×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бездействието на парламента спасява чиновници с конфликт на интерес


03 Декември 2017, Понеделник, 00:01 ч.

КПУКИ е прекратила куп производства в последната година

метове, общински съветници, данъчни шефове, зам.-министри и други висши чиновници масово се отървават от глоба за конфликт на интереси, показа проверка на колегите от вестник "Сега".

Заради непълния си състав Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) вече над 4 г. не успява да вземе решения по сигнали, когато има разногласие между членовете й. Затова в такива случаи се изчаква и преписките се прекратяват по давност, потвърдиха от комисията в отговор на въпроси на "Сега". Органът, финансиран щедро от данъкоплатците, трябва да е крайъгълен камък на бъдещата антикорупционна мегаагенция.

Причината за абсурдната ситуация е, че по закон решенията се взимат с мнозинство от поне трима от петимата членове. В момента членовете на комисията са трима. Когато гласовете се разделят два на един, решение не може да се вземе.

От октомври 2013 г., когато комисията остана с непълен състав, досега проблемните казуси са 65, казаха от комисията. От тях 18 проверки вече са прекратени по давност. Същата ще е съдбата на останалите. Това са случаи, в които част от членовете на комисията са гласували, че има конфликт на интереси, но някой е "против" и не може да се вземе единодушно решение.

КПУКИ е с двама членове по-малко от скандала с Филип Златанов и тефтерчето му, в което според прокуратурата той си записвал кои политически противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Тогава никой не беше назначен на местата на Златанов и на напусналата Сабрие Сапунджиева. Временният председател на КПУКИ Николай Николов заяви пред "Сега": "От 16.10.2013 г. комисията заседава в състав от трима души, като от тази дата на НС му е служебно известно, че тя работи в непопълнен състав. Това обстоятелство е отбелязвано както в годишните ни доклади, така и в ежегодните доклади на ЕК".

В решенията на комисията, които са публични, са описани подробно производствата, по които членовете й са били на противоположни мнения. Сред тях е проверката на сигнала срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов. На 19 октомври тя бе прекратена поради изтичане на давност. През февруари и.д. председателят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев не са гласували единодушно. От ведомството отказаха да отговорят кой как е гласувал по този казус. Сигналът срещу Иванов е от май 2014 г. Комисията е установила въз основа на данни и от прокуратурата, че през април 2012 г. кметът сключва спогодба с фирма да й изплати 2.51 млн. лв., за да не се стига до съдебно дело срещу общината. Същия ден съпругата на Иванов продава на същата фирма за 1.32 млн. лв. дяловете си в друго дружество, които купува няколко дни по-рано само за 5000 лв.

Друг сигнал, прекратен през ноември след разнобой в комисията, е за конфликт на интереси на общинския съветник в Мездра Цанко Петков. През 2012 г. общинският съвет гласува да се вземе дългосрочен заем от над 800 000 лв. за изпълнение на проект "Корекция на река Боденска". Основен изпълнител на проекта е компанията "Инертстрой Калето", в която Петков е съдружник с 47 на сто от капитала и е член на съвета на директорите. Въпреки това той участва в гласуването и подкрепя поемането на дълга, установява комисията.

Тя е прекратила по давност и сигнал срещу директорка на Бюро по труда, подаден през 2013 г. Тя сключва договор по европейска програма с районна потребителска кооперация, в която е член, и подава декларация за конфликт на интереси, след като изтича срокът.

Поради разнобой при гласуването и давност КПУКИ прекрати сигнала срещу кмета на Банско Георги Икономов, срещу управителя на общинското "Паркинги и гаражи" Димитър Даутов, общинския съветник Александър Краваров, бившия председател на общинския съвет Владимир Колчагов и бившия зам.-кмет Сашка Въчкова. Комисията установява, че Икономов и Колчагов създали рибарско дружество, на което бил даден на концесия язовир "Белизмата" за 5 г. срещу наем от 90 лв. месечно, който по-късно е повишен до 111 лв. По-късно рибарското дружество станало търговско и бил създаден търговски обект, от който двамата печелели. Икономов гласувал на жена му да се отпусне общинска земя на ниска цена. Той спечелил търг за почивна станция на министерството на земеделието. Зетят на Колчагов спечелил търг за ремонта на читалището на стойност 1.5 млн. лв. и търг за изграждане на велоалея между Банско и Добринище.

КПУКИ е прекратила и производството срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за това дали мероприятия на общината се провеждат в хотела на неговото семейство. Сигналът е от 2013 г., още тогава Тотев е изслушан и се установява, че с негов подпис са одобрени плащания към хотела на майка му за десетки хиляди левове, пише в решението. Въпреки това гласовете на тримата членове на комисията се разделят и се изчаква давността.

Неотдавна е прекратено и производството, заради което бе уволнена шефката на софийската областна дирекция "Земеделие" Христина Стойкова. Разследване на Нова тв разкри, че дъщеря й е получавала евросубсидии да се грижи за пасища, въпреки че не е отглеждала животни. Тя била регистрирана в Челопеч, където площите са одобрявани от областната дирекция "Земеделие". Стойкова е била член на комисия, която е разрешила промяна в предназначението на земеделска земя, върху която е построена къща за гости, регистрирана на името на фирма, в която участвали родителите й. През 2016 г. КПУКИ прави опит да прекрати производството поради изтичане на срокове. До решение тогава не се стига, защото гласовете се разделят. В края на септември т.г. делото е закрито окончателно.

ОПРАВДАНИ

КПУКИ прекрати сигнал срещу Паскал Желязков, директор на диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към агенцията за храните. Установено е, че назначил комисия от свои подчинени и се явил пред нея като единствен кандидат в конкурс за професор. Според КПУКИ няма конфликт на интереси. Прекратено е делото срещу шефа на НСИ Сергей Цветарски и заместничката му Диана Янчева. Цветарски е проверяван дали води съпругата си на служебните си командировки в чужбина и дали използва служебните автомобили и материалната база на института за лични цели. За Янчева е сигнализирано, че включва роднини в изследванията на НСИ, за да им осигури доходи. Този сигнал не е разглеждан, тъй като липсвал подписът на подателя, а фигурирали само двете му имена.

В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Кой
04.12.2017 10:45:48
0
3
Така изтичат парите от данъци за заплати на чиновници които не работят. Браво на депутатите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори