×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте непознатата история на Приморско


Вижте непознатата история на Приморско
Уникална снимка от началото на 20-и век - дузина селскостопански работнички от село Кюприя
12 Ноември 2017, Неделя, 18:04 ч.
Източник: Primorsko24.bg

Цар Борис III дава днешното име на красивия морски курорт

По-младата част от гостите на градчето са изненадани от историята на Приморско. Никой не е подозирал за старото му име. Запознайте се с историята на Приморско в следващите редове:

Нареждането за преименуването на Кюприя

Да започнем с това, че през на полуостров Кюпрюбурун е създадено селището Кюприя(в превод от османски Мост). След Руско-турската освободителна война, съгласно решенията на Берлинския договор, много български територии остават в пределите на Османската Империя. Област „Хасекията“ е сред тях.

Хиляди жители от Странджанския край по това време напускат селата си и се заселват в днешните земи на община Приморско и във вътрешността на България. Това са и едни от първите участници в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

През 1910 г. се провеждат първите общински избори за кмет на с. Кюприя. Избран е Станчо Костадинов, който изиграва съдбовна роля за развитието на селото.

До 1912 г. българо-турската граница е минавала на 4 км от с. Кюприя през залива Атлиман, а в с. Алан Кайряк (Ясна поляна) е имало ГКПП.

През февруари или март 1934 г. в общината се получи окръжно от Министерството на вътрешните работи и народно здраве (с указ на Цар Борис III) да се заменят чуждоезичните имена на селищата с български. Нареждаше се да бъдат образувани при общините специални комисии, които да дадат предложения за преименуването.

Решението на общински съвет за новото име

Кюприйският общински съвет назначи такава комисия в състав: общинските съветници Стоян К. Стоянов, Костадин Димитров Сираков и училищният директор Стоян Драгулев. След набелязването на няколко имена: Зорница, Сборско, Надежда, Попово, Приморско и други, по предложение на Стоян Драгулев комисията прие името Приморско, с мотивировка, че то отговаря на географското положение и на историческия факт на заселването, че дълго време се е водила борба за преместване на семейства от Салихлер и Ченгер в Кюприя – при морето, че щом се каже или пише Приморско, всеки ще се сети къде се намира то, че то ще бъде единственото с това име в България. Това предложение бе прието от общинския съвет и протокол бе пратен чрез Бургаско окръжно управление на министерството. Минаха няколко месеца. Стана 19-майският военен преврат (кръг „Звено“). В „Държавен вестник“, бр.109 от 14.08.1934 г. бе публикувана заповед номер 2820 от 09.08.1934 г. на Министерството на вътрешните работи и народно здраве, с което името на с. Кюприя се заменя с името ПРИМОРСКО.

Влизане в употреба на името Приморско

От втората половина на месец август 1934 г. вече влезе в употреба това име – в официалните документи, в кореспонденцията, в говора. Общината, училището и други учреждения си направиха нови печати. През 1939 г. е построено пристанище, откъдето България изнася въглища, дърва, минни подпори и траверси за Турция и Гърция. През 1981 г. по случай 1300 години от създаването на България с. Приморско е обявено за град.

Истинското начало на възраждането на този край започва с доброволното създаване на община Приморско през 1997 г. от град Приморско, с. Писменово, с. Ясна поляна и с. Ново Паничарево. През 2001 г. към тях доброволно се присъединяват с. Китен, а през 2002 г. и с. Веселие.

В категории: Приморско


22
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
22
Коментара по темата
22.
*********
24.01.2023 14:57:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
21.
За Стоян Налбантов:
25.11.2017 15:26:16
2
3
ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПРИМОРСКО
копие:
МОН
РИО – БУРГАС
МЕДИИТЕ

ОТ
АТАНАС ПЕТРОВ АТАНАСОВ
- бивш учител в СОУ "Н. Й. Вапцаров" – Приморско

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА СЪВЕТНИЦИ,
Изпращам ви тук приложено едно писмо от учителка в СОУ "Н. Й. Вапцаров" – Приморско. Доста обстоятелствено учителката описва от своя гледна точка скандалното поведение на директора Стоян Налбантов, но се страхува да разкрие самоличността си. Ръкописът на писмото ми беше даден през м. януари 2001 г. от един работник в училището – Георги Людиев Георгиев, който по това време отговаряше за поддръжката в училището, продаваше закуски и имаше някакви други домакински задължения. Георги искаше от мен да набера текста на писмото на компютър и да го разпечатам на хартиен носител, за да можели после двамата с учителката да го разпращат до МОН, РИО и други инстанции. За целта ме заведе с колата си в Бургас в един компютърен клуб, където направих това, което той искаше - набрах писмото на хартиен носител и му го дадох. Георги държеше на това, името на учителката да остане в тайна, за да не загубела работата си и поради тази причина аз все още не знам коя е авторката му.
Междувременно, същият ден сутринта, преди да отидем в Бургас, се бяхме срещнали и с един родител, който искрено се възмущаваше от поведението на Налбантов и по-точно от някакъв случай, когато при среща с ученици на улицата Налбантов вместо да ги поздрави, им казал: "Курец!" и децата останали много изненадани. А към едни момичета се обърнал с въпроса: "Растат ли ви циците?" Тези случаи се описват в писмото на учителката и затова предполагам, че тя е близка с този родител или най-малкото се познават. Когато набирах писмото Георги ми каза, че мога да го редактирам както аз реша, но аз отказах и оставих текста така както беше написан. Стилът и начинът на изложение на текста ми беше много чужд и много неща в него не одобрявах, затова не промених нищо. Така например, в писмото се описваше някакъв случай на изнасилване, което ми звучеше неправдоподобно. Казах на Георги, че това не може да е вярно. Познавах Налбантов и знаех, че той не действа по този груб начин. Обикновено предварително обработваше учителките като ги подлагаше на психически тормоз и умееше да им въздейства и да ги манипулира докато те постепенно се поддадат и отстъпят на атаките му. Но винаги така се получаваше и той така изкарваше нещата, че уж учителките сами идвали при него за секс.
Впоследствие Георги е разпратил писмото, но не знам дали е имало някакъв ефект – вероятно никакъв, защото беше анонимно. Около една година по-късно се случи така, че и аз започнах да изпращам писма до инспектората и МОН, които носеха мой подпис и за които поемах лична отговорност. Там описвах случки, на които аз съм бил свидетел, по-точно описвах това, което съм чувал лично от Налбантов, когато той се хвалеше пред мен и други колеги. Смятах, че не е нормално един директор на училище да си служи с такъв вулгарен и циничен език и да описва сексуалните си подвизи на всеки срещнат. За мен подобно поведение беше повече от скандално и затова считах, че е нужно институциите да вземат необходимите мерки и да отстранят Налбантов от поста му. На практика проверките не даваха никакъв резултат, защото никоя от учителките не си признаваше, че е правила секс с Налбантов. Повечето заемаха неутрална позиция и от страх да не загубят работата си отказваха да говорят против него.
През м. май 2003 г., във връзка с публикации във вестници, е имало някакво брожение сред съпрузите на учителките и Георги ме предупреди да не се мяркам в Приморско, защото ме търсели и искали да отмъщават. Неговите думи бяха буквално следните: "Много те търсят. Внимавай да не ти направят някой кюляф!" Съветваше ме да спра, докато утихнели нещата.
Нещо подобно ми каза и учителката по химия Диана Янева (м. август 2004 г.). Чудеше се, как се разкарвам свободно по улиците, защото мъжете на учителките ме търсели. Веднага потърсих съдействие от полицията, след което, доколкото ми е известно, Янева е била привиквана в РУП – Приморско и разпитвана за повече информация за заплахите срещу мен.
Впоследствие Георги напусна училището и вече не разполагах с информация за това, което се случваше там.
Имам основания да предполагам, че учителката, която е писала писмото от м. януари 2001 г. вече е напуснала училището и поради това, че вече не е заплашена от нищо, най-малкото от Налбантов, е възможно да иска да разкрие самоличността си. За целта трябва да се отнесете до Георги Людиев Георгиев, който да ви даде повече информация по въпроса и най-вече да каже коя е тя. Можете да го потърсите на адреса му в гр. Приморско...
Тук искам да се спра по-подробно на отношението на някои бивши ръководители на общината към този проблем. Доколкото съм чувал, бившият кмет Димитър Димитров в частни разговори неведнъж е изказвал мнението, че Налбантов е нямал качества за директор на училище, защото като личност му липсвал необходимия морал за това. Но впоследствие, след като историите свързани с Налбантов и учителките се разчуват, Димитров предприема тактиката всичките тези скандали да се прикриват, за да не пострадал авторитета на града.
Подобно е и поведението на тогавашния председател на Общинския съвет Панайот Диханов. Срещнах се с него в кабинета му през м. ноември 2001 г. и той ми каза, че е направил среща с учителите и някои от тях наистина признали, че Налбантов бил имал много вулгарен и циничен език. Това накарало Диханов да проведе "сериозен" разговор с него на тема как трябва да се държи един директор на училище. Колкото до интимните връзки на Налбантов, Диханов признаваше (отново цитирайки някои от разпитваните от него учители), че наистина е имало интимни връзки между Налбантов и някои от подчинените му учителки, но не десет, както се твърди в моите сигнали до РИО и Общ. съвет, а една-две, най-много три, т. е. нещата не били чак толкова трагични. На практика Диханов не направи нищо по въпроса с разследването на училищните скандали, защото явно не му се занимаваше с това. И той, и кмета Димитров заемаха пасивна позиция по въпроса с оправданието, че това не било тяхна работа, а на МОН и РИО - Бургас.
Отявлен враг на Налбантов по това време беше Анастас Бъчваров - бивш учител и общественик. На много събрания на общинския съвет той е подлагал на критика училището и работата на директора му. Реакцията на Налбантов, както винаги в подобни случаи, се изразяваше във вид на клевети и обиди разпространявани зад гърба на Бъчваров. Коментираше напредналата му възраст и това, че последният му завиждал, защото Налбантов заемал директорското място, което Бъчваров гласял за дъщеря си. Правел се бил на журналист, а всъщност бил "Селкор", пишел някакви тъпи статии в бургаски вестник и хората там му ги публикували от съжаление, за да не го обидят. Наистина е възможно конфликтът между Бъчваров и Налбантов да е бил само на лична основа, породен от това че дъщерята на Бъчваров не е станала на времето директор на училището. И все пак, факт е, че по време на училищните скандали с директора, Бъчваров не предприе нищо и не участваше в разобличаването на Налбантов. Нещо повече, във вестниците, до които той пращаше дописки, през периода на скандалите (м. януари и февруари 2002 г.), започнаха да излизат статии в подкрепа на Налбантов. По-късно стана ясно, че така му е било наредено от кмета на Приморско с цел да не се опетнява името на града, с което Бъчваров най-покорно се е съгласил.
Разказвам ви всичките тези подробности, за да направите аналогия със сегашното ваше отношение към проблемите в училището. Крайно време е да си зададете въпроса: Възможно ли е цялата тази агония свързана със скандалите около директора на училището да продължава вечно? Не виждате ли, че само с прикриване на истината нищо не се постига? Трябва да се подходи директно към проблема – очи в очи – и да се бръкне дълбоко в раната, каквото и да струва това! Авторитетът на българското училище не е редно да става заложник на дребните сметки на някои, които пазят постове, авторитет или отдавна загубени семейна чест и лично достойнство!
Крайно време е, ако наистина сте достойни и съвестни граждани на тази страна, да вземете нещата в свои ръце и да поставите проблема на обсъждане - било в общински съвет, било на общоградско събрание съвместно с инспектората или дори по националната телевизия! Каквито и съображения или препятствия да възникват при решаването на този проблем, едно трябва да стане ясно: не може този човек да бъде допускан до училището, защото със самото си присъствие той го осквернява!
Ще очаквам вашите по-нататъшни действия по разследването на скандалните случаи с директора Стоян Налбантов както и вашия аргументиран отговор по повдигнатите от мен въпроси!

Приемете моите почитания!

Атанас Атанасов

гр. Ямбол
06.06.2016 г.
20.
до даскала
17.11.2017 10:07:01
0
3
Имало е и директори, и даскалки. За другото не знам.
19.
до 18
16.11.2017 20:22:14
0
3
Не, нямало е.
18.
даскала
16.11.2017 09:41:26
0
3
едно време имало ли е директори,даскалки,ММЦ.Китен,свъртяни образи........
17.
Ясна поляна
15.11.2017 22:53:00
0
5
Да, така е. Най-известните, които се имат за местни, дори и те са свъртяни. Васко минета е от Зидарово. Директора е от Кирково. Здравко е мелез между Изгрев и Ургари. Само кучката Лора е местна. Димо Бозев май и той беше местен.
16.
Свъртян кмет
15.11.2017 22:46:37
0
6
Сегашните приморци нямат нищо общо с тези на снимката. Всичко е свъртяно до трето и четвърто коляно.
15.
Василев
15.11.2017 14:48:26
2
1
анкета: Какво очаквате от общината?....

отговорете с.....

+ ако очаквате реформи....
- за "хляб и зрелища"....

сега излизам до аптеката.... като се върна ше проверя резултата.....
14.
Щата Индиана
15.11.2017 14:04:50
2
9
Проблемът с циганите е, че много от тях се преселиха от Н. Паничарево и други села, а българите бягат в големите градове и затова градът стана цигански.
13.
БХК
15.11.2017 13:59:30
5
5
В Приморско вече могат да се видят много културни цигански семейства, които са се откъснали от циганската среда и катуните. Някои от тях говорят по-добре на български отколкото на цигански език. Това говори, че политиката на общината за интегриране на циганите е успешна.
12.
Интегратор
15.11.2017 09:57:02
2
4
И да има цигани, вече са интегрирани. В Н. Паничарево бяха най-много, но и те са интегрирани.
11.
цьбф
15.11.2017 09:37:35
5
2
Едни вечно лаят по форумите и се правят на мъже, а други си чукат хубави мадами и хич не ги е грижа, за платеният, или безплатен истеричен лай.
Такъв е животът - за едни е само приказки, а за други - действителен,къде ги видя тези мангали бе,недей си измисля.
10.
Подморско
15.11.2017 08:34:49
0
3
Флегмани от Тополовград и турските села ,за Ваше сведение 1934 са преименувани повечето населени места с турски имена от правителството на Кимон Георгиев ,а не от царя.
9.
hu;ouikpl
14.11.2017 09:40:57
0
3
Kaĸ oт нищo ce пpaвят нoвини? Hяĸoй взимa вcичĸи ни тyĸ читaтeли зa глyпaци.
8.
Метаморфози
14.11.2017 09:01:10
0
10
Като гледам на снимката - работни хора. Скъсвали са се от работа за единия хляб, а сега какви изроди живеят в Приморско, не е за вярване.
7.
Хйк
13.11.2017 19:00:04
1
3
В нечии кухи къртуни още кънтят, кънтят червени ескадрони дето идвали били от Москва .. Много щастлив Много щастлив

Чакайте ги, чакайте ... Много щастлив
6.
Random Китенец
13.11.2017 12:26:37
2
7
Ебахти пиара на т'ва ПримоУско. Осрахте се. Откакто стана общински град Китен е в тъча. Защо? Откакто и Приморско стана общински град се вижда къде се инвестират парите. Флагманци пак са прибирали хонорарчета. Смешници.
5.
цеко
13.11.2017 11:03:08
3
3
Променете заглавието на графата за коментарите. Нека бъдат с ново заглавие: Дебилски коментари
4.
Директора и учителките
13.11.2017 10:21:40
0
6
Да, така беше.
3.
52059
13.11.2017 06:54:37
2
7
Кюприйци са избягли Ургарци. Който не вярва и си мисли че родата му е от Приморско да си направи ДНК тест.
2.
ОФФФФФ
12.11.2017 22:07:00
4
10
МАНГАЛИ,МАНГАЛИ,МАНГАЛИ.
1.
Флагман - само тъпото
12.11.2017 21:19:07
2
6
Голямо виждане! Пълно е с филмчета и снимки :) Скоро и 3д версия може би...флагман прикръстете си слогана на "Флагман - само тъпото"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори