×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Байчев срещу Валери Симеонов и Цветанов заради вноса на чужди работници у нас


Байчев срещу Валери Симеонов и Цветанов заради вноса на чужди работници у нас
Бургаският депутат (вдясно) застана изцяло на страната на синдикатите
23 Ноември 2017, Четвъртък, 11:32 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

Парламентът одобри законови промени, с които се облекчава наемането на имигранти


Парламентът прие окончателно промени в Закона за МВР, част от които въвеждат редица облекчения за бизнеса, свързани с наемането на висококвалифицирани кадри от трети държави.
Измененията бяха вкарани на второ четене по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов.
Официален вносител обаче е председателят на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов, който води и групата на ГЕРБ в Народното събрание.


Срещу промените се изказа бургаският депутат Тодор Байчев: „Искрено ми се иска да вярвам, че направените предложения за законодателни промени са с благородни подбуди, но начинът, по който се извършват, будят съмнение у нас и поради тази причина ние нямаме основание да ги подкрепим”.

Според Байчев вкарването на промените между първо и второ четене е начин да се избегне общественото обсъждане. Той подчерта, че синдикатите не са били съгласни с тях.

По думите му този проблем се корени дълбоко назад в миналото ни, когато правителствата през 90-те години промотирали България пред инвеститорите като страна, която разполага с висококвалифицирани кадри, които работят срещу ниско възнаграждение.
„За съжаление, в резултат на тази политика от нашата страна, за промоция остана само ниското възнаграждение. Както виждаме, висококвалифицираните кадри вече липсват дори и за нашата икономика, а камо ли да подпомагаме и да изнасяме умове”
, добави Тодор Байчев.

Той попита  - докога ще следим само интересите на инвеститорите и работодателите и кога ще се погрижим за интересите на обикновените граждани в тази държава, които работят тук, плащат данъците тук, творят благата тук, а не някъде в чужбина. Тази политика, която ни се предлага, води само до емиграция и изтичане на кадри от страната, каза още депутатът.

Какво казваме обаче на хората, които са останали и продължават тук? Ние им казваме следното: „Или ще работите за заплата, каквато ние ви даваме, или ще вкараме хора от трети страни”. Няма значение, че това ще бъдат българи, но това ще се отрази на местния пазар на труда, както и на хората, които искат техните деца да останат тук, да учат и да работят”, обясни Тодор Байчев.

По принцип идеята на Валери Симеонов е да бъдат привлечени най-вече кадри от българските общности в страните от бившия Съветски съюз, които не са членки на ЕС.

Тодор Байчев призова да се направят промени в образованието. Липсата на т. нар. средни кадри се дължала на закриването на техникумите и преименуването им в професионални гимназии, както и прехвърлянето им към общините.

„Една община няма нито капацитета, нито визията”, каза Байчев, след което започнаха викове от залата, а председателят на парламента Цвета Караянчева прекъсна бургаския депутат със забележка, че се отклонява от темата.

Тодор Байчев обаче отговори: „Именно! Закон за МВР гледаме. С този законопроект, който ни се предлага, ние се намесваме косвено в отношенията между синдикати, работници и работодатели, като взимаме страната на работодателите.”

Всъщност промените се правят в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност през преходните и заключителните разпоредби за изменение на Закона за МВР.

Думата за реплика към Байчев взеха депутатът от „Обединени патриоти” Красимир Богданов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Богданов припомни, че преди по-малко от седмица БСП са инициирали дебат за демографската криза, а сега се противопоставят на важна мярка за справяне с проблема.

Цветан Цветанов пък отговори на обвиненията, че е нямало съгласовка със засегнатите страни.
Той обясни, че вътрешната парламентарна комисия е изпратила писмо до Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се ръководи от вицепремиера Валери Симеонов.
На 27 октомври е имало заседание на тристранния съвет с участието на синдикатите. Там била обсъждана темата.
„И в работната група сме се съобразили с тези предложения, които днес предлагаме. Когато имаме работна група, ползваме експертизата и всички засегнати страни, които участват в изчистването на текстовете”, добави Цветанов.

Той призова колегите си да участват в събиранията на работните групи към парламентарните комисии.
Тодор Байчев взе думата за дуплика и каза лаконично: „Съгласен съм с Вас, г-н Цветанов, но все пак нека да кажем ясно и гласно, че синдикатите са твърдо против тези промени”.
Цветанов пък отговори от място: „Ние се съобразихме с тях”.

Така или иначе облекченията за чуждестранни работници бяха одобрени  с 92 гласа „за”, 3 „против” и 26 „въздържал се”.

В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
14
Коментара по темата
14.
Управляващо мнозинство...
24.11.2017 09:54:33
0
1
...явно не осъзнават,че това им е лебедовата песен на политическата сцена.А в момента им върви ретро чалга шлагерът - "- "батальонът се строява за последен път".
13.
S.S.
24.11.2017 00:17:53
3
7
Патриотееее , Ветко Арабаджиев и Чандъров ли ти наливат вода във воденицата ? Изпълняваш всяйскви желания стига да е налице подходящ стимул , май ?!
Оставка на този дребе по душа , и ръст политик ! ОСТАВКАТА НА СИМЕОНОВ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА АКО ИСКАТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА !
12.
георги
23.11.2017 19:40:53
3
4
Докато хората инсуфициентно сиво мозачно се наумуват ,мъдрите емигрират,
11.
работник
23.11.2017 19:34:01
4
20
Мръсни изроди патриоти и герберасти. Иска ви се народа да блъска 25ч в денонощието. Прав е Байчев, че искате да ни прогоните с мизерия, но преди да си тръгнем ще ви фалираме калпавите телевизии, хотели и фирмички.
10.
дхбет
23.11.2017 19:04:40
4
8
а той е следния....вървим по-пътя на Германия и Франция с работна та ръка и виждате до къде стигнаха.През ден терористични атаки...интересно защо ли....
9.
Де е Киро на Кирия
23.11.2017 19:02:57
3
15
Как ще наракаш ТУНИЗИЕЦ(северноафриканец) който е работил вТунис в хотел за 300 Е на месец в тяхни пари по 5-6 часа на ден при това цените на храни ток бензин са в пъти по ниски от българските и тунизиеца БЯГАл от мизерията там как той ЩЕ ЗАПОЧНЕ да РАБОТИ на Слънчака за 200-250 Е на месец ще се изсмее на Симеонов и ще отиде във Франция където ще ги извади тия пари за 2 дена.
8.
dhvcwdv
23.11.2017 19:01:29
4
5
Щом не ви отърва не пускате коментарите за Далаверко ....нали...къде е предния ми коментар....продажници.....
7.
Sandi
23.11.2017 18:48:26
0
5
Yoga e dobre mike da vkarvame kurvi it rusia
6.
БАИ Ганио
23.11.2017 18:45:39
3
6
Еи Симионов гледали си хотела там имаш един трол ,които се ебе с воени те за 20 лева и със сигурност се отчита на ниакои там
5.
Бургас
23.11.2017 18:22:21
7
25
Поздравявам Байчев за позицията му на българин. На ония безродници ще дойде времето рано или късно....Далавери Симеонов ще си получи заслуженото. Ще си пръска парите от хотелите за адвокати.
4.
0909
23.11.2017 18:15:26
3
6
tozi s Kriviq Vrat dokoga qi mu gledame tapata mucuna
3.
Марко, Валерко, Бойка и Сие
23.11.2017 18:06:06
4
10
Вие си мислите, че народа е глупав !
1Балерко никой нема да ти работи без пари, твойте работници/вече бивши са в германия/, защото не плащаш!!!!!!!
Марко-лекарко ти си , като маша/ биологично ухо/ , което го загряват на спиртна лампа и после изстиваш и гледаш парата!!!!!
3 Винету последен сред първите/ болен,здрав носи/ , баце и ти акаш, с твойте говна домати не се торят.
И чакам новите избори за кметове
2.
2
23.11.2017 18:05:43
6
13
Защо да чакаме оня горе? Още на следващите избори.
1.
1
23.11.2017 17:49:16
6
16
Безродници, предатели и изедници на българския народ! Оня горе ще ви накаже!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори