×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Бургас има по-добри перспективи за развитие от Варна


Защо Бургас има по-добри перспективи за развитие от Варна
Няма начин едната област да задуши другата – напротив, конкуренцията помага и на двете, смята Явор Алексиев
17 Декември 2017, Неделя, 14:27 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Южната област е по-нехомогенна, но превъзхожда по индикаторите, от които зависи растежът, казва експертът от ИПИ

Явор Алексиев е завършил „Международни отношения“ в Софийския университет. Работи от 2011 г. в Института за пазарна икономика (ИПИ) по теми, свързани основно с регионалното развитие, пазара на труда, макроикономиката. Наскоро ИПИ представи поредното си годишно изследване „Регионални профили – показатели за развитие 2017”. Потърсихме Явор Алексиев за анализ на ситуацията в двете големи морски области – Варна и Бургас.


- Г-н Алексиев, като страничен наблюдател коя област бихте избрали – Бургас или Варна?
- В момента на мен ми допада повече това, което се случва в Бургас - не само като икономическо развитие, но и като развитие на социалната среда. Мисля, че в последните десетина години в много отношения Бургас успя да дръпне пред т. нар. морска столица Варна, макар че пък в редица други отношения Варна си остава по-големият и по-значим икономически център. Но в момента личното ми предпочитание би било към Бургас. Всъщност дори имам близък приятел, който от София замина да живее там тази година.

- А защо област Варна е по-силна икономически от област Бургас?
- Това просто е едно дълготрайно натрупване на икономическа активност. За дълъг период имаше и по-силен туризъм в област Варна. Аз бих казал, че самият факт, че в област Варна и околните на нея области живеят повече хора, също оказва своето значение. Все пак Североизтокът е най-силната част от северната част на страната. Варна се намира в непосредствена близост до няколко други областни центрове като Шумен и Добрич – нещо, което може би за съжаление е основен недостатък за област Бургас. Защото област Бургас се оказа много нехомогенна и като ниво на икономическо развитие, заради различното ниво в съставящите я общини. Тя се състои едновременно от община Бургас, която действително по всички показатели просперира много бързо, но и от някои от най-бедните общини в страната като Малко Търново и Руен, където за съжаление позитивни процеси почти не се наблюдават в каквото и да е отношение – не само икономика, но и социално развитие, демография като цяло. Това са едни от най-бавно и трудно справящите се общини в страната.

- За туризма казахте, че във Варна е бил по-силен, но сега?
- Това е в миналото. Южните общини, които са в Бургаска област, се представят по-добре през последните години по отношение на туризма. Така че преместването на фокуса към южните райони е налице. Но ако се върнете 10-15 години назад, Северното Черноморие беше това, което доминираше поне по линия на посещения и реализирани приходи. Тенденцията обаче се обръща. Аз бих казал, че в момента са равнопоставени като цяло Северното и Южното Черноморие – просто зависи кое как разглеждаме като индикатори.

- Прави впечатление по-голямото предимство на Варна в социалното развитие. По вашата класификация Варна е две степени по-напред – северната област получава оценка „Много добре“, а Бургас - „Средно“.
- Да, тук бих отбелязал като основен фокус образованието, където за съжаление Бургас не получава оценка, каквато би отивала на такъв тип област. Има проблеми във висшето образование, традиционно там то е на по-ниско ниво. Единствено в община Бургас се постигат добри резултати по този индикатор, който ние наблюдаваме за качествено образование, а именно матурите по български език и литература, но цялостната средна оценка е сравнително ниска – малко над добър (4). Във Варна се постигат по-добри резултати при всички образователни индикатори с изключение на един и това е лекото предимство на Бургас при обхващането на населението, което подлежи на образование. Т.е. по-висок е процентът на децата, които учат, като тук се наблюдава от 5-и до 8-и клас – етапът, който е най-рисков за отпадане. Така че аз натам бих насочил вниманието. Разбира се, чисто демографски (даже не бих се наел толкова да сравнявам двете области, защото) и двете стоят сравнително добре. Всъщност, ако се върнем назад, от началото на века – т.е. от 2000 г. насам – населението на община Бургас (в частност) е намаляло само с 1% при спад в страната – 15-16 пъти по-висок. А Варна пък е от областите, които успяват да увеличават броя на своето население. Така че чисто демографски Варна, Бургас, заедно със София и Пловдив стоят добре. Други индикатори, които ние наблюдаваме и имат значение към социалното развитие, са ниските оценки, които Бургас получава в сферата на сигурността и правосъдието. По принцип там е по-висок броят на регистрираните престъпления, който виждаме и следим през годините. Като цяло това важи за всички по-големи и развити области. Варна не се справя много по-добре в това отношение. Ние оценяваме сигурността и правосъдието в Бургас като слабо, а във Варна – като незадоволително.

- И в здравеопазването обаче има много голяма разлика.
- Да, здравеопазването е другата сфера, в която област Бургас получава слаба оценка. От една страна това е функция на други проблеми. Ако погледнем към доходите да речем, виждаме едни средни заплати, които в община Бургас са по-високи от средните за страната. Между другото, по последните данни, които имаме, те са по-високи и от тези в община Варна – не говоря за областите. Но в същото време, ако погледнем в областта, заплатите и доходите изведнъж падат, което нас ни навява на мисълта за по-голям дял на сивия сектор в област Бургас. Съответно един от индикаторите в здравната система, който е свързан с дела на здравноосигурените лица, е свързан и с дела на сивата икономика. Съответно ние смятаме, че тук има преплитане на някои проблеми. Налице е голям брой заети, разбира се, в туризма. По-малките общини обаче може би имат повече сиви практики – съответно лицата или не са здравноосигурени, или се осигуряват на по-малко, отколкото реално получават. Има известен проблем с легловата база в многопрофилните болници за активно лечение. С което не искам да кажа, че те са недостатъчни като брой, но е факт, че 3,1 легла се падат на всеки 1000 души на фона на 5,1 средно за страната. Т.е. легловата база спрямо броя на населението е сравнително ограничена. Това са два от индикаторите, които ни карат да дадем по-ниска оценка на област Бургас в сферата на здравеопазването.

- Кой е най-важният фактор за развитието на областите – кметовете, държавата, бизнесът?
- Ще направя препратка към инвестициите и ще кажа защо всъщност аз считам, че област Бургас е тази, която е в по-добра позиция в момента, за да (хайде не да спази темпа на растеж на столицата, но пък да) се представя по-добре от средното за страната и може би в едно обозримо бъдеще да надмине в редица индикатори Варна. На първо място, ако тръгнем от привличането на чуждестранни инвестиции, Бургас стои по-добре. Ако гледаме дори инвестиционната активност по отношение закупуването на дълготрайни материални активи, общо взето по последните ни данни са с над 50% повече в област Бургас спрямо местното население. През 2015 г. също така брутният вътрешен продукт на глава от населението в Бургас нарасна по-бързо от този във Варна, въпреки че като цяло остава по-нисък. За пет поредни години заетостта в Бургас нараства, докато във Варна през 2016 г. отчете известен спад. И през тази година пазарът на труда в Бургас се представя по-добре. Ако щете дори и по линия на работата на местната администрация (разбира се, тук не включвам само администрацията, но изобщо) ако наблюдаваме усвояването на европейски средства, голяма част от които минават през общините като бенефициенти, усвоените по оперативни програми на Европейски съюз са 545 милиона до този момент в Бургас в сравнение със само 407 милиона във Варна, въпреки че Варна има по-голямо население. Т.е. при редица индикатори, които ние наблюдаваме като повишаващи бъдещата конкурентоспособност на областите и определящи нивото на развитието (труд, доходи, заплащане) Бургас се представя по-добре през последните години. Обобщено – първо, инвестициите на предприятията (тяхната инвестиционна активност, която мерим през инвестициите в дълготрайни материални активи); на второ място – чуждестранните инвестиции, които в Бургас с натрупване са по-високи от тези във Варна; и на трето място – усвояването на европейски средства, което все пак има отношение към инфраструктурното развитие и към други аспекти на конкурентоспособността. Така че Бургас бих казал, че в тези индикатори (които са важни от икономическа гледна точка, които гарантират устойчивото развитие на една област) стои по-добре. И затова средносрочно очакваме резултатите му да са по-добри от тези на област Варна.

- Средносрочно Бургаска област ще надмине Варна по икономическо развитие, това ли казвате?
- Всъщност по много индикатори това вече се е случило, както казах – виждаме го по линия на инвестиционната активност, виждаме го по линия на усвоените европейски средства. Остава да го видим и по отношение на заплатите и доходите. Първо, пак казвам – в самата община Бургас заплатите са по-високи от тези в община Варна, но на областно ниво Варна има предимство и то значително. Това е защото общините около Варна са доста по-хомогенни като ниво на развитие. Включително една община като Девня, която е близко, която има дори по-високи средни заплати от тези, които се наблюдават във Варна. Много хора също така пътуват от Варна, за да работят там. И съответно, тази разлика в нивото на заплащането в по-проспериращите общини в област Бургас и по-бедните прави така, че средно за областта заплатите са по-ниски. Но – да, очаквам ако не да се надмине заплатата във Варна, то поне разликата да се стопи в следващите години. Стига, разбира се, местната икономика да продължи да се представя добре.

- Говорите за средносрочен план, но какво означава това като години?
- Около 5-6 години. То зависи и от обхвата на анализа, който гледаме. Но аз няма да се изненадам, ако в рамките на 5-6 години възнагражденията и може би доходите като цяло в Бургас се изравнят с тези във Варна.

- Развитието на едната област за сметка на другата ли става по принцип? Могат ли двете взаимно да си помагат и да растат заедно?
- Не бих казал, че растежът на едната област трябва да е за сметка на другата. Дори напротив. Автомагистрала „Черно море“ по мое мнение е един от най-важните инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, защото като цяло свързаността между южна и северна България е на изключително ниско ниво. И това възпрепятства позитивни ефекти и в двете посоки и не само покрай Черно море, но и вече с тунела под Шипка най-вече в централната част на страната, а аз бих казал и с осигуряването на добър достъп и до „Дунав мост-2“ при Видин. Ние виждаме, ако щете, като шаблон за регионално развитие, който се налага през последните години – именно по оста София-Пловдив-Стара Загора-Бургас, това в момента е гръбнакът на българската икономика в общи линии, от който започват да се появяват много важни разсейки и към съседни области. Сега вече към Хасково, индустриална зона „Загоре“, към Пазарджик също се насочват инвестиции, които са били в други райони на страната. Широката Софийска област привлича не само инвестиции и капитал, но вече и хора започват да се заселват там. Т.е. когато силните области имат достъп една до друга и когато се развиват, могат да ускорят своето развитие. Не мисля на този етап, че по някакъв начин Бургас и Варна си пречат, освен разбира се конкуренцията по линия на предлагания туристически продукт, но отново – това е здравословна среда и за местния бизнес и за местните хора в тези две области. Защото по-високата конкуренция ще доведе до стремеж за предоставяне на по-качествени услуги. Това ще докара по-платежоспособни туристи, което означава и повече приходи в крайна сметка в общините. Така че аз не мисля, че има начин, по който едната област да задуши другата. Напротив – смятам, че е много важно специално инфраструктурната свързаност между тях да бъде подобрена. Това може да доведе и до създаване на нови търговски взаимоотношения. Така че не мисля, че има опасност това да повлияе по някакъв негативен начин.

В категории: Бургас , Политика


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
29
Коментара по темата
29.
"Защо Бургас има по-добри перспективи за разв
20.12.2017 02:39:25
1
3
ЗАЩОТО В ЕВТИНИТЕ ПИАР СТАТИИ МОЖЕ ДА СЕ ПИШАТ ВСЯКАКВИ ВРЕЛИ -НЕКИПЕЛИ !!! #18.
От Варна -относно морската градина МНОГО СИ ДАЛЕЧЕ ОТ РЕАЛНОСТТА.
28.
как
18.12.2017 13:16:26
0
3
как ле ще се привлекат инвеститори ако не им се предложи нещо по добро и различно от техните условия в които са .затова са създадени безмитните градове и офшорни зони там където не идва капитала да го привлекат -шанхай сингапур и много много други икономиката ало икономиката
27.
До 20
18.12.2017 11:39:25
5
6
Нищо подобно,точно обратни са пропорциите в пилза на Бургас.Бургас е един от трите града,където се раждат най много бебета.Дай Боже навсякъде...Пък и горе експертър си обяснява къде са перспективите.Другото са надежди.
26.
Боката
18.12.2017 07:13:50
1
4
България има добри перспективи да стигне Швейцария , Уага Дугу също има перспективи да стигне Женева...
25.
От Варна
17.12.2017 22:17:37
6
13
Причината са основно университететите. Докато учат много студенти се хващат на работа, отделно се залюбват и някои от тях остават. Поне край мен се сещам за четирима бургазлии, останали тук след следването си. Отделно има повече забавления и купон в града, общежития, заведения и нощен живот, културни събития, за студентите това е от значение . Е
24.
Турчин
17.12.2017 21:31:41
5
4
Как защо защото е много близко до МЕГА 20 милионен Истанбул(Ислямбол)
23.
sofianeca
17.12.2017 21:23:18
6
10
burgas nqma skoro da e dobre , to ne ostanaha hora v grada samo pensioneri, i rabota nqma za mladite,vsi4ko kadurno e v plovdiv sofia i EU
22.
Гергана
17.12.2017 21:20:05
6
11
Еййй, в Бургас какво се прави освен еврофондове?_Оппп сори чакаме китайския влак,по пътя му сме.
21.
tapira
17.12.2017 21:19:44
4
14
burgas shtese da e mnogo dobre ako lukoil pristanishteto i letishteto si plashtaha danucite v grada , a ne v sofia
20.
интересно
17.12.2017 21:07:25
6
11
Докато населението на 218 000 Бургас НАМАЛЯ всяка година 334 000 Варна НАРАСТВА прогресивно .Интересно кои бяга от хубавото и кои емигрира от пошлото и безпреспективното.Отделно вьв Варна живеят хиляди руснаци грузинци арменци дагестанци украинци които не се знае колко са
19.
До 18
17.12.2017 20:56:20
9
7
Посочи ми само една причина бургазлия да емигрира във Варна,Друже.Аз откровено не се сещам.Бургазлии,както и варненци за съжаление избират София.Само,че в Бургас полека лека тази тенденция намаля.
18.
От Варна
17.12.2017 20:37:27
8
19
Факта, че има много бургазлии останали да живеят във Варна е красноречив. А, в Бургас няма много варненци, тоест пак миграцията е от по-малкия към големия град. Факт. Това е показателно кой е по -добрият град за живеене. Бургас безспорно има предимства -по-голямо пристанище и летище, магистрала до София, по-топъл климат, по-голяма територия на областта и по-голям брой леглова база. Минуси -промишлен и замърсен град, по-слабо развито образование и здравеопазване, по-селлски тип неприятни хора тип батки, по-малка морска градина и по-малко заведения.
17.
Ники
17.12.2017 20:22:00
5
18
Когато Варна стигне София, тогава и Бургас ще стигне Варна, по който и показател да избереш.Това е.
16.
Studenta
17.12.2017 20:06:59
2
10
Защото не влизат милярдите от Нефтохим как защо хаха
15.
Vulka
17.12.2017 18:57:39
4
7
До 11 не братле чист Бургазлия съм си ,само роднини имам от Варна,но съм реалист което на теб явно ти отбягва , аз не казвам нищо лошо дори напротив мъчно ми е че е така ...дано управниците има разумен човек и да е реалист вместо Арена Армеец да ми строят и да потъват 50 мили. еврейчета на терена да бяха построили два университета
14.
Бургас Р.Христова
17.12.2017 18:54:38
1
4
Алексиев, пропусна Община Несебър, която е по- богата от Община Бургас и може да купи цяла Варна:)
13.
Тц
17.12.2017 18:35:33
3
9
На краденето вече развитие ли му викат ????
12.
йовко
17.12.2017 16:52:29
6
14
Голям майтап каква перла бе леек? Лято 40-50 дена и това е живота в града. Голям балон е тоя град само стой и гледай, от 2020 какво става.
11.
До 5
17.12.2017 16:40:46
21
8
Отдалеч си личи,че си варненец,Друже.:)Малйо си се пообъркал някой бургазлия да емигрира във Варна.Виж обрстното,да.Хайде,поздрави на красива Варна от перлата на черноморското крайбрежие Бургас.
10.
Бургазлия
17.12.2017 16:18:44
2
23
Всичко извън София е зле. Няма Варна или Бургас. Държавата е един град.
9.
m
17.12.2017 16:11:46
5
4
щото е изостанал от всички затова може сега само да наваксва и развива
8.
Гошо
17.12.2017 16:06:27
5
23
Варна е с две деситилетия по напред от Бургас във всяко едно отношение. За голямо наше съжаление. Просто се опитват да ни внушат обратното и досега успяваха май?
7.
Кремена
17.12.2017 16:01:07
2
15
Голямата работа, че след 5 години ще сме по-добре от Варна. И двата града трябва да се развиват. Всичко далеч от морето е провинция... :)
6.
Един
17.12.2017 16:01:05
3
22
Поредната безумна статия. Вчера бях във Варна и знаете ли какво ми направи впечатление? Като изключим околвръстното, перфектно асфалтирани улици включително и във Владиславово. Изключително натоварено движение и препълнени търговски центрове . А пък цените на горивата дг.1.96 ; а95 1.96.лв. говоря за ромпетрол и лукойл и омв ?????
5.
Vulka
17.12.2017 15:45:55
5
28
дори не си направих труда да е прочета, нямам толкова време за губене , до кога ще противопоставяте двата града един срещу друг до кога ще разделяте хората без това достатъчно много неща има който ни разделят, аз не съм експерт но имам очи,който бургазлия е отишъл в Варна не се върнал мн малко са , по перспективен град с по висок стандарт съответно да си намериш работа вериaтността е много по голяма град пълен с млади хора много университети съответно на всеки 100 завършващи 10 да остават там тези хора създават семейства деца работят създават бизнес развиват се специализират се в областта си В Бургас какво ? няма хора по улиците след 9 часа лято като лято няма,нисък стандарт 450 до 600 лв няма университети в който хората да се специализират да остават да допринасят с своята експертност и да развиват икономически града застаряващ град , Адидас Културата и идеотизма допълнително създават лош имидж , Умиращ град сме ако не се направи нещо с тези темпове след по малко от 10 год. ще сме като Сливен и Ямбол
4.
zaplata.bg
17.12.2017 15:37:38
7
23
То ако ставаше само с мантри и с платени лакейчета на чичо Кмет и лъскави ПИАРакциики на платени "специалисти" Бургас вече е задминал азиатските тигри Шанхай и Хонконг по Икономически показатели и заплатите във Бургас изпреваварварват тия в Сингапур.А ВАРНА си е супер вярно и те дръпнаха назад от 3буквената групировка но си е доста приятно място за живеене особено зоната м-у Центъра и Златни Пясъци хиляди имоти с красиви ЗЕЛЕНИ морски гледки градини с овошки райграс басейни полянки приятна спокойна обстановка +няколко места с минерална вода
3.
До 2
17.12.2017 15:28:22
16
9
Ти можеш да си ходиш.Паразити не ни трябват.
2.
e11
17.12.2017 15:15:29
7
17
ОМГ, започна да ми се повдига от заглавието още.
По всичко Бургас бил по-зле но щял да бъде по-добре, защот така.
Да ви таковам и платените ПР-ски общински статии.
Само залъгвате хората да си пропиляват живота в тоя пропаднал наркомански град.
1.
ZapoznAt
17.12.2017 14:55:41
3
13
А уж най голямото предприятие е в Бургас Лукойл ? Странна работа и този човек е някакъв експерт който твърди че Варна е по силно икономически от Бургас заради силни години на туризъм ... Майко мила само заради това ще е оххх дайте едно интервю и аз да дам
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори