×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата формула за такса смет - плащаш, колкото хвърляш, цели да се изхвърля по-малко


Новата формула за такса смет - плащаш, колкото хвърляш, цели да се изхвърля по-малко
Шефката на екокомисията обясни пред Флагман, че боклукът за в бъдеще става ресурс - не боклук
11 Декември 2017, Понеделник, 19:59 ч.
Автор: Антония ЧОРЕВА

Опасност съседът да си хвърля боклука в твоята кофа! Тогава като в другите страни, плащаш данъка в  магазина 

Ивелина Веселинова Василева е министър на околната среда и водите във второто правителство на Бойко Борисов 2014 г. и експерт по европроекти.
Родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. Завършва ГПАЕ „Гео Милев“, а после магистратура по английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Директор е на звеното за управление на проекти във ВиК ЕАД Бургас, след което е мениджър в Европейски информационен център в Бургас. От 2009 г. заема заместник-кметския пост по евроинтеграция и екология в община Бургас. От 2009 до 2013 г. Василева е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите. 
В момента е председател на Комисията по околна среда и водите в парламента. 


- Г-жо Василева, идва краят на годината, а с нея става и ясно и колко ще се плаща догодина – общините решават колко ще е такса смет за 2018 г. Можете ли да ни кажете откога ще започне да се променя това и имат ли готовност вече общините да започнат да работят по нов начин на определяна на размера на налога за боклук след промените в Закона за местните данъци и такси?

- Новото законодателство предвижда замърсителят да плаща колкото изхвърля. Това е и законодателният принцип в европейското законодателство, който отразява справедливостта при определянето на такса смет. Все пак това е такса за услуга, която трябва да е адекватна на количеството генерирани отпадъци и новият закон залага възможности за определяне как да става това в зависимост от желанието на общината.

Всяка община може да приложи тази нова методика и чрез ползването на определен брой контейнери от потребителя, или чрез въвеждането на торби, с които да се отчита количеството на генерираните отпадъци и в случай че няма възможност – и на брой жители и това е голямата промяна.

Тя реално не е толкова голяма, защото и в законодателството до този момент това стоеше като възможност. Даже текстовете, които са още от 1996 г. гласят, че таксата се определя на база генерирано количество, а ако няма възможност да се направи това, се прилагат допълнителни методи, включително и данъчна оценка на имота.

- Но всички общини в България определят такса смет именно по този начин?

- Да, заради липса на подготвеност на системите за проследяване, регистрация и т.н. и сега първоначалното предложение беше това да влезе като промяна още през следващата година. Но имаше отлагателен срок, за да могат общините да се подготвят и реално в текстовете на закона беше въведено изискване този метод да бъде прилаган от 2020 г.

- А ще успеят ли общините да се подготвят за това?

- Имаше становище от Национално сдружение на общините в Република България точно поради опасения, че няма да успеят да се подготвят навреме, беше въведен този отлагателен срок, който е приемлив за общините. Това е становище и на общините и по тази причина в хода на дискусиите по закона беше въведен отлагателният срок.

А дали ще успеят, зависи от мобилизацията на ниво общини, адаптиране на системите за регистрите, които се водят, свързването на системите за регистрирането на таксата с данните за живущите в населеното място, обитаемостта на имотите.

Така че тепърва предстои и в закона е предвидено да се разработи наредба от Министерство на финансите, която детайлно да разпише изискванията, които са приложими.

Надяваме се в рамките на 2 г. оставащо време общините да имат готовност да въведат този модел. Но от гледна точка на екологичното законодателство, на принципите, които са възприети в европейското право, това е справедливият подход, всеки трябва да заплаща, за това, което получава – таксата трябва да съответства на генерираното количество отпадъци.

Има доста въпросителни обаче. Как, например, ще ми се изчислява на мен такса смет– живея в блок в апартамент, с още 20 апартамента?
-
Има общини, които са въвели този пилотен модел и вече са доволни – например от община Свиленград скоро представиха модела, който са въвели и при тях върви добре.

Доста проблемно е въвеждането на този модел в големите населени места, в които има блокове с апартаменти и там е трудно е да се направи диференциацията. В общините с еднофамилни жилища и имоти с дворове е лесно да се приложи. По-трудно и предизвикателно е в големите градове, но там може да се прави комбинация от различни методики. Например може да се приложи методиката брой жители в имот, но това е въпрос на избор от страна на общините, на изчисления, естествено на решения на Общинските съвети, защото тези такси се залагат в общинските наредби за такса битови отпадъци.

- Много съмнително звучи този подход – да се изчислява таксата на база отпадъци със специални торбички. Няма ли риск в България, по български съседите да започнат да си хвърлят боклука във вашия контейнер? Доста неизяснено е.

- Това са методи, които се прилагат в други европейски държави, но там системата е съвсем различна – реално всеки един потребител, примерно в търговската мрежа си купува торбичка и купувайки тази торбичка, той заплаща таксата си.

- Тоест плаща данъка още в магазина?

- Да, все едно в магазина отивате, купувате си торбичка и плащате с нея таксата си и вече тази торбичка си е при вас и след това я изхвърляте и сметосъбиращата фирма минава, за да я събира.
Това се прилага примерно в Белгия, в Холандия е този принцип. И други държави. Зависи си какво се избере като подход и метод за формиране на таксата.

- А тя все пак ще се повиши за гражданите и ще намалее за фирмите, това са очакванията?

- Това отново е предмет на изчисления. Всъщност това, което настояват толкова време от страна на бизнеса е, че на фона данъчна основа и площ (както се формира сега такса смет), по скоро не се дава възможност реално да се отчете какво точно се генерира и отработва и заплаща и едва ли не – несправедливо се натоварва бизнесът спрямо битовите потребители. Но според мен това не е съвсем коректно защото и към настоящия момент голям част от фирмите, ако не и 90% от фирмите, още в началото на годината те заявяват колко контейнери искат да ползват и плащат на база заявените контейнери, примерно казват – аз генерирам отпадък в обем еди колко си килограма и се заявяват, че на ежегодна база ще ползват примерно по два контейнера и се таксуват два контейнера. Така че това е спорно дали ще се увеличи и колко.

По-скоро този механизъм и този метод цели друго – увеличаване на усилията за ограничаване на количествата генерирани отпадъци и разделно събиране на отпадъци. Когато всеки един човек знае, че той плаща точно за това, което генерира, той ще се стреми да събира хартията отделно, да събира стъклото отделно и когато не го таксуват за това, а го таксуват само за общия отпадък, той ще се стреми да събира колкото е възможно по-малко и по този начин се постигат и целите, които са заложени в закона. А общата цел е намаляване на количеството отпадък, който се депонира, без да бъде преработван.

Идеята е отпадъкът да не се третира като ненужен боклук, а като ресурс и всичко, което е ценно, да се извлече. Това са инвестиционните проекти, за изграждане на инсталации за разделно събиране, за сепариране, за рециклиране,  обработка на отпадъка и в това число, хартията, пластмаса, стъкло и биоразградимите отпадъци. В последно време изградихме много инсталации, които могат да преработват, включително и хранителни отпадъци, и зелени отпадъци, така че да се превръщат в полезни продукти – в компост, в топлоенергия, електроенергия и т.н.

Това е смисълът на политиката и прилагайки принципа, "замърсителят плаща" или "плащаш колкото изхвърляш" и вече могат да задействат и други стимулиращи механизми, за да се обърне погледът и да се третира отпадъкът като ресурс.

Това е наистина предизвикателство за общините и трябва да се работи заедно, за да не се получи  срив в системата, а да се получи желаният ефект и за хората, и за общините, ако щете.
Защото самите общини могат да развиват икономическа дейност и да се връщат в хазната приходи от преработката на отпадъците.

- Въпросът е да имат и възможност за преработка, има ли такива общини?

- Да, ето например, в Бургас – регионална система, със система за разделно събиране на отпадъка за третиране на биоразградимите отпадъци сега общината посочи и пакет и за анаеробно разграждане на биорагздаимите отпадъци. Това са инструменти, които подпомагат общините и се намалява максимално отпадъкът, който се хвърля директно на депо. Хвърляйки го директно на депо, се замърсява почва, води, въздух, а реално ти един вид хвърляш ресурс, полезни компоненти.
Така че това е смисълът на законодателството, от там-нататък общините трябва да работят върху намирането на най-подходящия на спецификата на съответната община модел.

- С извинение, но в една циганска махала, какво ще стане там. Да речем Столипиново, там дори не се знае кой живее, генерира се най-много боклук от навсякъде? Коя методика е най подходяща за там?

- Това е, че трябва да се възпитава и обществото за това, че тези усилия водят към ползи, и за хората, и за природата  и в икономически аспект, отново водят до генериране на допълнителни приходи за бюджета на общината. А иначе това трябва да е част от общите усилия – ето вие казвате, не се знае кой живее, това е задача на общината – да знае, да са регистрирани гражданите и разбира се, всеки един от гражданите да носи своята отговорност.
Тук трябва да се съчетават и санкционните механизми – тези, които отказват да се съобразяват с изискванията на закона, на нормативната уредба, на правилата, на наредбите в общината, да носят и своята отговорност.

- А какви са санкциите, предвидени в закона?

- Има санкционни механизми при замърсяване, при недопускане на формиране на нерегламентирани сметища, екоинспектори в общините отговарят за това. Общините имат отговорност да изградят система за събиране на отпадъци, за да помагат, подкрепяйки да разчитат на системата, която се грижи вече за транспортирането на събрания отпадък и т.н.
Това са законовите рамки и от там-нататък прилагането вече зависи от спецификата на населеното място.

В категории: Политика


Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
Флагман.БГ Хутите свалиха американски дрон Хутите свалиха американски дрон 17/05/2024, Петък 16:00 1
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
23
Коментара по темата
23.
До 16
12.12.2017 17:11:36
0
2
Само да ти кажа.йок е на прост турски.
22.
манолеца
12.12.2017 12:54:53
0
1
хахах :) ок
21.
Бахама мама
12.12.2017 10:03:56
0
6
Значи чакаме 2 години общините да се подготвят , а после сигурно още 5 г и гражданята да се понаучат....дотогава ще смучат здраво по старата система
20.
*********
12.12.2017 00:34:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
bulgar
11.12.2017 20:39:34
0
9
Пълна простотия това тук не може да се
получи. Помислете бай ви Т.Живков
какво правеше с голямото количество
весници и друга хартия.
Но защото трябва да крадете от сеченето на горите си правите тъпите
предложения.
18.
*********
11.12.2017 20:36:05
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17.
*********
11.12.2017 20:14:45
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
Ала бала
11.12.2017 19:48:06
4
9
Контейнерите с чип карта или с ключа от входната врата, както е в цяла Европа
Елементарно, Уотсън!
Тогава ще се отървем от бездомни кучета и котки, а и гларусите няма да разнасят отпадъците по таваните и капаците на колите. А, Да, още нещо, разделното събиране.....Сред като отпадакът е ресурс, трябва и отговорност, от кого мислите, от хоратааааа, а такава по нашите земи, казано на прост български- йок. Така че, нека си караме пооооо-простичко, брой живущи, толкова лева на година, на калпак, това е що- годе справедливо. Иначе майка ни жална! До бой ще се стигне. И ще има един нов вид кражба, който автоматично да се криминализира- кражба на торби за смет.
Айде със здраве, пък по Коледа стават и чудеса.......
15.
АЗ
11.12.2017 19:32:54
3
13
ПОРЕДНИЯ ГРОБАДЖИЙСКИ ИДИОТИЗЪМ......ИЗМЕЙКЯРИ МРЪСНИ
14.
койчо
11.12.2017 19:03:01
1
11
Когато в една държава живеят културни хора, нужда от сложни процедури няма. Но в нашия случай - много ще ни е трудно
13.
кмета
11.12.2017 18:44:01
1
13
прах в очите на хората нищо няма да се промени скоро
12.
Димитрова
11.12.2017 18:27:11
0
16
А как ще ни отчитат торбите, които пълним с изпадалите листа и разпилени боклуци пред оградите ни, които не са наш боклук, а пренасяни от вятъра /в кварталите/. Вършим работата на Община Бургас и ще си плащаме ли? Или да си ги оставяме и да затъваме в боклуци?
11.
РАСИСТ
11.12.2017 18:09:47
2
11
Методиката е сгрешена.
Кой генерира повече боклук? Циганина, който живее на чужда земя и си е построил колиба от откраднати материали или бизнесмен, който си е построил вила за да си почива събота и неделя??
10.
До Рили 9
11.12.2017 18:03:11
1
8
Може да искат да предаваш торбите на сметосъбирачите лично със съответната карта и ЕГН .
9.
Рили
11.12.2017 17:52:43
0
14
Е добре, ако се въведат торбички с платена такса, как ще хванат съседа, който изхвърля боклука с торбичката от Лидл или Била, например???
8.
Българин
11.12.2017 17:38:03
4
16
Поредната ГЕРБава простотия - българите ще плащаме за боклука на мангалите и бежанците
7.
zaplata.bg
11.12.2017 17:35:22
0
13
В градски условия НАЙ-МНОГО отпадъци от опаковки и картони правят;Магизини за СУВЕНИРИ КИТАЙСКИ СТОКИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ МАГАЗИНИ за ОБУВКИ и ЕЛЕКТРОНИКА съответно ТАКСИТЕ за СМЕТ за тях трябва да са НАЙ-ВИСОКИ и ГОЛЕМИ
6.
Fine Living
11.12.2017 17:18:11
3
14
Значи решение ИМА.Слагат се камери до всеки казан така после на записа са вижда КОЙ КОЛКО отпадъци изхвърля после експерти от Шведския Университет Ериксон по специална формула изчисляват колко всеки да плаща по ОТДЕЛНО
5.
!
11.12.2017 17:14:51
5
3
Bravo
4.
Райна Желева
11.12.2017 17:13:40
2
3
Така ще е справедливо !
3.
Минету-Винету
11.12.2017 17:12:31
3
8
охо гледай ти бургашките Винкели каква я замисли ли
2.
Ван дер Билд
11.12.2017 17:08:56
1
20
Ала бала портокала, прочетох внимателно интервюто и ми стана ясно че нищо няма да се промени. Тоя не бил готов, оня не бил, отлагане до 20 година и т.н. Всичко ще си е по старому по данъчна оценка. Те акъл нямат на три магарета сламата да разделят а са се захванали с отпадъците.
1.
запознат
11.12.2017 15:43:40
3
18
Най-слабия министър на екологията.
Ще се запомни единствено с факта, че даде зелена светлина на т.нар. неправителствени организации.
Като човек - отвратителен, без характер, без да отстоява и защитава собственото си министерството си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Мистерия: Изчезна един от задържаните за контрабандната афера с горива в Бургас Мистерия: Изчезна един от задържаните за контрабандната афера с горива в Бургас Всичките 11 души, които са били арестувани, са освободени, но от оператора на най-важната инсталация в порта няма и следа Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори