×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов-Пеевски е коалицията, която управлява днес България – всички го виждаме


Борисов-Пеевски е коалицията, която управлява днес България – всички го виждаме
Стилът на Корнелия Нинова ще се обърне срещу нас, ако не се трансформира в последователни действия, казва Александър Симов
25 Ноември 2017, Събота, 05:04 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Силата на Корнелия Нинова е в нейната реактивност, но по черна ирония това е най-голямата ни слабост в момента, смята народният представител

Александър Симов е на 40 г., журналист. Депутат първи мандат от „БСП за България“. Член е и на Националния съвет на БСП. Разговаряме в парламента по актуалните политически теми.

- Г-н Симов, как гледате на предложението на ГЕРБ за промяна на Конституцията?
- Ще разделя отговора на няколко нива, тъй като той не може да бъде напълно еднозначен. На първо място е ясно, че приватизацията в България трябва да бъде разследвана; трябва да бъде разнищена, тъй като аз мисля, че 98% от българите биха одобрили нещо подобно. Всички знаем, че коренът на несправедливостта, коренът на това, което сме днес, е именно в този процес, когато олигархията получи собственост на безценица. Обаче ми е трудно да приема нещо друго – когато говорим, че ще разследваме приватизацията днес, трябва да отговорим на въпроса защо не е била разследвана досега. Преди да правим каквато и да е промяна, трябва да отговорим какво пречеше през тези години всички лоши сделки, които и до днес са пример за тоталното мракобесие на българския преход, да не бъдат ревизирани тогава. Тъй като виждаме едно крайно дясно мнение, че приватизацията не целяла да донесе печалба, а да смени формата на собственост, което за мен е пълно безумие. Виждаме, че в десните среди това продължават да го повтарят като мантра – че едва ли не разследването на приватизацията било опит да се ревизират резултатите от прехода…

- Важно е дали сега е възможно да бъде разследвана приватизацията отпреди 20 години.
- Не, според мен това е много трудно. И второ, те казват, че като разследваме приватизацията, няма да има разваляне на сделки. Тогава как ще постигнем справедливост? Ето затова дълбоко не вярвам, че истинската цел на това предложение е да се разследва наистина приватизацията, защото убеден съм, гарантирам ви, подписвам се - че като почнат дебатите, изведнъж ще се окаже, че цялата приватизация се олицетворява единствено от приватизацията на „Техноимпекс”. Убеден съм, че тази идея се прави именно заради това.

- И на „Каолин” може би.
- За „Каолин”, да кажем, там наистина има проблеми. Аз не съм против да разследваме „Каолин”, тъй като сектата на Прокопиев заслужава да бъде разнищена. Но тук (в парламента – б.а.) ще си говорим основно за „Техноимпекс”, все едно друга приватизация не е имало. Щях да съм много повече „за”, ако бях чул „разваляме сделки, постигаме някакъв реванш”. Ама така, само да си правим антология на Бойко Борисов – съжалявам, не вярвам!

- А решението на Националния съвет (пленума) на БСП подкрепихте ли го, както беше взето?
- Решението на пленума дойде след 5 часа дебати. Аз го подкрепих, защото ние като левица няма от какво да се срамуваме. Ако отворите вестниците на прехода – единствената политическа сила, която е говорила срещу приватизацията, срещу тоталната приватизация като идея и срещу големите сделки, е БСП. А днес се опитват да ни закачат цялата приватизация. Е, не, няма да стане. Разбира се, далеч съм от мисълта, че няма представители на БСП, които да са се облагодетелствали…

- Но Вие сте гласували да не се разследва приватизацията – то така излиза, популистки погледнато. Това е решението на пленума.
- Решението на пленума е Корнелия Нинова да се подпише като съвносител на поправката в Конституцията, но ние ще гласуваме в зала „против”, водени от дълбокото недоверие, че нещо, направено от ГЕРБ, може да стигне до истината. Защото, вижте – това разследване няма да идва от някакви независими експерти. Основни говорители ще бъдат Бойко Борисов и Антон Тодоров – Мумията. Оттук нататък мислите ли, че това може да бъде изпълнено с реален политически смисъл? Ако вие го вярвате, сте много по-голям оптимист от мен.

- Въпросът е на прокуратурата дали вярваме.
- Ако видим социологическите проучвания, нивата на доверие в прокуратурата са почти отрицателни.

- В тази връзка, една от критиките на евродоклада за правосъдието беше за избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Защо БСП отново влезе в играта на задкулисието?
- А защо си мислите, че БСП е влязла в играта на задкулисието?! Ние предложихме пълен брой кандидати, за да покажем, че не участваме в сделки. В крайна сметка, за съжаление, в обществото остана ясното усещане, а и БСП не направи нищо, за да го развенчае – че някаква договорка е постигната. И такава най-вероятно беше постигната. Не съм участвал в нея и заради това не мога да ви кажа открито дали е имало.

- Вас лично не Ви ли е срам как гласувахте? Как гласувахте всъщност за тези членове на ВСС?
- Аз гласувах „за” с изключение на един – Стефан Гроздев. За него отказах да гласувам.

- Той бе предложен от ДПС. И защо решихте така?
- Защото много мои приятели – адвокати, юристи – ми казаха: „Не! Недей, не го прави! Не си слагай този грях на душата.”

- В тази връзка наскоро Румен Овчаров каза, че Корнелия Нинова има проблем с обкръжението си в лицето на Кирил Добрев и Драгомир Стойнев. Съгласен ли сте?
- Няма да давам съвети на Корнелия Нинова – кои да взима в своето в обкръжение. Тя е тази, която преценява. Аз смятам, че не обкръжението на Корнелия Нинова е проблемът на БСП. БСП в момента страда от едно единствено нещо, което смятам, че не е маловажно – силата на Корнелия Нинова е нейната реактивност. В това, че тя винаги успява да отговори на всяко подхвърлено изречение към БСП и това даде една енергия на партията. И по черна ирония това е и най-голямата ни слабост в момента. И ще ви кажа защо. Казвам го съвсем откровено. В Кърджали, откъдето съм народен представител, дори вече и в по-затънтените села наши избиратели ми казват: „А бе, другарю Симов (както се обръщат към мен), прави ни впечатление нещо – БСП в понеделник казва едно, във вторник - друго, в сряда - трето, в четвъртък – четвърто. И в петък, като се замислим докарахме ли докрай това, което казахме в понеделник, виждаме, че не сме.“ Т.е. трябва ни много по-голяма политическа последователност. Само реактивност не ни върши работа. Поне според мен, ако този стил на Корнелия Нинова не бъде трансформиран в последователни действия по 3-4 големи теми, той постепенно ще се обръща срещу нас.

- В БСП говорите за шуробаджанащини по места, но за грандкорупцията, както я наричат, не споменавате нищо. Не говорите за порочни връзки, примерно, около триото Борисов-Пеевски-Цацаров. Защо БСП мълчи по тези теми?
- Не съм съгласен. Какво ще рече „мълчи”?!

- Ръководството на БСП и Корнелия Нинова не говорят. Правят го много малко хора като Румен Овчаров и Георги Пирински.
- Първо, аз не съм убеден, че най-големите проблеми на България произтичат от фигурата на Сотир Цацаров. Защото ако човек чете едни медии, свързани с приватизацията на „Каолин”, ще остане с впечатление, че Цацаров е изворът на всичко лошо. Добре, ама България имаше проблеми и преди Цацаров, очевидно ще ги има и след него същите. Т.е. не прокуратурата е основният източник на беди. Далеч съм от мисълта да пиша житие на Сотир Цацаров. Напротив – той дължи отговори и трябва да бъде разтърсван и с политически, и с юридически критики, тъй като много има такива. Колкото до Пеевски, аз мисля, че ние вече не се срамуваме да говорим за него. Доскоро – да, всеки социалист трябваше да потъва в земята от срам. Дори и такива като мене, които на 14 юни (2013 г.) излязоха на площада да протестират срещу избирането му за шеф на ДАНС. Но е факт, че БСП се сдоби с тази историческа вина и ние си платихме за нея. Две години всякакви анализатори ни казваха, че БСП умира. Бяхме в кома. По-лоши резултати от тези на местните избори през 2015 г. не сме регистрирали през политическата си история. И смятам, че хората след това ни повярваха, че ние не сме партия, свързана с Пеевски. И заради това не смятам, че всеки социалист вече може да се срамува. За Пеевски трябва да отговаря Бойко Борисов, тъй като коалицията, която управлява България днес, е Борисов-Пеевски и всички го виждаме. И доказателства за това – колкото искате. Смятам, че БСП вече няма причина да се срамува в това отношение.

- А защо Корнелия Нинова не говори за това?
- Напротив, тя говори много често за него. Ако не си спомняте, преди 5-6 месеца тя самата си и каза как навремето Пеевски я е смазал като заместник-министър.

- Да - и дотам.
- Няма значение, аз не смятам, че тя може да бъде свързвана с Пеевски. Поне аз не смятам, че тя е човек на Пеевски. Напротив – чувам я да говори. Това, че не превръща разговора за него в основна тема - може би е права донякъде, тъй като в момента Пеевски е проблем, но по-големият проблем е този, който дава властта на Пеевски да ръководи процесите и това е Бойко Борисов.

- Като че ли започна някаква промяна в БСП. Докъде обаче трябва да стигне тя в бъдеще, Вие как го виждате?
- Съгласен съм, че това е само започнала промяна. БСП в продължение на 15 години не обичаше да се променя, в резултат на което днес сме стигнали до ситуация, в която или правим радикални действия, или БСП няма да я има на политическата сцена. Харесва ми започнатото от Корнелия Нинова подмладяване на партията, на парламентарната група. Но трябва да се каже, че това е само техническата страна на промяната. На нас ни трябва и политическа промяна. Днес БСП е изпаднала в парадоксална ситуация по израза на Валентин Вацев, когото няма как човек да не уважава – намираме се във време, когато около БСП има повече социалисти, отколкото в БСП. Т.е. вече в България се забелязват много леви хора, ама наистина леви, които обаче не искат да чуват за БСП поради много причини – можем за тях да направим отделно интервю. БСП трябва да се промени по такъв начин, че да накара тези хора да повярват, че тя може да изрази техните идеи. Защото иначе този разпилян ляв вот в момента не отива никъде. Той е протестен, той е гневен, но ние не можем да го привлечем, защото на нас не ни вярват. На нас често ни казват - „ето, ако има модерна дясна партия в България, това е БСП“. Т.е. ние трябва да дадем доказателства на тези хора, че вече сме се променили. Оттук нататък, в средносрочна перспектива – 5-6 години, нашата цел е тези социалисти около БСП да станат част от БСП или поне 1-2 пъти да гласуват за нас, за да видят дали ще може да изпълним техните политически идеи.

- Трябва ли да олевее повече БСП?
- БСП трябва да олевее в истинския, в реалния смисъл на думата. А под „олевяване“ разбирам не само като икономическа програма, а и като политически послания. Олевяване и в този смисъл – левите хора да повярват, че БСП няма да ги предаде, тъй като няколко пъти БСП ги е предавала. И това е нашият проблем, който ни тежи и който трябва да преодоляваме.

В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
Безплатен съвет,който не е по темата
26.11.2017 08:33:42
0
2
АКО купувате или продавате имот,гледайте по възможност това да НЕ Е при нотариус БИСЕР ДЕМИРЕВ 324 ОТ АЙТОС
ЗАЩОТО ВИНАГИ ЗНАЕ КОЙ Е НАЙ-ПРАВИЛНИЯТ И ПОДХОДЯЩ НАЧИН ДА ВИ ЗАБЛУДИ И ДР.ИЗМАМЯТ
А ПОСЛЕ ИДИ И СЕ ОПРАВЯЙ В ТЕЗ КОРУМПИРАНИ ИНСТИТУЦИИ
8.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
25.11.2017 21:50:00
0
1
Не е с Пеевски, с Доган ;)
7.
До Симов
25.11.2017 21:27:07
2
3
Симов ,БСП като една икономическа групировка винаги е експлоатирала хората и ще продължи да го прави докато има заблудени овце.
Но овцете рано или късо ще ги изядете и после трябва да се преформатирате в модерна лява партия ,което пак ще си е същото но на нов глас.
6.
До Симов
25.11.2017 15:56:58
3
9
Симов а вие БСП като бяхте 100пъти партньори с ДПС,защо не говореше за Пеевски? Всички сте за трепане! Добре че гяура е напишкан и страхлив! Прекланя глава и реве като жена!
5.
baihui
25.11.2017 15:18:05
1
7
BMB is pedal !
4.
Вол
25.11.2017 14:20:36
10
7
Тоя горкият е насрана гарга, а се опитвате да го изкарате герой
3.
Петър
25.11.2017 13:56:56
10
5
Симов, искам да национализирам скалпа ти. С бой, или без ще ми го предоставиш? Избора е твой, а скалпа ти...
2.
Слави Жеков Ярето
25.11.2017 13:24:43
5
17
толкова прост и заблуден народ няма никъде по света да вярва на една проста като гьон Тиква и Крив Врат
1.
куркума
25.11.2017 13:17:09
9
12
Народният любимец ББ заяви: Българите са бедни, защото са мързеливи, корупцията няма общо...

На ежегодното събрание на лидерите на националните партии от европейската политическа организация – Европейска народна партия, Бойко Борисов обясни на германския канцлер Ангела Меркел, защо стандартът в България е по-нисък от немския.
Българите не работят като германците, те като цяло не работят и трябва постоянно да бъдат карани да го правят. Българските предприемачи са затруднени от качеството на рабтната ръка и това е причината България да е в това положение. Който и друг да управлява страната, няма да има по-добри резултати…
На това оправдание Ангела Меркел отвърна, че стотици хиляди българи работят в Германия, но там са достатъчно продуктивни, не по-малко от редовите работници от всички други държави на територията на федералната република. Отговорът на Борисов е бил, че в Германия отиват трудолюбивите българи, а в България остават мързеливите...
Сериозните европейски политици имат грамотни икономически съветници и водят такава данъчна и парична политика, че предприятията на територията на страните им да водят до максималната възможна комбинация от труд и капитал, че да имат максимална производителност, първо на труда, а след това на капитала. ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЯХ, БОЙКО БОРИСОВ СЕ ОПРАВДАВА, КАТО ОПИСВА БЪЛГАРСКИЯ РАБОТНИК КАТО МЪРЗЕЛИВ.
НЕЗАБАВНО ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА БМБ ЗА УРОНВАНЕ АВТОРИТЕТА НА ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ! ОСТАВКА НА БМБ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Според него Мартин Божанов бил един дребен измамник Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори