Подкрепяте ли тази идея? Браншова камара иска занаятчийски комплекс в Бургас


Подкрепяте ли тази идея? Браншова камара иска занаятчийски комплекс в Бургас
Занаятчиите в Бургас стават все по-малко, но техният труд трябва да се цени и стимулира все повече и повече
13 Ноември 2017, Понеделник
Автор: Георги РУСЧЕВ

От Регионалната занаятчийска камара Бургас са изпратили писмо до местния парламент, в което представят проблемите си и търсят решенияЗанаятитчиите са „умираща порода“, която обаче е жизненоважна за развитието на икономиката в страната. Пример за това е дори южната ни съседка Турция, в която във всяко населено място, независимо малко или голямо, може да се срещнат малки павилиончета, в които хора, майстори и де факто занаятчии предлагат своите услуги на приемлива цена и така изкарват прехраната си - сами за себе си, плащайки данъците си.

Тук в България и конкретно в Бургас картинката е съвсем различна. С влизането ни в Европейския съюз това съсловие от обществото постепенно започна все повече и повече да бъде засенчвано от големите чуждестранни предприятия, разполагащи с огромни и модерни материални бази. По този начин обаче навлязохме в етап на нашето развитие, който може да се характеризира с простата дефиниция „развален капитализъм“, при който вместо всеки да е способен да изгради собствен малък бизнес, се получава точно обратното – големият и огромен бизнес печелят на гърба на малкия и среден такъв. Големите супермаркети постепенно превзеха пазарното място на занаятчиите и сега те са поставени в ситуация на недоимък.

Колко от кварталните магазинчета във вашия район затвориха врати през последните години? Кога за последно видяхте бръснарница? Имате ли местен обущар, човек, когото познавате и на когото можете да разчитате за вашите обувки?

Тези и други риторични въпроси са в основата на предложение на Регионалната занаятчийска камара Бургас, която е изпратила важно предложение към бургаските общински съветници.

РЗК-Бургас е учредена като публичноправен субект през 2002 г. със заповед на Областния управител. Тази организация вече 15 години работи активно за съхраняването на традициите и развитието на занаятите като един от секторите на икономиката в нашия регион. За жалост обаче, според представители на камарата, тяхната кауза ще бъде обречена, ако не получат подкрепа от местната администрация.


Останаха много малко подобни работилнички в Бургас

„Една от причините да не се работи в посока развитие на занаятчийството като отрасъл на местната и национална икономика, е дълбокото неразбиране на същността на занятите днес и възприемането им като нещо остаряло и архаично. Нещо, чието място е единствено в етнографските музеи. Подчертаваме – занаятчиите днес са част от нематериалното културно наследство на страната ни. Те са пазители и нсители на традиционни знания и умения и активно допринасят за икономическия растеж. Те осигуряват собствения си поминък със своя собствен труд и този факт е достатъчна причина за създаването на подходящи условия от страна на Община Бургас и с наше съдействие за упражняването на занаятчийските дейности“, коментират в писмо до бургаския местен парламент от РЗК.

Оттам уточняват още, че през годините много проекти в общината, които реално са щели да допринесат за развитието на отрасъла, са пропадали. Такъв е примерът със занаятчийския комплекс, заложен в ПУП- на Общината, но все още неизграден. Такъв комплекс би допринесъл много не само за тяхната работа, но и за туризма на Бургаска област като цяло.

„Проблемите, които РЗК-Бургас в продължение на 15 години се опитва да решава, понякога и с помощта на Община Бургас, са жизненоважни за развитието на занаятите и утвърждаването им като успешна икономическа дейност. Без съдействеито на общинската администрация и местния парламент, тези проблеми ще се задълбочават. Именно затова очакваме активно съдействеи от страна на управлението за намирането на най-добрите решени, свързани с устройчивото развитие на нашия сектор в Община Бургас“, довършват от камарата.

Занаятите в нашето злободневие наистина се разглеждат като нещо архаично, нещо, загубило своя смисъл, нещо непотребно. Това обаче съвсем не е така и въпреки че вече нямаме конкретна нужда от услугите, които голяма част от тези хора предлагат, то със сигурност техния труд, като част от една ниша в икономиката на региона и България като цяло, трябва да бъде достойно оценен.

Фактът е, че с течение на времето, услугите и продуктите, които тези хора представят на пазара, са загубили стойността си. Сега обаче наблюдаваме тенденция към връщане на старите традиции. Кой не би желал професионален кожар да му ушие яке или палто по поръчка на приемлива цена? Или ръчно направени накити, съдове за кухня, а защо не и мебели?

Дали Бургаският общински съвет ще оцени този факт и реално ще предприеме мерки за развитието и стабилизирането на тази ниша в икономиката на града, по всяка вероятност ще стане ясно в края на месеца по време на ноемврийската сесия.

В категории: Бизнес , Бургас


27
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
27.
Божана Дякова
16.11.2017 10:46:46
0
0
Абсолютно подкрепям!
26.
М.М.до 25.
14.11.2017 10:52:43
2
0
Нещо май си се объркал.Аз , говоря за съвсем различни неща ,а по-точно за художествено изкуство,което се търси от ценители по цял свят.
25.
до 24 ОБУЩАРА
13.11.2017 22:01:55
2
3
КАК ДА РЕМОНТИРАМ ОБУВКИ ОТ 30 ЛЕВА КАТО МИ ВЗЕМАШ 20 АЛО СВАЛЕТЕ СИ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА –ЗАГИВАТЕ КАТО ДИНОЗАВРИТЕ ЕСТЕСТВЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ПОДБОР ТОВА Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.
М.М. до4 тия коментар
13.11.2017 20:08:31
2
0
Много, благодаря за рекламата, която ни направи.Доставя ни удоволствие,да радваме хората с нещата които правим.
23.
до11 БРАВО ИВАНОВ
13.11.2017 18:03:51
2
0
СЛЕД КАТО СИ ГЛЪТНА ХАПЧЕТАТА СИ ДРУГ–СТРИ ДУМИ В ЦЕЛТА
22.
zapoznat
13.11.2017 17:56:19
4
4
Някой знае ли къде се намира тази работилничка за ремонт на куфари и чанти в Бургас? А да знае някой за ремонт на чадъри?
21.
движение "бургазлии срещу ТАРИКАТИТЕ"
13.11.2017 17:56:04
3
0
НЕ ПОДКРЕПЯ ИДЕЯТА ОБЩИНА БУРГАС ДА ПОДПОМАГА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ ПРИКРИТИ ЗАД "АЛА БАЛА"ДРУЖЕСТВА РАБОТЕЩИ В ИНТЕРЕС НА ГРАЖДАНИТЕ /бъркащи в джоба НИ ЧРЕЗ ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ
20.
х
13.11.2017 16:58:28
3
3
Идеята не е лоша. Ако се прави нещо в тази посока да не е по примера на Етъра, защото там всичко е ужасно занемарено (впечатленията са от тази пролет), а продукцията е абсолютен боклук, дори от съжаление не си струва да дадеш пари, единствено храната ставаше за нещо.
19.
Може
13.11.2017 15:17:26
4
3
Ако бяхте развили круизния бизнес и в Бургас поне в седмицата по веднъж се изсипваха по няколко хиляди туристи целогодишно, един такъв комплекс щеше да прави луди пари. Може да се обвърже и с електронна търговия. Много бижутери продават продукцията си в ebay.
18.
Burgas
13.11.2017 15:09:50
4
2
Za sajalenie ti izliza po evtino i po praktichno da si kupish neshto novo ot kolkoto da dadesh pariza popravkata na neshto staro i iznoseno
17.
do 7
13.11.2017 14:53:45
5
3
нямам нищо общо със статията, но с голямо удоволствие бих се заел да доразвия идеята и да управлявам такъв комплекс, че като знам потенциала на общинарите, само ще окипазят доброто намерение
16.
Рокафелер
13.11.2017 14:53:41
4
2
Не рАзбрахте ли Бургас че гледането на марихуана за медицински цели е новата роза! Всичко се право от нея.
15.
що да не
13.11.2017 14:48:39
6
3
Понякога имаме нужда от надписване на рекламни материали върху дребни предмети, които нямам как да се напишат на машина. Няма как да ги поръчам и в Китай. Е тогава, търся занаятчия, който да свърши тази работа. Занаятчийството може да има и съвременен прочит с малко повече въображение и добър маркетинг може да се изгради много по-вървежен и печеливш комплекс от експо Флора, който например направиха и се чудят с какви безсмислени семинари и изложения да му запълват залите, които през по-голямата част си стоят празни.
14.
Фии
13.11.2017 14:47:57
3
3
Македонците и Израелците вече правят лекарства и всичко от марихуана и ги продават по цял свят, наште още спят.
13.
Абв
13.11.2017 14:45:38
2
2
Във букварчетата на първокласниците трябва да има само няколко глави: как да почна бизнес, как да живея като номер едно в света по производство, как да произведа продукта който клиента иска, как да чуя това което клиента иска, как да питам клиента дали си върша добре работата, и как да се идържам сам когато порасна чрез търговия и глобален бизнес.
12.
да
13.11.2017 14:40:51
6
1
В много европейски градове ще видите такива занаятийски комплекси, където се произвеждат по стари технологии нови изделия, а не само да се правят ремонти на обуща и чанти. Правят се ръчна изработка на обувки, рисувани коприни, вази от стъкла, дрехи на една кука, бижута от сребро и злато и т.н Едновременно представлява атракция за туристите, привлича по- платежоспособна клиентела и тези хора ще си плащат наеми, данъци, ддс- та, които ще влизат в общинската и държавна хазна. Заедно с това, тези занаяти ще могат да се поддържат живи и да се предават и на младите. А сега какво е- в някакви неугледни бараки, пръснати из града, всеки се прави на майстор, докато фалира или спре да работи и обекта му изчезне.
11.
Иванов 3 говори
13.11.2017 14:40:28
4
1
Има една приказка че сегашните занаяти са software и bio-engineering. Това вярно но и от някой стари занаяти може да стане нещо. Обаче се иска модерен подход със mass production не да ми губите времето за едно две каренца. Трудна работа когато Китай бълва евтини стоки за всичко. Иска се по целова стратегия. Не забравяйте че се иска да станем smart city
10.
Флегмани,
13.11.2017 14:36:38
4
1
Направете си нова рубрика като "Ас на деня", например "Платен Ас" и там пишете за "Свещените крави"като: Тодор Йосифов, Багдатския крадец Абумелих, К**вата на Берлускони Т.Стефанова и други плащащи, за да знаем, че не се коментират и следователно да не си губим времето за четене.
9.
Фюрера
13.11.2017 14:36:24
0
2
Пичове ако не спрете да ви плащат за училища където НИЩО не учите, няма да станете хора.
По добре би било да станете обущари от 3ти клас отколкото да ви задължават да помните Менделеев.
Училищата са порочни. Хората трябва да знаят защо ходят на училище. Да вземат професия не да зубрят!
Учете се от Холандците! Учете се от Корейците!!
8.
Др–Саян
13.11.2017 14:31:29
2
1
Иванов бързо идвай да си пиеш хапчетата–после ще коментираш темата
7.
до 3 ПЛАТИЛИЯ ЗА СТАТИЯТА
13.11.2017 14:27:03
3
2
НЯМА КАК ДА ВЗЕМЕТЕ ПАРИ ОТ ОБЩИНАТА/от джоба на Бургазлии/ за да ви строят ОБУЩАРНИЦИ
6.
Иванов
13.11.2017 14:21:39
3
3
За това да стане се иска по отговорно усилие.
Иска се шефа на летището да направи списък със 100 Азиатски самолетни компании и да почне да ги кани да правят директни полети. Трябва да направим Бургас самолетен хъб който да бие Истанбул по зеленина, бързина, цена и организация.
Шефа на летището спи!! Той трябва да пътува с кмета навсякъде из чужбина да урежда срещи да работят в тандем да носят самолетни компании в Бургас. Също шефа на просветата във Бургас спи!
Той трябва да е с кмета при 100те най добри университети и да ги кара да отварят клонове в Бургас по технология и research.
Също шефа на финансите в Бургас спи!!
Той трябва да е с тях и да докара Азиатски банки в Бургас.

Също ми прави впечатление как сградите във Бургас по времето на Тоскани имат метални остри куполи. Сега те са занемарени. Такива метални куполи са символ на рицарството. Иска се всички нови сгради да се задължат да имат такива шапки покриви който показват че Бургас е Бург и покрива ни е скъп както и главите ни са ни скъпи! Това като в Цюрих!!!

Произвеждаме $1000 на година докато развития свят произвежда $40,000. Събуди се Бургас. Умираш от социализъм и мързел, две не виждаш, уж всичко ти е платено от малки, безплатни училища всичко а не може да произвеждаш повече от Американците които си плащат за училище и медицина. И как стават тея неща? Мързела е защото не е ясна пазарната цена на усилията които прави държавата да ви държи щастливи обаче те ви задушават. Лигавета!

Навремето Българките са били най добрите войни и производители в света, сега са дебели лелки със телефони и червило.

Навремето Българките са можели да съсекат цели римски отряди със меч а сега киснат със турски цигари по турски бутици. Навремето Българките цели къщи са строили със ръце от камък а сега се натискат във кухнята на мама.

Събудете се и вижте как от най великата нация комунизма ви превърна във една без търговия без заплата без мотивация, разлигавени, все държавата ви виновна, никаква инициатива, никаква сметка, дебели, мързеливи, не четат, не водят в Европа, ме въртят търговия, нищо!

Атака!!!!
5.
странни ВНУШЕНИЯ
13.11.2017 14:17:29
3
1
В КОИТО ЛИПСВА ИКОНОМИЧЕСКАТА ЛОГИКА
4.
господа занаятчии "УВАЖЕНИЕ"
13.11.2017 14:15:15
5
4
за уменията ВИ но ЕСТЕСТВЕНИТЕ икономически процеси са срещу вас вероятно има място за изделия с висока естетическа стойност/НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КЪРПЕНЕ НА ОБУЩА ИЛИ ДРУГИ ПРОДУКТИ ЗА ОБЩА УПОТРЕБА/а за АТРАКТИВНА ИЗРАБОТКА НА УНИКАТИ /вероятно мястото е Несебар–Сл.Бряг но не и в Бургас
3.
2
13.11.2017 14:09:04
9
2
Идеята е добра. Подкрепям всичко, което стимулира развитието на бизнеса. Първо, че един такъв комплекс може да се направи по интересен, автентичен начин, който да представлява и туристическа атракция и второ това би завърнало тези занаяти и биха били по-близо до клиентите им. Лично аз изпитвам затруднения, когато трябва да намеря майстор за нещо си.
2.
Иванов говори Burgas uber alles
13.11.2017 14:06:59
5
1
Супер идея.
Бих искал да предложа още по високо ниво.
Да направим и интернационална група със посолствата страните от Азия и Европа.
Например Японците още правят някой страхотни занаяти ръчни правят писалки от рога на всякакви животни обаче писалки които пишат като Ролс Ройс със изгравирането и всичко.
Бургас трябва да стане центъра на Евро-Азия по занаяти и търговия!!!

Ама как да ви повярвам като дори часовника на Хеликона на Тройката не работи.
Казах им 3 пъти. Цялата им сграда СВ лющи. Взимат парите не пипат. Само глоби за ще ги оправят!
А на времето сме имали майстори на часовници.
Цяла Швейцария има готини часовници по сградите. Няма нужда от начални средни училища ами от занаятчийски такива!! И то не какви занаяти ами само най печелившите.

Сложете този да го наречен Euro Craft Federation Във дезайнерски сгради около тази дупка на Тройката. И им дайте отбор от 5 sales and marketing да им маркетират произведенията във чужбина докато те развиват машини и технология.
Поканете занаятчии от цяла Япония и Русия и Китай.
1.
Едва ли
13.11.2017 13:58:45
6
4
Кадърните майстори се знаят от гражданите на Бургас.Без значение дали са събрани на едно място или са пръснати из града. Да не забравяме ,че доста от занаятите чисто практично не се предпочитат заради цените на услугите. Едва ли има шивач който да ушие яке за 30-40-50лева. Повечето се ползват за дребни поправки на закупени вече дрехи. Същото е и с обущарите. Отделно и факта ,че има такива некадърни майстори,че повече не стъпваш при тях. За грънчари,медничари и други подобни е добре да има,но те по скоро са атракция. Такива има в Генгера в Айтос,Етъра в Габрово и др.
Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ


Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО)
Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) В момента на място работят екипи, аварията е локализирана и се очаква да бъде отстранена в близките часове
Всичко в категорията
Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Само във Флагман! Дърво премаза автомобил заради бурята в Бургас Огромни опашки от автомобили блокираха границата с Гърция (СНИМКИ) Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата Много разсеян дядо подкара старата си шкодичка по бул.”Алеко Богориди” Вижте какво причини силният дъжд в бургаския ж. к. „Зорница“ (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО)
ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти” – в общ фронт в подкрепа на Орбан
ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти” – в общ фронт в подкрепа на Орбан Само представителят на ДПС подкрепи санкциите в студиото на "Лице в лице"
Всичко в категорията
Нинова и Борисов с яростни взаимни нападки, че не подкрепят Виктор Орбан Вълчо Чолаков договори безпатно обучение в Китай на петима студенти от Бургас Марешки се изцепи от президиума: Народът ще празнува деня, в който България стане най-богата в Европа Вицепремиерът съобщи отлична новина: Оттеглиха жалбата срещу обхода на Поморие, започват го до дни Валери Симеонов: Туристическият сезон бе добър, бизнесът е с 500 млн.лева оборот повече МВР-министърът слага акцент върху полицаите на терен, униформите и мотивацията НА ЖИВО. Пресконференцията на Валери Симеонов от Областна администрация в Бургас започна Росен Желязков: Не е нужно да разбирам от траспорт, за да съм министър! (ВИДЕО) Петя Аврамова: Ще строим нови пътища с пари от новата тол система (ВИДЕО) Освободиха турски депутат от затвора след 16 месеца зад решетките Постовете отново се разпределиха: Нанков остава в МРРБ, Московски в Черноморската банка, Радев сам в парламента
Цацаров: Не мисля, че екстрадицията на Димитър Желязков-Очите ще повтори случая „Цветан Василев”
Цацаров: Не мисля, че екстрадицията на Димитър Желязков-Очите ще повтори случая „Цветан Василев” Нямам смелостта да предвиждам действията на турските съдебни власти, заяви обаче още главният прокурор
Всичко в категорията
Ще се кандидатира ли Деница Вълкова за нов мандат в Апелативния съд в Бургас или отива във ВКС? (ВИДЕО) Съдия Стойков след 8-годишната присъда за убийството на Никол: Децата ни растат в агресивна среда, губят морални ценности Лозан Панов вбеси депутатите – обвини ги в ниска институционална култура, чете им лекция по демокрация С водосвет за здраве откриха новата съдебна година в Бургас (СНИМКИ) Кой е новият ръководител на Районния съд в Бургас (снимка) Шефката на Районен съд-Бургас подаде оставка Мариан, който екзекутира жестоко майка си: Искам вкъщи, адвокатът не ми дава надежда Арестуван след екшън в Бургас каналджия лъсна в касапница с 10 трупа на "Тракия" (СНИМКИ) Турски съд осъди българката Мира Яшар на година и 10 месеца затвор Заподозреният за тероризъм швейцарец остава в ареста Джигитът, блъснал и убил балетиста във Варна, имал проблеми със зрението
Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента
Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента Кипърската компания фалира, а над 200 хил. застраховки на автомобили се оказаха невалидни


Всичко в категорията
Ново разкритие: Свидетели, карали зад автобуса - ковчег край Своге, разказаха с колко км/ч се е движел Нощни проверки на такситата в Бургас Мегавзрив във военен завод: Най-малко трима души са загинали Дончо Атанасов и Лазар Лазаров на разпит в Националното следствие Спецпрокуратурата влиза в офисите на два от най-луксозните хотели БНТ уволнява пияния Цветан Николов, който едва не умря в катастрофа Хакнаха Търговския регистър, прекратен е достъпа до него Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ) Разследване на Флагман.БГ показа: Странно е, че никой няма интерес от палежа „Адам и Ева” Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди. Какъв е произходът им? (СНИМКИ)
Ани Петрова показва в Бургас колекция фотоси на български артисти, поети, писатели и художници Запознават още 3 училища в Бургас с киберпрестъпността Показват късометражни филми от 14 държави от 10 до 13 октомври във "Флора"-та Филиалът на НХА в Бургас открива учебната година на 3 октомври Полезни съвети как да се справим с първолака През новата година в Бургас: 64 деца ще учат чрез работа по швейцарски модел Първият звънец призова стотици деца на училище в Приморско и Ново Паничарево Първият учебен звънец събра над 2300 ученици в Община Несебър Професор съм в Софийския университет, а нямам право да преподавам в училище – абсурдно е #ВърниОбратно: Ето как бивши възпитаници на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“-Бургас помогнаха на любимото си училище Само във Флагман.бг: Скандал тресе Английската гимназия в Бургас, ученици на протест в черно заради отстранен класен
Кампанията „От мама за мама“ сплоти бургаските майки
Кампанията „От мама за мама“ сплоти бургаските майки Освен бургаските майки в дарителската кампания се включиха и майки от София, Сливен и Стара Загора

Всичко в категорията
УМБАЛ-Бургас представя високоефективен метод за диагностика и предотвратяване на инсулт "Мисис Бургас 2018" Вержиния Иванова помага за лечението на пациенти с редки заболявания в барокамера Ето кой грабна приза за „Най-добър специалист по здравни грижи“ за 2018 г. Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ е единственият български учен, награден на международен симпозиум в Словения 7-те стъпки за силен имунитет през есента Д-р Ангелина Скръчкова, УМБАЛ „Дева Мария“: Почти 20% от хората умират от исхемична болест на сърцето Става страшно! Стадото на Ани от Болярово, която стотици бранеха, започна да измира, четири овце са мъртви Проф. Тодор Кантарджиев: 30% от разболелите се от Близкоизточния респираторен синдром умират (ВИДЕО) Искате як секс? Тогава имате нужда от тези витамини! Никога не игнорирайте тези очни проблеми, може да са предвестник на много страшна болест Това са най-честите причинители на хранителни алергии
Трагична новина! Не успяха да спасят младия рокер, смазан при зверската катастрофа (СНИМКИ) Извънредно! Самоуби се бившият шеф на баретите Филко Славов Огромна трагедия! Директорка на училище загина в зверска катастрофа преди първия учебен ден (СНИМКА) Тригодишният Никола от Бургас се нуждае от $120 000, започна кампания „Дарение вместо цветя“(ВИДЕО) Трагична новина! Почина известният цигулар, който се бореше за живот след зверска катастрофа на "Тракия" Виваком се гаври с дъщерята на покойничка трети месец Побоища, стригане, обиди - семейният ад на красивата Михаела Трагедията е огромна! Малкият Сашко се задушавал часове наред при 50 градуса жега в затворената кола Роднина на Шумахер със сензационни разкрития за състоянието му Млад мъж с ампутирани крака търси работа (ВИДЕО) Мъж в инвалидна количка живее в павилион без вода и тоалетна, добри хора му помагат (ВИДЕО)
Живот по време на социализъм
Живот по време на социализъм Това беше система, която държеше да знае всичко за всеки и да се грижи за правилното му идеологическо израстване


Всичко в категорията
Winbet намали шансовете на Манчестър Сити за титлата след контузията на Де Брюин Нефтохимик и Черноморец в епичен сблъсък, победителят ще играе с градското чудо Звезденбург Станимир Димитров от ФК "Нефтохимик": Оставката ни е в знак на подкрепа Фенове на Нефтохимик с убийствено писмо: Футболна революция или закопаване? Скандалът се разраства: Цялото треньорско ръководство на Нефтохимик подаде оставки Николай Тодоров: Отстъпвам позицията си на всеки, способен да поведе Нефтохимик в по-добра посока Бербатов - тук, Бербатов - там, ама май накрая – бам! Шампионска лига се завръща с куп зрелищни битки Мегасблъсък между волейшампиона "Нефтохимик" и турския гранд "Галатасарай" в Бургас Фенове на Нефтохимик: Писна ни от гаври! Закрийте ни, ако ни използвате за политически цели Марадона: Оставих наркотиците преди 15 години
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Вълчо Чолаков договори безпатно обучение в Китай на петима студенти от Бургас
Вълчо Чолаков договори безпатно обучение в Китай на петима студенти от Бургас Провинция Съчуан осигурява едногодишни стипендии в техен университет
Всичко в категорията
Котки и велосипеди в едно! Вижте как Бургас ги събра в арт инсталация (СНИМКИ) Почват мащабни ремонти на пътищата в Бургаско, ето кои са В петък двама професори изнасят концерт за цигулка и роял в експоцентър „Флора“ Закопчаха Иван Альошата, откраднал питбул от дома на бургазлия По настояване на жителите на кв.Долно Езерово: Бургасбус пуска самостоятелна линия и удвоява автобусите Момиче, целунато от Путин, се яви на кастинга в Бургас за „Гласът на България“ И атентатът на летище „Бургас” влезе в парламентарния дебат за министерските рокади Бургас се оказа национален лидер по ползване на PVC дограма, топлоизолация и дял на стоманобетонните жилища Научи ли се бургаският шофьор да спира на зебра, а знаят ли как пешеходците да пресичат? Децата ги учат (СНИМКИ) Запознават още 3 училища в Бургас с киберпрестъпността Станимир Димитров от ФК "Нефтохимик": Оставката ни е в знак на подкрепа
Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният
Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният Много родители оставят децата си по-рано на училище, защото са на работа, но се оказва, че те не могат да влязат в стаите си преди 7:45 часа

Всичко в категорията
Потресаващо! Тийнейджъри се награбиха на улицата, задоволяват се до блок в жк "Меден рудник" (СНИМКА) Eто как ж.к."Меден рудник" ще отбележи празника си Заслужават ли бургазлии нови и красиви съоръжения? Вижте какво сътвориха вандали с площадката на ДГ "Детелина" Съни маркет открива днес магазин в Меден рудник! Пуска всички продукти на сензационни цени в новия обект Спешно! Търсят дарители с кръвна група “АБ-“ за Жеката, който изхвърча от мотора си в "Меден рудник" Моторист лежи на кръстовище в бургаския жк. „Меден рудник” след катастрофа (ВИДЕО) Три часа оглеждат мястото, където се разцепи пистов мотор в ж.к.”Меден рудник”, водачът – в тежко състояние Помогнете! Спешно търсят кръв за пострадалия при касапницата моторист в жк "Меден рудник" Градският стадион на Бургас ще е от английски тип, морски платна ще спират розата на ветровете край ж.к.”Меден рудник” Ето кой е арестуваният наркодилър в жк. “Меден рудник“ Белезници за оборотен наркодилър от бургаския ж.к.”Меден рудник”, откриха 90 грама марихуана в дома му
Училището в айтоското село Карагеоргиево посрещна учениците с чисто нов спортен комплекс (СНИМКИ)
Училището в айтоското село Карагеоргиево посрещна учениците с чисто нов спортен комплекс (СНИМКИ) Новите спортни полщадки ще се ползват не само от учениците, но и от младите хора в селото напълно безплатно

Всичко в категорията
Извънредно! Пламна Сеатът на млада айтозлийка, разследват палеж Обрат: Прекратиха търга за ремонт на Айтоския проход – сметката била грешна Прехвърлят на държавата всички язовири в община Айтос, кметът Васил Едрев застана зад концесионерите Шокиращо! Локомотив започна да се разпада при 130 км/ч край Айтос Нанков към Али за Айтоския проход: Сигурен съм, че задавате този въпрос за последен път Златомир се разциври, че влиза зад решетките. Затворът бързо го пречупи! Шест фирми в битката за реконструкцията на автогарата в Айтос Хората не вярваха, че ще се случи. Но ето, че парк „Славеева река“ в Айтос се превърна в зелената перла на Бургаско Айтос с бебе-шампион – Любомира се роди с тегло 5700 грама Айтоското Караново настръхна срещу педофила Живко, искат да изселят фамилията му от селото Изродът Живко от айтското село Караново, изнасилил 9-годишната си дъщеря. Твърдял, че имат връзка
Започна гражданско неподчинение във винзавода в с.Церковски, Карнобатско
Започна гражданско неподчинение във винзавода в с.Церковски, Карнобатско Жандармерия опита да затвори завода, над 300 души протестират отвън


Всичко в категорията
Адв. Мосинов: Как прокуратурата реши, че Иван Димитров участва в ОПГ, след като свидетели казват, че ги е инструктирал да уведомят полицията при проблем Ученици от СУ „Христо Ботев” в Карнобат: Училището ни помага да си сбъднем мечтите (ВИДЕО) 213 деца в първи клас ще посрещнат училищата в община Карнобат Изгорелият Голф в Карнобат е на 24-годишен младеж, умишлен палеж ли е? Огнена вендета! Запалиха колата на карнобатлия пред дома му (СНИМКА) Диреният на Апенините карнобатлия с чудато обяснение за бягството си от Италия (ОБНОВЕНА) Безочливост! Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го "припозна" заради 100 хил.лева Мечтата на Карнобат се сбъдна! Градът ще има нова пожарна за близо 2 млн. лв. (СНИМКИ) Ад на пътя в неделя! Тир се преобърна на магистрала „Тракия”, водачът загина на място (СНИМКИ) Само във Флагман! ГДБОП разкри нелегална фабрика за цигари в бивша мандра край Карнобат "Карнобат" тръгна с водосвет и торта с емблемата на футболния клуб
Цацаров: Не мисля, че екстрадицията на Димитър Желязков-Очите ще повтори случая „Цветан Василев” Огняна Вълканова: Не мога да си обясня защо управителката на хотела в Слънчев бряг ме нападна (ВИДЕО) Похвално! Столична фирма дари свои златни 45 кв.м за кръстовище в Несебър Несебър отбелязва 80 години от рождението на великия Висоцки Поморие атакува Несебър с дружина от 101 малки рицари в невиждан досега турнир на тамплиерите Районната прокуратура в Несебър подхваща екшъна с камериерките в хотел „Сънсет“ на Слънчев бряг Близо 50 тона отпадъци събраха в Несебър в кампанията „Да изчистим България заедно“ Община Несебър удължи срока за дървата за огрев за най-старите хора Облекчават приема в детските градини на Несебър Първият учебен звънец събра над 2300 ученици в Община Несебър Президентът намекна, че Младен Маринов не е подходящ за министър на вътрешните работи
Собствена бензиностанция и спасително ремонтно корабче за поморийските рибари
Собствена бензиностанция и спасително ремонтно корабче за поморийските рибари Община Поморие внесе проекта за втория етап на изграждане на Рибарско пристанище - Поморие

Всичко в категорията
Поморие атакува Несебър с дружина от 101 малки рицари в невиждан досега турнир на тамплиерите Кметът Иван Алексиев и зам.-посланикът на САЩ Джон Фридман и откриха новото крило на ДГ „Детелина” в Поморие 100 първокласници прекрачиха прага на обновеното Начално училище „Иван Вазов” в Поморие (СНИМКИ) Добрата новина! Ремонтират спортни площадки в Поморие за близо 300 хил.лв. Откриват нова детска градина за 1 млн. лв. в Поморие Поморие празнува Съединението, полагат венци и цветя пред монумента на Левски Сигнал до Флагман.бг: Бесен таксиджия щеше да ме помете В Поморие група Булгара ще изнесе празничен концерт в деня на Съединението Луд се прави на терорист в Поморие, награби сатър, но си намери майстора Кметът Иван Алексиев проведе среща с директорите на учебните заведения от общината Започва XIII фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави „Ритъмът на морето 2018“ в Поморие
Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск? Кметът на Царево: План за вилно селище до Силистар няма, но хората се бият там, за да стигнат до плажа Ето как партийно-грантаджиите "зИлени" превърнаха в кенеф плажа „Корал” (ВИДЕО) БСП - Бургас настоява областният управител да се произнесе по казуса "Силистар" Борисов разпореди на Чолаков да спре решението на местната власт по казуса „Силистар“ Котка помогнала на учените да открият новия биологичен вид в село Велика (ВИДЕО) Георги Лапчев: В Община Царево не е внасян инвестиционен проект за вилно селище до Силистар Кметът на Царево: Фалшива новина е, че ще се застроява Силистар Борисов към кмета на Царево: Не бързайте с решение на ОбС за Силистар Порожанов: „Клиника“ за чума имаше, оставки от моя страна надолу няма да има Дивокъмпингуващите показаха мизерията на плаж Корал, но защо не казаха чия е вината
Експерти от РИОСВ-Бургас спасиха бедстващо фламинго (СНИМКИ) Първият звънец призова стотици деца на училище в Приморско и Ново Паничарево За пример! Доброволци от Приморско събраха 1 т боклук за няколко часа Приморско събира отбора, за да се включи в кампанията „Да изчистим България за един ден” Огнеборец номер 1 на Приморско облепи сградата на пожарната с пъзели (ВИДЕО) Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа Кметът на Приморско: Съединението прави силата С кръшно хоро завършиха фолклорните празници "Приморска перла" Приморско с хуманен жест, кръводарителска акция спасява десетки човешки животи Див купон на Южното Черноморие! Девойки мятат гюбеци върху хладилник на брега на морето (ВИДЕО) Завърши ултра крос триатлонът „Лъвско сърце”, кметът на Приморско също получи награда (СНИМКИ)
Вижте програмата за официалния празник на община Средец Обявиха извънреден вот за селски кмет в община Средец - ще има ли политически сблъсък? Ужасяващо! Човек виси на бесилото на публично място в Средец Добра новина! Държавата отпусна 1,2 млн. лв. за ремонт на ключова улица в Средец Скандал! Инвеститор заплаши да се изтегли от Средец, ако не му продадат 1800 дка на безценица Започва пълната промяна на уличната мрежа в Средец по проект за близо 1,5 млн. лв. Новото бижу на Средец е почти завършено, откриват го за празниците на града (СНИМКИ) Трагедия! 13-годишно момче се удави в язовир край Средец Иван Жабов за скандала с екскмета на с. Орлинци: Прокуратурата разследва, но при нас няма нито един сигнал за нарушение! Кметът на Средец: Продаваме земеделски земи, за да стимулираме бизнеса и да задържим хората тук Стар футболен спец с 2-годишна военна служба в битка за районен прокурор на Средец с временната шефка Соня Петрова
За първи път държавата отпусна 800 хил.лв. за ремонти на улици в Малко Търново Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа Посетители превърнаха най-красивата част на Странджа в сметище, но бургазлии им дадоха добър урок! (СНИМКИ) Как тържествено-етичните отношения на районния прокурор на Малко Търново с местните власти смутиха Цацаров Гард от НСО помрачи празника на Петрова нива, не „разпозна“ вицепремиера Валери Симеонов (ВИДЕО) Румен Радев идва на Петрова нива за 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание Петрова нива чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, вижте програмата на националния събор Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива Партийната лидерка Заячка: Правителството да покани Заев на Петрова нива на 18 август Внимание, шофьори! Пътят между Малко Търново и Звездец - блокиран от… крави (СНИМКИ) Местни ченгета и общинари в Малко Търново укриват големец от ГЕРБ, вижте защо
Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден ГЕРБ дари средства за паметна плоча в с. Дъбовица Невръстна челяд спаси от ареста 27-годишния Христо, закопчан при полицейска блокада след бясна гонка (СНИМКА) Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи Екшън в Сунгурларе! Щерю убил своя приятел Панайот, ударил го с вила в главата Маратонецът Шабан Мустафа организира състезание за планинско бягане в Сунгурларе Истина ли е? Контролен „орган” помлял пиян личното си БМВ, бракува го набързо Жители на сунгурларски села: Тук е снежен капан, не пътувайте!
Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО)
Има сценарий Бойко Борисов да управлява завинаги, но досега българите са показвали, че не са руснаци Интервю Всички интервюта Проф. Евгений Дайнов пред „Флагман”: Има сценарий Бойко Борисов да управлява завинаги, но досега българите са показвали, че не са руснаци
Вариантите за страната са два – или да се заформи евразийска авторитарна крепост, или обществото да прояви достатъчно демократични рефлекси, казва политологът
Глас отвътре Всички Георги РУСЧЕВ, журналист Георги РУСЧЕВ Топ грозотия: Дори фасадите на бургаската ул. „Алеко Константинов“ плачат за ремонт (СНИМКИ) С графити на Комендантството, смърдящ нужник, разбита настилка и сборище от мръсни котки - така тупти сърцето на Бургас


Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 21.09.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Насочете се към изпълнение на конкретни цели и следвайте набелязаните планове! Желателно е да носите тоалети в оранжево. Това ще стимулира творчеството и повишава самоувереността ви. Не отказвайте срещи! Използвайте този ден, за да срещнете сродни души! На работното място сте доста инертни, но се налага да запретнете ръкави и да си изпълните задълженията. Не разчитайте на чужда помощ! Поставете ред в храненето си и обуздайте апетита си, защото в дни като днешният, лесно качвате килограми! Обкръжението около вас се променя. Ще преживеете неща, за които не сте предполагали, че може да ви се случат. Ще се породят нови желания. Голяма е вероятността необвързаните да се влюбят и да се избавят от самотата. Възможни са болки в областта на тила или ушите. Днес следвайте указанията на по-опитните и делови партньори! Не оставяйте важни задачи на самотек! Изпълнете колкото се може повече от ангажиментите сутринта, защото след това ще ви е по-трудно! Ако имате зъбобол или болки в гърлото, вземете бързо мерки! Сега е моментът да експериментирате. Това е ден, в който ще се изненадате от умението си да импровизирате, дори в най-трудните ситуации. Болестите, започнали на този ден, не са продължителни, не се страхувайте от опасни последствия! Това е ден, в който трябва да обърнете повече внимание на външния си вид. Може си смените прическата, да си подновите гардероба. В отношенията си с противоположния пол бъдете внимателни, защото има вероятност да изтълкуват погрешно вашите думи и жестове! Може в този ден да наложите правила или да променяте договори или пък да се отправите на вълнуващо пътешествие, да срещнете приятни хора и да се забавлявате. Пред вас се отварят много врати. През коя ще минете, изберете сам! Не позволявайте на никого да ви се меси! Всички тревоги по сбъдването на творческите начинания изчезват. Вниманието ви ще бъде насочено към проекти, които предвиждат повишение на квалификацията. Успехът ви в службата не е гарантиран, но ако положите повече старание, може дори да ви повишат заплатата. Това е един добър ден за вас. През следващите часове може съдбата ви да се завърти на 180 градуса и да върне в живота ви скъп приятел (приятелка), по който още тъгувате. Дори и да ви се струва, че не заслужавате нов шанс в живота, ще имате възможност да поправите грешките си. През този ден е по-добре да не си показвате чувствата. Охладете емоциите и се заемете за работа! Искреността сега може дори да ви навреди. Внимавайте с хората, които обичате, за да не ги нараните! Денят е благоприятен за обучение и за покупки на скъпи вещи. Не си правете планове за днес, защото най-вероятно ще се объркат! Ще е добре, ако имате възможност да си починете. Ако нямате, се заемете с тези задачи, които може да изпълните без много усилия! На младите дами ще им е трудно да направят избора между ученето и любовта. Днес сте доста пасивни, а ви чака много работа. Може да намалите малко темпото, но не се оставяйте да ви носи течението, защото е възможно да се окаже, че това, което се случва, не е във ваш интерес! Може да изпробвате нови сексуални техники. Възможни са проблеми с бъбреците.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип