×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесмен предлага 1000 лева заплата, но кандидати няма (ВИДЕО)


Бизнесмен предлага 1000 лева заплата, но кандидати няма (ВИДЕО)
За да намери служители, Славчев е решил да постави около предприятието си огромни пана с предложения за работа
17 Ноември 2017, Петък, 10:03 ч.

Начинът за разрешаване на проблема с липсата на работна ръка у нас е стимулиране на раждаемостта, каза Веселин Славчев

Фабрика за дамско облекло от Пловдив работи успешно за световни дизайнери и марки. Въпреки добрите заплати и условия на труд в предприятието, кандидати за работа няма. Така част от машините остават празни, а ръководството на фирмата продължава да търси десетки работници. Планират поставянето на билбордове с предложения за работа, съобщава БНТ.
Веселин Славчев, който е собственик на фирмата за дамска конфекция в Пловдив, сподели пред камерата на националната телевизия, че средната заплата в предприятието му е между 800 и 1000 лева. Той създал фирмата си преди 28 години. Разработва я без помощ от държавата, въпреки опитите да получи подпомагане. Казва, че докато преди години продажбата на облекло у нас се случва лесно, сега трудностите са големи.
„Конкуренцията е огромна. Големи търговски вериги пристигнаха в България и ние сме поставени натясно, защото те имат достъп до неограничен финансов ресурс“, разказва бизнесменът.
Въпреки конкуренцията, фабриката се развива, като момента над 80% от производството се изнася за европейския пазар.
„В момента имаме около 120 човека работници, но имаме възможности още до 50 човека да назначим. Търсим, пускаме обяви, правим някакви предложения, но работна ръка липсва навсякъде. Това е проблем не само на нашата фирма, не само на нашия бранш, но и на цялата държава“, коментира Славчев.
За да намери служители, той е решил да постави около предприятието си огромни пана с предложения за работа. Казва, че в България професията шивач не се оценява, въпреки, че дава стабилни доходи.
„Професионалните гимназии в момента не работят, няма кадри и при тях. Предприемат се стъпки за дуално обучение, ще видим какво ще стане, дали това ще е правилният начин“, добавя бизнеменът.
„Идват млади кадри, но те не се задържат. Аз имам син на 23 години, който също няма да се хване да работи в производство“, каза Стоянка Стойчева, която работи във фирмата като главен контрольор.
Пловдивската фирма е получила и признанието на световноизвестни моделиери.
Италианските дизайнери и марки са ни основният клиент, там изпълняваме поръчки под тяхна диктовка, така да се каже, това е едно доверие, което се изгражда в годините, добавя бизнеменът.
Според него заплащането на труда у нас расте с по-бързи темпове, отколкото завишението в цените на облеклата, които пловдивската фабрика продава на европейския пазар. Въпреки, че това е пречка за бизнеса, по-голямата трудност е нежеланието на българите да работят в производството. Според собственика на пловдивската модна марка, правилен начин за разрешаване на проблема с липсата на работна ръка у нас е стимулиране на раждаемостта и обучаване на младото поколение в трудови навици.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 0
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
25
Коментара по темата
25.
Малко статистика -
19.11.2017 08:41:04
0
2
- Малко статистика -" Семейство, което не получава поне 2 301 лв. на месец е обречено на лишения.Това са общо необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство (двама родители и две деца), необходими за да се задоволят основни потребности, свързани с изхранване, с условията на живот, здравеопазване и образование, изчисляват експертите на КНСБ." -НЕЩО МАЙ ИЗЛИЗА,ЧЕ ТАЗИ "голяма заплата" КОЙТО Я ПОЛУЧАВА ЩЕ ТРЯБВА ДА МИЗЕРСТВА ???
24.
Д-р Киров
19.11.2017 06:34:50
1
2
Не оставяйте в българия!Тука тя е мащеха.Пиша с малко б , защото има да се напишат много неща.
23.
Тролчо
18.11.2017 10:18:18
2
4
До коментарите. Само да ви кажа детските тук във ФРГ са 200е. В бг 35л. Джоб център 550е. Във Бг 200лв. И сега си направете извода. Защо бягат друго няма да коментирам.
22.
Петър
18.11.2017 07:40:31
3
3
Ако в този район не можеш да намериш работници, то намери друг район където можеш да инвестираш в нов цех, и където ще намериш работници! И проблема ти е Решен, господине!
21.
Господин
17.11.2017 20:17:57
5
7
Типичен капиталист. Иска да раздава заповеди, но не е готов да поеме последствията. Говори за свободен пазар, но мрази конкуренцията, освен когато тя е между работниците. Не иска да плаща данъци, но настоява държава да му субсидира бизнеса. Аз, като прост социалист питам, това не е ли класова война? Или е класова война само когато работниците се противопоставят? Тук долу един объркан човек е написал, че империи се градили на свободния пазар. Искам да го попитам, дали е чувал за Индия? Дали знае, че за да предпази собственото си производство на текстил и стомана(основни стоки през 19 век), великобританската власт избива милиони? Дали знае, че за да предпази земевладелците си, Великобританската империя предизвиква един от най-унищожителните гладове през 20 век. По-голям от Холдомора и напълно умишлен. Както се беше изказала една известна мажоретка на американските престъпления, Макдоналдс нямаше да съществува без Макдоналд Дъглас. Тоест военната мощ и готовността да убиваш огромни мащаби градят империи, а не имагинерният свободен пазар. Дори днес на върха на световния supply chain, стои един картел(OPEC/Федералния Резерв). Тогава за какъв свободен пазар може да става въпрос? Въобще, какво е свободният пазар? Свободният пазар е просто академичен механизъм, чрез който икономистите разглеждат икономиката. Умствен експеримент характеризиран от множество генерализации, които са необходими защото в противен случай уравненията, с които се борави в икономиката имат безброй решения и икономиката губи един от основните признаци на научност - възможността да прави предвиждания. Ако не ми вярвате, все пак съм прост социалист, прочетете "Принципи на икономиката" от Пол Самюелсън - бащата на аналитичната икономика. Истината е, че в пазара винаги ще има интервенция, дори самият пазар е продукт на правна интервенция. Въпросът винаги е бил кой ще прави интервенцията и с какви мотиви? Всички ние, чрез механизмите на еманципираната демокрация, за да гарантираме справедливост и права за всеки или инвеститори и политици, за да гарантират привилегии и богатство за себе си?
20.
До 17 и 18
17.11.2017 19:52:35
2
2
20 лева ти е сметката в заведение ли, бе пич. Че ти на празна маса ли стоиш. Баси шушляка. И аз съм станал висшист, когато университетите се брояха на пръсти и се учеше в тях, а не както е сега. И масово хората си купуват имоти с парите изкарани навън, ама ти откъде да знаеш, като си се скрил пред компа.
19.
Аз също -
17.11.2017 19:17:13
1
3
-давам 10лв за свирка ама кандидати няма.
18.
От 17
17.11.2017 17:31:19
8
3
там една вечеря или обяд в заведение ти е към 30-40 евро докато тук е 20 лв. Кво ми говорите глупости че с 2000 евро там ще цъфнеш и ще вържеш. Магазините цените им са като тук само че в евро. Разходите там са много по големи от България. Като цяло колкото си по необразован и нискоклалифициран толкоз по ти е добре в чужбина понеже там ще взимаш като мияч или чистач 2000 евро а тук никой няма да ти ги даде. Колко обаче си по клалифициран и на по високо ниво в професията си толкова по добре е да си живееш в България! Интересно що в ИТ индустрията (там не са само програмисти) не са се засилили да ходят в чужбината! Кои ходят в чужбината - само някакви ниско клалифицирани хора дето там работят неклалифициран труд! И това че в БГ си изкарал више и имаш дипломка за нещо не значи че си клалифициран кадър - всички знаем вече колко е трудно да завършиш университет тук и с какви знания реално излизаш!
17.
До 16 и 14
17.11.2017 17:24:00
8
4
Ми ходете в чужбината кво стойте тук? Нали там е много хубаво. Ама що като дават такива "свесни" и "големи" заплати там не си купувате апартаменти и къщи там а ги купувате тук м? А да видим кога някой в чужбина със невероятно добре платената работа ще си купи там имот! И в ебропа 2000 евро са колкото тук 1000лв ако не вярваш иди поживей
16.
До 15
17.11.2017 16:46:13
4
9
Ти тъп ли си или си неграмотен. В България дават 1000 лева бруто за квалифициран труд, а в Европа 2000 евро за неквалифициран. Колко по просто да ти го обясня, че да го разбереш.
15.
Бургас
17.11.2017 15:03:31
4
6
до 14
Като вземеш 2к евро за неквалифициран труд на запад, ела да ми звъннеш. Тези 2к евро са бруто, от които не остава кой знае какво след удръжки. Няма място на този свят, където с бекярски труд да се живее добре, ние не правим разлика. Разликата е, че тук и с квалифициран труд често се живее зле, докато там това не е така.
14.
До 12
17.11.2017 14:46:20
0
18
Пич. Аз съм инженер. С 20 години стаж. Работил съм в чужди компании, работил съм и в български фирми. Разликата е огромна. Като заплащане, като отношение, като манталитет. Чуждите компании те осигуряват на колкото ти плащат, а българските на минималната заплата. В чуждите компании се договаряш за заплащането, а в българските ти казват 1000 лева бруто и това е, ако искаш. В Западна Европа за неквалифициран труд взимаш 4000 лева. Разликата е 4 пъти. Ако знаеш език ще си намериш квалифицирана работа а там вече говорим за минимум 8000 лева. А кажи ми кой тогава ще стои в България. Масово българина се изнася, не защото иска, а защото е принуден. Да голяма част от емигрантите живеят в лишения, за да пестят, но в в България пак живеят в лишения и не могат да спестят. Обаче с парите от Европа си купуват жилища тука и осигуряват на семействата си нормален живот.
13.
до 11 робовладелец
17.11.2017 13:11:00
1
10
а не робовладетел Инспекцията по труда в Бургас никога не се самосезира поради извършени закононарушения в случая 12 часа с 15минути почивка плюс незаплащане на нощен труд с усигуряване на храна и ободряващи напитки–абсолютно нарушение на закона!
12.
До 5-ти
17.11.2017 13:03:35
6
8
Сериозно ли е много добре в чужбина? Или там си стискаш д-то и живееш в кви ли не лишения само и само като дойдеш лятото тук да се правиш на голяма работа - понеже си скатал някой друго евро:) Аз не съм чул за много успели на световно ниво хора в чужбина- най много някой си направил фирма за превози с камиони или подръжка на строителството. И колко от тия в чужбина имат собствено жилище там като живеят толкова прекрасно? Що не кажете с тия 2000евро в германия примерно колко отиват за данъци за наеми и т.н. ? Дали не е по лесно и по добре тук да живееш с 2000лв отколкото в чужбина с 2000евро м? Не знам кой е тоя кадърен човек не плашещ се от работа да не може да свърже двата края. Кви млади - младите който са кадърни работят - другите само реват колко някой им е длъжен понеже те са голяма работа и аз за без пари няма да работя!
11.
бизнесмен–РОБОВЛАДЕТЕЛ
17.11.2017 12:56:36
0
6
ТЪРСЯ РОБИ НА ТРУДА/без ПРАВА И ЗАЩИТА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА/–ТЕ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА СА"МОИ ХОРА"
10.
Комунист-Идиот
17.11.2017 11:58:00
6
6
"Разработва я без помощ от държавата, въпреки опитите да получи подпомагане." Разбирай следното.Опитаха се от ГЕРБ да ми вземат бизнеса но се измъкнах.
9.
РОБОВЛАДЕТЕЛ
17.11.2017 11:40:42
1
7
ПЛЕТАЧЕН ЦЕХ "АТАН"/к–с СЛАВЕЙКОВ Бургас/ ТЪРСИ ПЛЕТАЧИ ПОМОЩТНИК ПЛЕТАЧИ ШИВАЧИ/КИ –ДОБРИ УСЛОВИЯ НА ТРУД И ЗАПЛАЩАНЕ
8.
РОБОВЛАДЕТЕЛ
17.11.2017 11:33:11
0
11
е квалификацията на собственика на плетачен цех АТАН/к–с славейков Бургас/едни наплашени/И НЕ ЗНАЕЩИ ПРАВАТА СИ/МУ РАБОТЯТ ДНЕВНА И НОЩНА СМЯНА 12 ЧАСА –С 15 МИНУТИ ПОЧИВКА !!!!!! СЪБОТА И НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА !!!!!!!!И ТОВА ЗА ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА !!!!ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА –НЕ БИЛО НЕЙНА РАБОТА !!!!!! ТОВА Е ИСТИНАТА
7.
Дарко
17.11.2017 11:04:23
2
8
Да си изнесе шивалнята в Златоград и там да ги дава тия 800 лв, ама чисто... Има достатъчно шивачки там!
6.
Обяснението е с две думи-
17.11.2017 10:37:09
0
5
-търсене и предлагане.
5.
До 4ти
17.11.2017 10:27:05
1
8
Има и такива за които и 2000лв са малко,щом трябва да се работи за тях! Прав си и за липсата на трудови навици и т.н Но не всички са такива,има много работливи и кадърни млади хора,и това са няколко поколения от 89г насам! Казват че са 2милиона(говоря за тези които напуснаха страната,въпреки трудностите на живота в чужбина) и не искат да се връщат,дори и да чуят за България! Пиша ти го като човек който харесва живота у нас,и се справям добре,не мога да се оплача! Но съм разсъждавал много над основните проблеми обезлюдяващи държавата и обезверяващи подрастващите! Има нещо много сбъркано у нас всеки трезвомислещ го съзнава и изговаря! Имам страшно много познати които тук едвам свързваха двата края,а са в чужбина вече 10г. и се справят доста добре,поне съществуват достойно и спокойно! Не можем да говорим крайно и еднополюсно за този проблем,но когато на два часа път със самолет ти дават 3 пъти повече(говорим за най-неквалифициран труд) миграцията е факт! На мен тук ми харесва и за нищо не бих заминал за постоянно,иначе съм ходил при сестра ми и мъжа и много пъти,и често влизане в спор за това! Сложно е,но и логично,свободният пазар и правилата му са в основата на цели империи,и мисля че това едно логично и добро обяснение! А останолото е онова което без съмнение всички българи носим в себе си,онова което винаги ни е пречило да успяваме и градиме тук в Родината си!
4.
до Възмутения
17.11.2017 09:57:53
11
13
И 2000 заплата да даде проблема си остава,и той е липсата умения и трудови навици.Пробвано е...
Какво искат младите: Колкото може повече пари срещу колкото може по-малко труд(ако може и съвсем без-още по-добре),свободно време и почивни дни поне шест дни седмично.Първите неща ,за които питат кандидатите за работа е не какво ще работят а какви пари ще получават и кога ще почиват.Никой не казва че това не е важно само че...
Когато някой отиде да купи каквото и да е,той държи срещу парите си да купи най-евтиното и най-качественото.Е същото е и при наемането на работа- покупко продажба на труд и умения.
3.
Икономов
17.11.2017 09:41:34
3
21
Като не става с тази заплата, увеличаваш.
Ако не можеш да си позволиш, оставаш с този персонал, докато и те напуснат и накрая гасиш лампите на цеха и затваряш. Пазарна икономика...
2.
Шивачев
17.11.2017 09:38:14
2
12
800лв, ако е и бруто...
1.
Възмутен
17.11.2017 08:52:23
6
23
При тези цени какво е заплата 800 лв ?Това ли е доброто заплащане? Никой от младите няма да се хване за по-малко от 1200 лв.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори