×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как от малко рибарско градче Бургас се превърна в център на Югоизточна България


Как от малко рибарско градче Бургас се превърна в център на Югоизточна България
Бургас през 1895 година, когато все още е малко рибарско градче. В дъното на снимката е последната турска джамия, която се е намирала в района на площад "Царица Йоана"
10 Декември 2017, Понеделник, 01:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Градът ни е на 37-мо място по население в страната

Кога Сливен е бил четири пъти по-голям от Бургас, Ямбол – два пъти, дори Тутракан е имал повече население от града ни?

Отговорът: През далечната 1888 г., няколко години след освобождението. Тогава Бургас е бил малко рибарско градче на брега на Черно море.

Тази интересна историческа подробност става публично известна от уникален документ, с който разполага Флагман.бг. Публикуваме факсимиле от вестник за населението в основните български градове в периода 1885-1888 година.

В графика Бургас е на 37-о място с население от 5865 души, Тутракан, който днес е почти обезлюден е по-напред със 7 164 души, Ямбол е два пъти по-голям с 10 771 души, а Сливен си изглежда град-гигант в сравнение с Бургас – 20 248 души.



Динамичното развитие на града започва в началото на 20-и век, когато тук е открито пристанището, превърнало града ни в черноморски търговски център.

По-късно Бургас се разширява и увеличава след дарените от Александър Г.Коджакафалията земи за бедни и безимотни семейства. Стотици семейства се заселват и помагат за силните икономически години за града през 30-те. През 60-те години на миналия век Бургас окончателно се утвърждава като един от центровете на Югоизточна България с откриването на нефозавода.

Интересна историческа подробност е, че в момента центърът на региона можеше да е в Поморие, а не в Бургас.  В началото на 20-и век първоначалните планове са били пристанището, което дава първия тласък на града, да се изгради в древно Анхиало – място с много история и повече население от Бургазъ.

Легендата разказва, че тогава местните скочили и се възпротивили на идеята. Не искали в града им да идват моряци и чужденци, защото щели да „задяват” жените им. Така проектът за порта е преместен в Бургас, където местното население приело радушно предложението и през 1903 година пристанището е открито от княз Фердинанд I.

В категории: Ретро Флагман


14
Коментара
Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
14
Коментара по темата
14.
ами да
11.12.2017 13:50:08
0
2
от стария докимент се види че населението на Бг расте но през 1888г
а днес намалява и емигриръ начи тогаз е имало голем бизнес и стопанства дребни но успешни и то и на село които да привличат това население е па що
13.
Мечо Кух
11.12.2017 13:13:58
0
2
А Флагман от време на време пишат за местната " аристокрация" , пълен смях . По-скоро селската "аристокрация " .
12.
Селянин
11.12.2017 12:54:10
2
3
Всичко се е случило благодарение на Герб.Parle wu franse?
11.
арена Арменец
11.12.2017 12:39:30
2
2
Града е основан от група АРМЕНЦИ дошли въвБългарските земи със Султански декрет в поробените отОсманците земи за да развиват търговия след тях са дошли ЧЕРКЕЗИ(ГРУЗИНЦИ абхазци азери -мюсилмани) които са били пирати разбойници и обирали преминаващите кораби за Крим и Одеса покрай Бургас но понеже имало слабо движение на кораби и търговия както СЕГА озверелите от глад черкези изоставили града и се прибрали отново в Истанбул.Областа на БУРГАС е била слабо населена НЕразвита Султана е дал на ФЕЙМ Паша да я развива но нямало достатъчно условия за бизнес и търговия района бил обезлюден и пуст.Града е бил НЕприятно място за живеене пълно с КОМАРИ върлувала е малария освен арменците е имало 1шепа рибари.В същото време ВАРНА е развит морски град с 6000 годишна история(НАЙ-старото ЗЛАТНО съкровище е открито там) от където Генуезки иВенициански търговци са ИЗНАСЯЛИ с кораби жито зо Италия и Османската империя .
10.
Бургазъ
11.12.2017 10:38:27
1
7
Ето колко българи има Бургас при пристигането на бъдещия кмет Великотърновеца Бракалов в Бургас назначен за такъв след освобождението от турско робство
Из завършената книга “КМЕТОВЕТЕ НА БУРГАС» (1878 - 2011)
© Международен търговски и културен център •ГЕОПАН• 2011 г., текст и дигитален архив
© автори:, Ст.Пейков, П. Димитрова 2011

От 1867 г. Димитър Бракалов се установява в Бургас. Поради доброто си познанство с турци от Цариград, които имат чифлици в околностите на Бургас, Бракалов поема управлението на чифлика на Феим Паша в Атанаскьой (дн. к-с „Изгрев”) и на Хаджи Бекир в с. Трояново. Истинската цел на идването му в Бургас е да работи за подбуждане на българите в Бургас против гръцките фанариоти. Пристигането му в Бургас е предадено много живописно от Костадин Попов - учител в Гюргерлий и непосредствен участник в събитието.
“…Бракалов пристигна в Бургас с параход и слезе на брега понеже нямаше кей. Но по - напред свалиха коня му от парахода - един сив, красив кон, арабска порода, оседлан с разкошно седло. Никакво посрещане - защото в Бургас нямаше много българи, освен няколко дошли от селата, които се срамуваха да се наричат българи. Даже имаше един българин с гръцки паспорт за гръцко поданство… Бракалов - двадесет и пет годишен красив момък, голям оратор, интелигентен и народен. Квартирата му беше предварително наета и обзаведена с мебели от Цариград…” е какво от това сега всички наследници на пришълци се пишат за бургазлии, интересно е наистина колко наследници в момента на истинските кореняци от преди освобождението 1878г. живеят в Бургас такава статистика липсва.
9.
до 8
11.12.2017 09:52:46
1
5
Голяма икономическа логика извади маняк. Разбираш ги много ахаха
8.
Тольо
11.12.2017 09:33:49
16
7
То всичко хубаво, обаче трябва да се спре разширяването на града, както и градските селянчета от Ямбол, Шумен и Сливен да бъдат държани в буферни зони извън града. Много взе да се усещат, пълна мизерия е, те горките си мислят, че тук ще ринат парите с лопати дагое!!!
7.
Арияна Царица на Българите
11.12.2017 09:06:57
4
4
Бургазлията трябва да стане прецизен като германец, търговец като Американец, трудолюбив като Китаец, дисциплиниран като Японец, организиран като Кореец, моряк като от Англиийската флота, финансист като Швейцарец и това е!! И да избягва да е като руснаците и турците (консерванти, разхайтени и злобари). И всяка дъщеря на града да е царица по финансови науки.

Това ми е мечтата за Бургите на Бургас!!!!
6.
Арияна Царица на Българите
11.12.2017 09:03:17
3
4
Българина трябва да стане прецизен като германец, търговец като Американец, трудолюбив като Китаец, дисциплиниран като Японец, организиран като Кореец, моряк като Англиийската флота и това е. И да избягва да е като руснаците и турците.
5.
Г
11.12.2017 08:50:07
7
4
Флагман писахте ли за тея дюнери дето пред тях плочките са мазни и бележките от дюнерите се залепват по тротоая по мазнотията.

Писахте ли че ако не беше Била, нямаше да има нормален магазин за храна.

Писахте ли че ако не кмета и началника на БургасБус да направят такива страхотни автобуси и гара сега щеше да има глупави Икаруси.

Писахте ли че автобуса Бургас София е обслужван от фирми убийци които скоро пак ще затрият някой автобус.

Писахте ли че трябва желязни закони за красота и ред по сградите защото в момента циганиите и безотговорността без глоби няма да ни оправят.
4.
Тюх
11.12.2017 08:45:35
5
5
Мисля че града има само една книжарница хахахахахахахахахахахахахахахахаха
И ние чакаме развитие!!!!!
3.
Калоян говори
11.12.2017 08:42:04
7
5
Ясно е че без работа град не може да порасне.
Градове не се раждат току така.
Флагман пропусна да каже че причината за растежа на Бургас е че местния кмет почва кореспонденция със цяла Европа и привлича капиталисти и фабрики от целия свят във Бургас. Срамно е че в Бургас който има най много жито и вино, нямаме най развитите хлябове и винни изби в света.
Бедността на комунизма ни доведе до просеща тояга.
2.
Хора!!!!!
11.12.2017 08:38:32
5
8
Населението е работило еко фермерство през 1885 година а не да стои по малки “бутици” и да препродава турски стоки и да се чуди защо дъщерите му се натискат по евтини кафета щото нямат нито работа ни образование.
Отивайте по селата там е храната и територията!!!!
Не ми киснете в Бургас.
Документа показва че Пловдив е бил много по кадърен град от София. Само боклуците на комунизма правят София едно голямо гето от безработни цигани.
1.
Васил Левски говори
11.12.2017 08:32:31
15
10
Интересно е как един град направен от италиански и швейцарски архитекти после е окупиран от глупендерите на Масква и София със тяхната селска класа начело като комунисти и почват да се строят блокове казарми като за китайци а не за Еврооейци.
Пазете Европейските къщи в Бургас — това е единственото доказателство че някога сме били част от цивилизация. Кмета Николов също е вече почти опитен и знае приоритетите на града но предния кмет направи уби града и принуди хората да имигрират.

Флагман гледам че много се опитвате да всеете патриотизъм за града. Също моля направете рубрики за 100те най успешни локални бизнеси и entrepreneurs.

Проблема на Бургас е че още няма конкуретни технически и бизнес училища. Не е финансов център. Няма технилогии. Още младеща няма понятие от конкурентност. Няма и хора да живеят тук от успешни държави.

Мисля че трябва да ви напляскам за глупавите “соц” статии които пишете като се опитвате да ни пробутате една изпята песен вместо дисциплина и капитализъм.

Но определено искам да ви похваля, радвам де че вече разбрахте че Путлер е един некадърен военен диктатор които няма да може да възстанови Русия — защото тя е изкуствена империя която е изтрила повече Българи отколкото турци.

Също искам да ви похваля че пишете по малко за БСП, избягвайте ги тея некадърници, дори ДПС са по трудолюбиви от тях.

Последно, Флагман защо още ви са малки амбициите. Може да водите целия регион като бизнес медия а още спите. Света иска лидер от България, а не хленчене. Света иска да покажем че може да създаваме световни градове където хората да говорят 4-5 официални езика където да има кухни от 30 различни държави.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори