×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички до един: Трябва втори лифт на Банско. Бъдете смели срещу зелените


Всички до един: Трябва втори лифт на Банско. Бъдете смели срещу зелените
Проблемът на Пирин бил киселинните дъждове, вредителите и дори снегът, не втори лифт
11 Декември 2017, Понеделник, 15:38 ч.
Автор: Антония ЧОРЕВА

Два часа дискусия за нов лифт в Пирин стигна до извода, че там трябва да се строи, а зелените са "саботаж"

Министри, експерти, представители на туризма и строителството са единодушни: Туризмът в планините трябва да се развива, лифтове трябва да има. И да, втори лифт на Банско трябва да има.

Това стана ясно днес на кръгла маса в Министерство на околната среда и водите, на която се обсъждаше дали да има втори лифт в Пирин.

Водещ на дискусията беше самият министър на екологията Нено Димов, той не взе страна, но само на няколко пъти отбеляза, че такава дискусия се е провеждала вече 8 години и е стигала винаги до един и същ извод – в полза на втория лифт.

Сред първите изказали се беше представителят на „Юлен“ Петър Петров, който отговори на въпрос дали с новата концесия за Банско се узаконяват незаконни обекти, които се представят за подобрения.

Той обясни, че новият концесионен договор, който се очаква в сряда да бъде гласуван от правителството, „не се узаконяват съоръженията и той въобще не засяга съоръженията и това е смехотворно“.

Думата взе и бившият екоминистър Нона Караджова, която наблегна на факта, че наказателна процедура за България заради новия концесионен договор няма да има.

Тя обаче анализира, че не може да се каже колко и дали ще се изсекат дървета, докато не се направи въжена линия. Все пак Караджова каза:  „При всички случаи ще има такава интервенция, но тя може да се тушира със залесяване“.

Тя е категорична, че в този вид концесионният договор е незаконен и не може да продължи да съществува по същия начин. Бившият екоминистър добави, че най-големият проблем на Пирин били вредители и киселинните дъждове, както и мокрият тежък сняг, който миналата година повалил много дървета, които още не могат да се възстановят.

Караджова даде пример с Витоша, където е отменила концесията, заради което е имала големи пререкания с концесионера, но го е направила, защото е имало необследване на животински видове.

Полина Карастоянова от Националния борд по туризма беше още по-рязка. „Престъпно е Витоша да не е достъпна, това е опасно и икономически неизгодно“. Тя поиска нов прочит за реализиране на тези проекти за Витоша и добави, че ресорните министерства трябва да огледат дори местата, където няма заявител. Според нея в планините трябва да има и лифтове, и влекове.

По думите й това, което се вижда, е „саботаж от организации върху правата на гражданите“

Скромно мнение изрази министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя каза, че министерството подкрепя втори лифт в Банско и търси баланс между различни интереси и групи.

Министърът на спорта Красен Кралев също застъпи, че трябва втори лифт на Банско и даде пример с една рускиня, която чакала час и половина за лифта и накрая й се отщяло да кара ски.

Той каза, че алтернативата на втория кабинков лифт е ясна -130 автобуса. „Не искаме само втори лифт, искаме писти“, каза той. Министърът на спорта даде и пример, че нямаме къде да се подготвят българските сноубордисти.

Димитър Канариев от неправителствена организация Българско Черноморие дори попита защо се поставя акцент само на зелените и защо имало толкова голяма чуваемост към тях, а те довели до задънена улица.

По време на дискусията беше обсъдено, че няма представители на природозащитниците, тъй като не успели да дойдат, били късно поканени. Намекна се, че имали позиция и са можели да дойдат.

Още сутринта от организация "За да остане природа в България" изразиха позицията си, че втори лифт в Банско не трябва да се строи. Планинският покорител на върхове Боян Петров пък обяви, че няма в световния ден на планината да ходи да обсъжда втори лифт в Банско. Предстои и протест тази седмица на природозащитници в защита на Пирин, срещу нова концесия и строеж на втори лифт в Банско. 

Дискусията завърши отново с призива: „Вие сте министри, очакваме от вас смелост“.

В категории: Политика


Флагман.БГ Какво се случи с този камион Какво се случи с този камион 10/05/2024, Петък 09:41 1
14
Коментара по темата
14.
Силвия
13.12.2017 08:07:31
0
0
Това вече се оформя като някаква национална кауза – да спасим България и природата й от зелените. От както се нароиха тези зелени НПО-та в България нищо не се получава, а природата ни тъне в мизерия. Циганите изсякоха горите, но зелените нито дума не казват. Само като стане въпрос за Банско се обаждат.
13.
Проста сметка, ама хубава
12.12.2017 11:53:10
0
1
Бързането за прокарване на промяната е опит да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 5 януари. Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство.

В бързината да бъдат изпреварени новите по-строги правила, са допуснати редица нарушения на българското и международното законодателство:

• Предложените нови площи на договора включват части от обекта на ЮНЕСКО, в нарушение на решенията на Комитета за световно наследство.
• Предложението нарушава Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и това ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България;
• Това на практика е схема за непозволена държавна помощ за концесионера и неговите офшорни дружества собственици. По цени към 2017 г. тази помощ за следващите 15 години може да достигне над 100 милиона лева.
• С изменения концесионен договор държавата предоставя обекти и площи, които не са нейна собственост. Такива са: общинският път от Банско до хижа Вихрен, базата на ВМРО и други почивни бази, вододайната зона на Банско и други имоти, които бяха изключени по сега действащия договор.
• Включват се обекти от незаконно строителство, обекти изградени без процедури по законите за околната среда, биоразнообразието и защитените територии, обекти в нарушения на ТУП от 2001 г., концесионния договор, плана за управление на парк Пирин, изградени без съответните разрешителни по Закона за водите, изградени и ползвани в нарушение на ЗУТ, което представлява узаконяване на досегашни нарушения. Това са обектите довели до ползване на площ по-голяма с 60% от разрешените близо 100 ха по договор (Приложение 2).
• Промяната на концесионния договор ще доведе до загуба на собственост. В момента лифт „Чалин Валог“, лифт „Академика“ (Тодорка), лифт „Платото“ и влек „Старата котва“ са прехвърлени незаконно от Юлен АД на Маренго Трейдинг АД, юридическо лице, което не е страна по действащия договор. Самите обекти обаче досега бяха част от концесионния договор. С промяната на договора държавата ще загуби тези обекти завинаги!
• Сумата за годишното концесионно плащане, дори и след промяната, ще е твърде малка, тъй като концесионерът може да я изкара за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти. При промяна на договора концесионерът ще плаща 0,09 лева на декар на ден, което е над 10000 пъти по-евтино от цената, на която Община Банско предоставя свои площи.
• Не се включват гаранции за опазване на околната среда, защитените територии и защитените зони, както изисква Директива 2014/23/ЕС и законите в България;
• Замита се отговорността на бивши и настоящи служители, заместник министри и министри от МОСВ, служители на Община Банско, Дирекцията за национален строителен контрол и Дирекцията на Националния парк. Странно е, че управляващата коалиция настоява да се разследва "целият криминален преход“ на приватизацията, концесиите и групировките, но точно когато може да разкрие виновните лица в един случай – концесията в Национален парк "Пирин" предлага решение, което заличава отговорността на виновните длъжностни лица. Отбелязваме, че по времето, когато концесионната процедура с настоящия договор е обявена, министър Нено Димов е главен секретар на МОСВ на министър Евдокия Манева.
12.
11
12.12.2017 10:42:31
1
0
Искат да правят още пари.. само пари са им в главата
11.
Зелен Боклук...
12.12.2017 10:06:40
3
0
Ох котьоо пак ще опъна грантче от Швейцария. Тамошните политици и хотелиери отдавана са осъзнали, че е по -добре да инвестират 100 млн фрнака в зелени екотерористи, тъпанари, калпазани и писюри отколкото да губят по 2-3 млрд. от конкуренцията , каквато се явява за тях България!!!
Който има глава на раменете да си прави изводите !!!
На зелените цървули предлагам по една еко гояга в г*ъ*з*ъ и да си разкарат продажните физиономии!!!
10.
Друг въпрос
12.12.2017 06:58:24
2
6
Точно затова, което всички са казали, следва да се сменят политиците, които вземат такива решения. Ще ни унищожат природата от мания за величие и комисионни.
9.
eh 2
12.12.2017 06:56:16
1
5
извадката е от уикипедия...колко ли от великите ни министри и бизнесмени са запознати с термина "ЕНДЕМИЧЕН" ВИД?
8.
eh
12.12.2017 06:55:19
0
5
На територията на Национален парк Пирин са установени около 1300 вида висши растения, което представлява повече от 30% от всички висши растения, които се срещат на територията на Република България. Освен тези висши растения са установени още над 300 вида мъхове и голямо количество водорасли.
Националният парк представлява особен интерес с големия брой ендемични видове, които могат да се видят тук. Установени са 18 вида локални ендемити, 15 български и много балкански ендемити. Локалните ендемити на националния парк са пирински мак, пиринска ливадина, урумов и кожухаров окситропис, яворкова клопачка, пиринска мащерка, давидов лопен, пиринска власатка и други. От българските ендемити интерес представляват видовете фердинандова гъшарка, урумов кривец, българско вятърче, костова тлъстига и др. Балканските ендемити, които се срещат тук са няколко десетки. Такива видове са бялата мура, златистата кандилка, дребнолюспестият карамфил, балканският зановец и др.

становени са около 2090 вида и подвида безгръбначни животни, между които са близо 300 редки вида, 214 ендемични вида, 175 реликтни вида, както и 15 животни включени в международни списъци на застрашените от изчезване видове. Фауната на Национален парк Пирин все още е в процес на изучаване, като се предполага, че при откриването на безгръбначни животни са открити едва половината от всички животни, които се срещат тук.
Национален парк Пирин е едно от най-важните места за развитие на таксономията в България. От ендемичните видове, които се срещат тук, локални ендемити са 39 вида. За тези видове важно е, че 100% от популацията им е ограничена на територията на планината. Това поставя тези видове в категория животни от световно значение. Българските ендемити са 67 вида, а балканските ендемити – 123. Огромен за тази територия е броят на реликтните видове – 27 преглациални реликта и 149 глациални реликта.
7.
Въпрос
12.12.2017 00:06:20
1
7
"... най-големият проблем на Пирин били вредители и киселинните дъждове, както и мокрият тежък сняг, който миналата година повалил много дървета, които още не могат да се възстановят."
"... трябва втори лифт на Банско и даде пример с една рускиня, която чакала час и половина за лифта и накрая й се отщяло да кара ски."
Що за аргументи, що за министри са това!?
6.
Tripadvisor
11.12.2017 22:00:05
1
7
Покрай разрешението за 2лифт който трябва да има обаче се отваря вратичка за НЕзаконо строителство на още и ОЩЕ ХОТЕЛИ .Само че Летния Туризъм на СЛЪНЧАКA няма нищо общо със ЗИМНИЯ на Банско.На Слънчака туристи ходят просто да се напият евтино за купона и да направят СЛЪНЧЕВИ БАНИ въобще не им дреме за презастроения курорт МОРЕТО за тях НЕе водещ фактор .Докато на БАНСКО ако НЯМА СНЯГ а той ЧЕСТО ЛИПСВА просто е безмислено да полагаш изкуствен такъв на писта от 2-3 км това е много много скъпо.А разреши ли се МАСОВО строителство на хотели това значи масова СЕЧ което значи незадържание на вода по склоновете липса на СНЯГ а лято и еснта чести навосднения.Покрай 2 ЛИФТ ще заграбят ГОРСКИ МАСИВИ ма да правят квот си искат добрите скиори и бордисти карат на дълги писти на Боровец и Зьолден-Австрия на Банско карат СНОБИ МУТРИ НОВОБОГАТАШИ позьори чалгари които ходят да си мерят джиповете портфейлите и силиксоновите държанки
5.
Бургазлия
11.12.2017 20:50:41
0
15
Трябва ни лифт до западна европа че да се изнасяме от това сметище
4.
*********
11.12.2017 20:42:29
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Мъка
11.12.2017 19:44:29
3
16
Ще остане толкова природа колкото в слънчев бряг!
2.
неверни
11.12.2017 18:32:35
9
10
На "зелените" ще им повярвам, когато ги видя да протестират срещу поне един, истински голям промишлен обект, увреждащ околната среда! До тогава ще имат резултати по избори като сегашните - около 1 %! С такива ценности - такава оценка на избирателите!
1.
Български сноубордист
11.12.2017 18:09:25
4
17
Заглавието е по-коректно да бъде сменено на:
"Политици погрижете се за комисионните си, платени от шепа безчинстващи олигарси. Бъдете смели срещу българските граждани желаещи да запазят природата на страната неунищожена! "
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако на това място си опънете палатката, грози ви затвор Ако на това място си опънете палатката, грози ви затвор Според гръцкото законодателство е забранено поставянето на палатки или паркиране на каравани в археологически обекти, плажове, горски зони и като цяло на обществени места Синът на Илия Павлов спечелил над 600 милиона евро като инвестирал в... Синът на Илия Павлов спечелил над 600 милиона евро като инвестирал в... Преди 6 години той посъветвал майка си да инвестира в биткойни ГЕРБ с 80 депутати след изборите? Може Бойко Борисов да направи правителство и без ПП-ДБ ГЕРБ с 80 депутати след изборите? Може Бойко Борисов да направи правителство и без ПП-ДБ  Социологът Добромир Живков очаква хората на Слави Трифонов да се спънат в 4-процентната бариера Моторист изби рибата, кара с тенджера на главата Моторист изби рибата, кара с тенджера на главата Приспособлението обаче е подготвено за новата си функция – каишки го придържали за главата на мъжа Ковид мутира и се завърна като FLiRT, вижте симптомите Ковид мутира и се завърна като FLiRT, вижте симптомите Публикувано тази седмица предварително проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори Ще присъстват политическото и професионалното ръководство на министерството Луксозната яхта на контрабандиста Паскал изчезна от Созопол Луксозната яхта на контрабандиста Паскал изчезна от Созопол Предполага се, че Паскал е разпоредил на капитана да тръгне за Гърция, където първоначално се укри Какво се случи с този камион Какво се случи с този камион Пътният инцидент е станал на пътя край село Куцина Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Катастрофирал е ТИР Днес ни очакват брутални дъждове Днес ни очакват брутални дъждове Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали
Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори