим на експлоатация на депото обаче продължават дейностите по възстановяване на инфраструктурата, защото пораженията в резултат на наводнението бяха наистина тежки. Приливната вълна засегна и съпътстващата инфраструктура, площадки, басейни, временни пътища и щетите се оценяват на милиони левове.

- Как ще се отрази създалата се ситуация върху цената на услугата и дейностите по събиране и третиране на отпадъци. Предложили сте увеличаване на размера на такса битови отпадъци.

- Както вече подчертах пълното възстановяване на инфраструктурата на депото за отпадъци ще отнеме време и значителен финансов ресурс. Разбира се, очакваме, че част от разходите по отстраняване на щетите ще бъдат поети от застраховката и операторът на депото е предприел необходимите действия за това. Трябва да се има предвид обаче, че разходите по сметоизвозване и третиране на отпадъците са непрекъснато нарастваща величина. Освен разходите за възстановяване и поддържане на инфраструктурата, непрекъснато се увеличават и разходите за отчисления, минималната работна заплата, минималният осигурителен праг. Общините, които се обслужват от Регионалното депо имат задължения и за постигане на конкретни цели за намаляване на количеството на депонираните отпадъци по Закона за управление на отпадъците, които изискват и увеличаване на капацитета за сепариране и оползотворяване на отпадъците, което е свързано с допълнително финансиране. В тази връзка предложихме и увеличение на цената на услугата за депониране и сепариране, която предоставя ОП „Чистота Еко“ и увеличаване на размера на такса битови отпадъци.

- От общото събрание на кметовете на тези осем общини стана ясно, че повечето от тях не подкрепят предложението Ви за увеличение на цената на услугата за депониране и сепариране на отпадъци. Ще се съобрази ли Община Бургас с това несъгласие?

- Предложението ни беше базирано на реалните разходи, които има депото по третирането на постъпващите от деветте общини отпадъци и стремежът да се постигне по-справедливо разпределение на тези разходи между различните общини от Регионалната система за управление на отпадъците. Напълно разбираме аргументите на останалите кметове за това, че увеличаването на цената на услугата ще доведе до увеличение на разходите в общинските бюджети, но не можем да се съгласим и с факта, че Община Бургас и бургазлии трябва да поемат голяма част от финансовата тежест по издръжката на депото.

- От думите Ви става ясно, че не искате бургазлии да плащат за качественото обслужване на отпадъците на останалите осем общини. В същото време явно трудно се постига консенсус между кметовете при решения, свързани с дейността на регионалното депо за отпадъци. Какъв е изходът от ситуацията?

- Смятам, че в никакъв случай не следва да се стига до ситуация, в която Община Бургас да дофинансира разходите по управление на отпадъците в регионалната система. Като водеща община в проекта за изграждане и експлоатация на регионалното депо за твърди битови отпадъци ние имаме определени ангажименти, които ще продължим да спазваме в съответствие със Закона и правилата на финансиращата програма. Това, което предложих вече на г-н Николов, е Община Бургас да върви към търсене и внедряване на индивидуални за общината иновативни решения за справяне с отпадъците, генерирани на наша територия, като запази размера на таксата битови отпадъци.

- Това означава ли, че такса смет за 2018 г. няма да бъде увеличавана?

- Да, оттеглям предложението си. Заради неразбирането на останалите кметове няма да е справедливо бургазлии да дофинансират разходите на другите общини за дейността на регионалното депо. Затова ние ще търсим начин да защитим правата на нашите граждани и да вземем независими от останалите кметове решения за справяне с отпадъците на територията на община Бургас.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
10
Коментара по темата
10.
*********
17.12.2017 06:12:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
9.
Платено
16.12.2017 17:47:19
0
2
Флагман, когато пускате такъв тип статийки поставяйте стикер "Платен репортаж". Предполагам, че дабе не сте се разходили до общината, а всичко сте получили предварително написано услужливо на имейла.
8.
ВИНЕТУ)еднокнижния)
16.12.2017 09:29:46
0
3
ДЪРЖАВАТА Е ЕДИН ГЛАВОЧ-ПОСТАВЕН ТАМ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ царе С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ДЪРЖИ ЦИГАНИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БУЛГАРИСТАН.за това им плаща по 400лв на месец интеграциони да ходят мангалчетата на училище-разбирай да има дъртия мангал пари да отиде да некое село да изнасили и убие майка ви и баба ви . ......КРЕНВИРШ АКБАР
7.
*********
16.12.2017 07:04:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Ytyg
16.12.2017 00:14:28
3
3
Трябва да се вдигат данъците за да може кмета да плаща лихвите от усвоените европроекти
5.
*********
15.12.2017 19:51:48
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
4.
Г-жо Бояджиева
15.12.2017 18:41:03
1
11
Само да не се провали и този проект, както стана с проекта за интегриран градски паспорт - визитка за некомпетентността на местното самоуправление.
3.
кучкар
15.12.2017 16:12:32
3
7
Вижте на запад как събират пластмасовите бутилки .Ако се рециклират намясто в магазина драстично ще намалее превоза и от там и такса смет.Докога в кварталите ще отглеждат домашни животни и ще пълнят контейнерите с изпражнения.Защо около контейнерите става сметище и еколозите не се задействат ?
2.
*********
15.12.2017 15:33:42
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
mdaaa
15.12.2017 15:29:46
1
11
Аз пък искам да попитам какво прави сметище в географския център на Бургас? Като имаме предвид, че кв. Сарафово - кв.Крайморие - кв. Ветрен - кв.Долно Езерово-кв.Горно Езерово очертават границите на град Бургас, то сметището на пътя между ж.к. Меден рудник и кръговото за центъра (до новата сграда "Севан") е точно в центъра. Явно нашият град, най-добрият град за живеене, ще се прочуе и със сметище в центъра на града. А пътниците от ж.к. Меден рудник до центъра просто трябва да се радват на безплатната красива гледка от камари с боклуци.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори